Skip to main content

Det er mange vin-entusiaster som venter spent på den forhåndsmeldte storårgangen Barolo 2016. Det har nok ført til at den meget gode årgangen 2015 kanskje har blitt noe oversett. Men det flere grunner til å revurdere årgangen. Her kommer en rask tilbakeblikk på vekstsesongen, fullverdig liste over alle Baroloer smakt i årgangen og 40 smaksnotater på viner som fortsatt er tilgjengelig i Norge. 

Utfyllende artikkel om årgangen finnes i Vinforum

En lengre artikkel om årgangen ble publisert i Norges ledende vinmagasin Vinforum i utgave 4/2019. Her ble årgangens fordeler og utfordringer beskrevet av kjente navn som Maria Teresa Mascarello, Giacomo Conterno, Marta Rinaldi og Enrica Scavino. For de som abonnerer på bladet kan artikkelen finnes på side 44. Det er også mulig å lese artikkelen i nettutgaven som ny abonnement. For å abonnere på Vinforum kan du trykke linken her: https://www.vinforum.no.

Oppsummering av 2015-årgangen

Jeg har igjennom 2019 og første halvdel av 2020 fått god innsikt i årgangs karakter, styrker og svakheter. Det er viktig å ta årgangens styrke med en gang;  Etter å smakt 90 Baroloer fra de mest kjente produsentene er det knapt vin som har vært dårlig! Det er rett å slett nesten umulig å ikke like den lett sømdefulle Nebbiolo-frukten som sprer tilgjengelighet og glede. På den andre siden mangler en del av vinene særpreg og detaljer som kommer fram i mer klassiske og kjølige årganger. Konklusjonen er allikevel at dette er en meget god årgang.

Vekstsesongen

Gamle vinstokker er å finne i Italia.. Foto: Botti.no

Gamle vinstokker i La Morra. Foto: Botti.no

2015 tok fordel av naturlige vannreserver fra året før og fra et stort snøfall som lavet ned over Barolo-området i februar. Det hjalp under de lett varme vårmånedene mars, april og mai. Nettene var allikevel kjølig som gav 2015-årgangen en god start på vekstsesongen. Sommeren ble derimot årgangens akilleshel. Det ble tørt og varmt. Veldig tørt og varmt. Fra 20 juni til 10 august var det konstant varme og ofte med dager over 35 grader. I nevnte periode var det en dag med nedbør og plantene begynte å streve. Heldigvis hjalp de nevnte vannreservene. I tillegg har Piemonte-bøndene fått tiår med erfaringer fra de varmere årgangene og løvverket rundt druene ble beholdt så godt som mulig for å skygge til for den stekende solen. Vinbøndene fikk også tynnet ut uten å miste mye av avlingene, så de satt igjen med det beste druematerialet og bra volum med druer.

Bekymrende miner slapp taket i begynnelsen av august. En storm kom innover området 10.august med regn, haglbyger og torden. Temperaturen sank og forfrisket vinplantene. Været fram til innhøstingen, som startet i gjennomsnitt 3.oktober, var tilnærmet perfekt. Mykt regn i starten, midten og i slutten av september forfrisket druene helt fram til plukkingen.

Vinene

Brunate-vinmarken ligget pent i bakgrunnen. Foto: Botti.no

Årgangen opplever jeg som meget god. Ytterligere testing og re-testing av viner i 2020 forsterker funnene fra 2019. Vinene fra de bedre produsentene oppleves som virkelig gode og det finnes knapt en dårlig vin i årgangen. Vinene har generelt behagelig rik frukt og myk tanninstruktur. Det bidrar til overraskende delikat og tilgjengelig stil på vinene. Vinen har nok friskhet i årgangen slik det er få som oppleves som spesielt plumpe eller oversaftige. Mange av vinene har høy alkohol på 14 til 14,5%. Det er derimot blitt hverdagen i varmere årgangen. Også i den nevnte knallårgangen 2016 har vinene oppsiktsvekkende høy alkohol, flere av vinene når 15%.

En av de store fordelene med 2015-årgangen er at vinene er tilgjengelige, men har også struktur for middels til lang lagring. De fleste av vinene vil være på topp om 7 til 15 år, mens toppvinene vil fint klare minst 20 år i kjelleren.

2015 vs 2016

Nadia Cogno og ektemann Valter Fissore laget strålende viner hos Elvio Cogno i både 2015 og 2016-årgangen. Foto: Botti.no

Virusutbruddet har foreløpig satt stopper for omfattende testing av 2016-årgangen. Det jeg foreløpig har smakt både fra fatprøver og flasker viser årgangens storhet med fantastisk struktur, fruktkvalitet og god lagringskapasitet. Men det er også fallgruver i 2016-årgangen. Det er en årgang på den varme siden og alkoholen kan også være høy, til dels høyere enn i 2015-årgangen. Noen produsenter har kanskje tatt seieren litt på forskudd med særdeles gode omtaler før vinene er lansert og ikke kvalitetssikret produksjonen nok. Jeg har allerede smakt dårlige Baroloer i 2016-årgangen.

Men 2016-årgangen lover godt og jeg skjønner at mange vin-entusiaster sitter litt på gjerdet når det gjelder 2015-årgangen. Men det er flere grunner til å følge med 2015 litt til. 2016-årgangen kommer til å bli merkbart dyrere, spesielt med tanke på valuta-situasjonen og ikke minst de gode omtalene som er gitt. 2016-årgangen gir også mer krevende viner som trenger tiår i kjelleren. Dette er nok ikke en årgang for alle. Her kan 2015-årgangen med viner til vesentlig lavere pris og mer tilgjengelighet og delikat fruktbilde, gi vel så mye glede for pengene.

«The verdict» 

Her er topp 20 liste av vinene smakt i årgangen:

Roberto Voerzio Barolo La Serra 98
Cappellano Barolo Piè Franco 96
Giovanni Rosso Barolo Vigna Rionda Ester Canale 96
Cappellano Barolo Piè Rupestris Otin Fiorin 95
Elio Altare Barolo Unoperuno 95
Aldo Conterno Barolo Colonello 95
Giacomo Conterno Barolo Cerretta 95
Gaja Barolo Sperss 95
Bruno Giacosa Falletto Barolo Vigna le Rocche 95
Guiseppe Rinaldi Barolo Brunate 95
Vietti Barolo Brunate 95
Roberto Voerzio Barolo Brunate 95
Aldo Conterno Barolo Romirasco 94
Aldo Conterno Barolo Cicala 94
Bartolo Mascarello Barolo 94
Brovia Ca’Mia Barolo 94
Ceretto Barolo Brunate 94
Giacomo Conterno Barolo Francia 94
Massolino Barolo Parfada 94
Paolo Scavino Barolo Cannubi 94
Vietti Barolo Ravera 94
Vietti Barolo Lazzarito 94
Vietti Barolo Rocche 94

Full poengliste finner du ved å trykke på linken under:

Barolo 2015 – the scores

Poengliste over Baroloer testet 2019 i andre årganger (Riserva) finner ved å trykke på linken under:

Barolo – the scores – other vintages

Smaksnotater

Her finner du 40 smaksnotater på viner som fortsatt er tilgjengelig på Vinmonopolet i form av spesialbutikk, spesialbestilling, tilleggsutvalget eller på bestillingsutvalget.

Smaksnotater – Barolo 2015 – Tilgjengelige viner

 

Legg igjen et svar