Skip to main content

Fredfullhet. Det er tanken som slår deg når du passerer Luca Roagnas vinmarker når du snirkler deg opp mot den lille landsbyen Barbaresco i Piemonte. Roagna lager i dag viner fra de kjente Barbaresco-markene Asili, Montefico og Paje og lanserer nå også vin fra vinmarkene Gallina og Albesani. Her kan du lese mer om Roagna og smaksnotater på vinene som nå er lansert i Norge. 

Luca Roagnas vineri ligger i nærhet til den lille landsbyen Barbaresco: Foto: Botti.no

Barbaresco omtales ofte som dronningen av Piemonte med strukturerte og tanninrike viner, ofte mer feminin og delikat i stilen enn vinene fra Barolo. Roagna greier derimot å virkelig vise konsentrasjon og dybde også i vinene fra Barbaresco, spesielt i vinene med druer fra gamle vinstokker. Roagna eier fem hektar vinmark i Barbaresco og markene  ligger godt plassert i skråninger med gode solforhold og med utmerket drenering. Dette  sørger for at nedbøren ikke blir liggende for lenge og bakken kan holde på varmen og skape gode vekstforhold for vinplantene under sesongen.

Det er ikke bare essensen fra Barbaresco som Roagna viser fram. Roagna-familien kjøpte Barolo-vinmarken La Pira med dens beliggenhet i kommunen Castiglione Falletto allerede tilbake til 1989. I dag eier de hele 11 hektar derav syv hektar plantet med vinmark og resten består fortsatt av skog.  Toppvinen Pira Barolo Viti Vecchie kommer med druer fra 80 år gamle vinstokker og er ofte en av appellasjonens bedre viner.

Nydelige blomster rundt markene her i Barbaresco. Foto: Botti.no

Luca Roagna er i dag femte generasjons vinmaker i familien Roagna og overtok ansvaret fra faren Alfredo tidlig på 2000-tallet. Med store ambisjoner og tro til sine prinsipper har Luca blitt Barbarescos kanskje aller fremste forkjemper av det tradisjonelle og er en viktig kulturbærer for appellasjonen. Vinmarkene forsøker han la å la være så uberørt som mulig. Luca bruker verken plantevernmidler eller gjødsel. Her gror det gress rundt i markene, plante og dyremateriale blir værende i vinmarken for å berike jorden etter prinsippene om et selvfornyende økosystem.

Luca og familien har som tidligere nevnt vært tro med å bruke druer fra eldre vinstokker og flere av vinstokkene er nå opp i mot 100 år gamle. Dette medfører mindre kvantitet da eldre planter ofte ikke er like produktive som de yngre vinstokkene. Den lave avkastningen fører til at det bare lages  noen få tusen flasker hver av de ulike Cru´ene som Luca har i sin portefølje. Men i gjengjeld bidrar de gamle vinstokkene til Luca med uhørt dybde og kompleksitet. Både aroma og smaksmessig er det helt spesielt preg av markens terroir og jordsmonn. Dette gjør Roagnas viner som ganske så unike og særpregede.

d

Luca Roagna er hands-on under innhøstingen. Foto: Francesco Rava.

Roagna har både vineri i Barbaresco og Castiglione Falletto. Her er ingen ny eik å spore, og klassiske Botti brukes for modning av vinene, gjerne lengre enn de fleste andre. Topp-vinene får over 80 dager skallmaserasjon som gir en herlig fruktfølelse og tanniner som oppleves som uhørt sømløse.

Roagna lanserer nå sine viner i 2015-årgangen. Årgangen var god for både Barolo og Barbaresco, til dels meget god. Den største utfordringen er sommervarmen. Juli var tørr og lett hete var å finne. Nettene hjalp heller ikke til med nevneverdig kjøligere nattestimer.  Men det kom regn i august som kjølte ned markene og resten av høsten og innhøstingsperioden var god.

 

Nydelige Barbaresco. Foto: Botti.no

Roagna viser i 2015-årgangen at både vinene fra Barolo og Barbaresco imponerer. Spesielt vinene fra Montefico og spesielt Paje kan oppleves som litt trange i kjøligere årganger. Den varmere vekstsesongen har derfor gjort vinene til Roagna godt. Her oppleves vinene som mer tilgjengelig som unge, uten at det overhodet går utover friskhet eller detaljer. Spesielt Paje-vinene utmerker seg i så måte. Vinene byr mer på seg selv allerede med herlig fruktkvalitet og med silkemyk tanninstruktur.

Vinene til Roagna koster. men så er dette ultimat håndverk og med lite kvantum er det forståelig at vinene ikke er rimelige.

Smaksnotater på vinene som nå lanseres kan du lese her:

Roagna – smaksnotater – 2015 årgangen

Mer om nyhetslanseringen for november 2020 kan du lese her:

Nyhetslansering – November 2020 – Bestillingutvalg

Legg igjen et svar