Skip to main content

Røde viner

Her finner du 15 smaksnotater på røde viner som ble smakt under Vinfeber. Vinene er tilgjengelig på Basis eller Bestillingsutvalget til Vinmonopolet.

Domaine de La Côte «La Côte» Pinot Noir 2015 – Bestillingsutvalget – 750 kroner

Denne dronningen kommer opp av glasset med dybde og renhet med sin mørkere modne seriøse jordbær og tydelig modne bringebær. En herlig gjesteopptreden av forførende roser er med på gi en meget delikat nese. På paletten er vinen relativt konsentrert, men preges av særdeles delikat frukt med mørke modne moreller, bringebær, et fint sjokoladepreg som går over til lett kakao. Den flotte utgangen avslører en bra porsjon tanniner og syre i vinen. Litt eik merkes også, som nok trenger litt tid til å integreres. Uansett – dette er en strålende vin! Merk – det er 40 flasker igjen av 2014 på BU, denne her kommer som påfølgende årgang. Ta kontakt med importør ved ytterligere spørsmål. 94 poengSpesielt anbefalt.

Domaine de la Côte Bloom`s Field Pinot Noir 2015 – Bestillingsutvalget – 700 kroner

Vinen har foreløpig en litt reduktiv nese, men du kjenner en merkbar dyphet der nede som venter på å komme fram foran sceneteppet. Tunge, modne bringebær, skogsbær og noe krydder venter klar. På paletten er vinen middels konsentrert, men gir umiddelbart svært delikate frukter med krydrete bringebær, jord, noe fint steinpreg og med ett lett eikepreg på en fin utgang. Selv om vinen er delikat, har den også en seriøs side med bra kompleksitet og fine modne tanniner. Dette er en flott vin som trenger litt mer tid. Ved et teknisk uhell er de fleste flaskene allerede solgt til hoReCa-markedet, men det finnes flasker tilgjengelig i flere utsalg. I tillegg forteller importør at de venter ytterligere flasker inn om ca 2 måneder. 93 poengSpesielt anbefalt.

Dom. de la Côte Memorious Pinot Noir 2015 – Bestillingsutvalget – 500 kroner

Vinen er middels intens på nesen med litt sødmefulle kirsebær og litt kjøligere villjordbær som gir et behagelig aromabilde. Vinen har en middels fylde, men gir innledningsvis et delikat fruktbilde som etterhvert går over i en vel søtladen følelse med jordbær, bringebær og lett peppermynte preg. Vinen virker i lett ubalanse enda, jeg tror denne vil vokse litt i løpet av 2-3 år jeg. Det står 2014 på Vinmonopolet, men i følge importør er det 2015 som leveres. 91 poeng. For nå.

Massolino Barolo 2013 – Bestillingsutvalget – 384 kroner

Deres klassiske Barolo er å finne i utsalgene allerede selv om det står 2012 på nettsiden til Vinmonopolet. Denne vinen viser virkelig at 2013-årgangen vil levere strålende. Vinen er modnet i 2 1/2 år på større eikefat og er en blend fra flere vinmarker.

Vinen viser en herlig Nebbiolo-nese med relativt dyphet der saftige kirsebær, herlige roseinnslag, lær og et fint lakrispreg gir et godt aromabilde. Vinen har en bra fylde med fine fruktige kirsebær, et fint mineralsk snitt og med noen lette lærtoner. Tanninene er ikke grove her, men relativt modne og gir et perfekt bitt til vinen. Dette er en meget god vin for pengene som vil skape mye glede for pengene de neste 5-8 årene. 91 poengSpesielt anbefalt.

Francesco Sobrero Barolo Ciabot Tanasio 2013 – Bestillingsutvalget – 350 kroner

Druene til denne vinen kommer fra tre vinmarker rundt Castiglione Falletto som vinifiseres hver for seg og blendes sammen før flasketapping. Vinen har en hel måned med skallkontakt før modningen skjer på de tradisjonelle store bottiene i 30 måneder før tapping.

På nesen kommer det en ytterst klassisk tradisjonell Nebbiolo-duft med sine modne kirsebær, stall, tjære, roser, samt et fint steinpreg som gir et relativt komplekst og fint aromabilde. Vinen har som ventet bra fylde og vinen brer seg fint ut i munnen. Her er det modne, lett sødmefulle kirsebær, roser og et lett trevirke som preger vinen med sine faste piggrådaktige tanniner og fine syre. Vinen har en lang utgang også. Dette er en vin som åpenbart trenger sin tid i kjelleren, men et godt kjøp er det. 91 poeng. Spesielt anbefalt.

Domaine Arlaud 1er Cru Morey-Saint-Denis Aux Chesenaux 2015 – Bestillingsutalget – 659 kroner

Arlaud er en produsent fra Burgund som i de siste få årene har tatt kvantesprang og virkelig fått fatt på skuta. Denne vinen har et innslag av bred mørk frukt på nesen med litt mørkerøde bær, blåbær, lær og et lite sjokoladepreg. Vinen er middels + konsentrert med et litt bløtt anslag, men som vokser godt etterhvert i munnen. Litt høstvåte saftige kirsebær, skogsbær, røyk og lær. Vinen har finkornede tanniner som kler vinen godt og det er ingenting som ligger utenpå her. Godt levert dette. Vil vokse mer. Bra vin. 91 poeng. For nå.

Domaine Arlaud Morey-Saint Denis Aux Chesenaux 2014 – Bestillingsutvalget – 600 kroner

Nok et eksempel på at røde viner fra 2014 leverer inne i mellom meget godt og det er ingenting som skiller 2014 og 2015-årgangen på poeng på dette tidspunkt. Vinen har en middels intensitet på nesen med en åpenbart mer kjørligere stil en 2015-årgangen med sin ganske så delikate nese med presise bringebær og lett lys sjokolade. Vinen følger opp på paletten med sin kjøligere frukt med bringebær, kirsebær, og lett syrlige markjordbær. En fin, lett middels utgang  gir en behagelig avslutning med sine fine middels markante tanniner og flotte syre. Bra vin dette! 91 poeng.

Fattoria Selvapiana Chianti Rufina Riserva Bucerchiale 2013 – Bestillingsutvalget – 334 kroner

Denne flotte produsenten har vært et flaggskip for Rufina-området i Toscana og har historie langt tilbake i tid. Dagens drivere er sjette generasjon etter Greve Francesco Giuntini som overtok eiendommen tidlig på 1800-tallet. Beliggenheten til Rufina gjør at en kjølig strøm kommer ned fra fjellkjeden (Appenninene) som skiller Toscana fra Emilia-Roagna. Dette medfører større forskjeller mellom dag og nattestid, og hjelper til å holde varmen nede om sommeren.

Denne vinen leverer en rik og jordlig nese, der den mer klassiske Sangiovese-frukten med kirsebær, bringebær og lette solbærtoner holdes litt i bakgrunnen foreløpig. Vinen er konsentrert og er pakket inn med fin frukt der skogsbær og bringebær dominerer fruktbildet sammen med en fin lærtone. Tanninene er som ventet faste, og vinen trenger godt med tid i kjelleren før den vil vise klasse. Bare vær tålmodig. Øker et par poeng med årene denne. 90 poeng. 

Domaine & Maison Les alexandrins Crozes-Hermitage Rouge 2016 – Bestillingsutvalget – 215 kroner

Tre velkjente herrer fra Rhône – Guillaume Sorrel, Nicolas Jaboulet og Alexander Caso dannet dette vinhuset få år tilbake og leverer viner med stigende kvalitet til en fortsatt overkommelig penge. Domaine & Maison Les alexandrins viderefører driften fra det gamle navnet Domaine Nicolas Perrin, som i en overgangsperiode kan framstå som forrvirrende.

Spesielt deres Crozes-Hermitage leverer i 2016-årgangen med en intens og lekenhet på nesen med sine mørkere ville bær, røyk og med lett kjøttpreg. Akkurat innenfor slik at det ikke blir for søtladent. Vinen er middels konsentrert med fin fruktighet og kjører på med sine klassiske toner med skogsbær, lær og bra mineralitet. Tanninene sitter som det skal. Ingen kompleks vin, men gir et fint innblikk i viner fra Crozes-Hermitage til en overkommelig penge. Til storfe eller lettere utgaver av viltmåltider. 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

Francesco Sobrero – Bestillingsutvalget – Barbera d`Alba Selectio 2015 – Bestillingsutvalget – 200 kroner

Dette er også en seriøs tradisjonell Barbera der skinnkontakten var i 3 uker før vinen ble modnet i 12 månder på fat før flasking. Vinen gir en klassisk nese med modne kirsebær, stall, røyk, sopp og litt lær som gir et seriøs og kompleks aromabilde. Dette kan bli for mye for de som er vant til enklere Barbera-viner med modning i ståltank, men en skal aldri glemme de tradisjonelle vinene heller. På paletten er vinen relativt konsentrert, med litt tung mørkere frukt med modne skogsbær, lær, og noe sjokolade. Også en lett floral middels lang utgang på denne interessante vinen. 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

Massolino Barbera d´Alba 2016 – Bestillingsutvalget – 220 kroner

Massolinos standard Barbera gir mye av seg selv på nesen med modne kirsebær, plommer og med et lett preg av ferskt kjøtt. Vinen er middels konsentrert der frukten framstår som tydelig og fin med mørkere skogsbær samt noen jordlige toner. Jeg savner det lille klassiske syrepreget i denne vinen, men er ellers er dette en bra vin som viser Barbera-druen på en god måte. 87 poeng. 

Lornano Chianti Classico 2013 – Bestillinsutvalget – 190 kroner

Lornano har laget vin siden 1904 og er ingen nybegynner på det italienske markedet, selv om vinhuset foreløpig kanskje er mindre kjent her til lands. Eiendommen ligger rundt den gamle kirken i Lornano og vinmarkene består nå av i underkant 50 hektar som ligger rundt åssidene i Castellina, Chianti.

Denne klassiske vinen er middels intens på nesen med sine litt mørkere bær med modne skogsbær, bjørnebær og fine syrlige toner. På paletten er vinen relativt konsentrert og har et fruktbilde med modne mørkere bringebær, skogsbær og med et lite lærpreg. Tanninene er modne og pent integrert, og bidrar til å lage en god og rimelig Chianti Classico som vil passe til pasta med litt kjøtt til, eller til pizza med for eksempel storfe. 87 poeng. 

Domaine Dominique Piron Morgon La Chanaise 2016 – Bestillingsutvalget – 192 kroner

Det er alltids andektig å smake viner fra eldgamle produsenter, som denne her – Dominique Piron med historie tilbake til 1590! Det er nå 14 generasjoner som har drevet med godt håndverk fra Morgon i Beaujolais, Frankrike. Det er heller ikke lett å leke i vinmarkene som ligger spredt i bratte skråninger med granitt og skiferholdig jordsmonn. Druene høstes for hånd, og fermenteres i sement og ståltanker i maksimalt ti dager. Vinen er modnet på Fourdre, fatene på 500 liter husker du.

Vinen er litt mer sky på nesen med forsiktige mørke bær der bjørnebær og skogsbær er gjenkjennelig. Vinen har en bra fylde med spennende friskhet der skogsbær og jordlige toner preger paletten. Sammen med flotte modne tanniner blir dette en overraskende balansert vin. Til fjærkre eller for eksempel svinekjøtt med mørkere saus. 86 poeng.

Domaine Dominique Piron Beaujolais-Villages 2016 – Bestillingsutvalget – 170 kroner

Vinen er faktisk ganske intens og rik på nesen med mørkere skogsbær, modne bringebær og lette fine krydrete toner. Vinen er ikke veldig fyldig, men spiller på sin lekenhet og fruktige stil med ferske skogsbær, bringebær, samt med et lett flintpreg. Dette kan du drikke til kalv, svinekjøtt eller bare kose deg med på fredagskvelden. Bra utført dette! 85 poeng.

Domaine & Maison Les alexandrins Syrah 2016 – Bestillingsutvalget – 150 kroner

Denne her har en liten dæsj grønne druer med 5% Viognier som understøtter den røde Syrah-druen. Vinen er relativ rik på nesen med lett parfymerte skogsbær, solbær, og lett gjenkjennelige florale toner. Vinen har en middels fylde med relativt sødmefulle skogsbær og lett røyk som gir en ukomplisert, men behagelig vin på Syrah-druen. En fin introduksjon til Syrah til en overkommelig penge. 84 poeng.

 

Her finner du smaksnotater på 10 hvite viner. 

Vinfeber 2018 – Røde viner