Skip to main content

2020 – annerledes året

2020 har blitt et år for historiebøkene og det er på tide å reflektere over vinåret som har gått. Året ble annerledes enn planlagt for oss alle. Vinturene du planla måtte kanselleres og refusjonen av flybilletten har vel neppe kommet tilbake til konto enda. Vinmessen du gledet deg til forsvant som dugg for solen. Vinmøtet i vinklubben ble først opprettholdt (Vi må jo få lov til å møtes!), før møtet ble kansellert etter nye råd fra regjeringen.

Fravær av taxfree-handel og dens snarvei til enkle viner, ubrukte feriepenger og tid i hjemmet førte deg til å bli nysgjerrig på de utsøkte vinene som finnes på Bestillingsutvalget (BU). Så ble du bitt av basillen og forsøkte å få tak i noen ettertraktede viner. Helt til du oppdaget at vinene ble lagerført av leverandøren Vectura og at du atter gang fikk «kan ikke leveres» melding av Vinmonopolet.

Tid for refleksjon

Vel, selv i et annerledes år som 2020 er det tid for refleksjon over vinene som har blitt smakt. Hvilke klassiske viner leverte? Har jeg vært uredd og prøvd nye områder? Har jeg smakt den optimale vinen? Nei? Hva er den perfekte vinen egentlig? Hva var den beste vinopplevelsen? Og når en først er så godt i gang, hvilken opplevelser innenfor vinens verden venter meg i det nye året Post Covid-19?

 

Den perfekte vin

Den perfekte vin har ingen oppskrift. Verken druemateriale, vinstil eller dyrkningsted er gitt på forhånd. Samspillet mellom fruktkonsentrasjon, syre og eventuell tanninstruktur er tre nøkler til suksess. Kompleksitet og balanse er to andre viktige faktorer. Mange vil nok hevde at en sylfersk vin aldri kan være den perfekte vin. Det er i beste fall en sannhet med betydelige modifikasjoner. Enkelte viner vil inne i mellom være den perfekte vin i alle stadier i livet – fra tydelig vibrant farge med primærfrukt til moden gyllen gul eller rustfarget rød med utviklede toner av tørket frukt og sopp. Vinen vil bare i sin levetid endre karakter – men kvaliteten vil være den samme livet igjennom.

I år har redaksjonen i Botti.no testet mange tusen viner og 1 vin ble i 2020 definert som den perfekte vin. Den ble smakt i forbindelse med spesiallanseringen av viner fra Italia i september:

12135601
Az. Agr. Roberto Voerzio Barolo La Serra 2016
Fra Piemonte, Italia
3 140,40 kr
Importør: Grand Wines
Alkohol: 14.50%.
Drue: Nebbiolo

Dette er Usain Bolt ut fra startblokkene med eksplosiv styrke som kommer ubeskrivelig intenst opp av glasset. Som med Mr. Bolt er det kraften blandet med sjarme og brer seg ut med nydelige konsentrerte røde bær med overvekt av bringebær, vått saftig appelsinskall, anis, ekspressiv sommerblomst, lær, nøtt og virkelig et dypt kraftig steinaktig jordsmonnspreg som gir flere lagspreg i duftbildet. Virkelig kompleksitet. Fantastisk anslag med energi og kraft som presist legger seg i øvre del og bare forblir linær og vanvittig delikat. Kraft møter fløte. Dette er slitesterk silke. Fabelaktig frukt av røde konsentrerte bær, veistøv, tobakk, nøtt, balsamico og ekspressive kryddertoner. Flott syre og tanninstruktur i verdensklasse. Vin for de neste 20-30 årene. Dette er kraft, dette er energi, dette balanse. Perfeksjon. 100 poeng. 

 

Kåring av årets viner

Utmerkelsen årets botti-vin er uhøytidlig kåring av viner som har utmerket seg innenfor sin priskategori, som har vært tilgjengelig for salg på bestillingsutvalget og er testet under pressesmakinger i 2020.

Utmerkelsene utdeles til årets musserende, hvite, røde, søte og hetviner innenfor kategoriene:

 • 100 – 250 kroner
 • 250 – 500 kroner
 • 500 – 1000 kroner
 • over 1000 kroner

Utvelgelsen tar høyde for en helhetsvurdering der pris, kvalitet ogtilgjengelighet er tatt i betraktning.

Ha et godt nytt år

Ha en god fornøyelse og gratulerer til produsentene og importørene bak disse flotte vinene. Til alle leserne av Botti – Takk for 2020 og vi kan love nye spennende artikler og smaksnotater også i første halvdel av 2021.

Årets botti-viner deles inn i ulike vinstiler: 

Musserende 

100-250 kroner

5895501
Alde Eplecider 2020
Fra Hordaland, Norge
159,90 kr (basis)
Importør: LaMarc Wines
Produsent: Alde Sider
Alkohol: 6.90%. Syre: 7.0 gram per liter. Sukker: 6.0 gram per liter.
Druer: Epler – Discovery, Aroma og gravenstein.

(Det kan oppfattes som å «juksa litt» å ta med en cider i denne klassen. Men de norske eplebondene lager nå verdens ledende sider på tradisjonell metode og fortjener å være med i konkurransen)

Frisk og leken på duft med saftige epler, blomster og svale krydder. Middels fyldig og frisk cider med god frisk eple og svale kryddersorter. Dette er godt! 89 poeng.

250 – 500 kroner

5855501
Raumland Cuvée Katharina Brut Nature 2014
Fra Tyskland
329,90 kr (bestilling)
Importør: Winemarket
Produsent: Sekthaus Raumland
Alkohol: 12.00%. Syre: 7.2 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Pinot meunier, Pinot noir.

Tett, men allikevel forførende på duft med delikat frukt av sitruser, rødt fruktskall, nøtt, våt stein, kjølig brødbakst med fortsatt eimen av det lille gjærpreget og med en pen vårblomsttone i bakgrunnen. Bra fyldig og tydelig jordsmonnspreget Sekt med salter og grov stein som ligger over kjølige gule og røde epler, sitrus og kjeks. Bra tørr stramhet i utgangen som sitter lenge i. Kvalitet i alle ledd! 91 poeng. 

500 – 1000 kroner 

3570001
A.D. Coutelas Cuvée 1809 Extra Brut
Fra Champagne, Frankrike
689,– kr (bestilling)
Importør: Winning Brands AS
Alkohol: 12 %. Syre: 4.5 gram per liter. Sukker: 4 gram per liter.
Druer: 80% Chardonnay og 20% Pinot Noir.

Tradisjonell metode  på prinsipper fra 1800. Fatgjæret, fatlagret, uten malo. Laget kun fra enkeltårgang (2014), tross betegnelsen NV.

Tiltalende og kompleks på duft med pirrende sitrus, stenfrukter og med et fint saltlag. Pen fyldig og virkelig frisk Champagne med flott sitrusfrukt og grønt fruktskall. Salt og lett brødbakst også. Imponerende dybde. Fortsatt et av de aller beste Champagne-kjøpene på Vinmonopolet. 93 poeng.

Over 1000 kroner 

 

8090501
Leclerc Briant Abyss Millésime Brut Zero 2014
Champagne, Frankrike
1 549,90 kr (bestilling)
Importør: Autentico
Alkohol: 12.00%. Syre: 5.2 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Chardonnay, Pinot meunier, Pinot noir.
Lagres utenfor kysten av Bretagne på 60 meters dyp i 1 år.

Strågul på farge. Små bobler. Tett konsentrert kjølig grønn frukt, kald kjeks, noe marsipan, trevirke og kald kaffe. Pen fyldig Champagne med flott munnfølelse av kjølig sitrusfrukt, epleskrott, nydelig sjømineralitet og snev av kaffe som forfører. Flott syre med denne bitt av grønt epleskall. Herlig syre. Litt tett, men dette er en særdeles utmerket Champagne som passer samleren. 94 poeng. 

 

Hvite viner

100-250 kroner

12138601
Schätzel Riesling Kabinett 2019
Fra Rheinhessen, Tyskland
160,– kr (bestilling)
Importør: Heritage Wines
Produsent: Schätzel
Alkohol: 8.00%. Syre: 10.0 gram per liter. Sukker: 48.0 gram per liter.
Druer: Riesling.

Lett reduktivitet på duft men har en pen aromabilde av frisk og kjølig sitrusfrukt, kjølig eple og dypere salter. Middels fyldig vin med flott kjølig munnfølelse av slank sitrusfrukt, saftig epleskall, og kjølig melon med denne pene saftigheten. Nydelig balanse med tørrhet i utgangen. Sensjonell flott Kabinett. Nydelig Sushi-vin! 90 poeng. 

250 – 500 kroner

6337601
Pieropan Soave Classico Calvarino 2018
Veneto, Italia
274,90 kr (bestilling)
Importør: Winetailor as
Alkohol: 12.50%. Syre: 5.5 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Garganega, Trebbiano.
Vinifiseres kun på ståltank.

Strågul. Frisk og uttalt sjarmerende vin som gir virkelig karakter på duft. Herlig gul frukt og uttalt mineralsk preg som forfører. Middels fyldig og delikat vin. Dette kanskje den mest elegante Soave Classico som lages. Punktum. Herlig fløyelsmyk munnfølelse med flott friskhet. Seriøs, allikevel så fleksibel og innbydende. Nydelig frisk sitrusfrukt og fine saltmineraler. Lang frisk utgang. Dette er virkelig høy kvalitet til oppsiktsvekkende lav pris. 92 poeng. 

500 – 1000 kroner 

12128401 
Wittmann Morstein Riesling Trocken GG 2019
Fra Rheinhessen, Tyskland
718,– kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: Weing. Wittmann
Alkohol: 12.50%. Syre: 7.2 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Riesling.

Litt forsiktig på duft foreløpig, men her finnes det en skjult konsentrasjon som bare lengter å komme fra med nydelig fruktbilde av sitrus, grapfruktskall, våt ull og dyp sten-mineralitet. Nydelig anslag og fantastisk kompleks munnfølelse. Syren river i for frisker opp den tette og virkelig konsentrerte frukten av sitrus, grapefrukt og våt saltmineralitet. Flott nerverik utgang med crisp syre. Fabelaktig vin. 95 poeng.

Over 1000 kroner 

7421101
Marc Morey Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Caillerets 2017
Burgund, Frankrike
1019,90 kr (bestilling)
Importør: Red & White
Alkohol: 13.50%. Syre: 4.6 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Chardonnay

Flott og konsentrert aromabilde med frisk sitrus, litt morgenrøyk og med et pent mineralsk preg. Bra fyldig vin med presist og forførende anslag. Vokser ut og blir linær. Parfymert lys gul frukt, litt nøtt og snev av smør. Pen kompleksitet. Pen syre. Lang og saltet utgang. Flott og frisk Caillerets som sjarmerer veldig.  93 poeng. 

 

Søte viner

100-250 kroner

11792902
Wageck Rieslaner Beerenauslese 2018
Tyskland
229,90 kr (bestilling)
Importør:Exciting Wines AS.
Alkohol: 9 %. Syre: 8.5 gram per liter. Sukker: 133 gram per liter.
Druer: 100% Rieslaner

Håndplukkede druer med nøye sortering. Spontangjæring og modning i halbstuck.

Fruktig og tiltalende søtvin med gul framovervendt frukt, honning og litt nøtt. Middels fyldig og uttalt frisk søtvin. Ikke komplekst dette, men gir virkelig en god munnfølelse av modne sitrusfrukter, nektar, honning og med saftig melon på en enkel, men uttalt god frisk utgang. Virkelig bra balansert mellom god syre og sødme. Smart laget, dette vil mange like. 90 poeng. 

250 – 500 kroner

1875302
Giacometto Bruno Caluso Passito 2008
Piemonte, Italia
272 kr (bestilling)
Importør:Nebbiolo Wines as.
Alkohol: 14 %. Syre: 6.5 gram per liter. Sukker: 137 gram per liter.
Druer: 100 Erbaluce

Avdempet og balansert på duft med tørket frukt, rosiner, lett madeira, urter og lett veistøv. Bra fyldig dessertvin med særdeles balansert og god munnfølelse. Lett fet med moden appelsin, tørket frukt, karamell, urter, tørket lær og lett salthet på en meget god utgang. Dette er særpreget og herlig dessertvin! Til nytelse eller desserter med krem. Hva til trøndersk blautkake? 92 poeng. 

500 – 1000 kroner 

1875302
Müller-Catoir Herzog Rieslaner Erste Lage TBA 2018
Pfalz, Tyskland
799,90 kr (bestilling)
Importør: Rebel Agency AS
Alkohol: 6 %. Syre: 17 gram per liter. Sukker: 331 gram per liter.
Druer: 100% Rieslaner

Gyllengul på farge. Herlig sammensatt duft av tropiske frukter, fersken, ananas, blomster og et tydelig botrytispreg. Glatt og svært fyldig munnfølelse med en enorm sødme som balanseres av en intens og gripende syre. Lag på lag med ulike frukter, krydderier, blomster og masse mer. Saftig og stram utgang med en sjuk lengde. Hjelpe meg. 96 poeng (RW) 

 

Røde viner 

100-250 kroner

4992501
Castell’in Villa Chianti Classico 2016
Fra Toscana, Italia
239,90 kr (basis)
Importør: NON DOS
Produsent: Castell’in Villa
Alkohol: 13.50%. Syre: 6.0 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Sangiovese.

Fersk og noe lukket aromamessig, men gir etterhvert en pen symfoni av gode dufter av ferske kirsebær, stramme bringebær, veistøv, lær, litt snev av grønn paprika, og urter. Middels fyldig og frisk vin med uttalt god munnfølelse. Nydelig klassisk Chianti som virkelig stråler i årgangen. Lett stramme kirsebær, morell, lær og snev av urt. Flott struktur. Lett tilknyttet, men virkelig vokse på seg. Delikat sak uten dette overmodent eller mørke særpreget. Bravissimo. 90 poeng

 

250 – 500 kroner

9955501
Selvapiana Chianti Rufina Riserva Bucerchiale 2016
Fra Toscana, Italia
349,90 kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: Fatt. Selvapiana
Alkohol: 14.50%. Syre: 5.8 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Sangiovese.

Rik og flott på duft med konsentrert rødbærsfrukt som brer seg ut sammen med mørke blomster, lær, dype salter og den bittelille stallen som pirrer. Bra fyldig vin med et umiddelbart flott og energisk anslag. Vinen bare forblir konsentrert med nydelig rødbærsfrukt, syrlig fruktskall, lett tørket drue, stall, lær og salter. Lang og flott utgang. Perfekt syre og tanninstruktur som biter som den skal. Må være den beste Becerchiale noensinne. 93 poeng

 

500 – 1000 kroner 

773101
Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2010
Fra Rioja, Spania
995,– kr
Importør: Optimum Wines
Produsent: Marq. de Murrieta
Alkohol: 14.00%. Syre: 5.2 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Tempranillo, Mazuelo, Garnacha, Graciano.

Druer håndhøstet fra 80 år gammel enkeltvinmark La Plana som ligger i sørlig del av Rioja Alta.

Særdeles forførende på duft delikat frukt av røde herlige bær, lett tørket fruktkant, kjølig kaffe, sedertre, dype salter, mokka, pepper, løvverk, tørket rose og herlig parfyme. Av alle ting er det hint mot moden Nebbiolo på duft med dette løvverket og tørkede roser. Bra fyldig vin med nydelig munnfølelse av herlig rødbærsfrukt, tørket blåbær, hint av balsamico, vått løv, og dype saltmineraler. Pen syre og utmerket myk tanninstruktur. Fabelaktig vin. Helt nydelig. 96 poeng. 

Over 1000 kroner 

12424801
Talenti Brunello di Montalcino Piero 2015
Fra Toscana, Italia
1 055,– kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: Az. Agr. Talenti
Alkohol: 15.00%.
Druer: Sangiovese grosso

Stram, allikevel ytterst forførerende med nydelig parfyme som ligger over flott rødbærsfrukt av kirsebær, espresso og krydder. Herlig friskt anslag på denne energiske og fyldig vinen som virkelig skinner og skaper ultimat glede. Fantastisk frukt som virkelig er superkonsentrert og deilig med denne tette kirsebærstonen, lett lilla fruktskall, nøtt, og svale krydderier. Perfekt syre og nydelig fast tanninstruktur som kler vinen. Beste Talenti-vinen testet noen gang. 95 poeng.

 

Hetviner 

100-250 kroner

2001
Graham’s Late Bottled Vintage 2015
Fra Douro, Portugal
219,90 kr (basis)
Importør: Stenberg & Blom
Produsent: W&J Graham
Alkohol: 20.00%. Syre: 4.4 gram per liter. Sukker: 101.5 gram per liter.
Druer: Tinto cão, Touriga nacional, Touriga franca, Tinta roriz, Tinta barroca.

Rik og litt grov på aromabilde med skarp solbær, solbærsirup, plomme, stramt saltjordsmonn og litt viltre blomster. Bra fyldig og rik Portvin med uttalt god munnfølelse av tilstedeværende frukt av plommer, bjørnebær, modne bringebær, kaffe og lær. Balansert allerede. Kunne ha hatt noe mer syre, men allikevel er friskheten nok til stede så dette ikke blir plump. Bra avslepne tanniner. Meget pen sak og sjekk prisen. 91 poeng.  

250 – 500 kroner

12312102 (0,5l)
Andresen Porto Colheita 2000 
Fra Douro, Portugal
479,80 kr (bestilling)
Importør: Red & White
Produsent: J.H. Andresen
Alkohol: 20.00%.
Druer: Tinta amarela, Tinta barroca, Tinta roriz, Touriga franca.

Fortsatt ganske energisk på duft med levende lett tørkede bær, aprikos, kraftig havre, nøtt, espresso og karamell. Bra fyldig Colheita med delikat munnfølelse av aprikos, honning, karamell og tørket frukt. Nok friskhet i utgangen. Dette var godt! 92 poeng.

500 – 1000 kroner 

Quinta do Noval Vintage 2018 
Fra Porto, Portugal
750,10 kr (bestilling)
Importør: Vinarius
Alkohol: 19.50%. Syre: 4.8 gram per liter. Sukker: 100.0 gram per liter. 
Druer: Sousão, Tinto cão, Touriga franca, Touriga nacional.

Dette er kokende solbærtoddy, bjørnebær, espresso, konfekt og fyrrig røyk som virkelig fanger interesse på duft. Middels fyldig Portvin med sødmerik munnfølelse, men allikevel så balansert og herlig myk på en delikat måte. Solbær, konfekt, røyk og fyrstikker. Lang og harmonisk utgang med myke tanniner. Strålende vin! La det bli jul #1. 94 poeng. 

Over 1000 kroner 

11154101
Kopke Colheita 1979
Fra Porto, Portugal
1 071,90 kr (bestilling)
Importør: Einar A Engelstad
Produsent: Sogevinus Fine Wines
Alkohol: 20.00%. Syre: 4.8 gram per liter. Sukker: 134.0 gram per liter.
Druer: Tinta roriz, Touriga franca, Touriga nacional.

Framoverlendt og tilstedenværende på duft fra første sekund med karamell, tørket kaffe og mandler som ligger over fiken og dadler. Dette er forførersk! Middels til middels + fyldig vin med nydelig harmoni hele veien igjennom smakskurven. Dette er karamellen som skjuler en indre glede, der restene av den friske delen popper ut når du tygger på den. Flott friskhet med nøtter, fiken og tørkede stråtoner. God delikat og raffinert utgang med pene salttoner. Det finnes kanskje mer konsentrerte og detaljerte Colheita, men dette er harmoni! Nydelig. 94 poeng. 

2 kommentarer

 • Tore Økseter sier:

  Bra oppsummering. Har kjøpt noen Raumland Cuvée Katharina Brut Nature 2014. Vil de bli bedre ved lagring, eller er potensialet hentet ut allerede? Hvor lenge kan de ligge?

  • Brattland sier:

   Hei Tore. Jeg hadde noen eldre årganger i en smaking (Forrige importør solgte ut restene til en slikk og ingenting) og de vinene var ikke preget av tiden. Dette blir jo som en God tørr Riesling. Dog vil nok ikke vinene utvikle seg med på samme måte som Champagne, så anbefaler å prøve en nå.

Legg igjen et svar