Skip to main content

Det er på tide med nyhetslansering for Mai 2020, noe som for en måned siden så ganske utenkelig ut. Men vinbransjen og vinjournalister har tilpasset seg den nye midlertidige hverdagen og her kan du lese 100 smaksnotater på viner som enten lanseres som nyhet eller har årgangsendring. 

Det var lenge usikkerhet om det var mulig for norske vinjournalister å teste viner til denne lanseringen. Med stort fokus på smittevern og tilpasninger så vil enkelte vinjournalister greie å lansere notater denne gang. Bottis notater vil være færre enn normalt, men dekker allikevel mange av de viktigste årgangsendringene og nyhetene som lanseres nå i mai.

Nyheter

Det er enkelte fabelaktige viner som lanseres. Trimbachs ypperste cuveé Clos Ste.Hune er tilbake på bestillingsutvalget etter å ha vært å finne i spesialbutikkene noen år. 2014-årgangen er absolutt en god kjellerkandidat. Fra produsenten Marc Morey kommer kanskje deres aller beste vin fra Chassagne-Montrachet med druer fra marken Caillerets. Vinen stråler i den meget gode hvitvinsårgangen 2017.

Fra Domaine Marc Morey kommer en strålende Chassagne-Montrachet med druer fra Premier Cru marken Caillerets. Foto: Botti.no v/ Knut Løken.

Fra ikon-produsenten Brunello-legenden Biondi Santi kommer det overraskende nok  nye flasker av 2012 og 2013 årgangen som tidligere har vært å finne i spesialbutikkene. Begge årgangene leverer meget godt for Biondi Santi og er av kjent tradisjonell stil med modning på eldgamle store Botti.

Gamle Botti hos Biondi Santi. Foto: Botti.no

Fra Piemonte er det også toppviner som lanseres. Fra erketradisjonalisten Burlotto kommer det Dolcetto, Barbera fra enkelvinmark og kanskje en av verdens mest særpregede Roséviner delvis laget på den sjeldne druen Pelaverga. Aldo Conterno er en annen topp-produsent fra Barolo og familiens strålende Cuvéer Colonello og Cicala lanseres i den gode Nebbiolo-årgangen 2015. Prisene har faktisk holdt seg stabile sett i betraktning av konkurrerende produsenter som lager tilsvarende kvalitet. Også Conternos Langhe Nebbiolo, standard Barolo og Barbera er verdt å sjekke ut.

Fabio Alessandro lager fantastiske viner fra sine erkeklassiske eiendom i Verduno. Foto: Botti.no

En nykomling – i den grad betegnelsen kan brukes – er vinene til Cesare Bussolo som lanseres i Norge for første gang. For Piemonte-fantasten lyder navnet sikkert kjent. Cesare er nemlig vinmakeren til legenden Roberto Voerzio. Han leier nå vinmark selv og får lov til å vinifisere sin egen vin hos Voerzio. Baroloen fra Fossati-marken er meget bra, selv om prisen er noe stiv. Barbera´en er derimot et meget godt kjøp, kvalitet vs pris.

Det kommer også noen nyheter fra Bordeaux. Her er det verdt å trekke fram vinen fra Ch.Ormes de Pez i kanon-årgangen 2016 og ikke minst to meget pene magnum-flasker i årgangene 1986 og 1989 fra produsenten Ch. Bel-Air Lagrave.

Det er også merkbart at det er Rosévin-sesong. Norgesfavoritten Il Mimo kommer til å gjøre at det blir hardt å være IT-tekniker på Vinmonopolet fredag sammen med den nevnte Rosé-vinen fra Burlotto. 

Årgangsendringer 

Det er også noen gode årgangsendringer i Mai. Det er verdt å trekke fram to eiendommer som lager knallgode musserende viner – ja, faktisk utenfor Champagne. Niko Brandner er eier av Sekt-produsenten Griesel & Compagnie og lager noen av Tysklands aller beste musserende viner fra vinområdet Hessiche Bergstrasse. Vinene er følgelig laget på tradisjonell metode og Niko får virkelig fram områdets terroir i vinene sine.

Den fantastiske kjelleren hos Griesel. Foto: Botti.no

Men det er altså ikke bare i Tyskland det lages gode musserende viner. Fra West-Sussex lager produsenten Redfolds Ambriel noe erketypiske britiske bobler med virkelig karakter og dette friske druepreget som kommer fra det kjølige klimaet som området kjennetegnes av. Vinmarkene ligger fint til med det berømte greensand-jordsmonnet. De underliggende steinene lagrer varmen fra solen og reflekterer den for å hjelpe til med modningen av druene.

Familien Outhwaite representerer britiske vingårder på en strålende måte. Foto: Botti.no

Prisøkning 

De siste usikre tidene og voldsom økning i Euro vs den Norske kronen har ført til flere dyrere viner etter prisjusteringen 1.mai. Noen viner har gått opp noen kroner, mens enkelte fine Wine viner har virkelig fått en stram prisøkning. Det er verdt å undersøke litt nærmere om prisøkningen oppleves for markant vs kvalitet.

Smaksnotater

Her kan du lese 100 smaksnotater på viner som er nyheter 8.mai eller er årgangsendringer. For enkelthets skyld deles vinene inn i tre kategorier. Merk at det var prisjustering 1.mai. Det kan medføre at noen få smaksnotat ikke har korrekt pris.

Smaksnotater – Lansering Mai 2020 – Musserende, søte og hvite viner

Smaksnotater – Lansering mai 2020 – Roséviner

Smaksnotater – Lansering Mai 2020 – Røde viner

Legg igjen et svar