Skip to main content

I en vinverden der etterspørselen etter viner fra de mest kjente områdene er høyere enn tilbudet og med priser som eksploderer tvinger mange til å se etter nye områder. Fortsatt er det en region som gir høy valuta for pengene. Viner fra Tyskland på den flotte Riesling-druen leverer både tørre og søte hvitviner i verdensklasse til fortsatt en god pris for entusiastene. Merk at også noe er i gjære med de tyske Spätburgunderne. Det er klart for et av årets høydepunkt – Spesiallanseringen av viner fra Tyskland!

Historien

Tysk vinproduksjon har som mange andre vinområder spor tilbake til romertiden med de første tegn til vinproduksjon i Mosel-dalen noen få hundre år etter starten av vår tidsregning. Men også i Tyskland har kirken og klostrene hatt innflytelse i å utvikle og sette vinproduksjonen i et system, med spor tilbake til 1100-tallet for opprettelsen av Schloss Johannisberg og Kloster Eberbach. Riesling, Tysklands mest berømte drue, har historie tilbake til 1400-tallet, da den ble dyrket av munkene i de bratte skråningene i Rheingau.

Slutten av 1800-tallet var kanskje tysk vin sine største glansdager der vinene fra spesielt Rheingau ble solgt i samme prisklasse som de noble slottene i Bordeaux. To verdenskrigerog en vanskelig økonomi satte tysk vinindustri tilbake, og man ble heller ikke hjulpet av det vanskelig 1980-tallet da tysk vin ble forbundet med søtere viner av heller laber kvalitet. Den dag i dag er det mange av de voksne garde som rynker på nesen når tysk vin blir nevnt.

Områdene

Vinmarken Kirschspiel.Foto: Weingut Wittmann.

De 5 mest kjente vinområdene, Mosel, Nahe, Pfalz, Rheinhessen og Rheingau ligger tett omkranset sør-vest i Tyskland. I tillegg ligger vinområdene Franken og Baden til øst og sør for disse indrefiletene i tysk vinproduksjon. Variasjonene på vinene fra de ulike områdene kan være store. Enkelte av vinene kan være fyldige og rike, mens andre viner er mer slanke og viser et elegant og forførende preg.

Druene og områdene

Modne druer hos Wittmann i Rheinhessen. Foto: Weingut Wittmann.

Tyskland er mest kjent for sin fantastiske Riesling-drue, men så mye som 75-80% av den totale vinproduksjonen inneholder andre druer. Ett eksempel på dette er den mer hverdagsvin-druen Müller-Thurgau, men det dyrkes også blant annet Silvaner, Weissburgunder, Traminer, Kerner, Bacchus og kjente franske druer som Chardonnay og Sauvignon Blanc. På den røde siden er det litt vanskeligere å lage kvalitetsviner, men i de siste årene har vinene på Spätburgunder (Pinot Noir) begynte å gå i positiv retning.

Klima

Nærhet til elva påvirker druedyrkingen i Mosel.Weingut Joh. Jos. Prüm

De mest kjente vinregionene i Tyskland har relativt likt klima med en kjølig kontinental stil der været kan variere stort i de forskjellige årgangene. Klimaet gjør at druene modnes langsomt og sesongen er oppsiktsvekkende lang. Generelt er det relativt varme somre og kalde vintre, og regionene kan være hardt utsatt for både regn og frost. Allikevel har det nesten ikke vært en dårlig årgang i de seneste årene, dog har de varierende værforhold gitt tydelige forskjeller på vinenes uttrykk. Det er varierende jordsmonn i de mest kjente vinregionene i Tyskland med hovedvekt på sandstein, skifer, leire, og kalkholdig jord. I Rheinhessen finnes det også eksempler på rød leire som gir et ekstra sting til vinene herfra.

De mest kjente vinmarkene ligger nærmest en av elvene Mosel, Rhinen eller Nahe. Disse markene ligger gjerne i terrasserte skråninger som strekker seg fra 300-600 meter over havet og ned til elvenes bredder. Mange av vinmarkene ligger beskyttet til i skråningen slik at den kalde vinden som feier langs elveløpene ikke har en for stor påvirkning på vinproduksjonen. En del av vinmarkene ligger også på flatene innlands som kan gi et litt mer varmere påvirkning.

Kvalitetsheving

Steinholdig jordsmonn i noen av vinmarkene til Emrich-Schönleber. Foto: Emrich-Schönleber.

Heldigvis har Tysk vinindustri gjort mye riktig de siste 30 årene, og i dag skinner vinene som aldri før. Det har blitt et mer tydelig skille på hvilke viner som er tørre og hvilke viner som er laget i den mer søtere stilen. Det har også hjulpet at over 200 vinprodusenter, mer eller mindre motvillig, har blitt medlem av VDP (Verband deutscher Prädikatsweingüter), en interesse-organisasjon, som har innført et eget klassifiseringssystem der viner merket «Grosses Gewachs» (GG) kommer fra vinmarkene med øverste kvalitet.

Det er spesielt når det gjelder de tørre vinene at tysk vin har gjort et betydelig kvantesprang. Riesling-druen har relativt tynt skall og byr ofte mye på seg selv med sin rike innstilling og tidvis svært høye syre. Generelt kan vi si at de klassiske hvite tørre vinene på Riesling gir et flott snitt av sitrusfrukter, grønne og gule epler, lett tropisk preg, noe røyk og en flott mineralsk nerve. Mer modne utgaver kan også tilføre lett Petroleums-toner til vinene. Syren er ofte meget tilstedeværende i Riesling-vinene, men stort sett finner vinene en god balanse.

Men også de søte utgavene av Riesling er i verdensklasse. Det er noen ganger ubeskrivelig hvordan disse vinene greier å balansere et høyt nivå av restsødme med tydelig skarp syre og som sammen gir en fantastisk harmonisert vin. I disse vinene er det vanlig å finne mer moden sitrus og tropisk frukt med innslag av nøtter og honning. Syren er høy også her, men i de beste vinene vil kombinasjonen med høy restsødme lage unike og fantastiske balanserte søte viner.

Perfekt i kombinasjon med mat

Weingut Mosbachers flotte vinkjeller. Foto: Weingut Mosbacher

Tyske vinprodusenter har også to store markante fordeler. Med et bredt spekter av viner, fra den knusktørre siden til de søtere utgavene, er tysk vin meget matvennlig og vil passe et stort spekter av matretter fra enklere fiskeretter til asiatiske kjøttretter. Den andre fordelen, for øyeblikket, er at prisene på tysk vin er meget forbrukervennlige. Fortsatt finner du viner fra vinmarker med GG-status for godt under 500 kroner. Pr idag er det sannsynligvis ingen andre vinproduserende land som lager viner av såpass høy kvalitet til lavere pris. 

2018-årgangen

Våren kom tidlig til de tyske vinområdene, men heldigvis slapp regionene både frost og fuktighet. Knoppskyting og tidlig blomstring er verdt å merke seg. Sommeren ble varm, men heldigvis uten altfor mye tørke. Det var bra vannreserverer og det ble opplevd lite stress på vinplanter og druer. Den tidlig innhøstingen begynte når  kalenderen siste slutten av august for mange. Under mitt besøk i innhøstingsperioden kunne jeg bevitne varme dager. Men det var ikke ekstremt varmt og det var lite nedbør under selve innhøstingen. Det er nok en gang et eksempel på at tidlig innhøsting ikke trenger å bety at vinene er varme eller overkant tropiske. Her skyldes blant annet den tidlige starten på vekstsesongen at druene ble høstet tidlig. Volumet på vinene var forøvrig bra.

Både de tørre hvite vinene og de søte vinene er konsentrerte. Jeg opplever derimot ikke vinene som for varme eller sødmepreget. Jeg må heller erkjenne at vinene framstår som overraskende friske og nerverike og syren skinner i vinene. Det framstår som jevnt over meget god kvalitet fra alle vinområdene, så her kan man gå bredt ut når viner skal velges.

Konklusjonen er 2018 er et meget godt år for tyske viner som det er verdt å se nærmere på.

Knall Spätburgundere og øvrige viner

Det blir også lansert en rekke viner på Pinot Noir fra den mer kjøligere 2017-årgangen. Den friskheten som de røde vinene som ble testet viser skaper voldsomt begjær. De framstår som særdeles delikate og raffinerte. Vinene begynner å koste, men det er fortsatt meget god valuta for pengene hvis en sammenligner med både Burgund og USA. Det er absolutt verdt å forsøke noen av topp Spätburgunderne i år!

Det lanseres også noen få viner fra Korsika, Bordeaux, Ungarn, og Toscana det er verdt å følge litt med på. Spesielt vinene fra Korsika er særpregede og har en fin pris.

Endret lanseringsmodell grunnet Covid-19.

Følgende informasjon er gitt av Vinmonopolet som omhandler midlertidig lanseringsmodell grunnet Korona-viruset:

Onsdag 20.mai kl 08:00 – spesialslipp på vinmonopolet.no

Alle varer i Spesialutvalget vil bli gjort tilgjengelig på vinmonopolet.no i en periode på én uke før butikkene fysisk starter salg av varene i hyllene. I denne uken vil alle produkter på slippet kun være tilgjengelig for bestilling gjennom vinmonopolet.no.

Varene er allerede fordelt til spesialbutikkene, men i tillegg er det partier som ligger plassert på eget lager og kun kan bestilles for levering på posten eller hjem. Varene som er plassert i de forskjellige spesialbutikkene kan også bestilles fra og med 20.mai Kl.08:00, da kun mot avhenting i den aktuelle butikken. Du vil motta en SMS når varene er klare for henting. Vi oppfordrer kunder til å hente de forhåndsbestilte produktene på tidspunkter med lite trafikk i butikkene. Det vil ikke være mulig å bestille varene i butikk.

27.mai kl 10:00 – spesialslipp i spesialbutikkene

Varepartier som befinner seg i butikk og ikke er solgt ut, vil fra 27.mai Kl.10:00 plasseres i hyllene i spesialbutikkene og selges på vanlig måte.

Smaksnotater 

Smaksnotater – Spesiallansering Tyskland 2020

Legg igjen et svar