Skip to main content

Smaksnotater hvite viner

Her finner du 10 smaksnotater på hvite viner som ble smakt under Vinfeber. Vinene er tilgjengelig på Basis eller Bestillingsutvalget til Vinmonopolet.

Weingut Georg & Martin Fusser No.1 Reiterpfad Riesling Grosse Lage 2015 – Bestillingsutvalget – 330 kroner

Denne vinen kommer fra et jordsmonn med en blend av kalkstein og rødgul sandstein. Vinen er ikke intens, men har en merkbar flott dybde på nesen med modne gule epler og bittelitt petroleumstoner. Vinen har en uventet god fylde med preg av modne sitrusfrukter, aprikos, og en flott steinpreget avslutning. Det kjennes også lette tretoner, selv om vinen ikke er modnet på eik. En overraskende god vin i en meget god årgang. 91 poeng.

Sandhi Rita´s Crown Chardonnay 2014 – Bestillingsutvalget – 520 kroner

Denne litt mer påkostede vinen fra Sandhi-prosjektet leverer en fin fruktig nese med lette tropiske toner som bader i fine eiketoner. Vinen har ikke en voldsom dybde, men flyter på en harmonisk gulgrønn frukt, som minner om litt tidlig plukkede druer. Syren har et fint grep om vinen som munner ut med sin mineralske smattende utgang. En bra vin dette som trenger enda noen år på seg. 91 poeng. For nå.

Weingut Georg & Martin Fusser Musenhang Riesling Kabinett 2016 – Bestillingsutvalget – 240 kroner

Kabinett har kanskje blitt en vinsjanger fra Tyskland som havner litt midt i mellom, men denne vinen viser hvordan en god Kabinett kan lages med 55-60 g/l restsødme og i underkant av 10 g/l syre. Vinen har en fin intensitet på nesen med en herlig nerve av syrlige epler. På paletten har vinen en god fylde med modne epler, pærer, lett honning og en syre som bare holder et herlig grep om vinen. Bra utført dette! Denne vinen drikker du på slutten av kvelden for den siste hygge. 90 poeng. Spesielt anbefalt. 

Massolino Langhe Chardonnay 2015 – Bestillingsutvalget – 225 kroner

Massolino forsøker også litt utradisjonelle metoder på denne hvite vinen på Chardonnay, som det skal sies de lykkes godt med. Vinen er modnet i 12 måneder på gjærceller i 1/3 hver av botti, barriques og sementtanker.

Vinen gjør mye av seg på nesen med tydelig gule frukter som tar tak og viser vei sammen med en del nøtt, noe mineraler og bittelitt florale toner. Vinen har en middels fylde, men greier å vise flott gul moden frukt på paletten, litt steiner samt et fint lett eikepreg som går over til litt vanilje på utgangen. Syren ikke i førersetet, men greier jobben greit i denne vinen som overrasker positivt. Til fet fisk eller nytelse. 89 poeng. Spesielt anbefalt.

Sandhi Santa Barbara Chardonnay 2015 – Basisutvalget – 231 kroner

Vinen fra Sandhi har tatt landet med storm og viser at viner fra Sta. Rita Hills i Santa Barbara County er verdt å følge med i tiden framover. Vinen er rik og gir et modent preg på nesen med gul tropisk frukt, smør og med et fint krydderpreg. Vinen er middels konsentrert på paletten med et snev av litt varmere frukt med melon, papaya samt et herlig smørpreg. Dette er en vin mange vil like, dog mangler den litt kompleksitet. 88 poengSpesielt anbefalt.

Weingut Georg & Martin Fusser Ruppertsberger Riesling Ortswein 2016 – Bestillingsutvalget – 200 kroner

Vinstokkene til denne vinen står på kalkholdig jord og kommer rik og lekende opp av glasset med friske sitrusfrukter og med en bra steinete nese. Vinen har en middels konsentrasjon med modne sitrusfrukter og med en tydelig mineralitet. Syren kler også vinen godt. Vinen er ikke spesielt kompleks, men leverer en enkel og frisk Riesling til en hyggelig penge. Prøv til enklere retter med Maki. Utsolgt, men finnes i noen utsalg fortsatt. 88 poeng. Spesielt anbefalt.

Leitz Rüdesheimer Bischofsberg Riesling Spätlese Trocken 2016 – Basisutvalget – 175 kroner

Denne krabaten er faktisk relativt tørr med sine 3-4 g/l og viser tydelige parfymerte sitrusfrukter med noe urtepreg på nesen. På paletten har vinen en overraskende bra fylde med modne sitroner, lime, stein og en bra syre som holder grep i vinen. Denne vinen vil fungere godt til lett krydret asiatisk mat. Bra kjøp dette da! 86 poeng. Spesielt anbefalt.

Mosbacher Deidesheimer Riesling Trocken 2016 – Bestillingsutvalget – 160 kroner

Vinen er litt mer nervøs og titter forsiktig opp av glasset med en dypere nerve av lysere fruktkjøtt og lette florale toner. Vinen har en lett, men fin konsentrasjon med epler og fine mineraler. Enkel, men som alltid en meget god vin dette som passer utmerket til en enklere utgave av maki. 85 poeng. 

Weingut Leitz Rheingau Riesling Trocken 2016 – Basisutvalget – 145 kroner

Vinen viser en fin moden ren gul frukt på nesen med tropiske toner der sitrusene er godt representert. Vinen får en overraskende fin fylde med modne, litt varme gule epler og med et snitt av mineraler. Helt greit syrenivå på vinen. Dette er en entry-vin Johannes Leitz kan være fornøyd med. Til enkle matretter eller til et glass Riesling i Sofaen. 85 poeng.

Mosbacher Estate Riesling Trocken 2017 – Basisutvalget – 140 kroner

Denne innstegsvinen til Mosbachers flotte viner er rik og viser moden litt søt tropisk frukt med innslag av aprikos og melon som gir et behagelig aromabilde. På paletten er vinen preget av en høy syre som tar grep over sitrus og litt syrlige grønne epler. Også litt preg av søtere eplemost og fortsatt bittelitt gjærpreg som vil sette seg med litt tid i flasken. Nok en meget god estate fra Mosbacher dette. 84 poeng.

 

Her finner du smaksnotater på 15 røde viner. 

Vinfeber 2018 – Røde viner