Skip to main content

Høsten har også kommet for importørene som lanserer imponerende mange gode viner som passer ypperlig til høstens fisk, ferske lam og ikke minst til årets vilt. Denne artikkelen viser noen av de bedre kjøpene som lanseres i september, enten som en ren nyhetslansering eller som en årgangsendring. Til sammen har jeg testet ca 250 viner og jeg trekke fram 62 viner, derav 22 hvite viner og 40 røde viner. I tillegg finner du smaksnotater på 2 helt spesielle hetviner i årgangene 1972 og 1941. De som jeg mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller viser en helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt». 

For å holde deg oppdatert med nye artikler og smaksnotater på botti kan du like facebook-siden som du finner HER.

Hvite viner

Faiveley Corton Charlemagne Grand Cru – Bestillingsutvalget – 1499 kroner

Hvite viner fra Corton Charlemagne i Burgund trenger ikke ytterligere presentasjon, og at også en litt svær negociant som Faiveley kan lage ypperlige premium viner er heller ikke ukjent. Vinen kommer kraftig og bredt opp av glasset med nypresset smør, litt melon og krydder. Med enda litt mer lagringstid vil den bli himmelsk på nese. I munnen er det en heftig fet konsentrasjon som bare fyller ut munnhulen med gule epler, pære, krydder, jordlige toner og med et flott mineralsk uttrykk. Syren holder akkurat og balanserer vinen fint. Litt vel brent tre og tofee på en laaang utgang som sitter skikkelig i. Fattonene vil helt sikkert integreres med årene. Lagrer fint minst de neste 10 år. Himmelsk vin til kveite. Dette var en særdeles god vin! 95 poeng. 

 

Nikolaihof Vinothek 2000 – Bestillingsutvalget – 1000 kroner

Tro det eller ei, denne produsenten er nevnt i skriften 11 år før landet Østerrike ble nevnt, helt tilbake til 985 da kirken eide eiendommen. Private kjøpte opp eiendommen fra kirken i 1803 og dagens eiere, familien Saahs kjøpte gården i 1894 og har drevet den siden. Nå er det fjerde generasjon som har overtatt der den hyggelige Nikolaus styrer driften.

Deres ikonvin «Vinothek» ble verdenskjent da den i 1995 årgangen var den første vinen som noen gang har fått 100 poeng i Østerrike. Det var Robert Parker som stod for dette. Nå er det 2000-årgangen som er lansert i Norge, en årgang som Nikolaus omtaler som god. Det lages ca 5000-6000 flasker med Vinothek Riesling eller Gruner Vetliner, kun i de beste årgangene. Vinen har vanvittige 16 år på fat før tapping. Det er ikke mange produsenter som tar kostnaden til å lage sånne viner som dette. Ganske så unik dette.

Vinen er nesten ungdommelig og rik på nese, men herlig dyp konsentrert frukt under. Litt generisk gule frukter med en fantastisk mineralsk preg, som å lukte på flintsteiner. Medium + konsentrasjon med en fantastiske, litt kjølige gule frukter med heftig mineralitet. Syren er noe helt annen en enkelte Rieslinger fra Tyskland, denne syren balanserer vinen på en eksellent måte – ikke for mye – ikke for lite. En lang utgang med litt bitter frukt på utgangen. Denne lagrer finfint i nye 10 år. Til nytelse. 94 poeng.  

 

Samuel Billaud Chablis Blanchot Grand Cru 2015 – Bestillingsutvalget  – 640 kroner

Nok en familiefeide som gjorde at familier splittes og enkelte starter opp for seg selv. Samuel kommer fra den anerkjente Billaud-Simon familien og lager nå egne viner. Han bruker moderat med nye fat under lagringen på 1 1/ år med druene fra de beste Grand Cru vinmarkene i Chablis. Denne vinen er fra Grand Cru marken Blanchot og viser en harmonisk elegant nese med litt herlige sitrus, epletoner og knust stein. Nydelig konsentrert frukt på paletten med epler, litt krydder, salt og flott steinpreg. Litt fat på en lang mineralsk utgang. Denne drikker nydelig nå, og er nok ikke for det lange løp, tatt den varme årgangen i betraktning. Prøv vinen innen de neste 5 årene. En flott vin! Til skalldyr og fet fisk. 93 poengSPESIELT ANBEFALT.

 

Trimbach Riesling Grand cru Geisberg 2009 – Bestillingutvalget – 500 kroner

Ikke noe vits å skjule – Det er noe med Alsace-riesling altså! Jeg er jo stor fan av Trimbach og har selv besøkt gården deres i Ribeauville. De har jo ikke helt utnyttet Grand Cru statusen på de ulike markene – før nå. Nå lanseres de denne vinen for første gang som egen Cuvee fra Geisberg-vinmarken. Marken ligger i bakkant av vingården deres i Ribeauville og består av kalk og sandstein med fin tilgang til sol. Sammen med druer fra vinmarken Grand Cru Osterberg går også druene herfra til deres klassiske utgave – Frederic Emilie. 2009-årgangen  av Grand Cru Geisberg er lagret fem år på flaske før den nå endelig lanseres.

Vinen har en fin strågul farge og en heftig intens sitrusfrukt, grønne epler og pærer og en herlig nerve av mineraler som bare stormer opp av glasset. Vinen er også fint konsentrert på paletten med runde toner med gule epler og har et herlig mineralsk preg. Syren er meget imponerende som balanserer vinen noe vanvittig. En særdeles lang og balansert utgang med mye krydder. Kan jo lagres lenge, men drikker så utrolig godt nå!

PS – Jeg har forsøkt deres ikon i Clos St Hune i 2009-årgangen. Hva jeg ville drukket nå hvis jeg hadde fått valget? Gjett.. Denne Geisberg-vinen er en nydelig vin! Til fete krydrete fiskeretter. 93 poengSPESIELT ANBEFALT.

 

Samuel Billaud Chablis Valmur Grand Cru 2015 – Bestillingsutvalget – 640 kroner

Denne er fra Grand Cru vinmarken Valmur i Calbis. Ganske så annerledes med rikere frukt på nesen enn Blanchot med grønne epler og med en flott mineralitet. Konsentrert og kraftfull frukt med litt mer modne epler og steinpreg. Også litt mer krydder, urter og sjøpreg enn Blanchot, har et fint særpreg denne. Fin syre som balanserer godt. Nok en flott vin! Til skalldyr og fet fisk. 92 poeng.

 

Faiveley Chassagne Montrachet 1er Cru Moregot – Bestillingsutvalget – 685 kroner

Medium intens nese, med litt skarp hvit steinfrukt, grønne og gule epler, og nøtter som møter deg i glasset. Mer konsentrert frukt på paletten, en maskulin type dette med gullaktige frukter og jordlighet som matcher en fin crispy syre. Lang utgang. En flott Moregot fra Faiveley som vil matche lyst kjøtt og litt tyngre krydret fiskemåltid. 92 poeng.

 

Weingut Jakob Schneider Norheimer Dellchen Riesling Trocken 2016 – Bestillingsutvalget – 285 kroner

Historien til familien Jakob Schneider startet i 1575 og er en av de eldste familiegården i Nahe. De eier flotte parseller i de premium-markene i både Dellchen og i Hermannshole. Denne vinen fra Dellchen viser typeriktig 2016-årgang med mer rikere stil, med fruktige epler, og med en herlig flinttone. En medium konsentrasjon med mer juicy gul frukt, litt fersken og med en stor mineralitet på paletten, med et herlig saltpreg på utgangen. Denne vil passe utmerket til litt salt fisk. 91 poeng. SPESIELT ANBEFALT.

 

Felton Road Bannockburn Chardonnay 2016 – Bestillingsutvalget – 339 kroner

Medium + intens på nese med blomster og et klart tropisk preg med leken frukt som kommer spisst opp av glasset. Tydeligvis en årgang som kler Chardonnay godt, med en god fruktkonsentrasjon som står behagelig sammen med en tydelig syre. Ikke særlig kompleks, men med herlig tropisk frukt, krydder og en fin mineralitet i seg. Vinen oppfattes ikke som veldig varm utover kanskje den særpregede tropiske frukten. Dette var meget bra utført! Klasseleder dette. En vin til hvitt kjøtt. 91 poeng.

 

Deux Montille Pernand-Vergelesses 1er Cru Soul Fretille 2012 – Bestillingsutvalget – 400 kroner

Vinområdet Pernand-Vergelesses ligger nord Cote de Beaune i Burgund med hele 123 hektar. Parsellen Deux Montille har i Soul Fretille er sør, sørvestliggende vinplanter som er 30 år gamle. Vinen er rik på nese med litt lett gjærroner, litt spicy blomster og en fin rund smøraktig masse. En medium + konsentrert frukt i munnen med gule frukter, og et fresht krydder og smørpreg. Ikke så kompleks, men vinen oppleves som super-fresh! En god vin til fet fisk. 91 poeng. SPESIELT ANBEFALT.

 

Domaine Chanzy Meursault-Charmes 1er Cru 2013 – Bestillingsutvalget – 690 kroner

En eldgammel Burgund-produsent fra 1600-tallet som fortsatt bruker samme gamle kjeller idag. De har en rekke vinmarker, til sammen ca 32 hektar. Denne vinen kommer fra en av Meursaults største og mest kjente premier cru vinmarker – Les Charmes. Vinen er meget intens på nese med rene generiske gule frukter. Litt mer avdempet på paletten, med medium konsentrerte gule frukter, litt spisst krydder, nøtter og noe eik. Heftig mineralitet på utgang. En god vin. 91 poeng.

 

Silvio Jermann Were Dreams 2015 – Bestillingsutvalget – 519 kroner

Denne hvite vinen fra Friuli-Venezia-Giulia som ligger nærme både Kroatia og Slovenia er en av de store vinene i området og er laget på Chardonnay-druen. Som nevnt fra min tidligere artikkel om Edi Kante så har den franske påvirkningen en lang historie med at franske offiserer under Napoleon tok med seg franske druer hit.

Vinen er intens på nese med moden gul frukt med tropisk innslag. Noe mineralsk preg. Mer nedtonet på paletten, men med elegante generisk gule frukter, tydelig jordlige preg og grønne urter. En absolutt spennende vin med lang utgang som trenger litt tid i kjelleren. Til krydrete fiskeretter og kylling. 91 poeng. 

 

Domaine  Borgeot Puligny Montrachet Les Meix 2014 – Bestillingsutvalget – 440 kroner

Denne Burgund-produsenten fra Frankrike har 20 hektar med vinmarker med base i Santenay. Det er nå to brødre som driver denne familiebedriften etter at at de tok over fra sin far i 1985. Enkelte av vinmarkene deres i Santenay ligger helt mot kommunegrensen til mer kjente Chassagne-Montrachet, men viner fra både Saint-Aubin og Santenay er virkelig på vei opp stigen. Denne vinen fra deres vinmark i Puligny er rik på nese med gule frukter og og en god kryddertone. Medium konsentrert frukt med en fin rund munnfølelse med epler, lime, mineraler og krydder. Syren balanserer vinen herlig. Fin utgang, men som kan opplevelses en anelse bitter. God vin! 90 poeng. 

 

Domaine Weinbach Cuvee Theo Riesling 2016 – Bestillingsutvalget – 300 kroner.

En Riesling fra en av mine favoritter fra Alsace, Weinbach, leverer en meget flott Cuvee Thèo i 2016. Medium intens på nese med herlig mineralitet, gule og grønne epler samt lime. Fin middels konsentrasjon med en usedvanlig friskhet på frukten med epler, flintstein, og lekre kryddertoner. Syren holder en fin nerve i vinen. En deilig mineralsk utgang. En lekker Theo, bedre enn 2015-årgangen! 90 poeng. 

 

Wine & Soul Guru White 2016 – Bestillingsutvalget – 300 kroner

En hvit godbit fra anerkjente Douro i Portugal. Vinen er laget på en god blanding på druer som Gouveio, Viosinho, RRabigato, Codega, og Larinho. Denne vinen er relativt sjelden med kun 60 flasker tilgjengelig i Norge.

På nese en middels rikhet med ren deilig rund gul frukt med et herlig spisst krydder som kommer smygende opp av glasset. Medium konsentrert frukt med med nektar og epler med en fin balanserende syre. Litt hul i mellompartiet, men avslutter med en lang fruktig utgang. En meget god vin. 90 poeng. SPESIELT ANBEFALT.

 

Peter Jakob Kuhn Hallgarten Riesling 2016 – Bestillingsutvalget – 209 kroner 

Vin som tidligere er lansert under «Rheinschiefer» fra flotte Rheingau i Tysland. Vinen er rik på nese med gule epler, med et ørlite modent preg og noe krydder. Fin konsentrasjon med en tydelig crisphet som fanger interessen med engang. Kan være en smule varm, men frukten er deilig med epler, pærer, og en mineralitet som gjør at en smatter lenge etterpå. Vinen er velgjort – ikke for seriøs, men har et lekent preg. Dette er godt utført håndtverk. Ha den gjerne til enkel sushi. 88 poeng.

 

Silvio Jermann Chardonnay 2016 – Bestillingsutvalget – 295 kroner

Nok en vin fra Silvio Jermann laget på Chardonnay-druen. Rik på nese med gulgrønne frukter, asparges og lett petroleumspreg. Konsentrert på paletten med fin skinnende syre som balanserer gule frukter på en god måte. Ikke like mineralsk preg på denne vinen, kanskje litt mer fruktdreven. En god vin til lettere fiskeretter. 88 poeng. 

 

Benjamin Leroux Bourgogne Blanc 2014 – Bestillingsutvalget – 280 kroner

Nok en strålende hvit Bourgogne fra Leroux og følger opp den meget gode 13-årgangen. Tydelige sitrus, melon, og lime på nese med en fin konsentrasjon i frukten. Her finner du slank frukt med gult eple preg. En enkel, men behagelig utgang. En av de bedre Bourgogne blanc på det norske markedet. Forsvarer 88 poeng.

 

Dom.Roux Rully Clos des Mollepierres 2015 – Bestillingsutvalget – 275 kroner

Rik på nese, men også med en litt mer seriøs og tyngre gule frukter med mineraler og et fint steinpreg. Medium konsentrert frukt med mer moden gul frukt, et klart jordlig preg og en utgang som er å smatte litt på en stein. Også litt bitter grapefrukt på avslutningen. En god vin. 87 poeng.

 

I Custodi Ante Etna Bianco 2014 – Bestillingsutvalget – 265 kroner

Denne spesielle hvite vinen fra Etna på Sicilia er laget på 90% Carriante og 10% Grecanico. Ganske så aromatisk på nese med lett levende grønne frukter, sitrus og en fin mineralitet. Medium konsentrasjon og syre med saftige gule epler, grønt gress og smattende mineralitet som gir et fint særpreg i vinen. God lengde. Kjøp den hvis du vil forsøke noe nytt. Til litt krydrete mat. 87 poeng. 

 

Boeckel Pinot Gris Midelberg 2016 – Bestillingsutvalget – 203 kroner

Denne svært tradisjonsrike familien fra Alsace har sine røtter i Mittelbergheim fra 400 år tilbake og lanserte sin første utgave i eget navn i 1853. De har nå over 23 hektar vinmark med Grand Cru vinmarker i Wiebselberg og Zotzenberg. Denne vinen er medium intens, litt enklere stil, men med delikate friskhet i den gule frukten og litt sjy kryddertoner. Medium konsentrasjon med fine gule frukter, kraftig deilig mineralitet på en fin smattende utgang. Fin balanserende syre. En tilgjengelig og god vin. Til sjømat med litt salt i. Gjerne også til enkel skalldyrretter. 87 poeng.

 

Dom.Roux Bourgogne Chardonnay Les Murelles 2015 – Bestillingsutvalget – 200 kroner

Domaine Roux er en av de større negociantene i Burgund med over 70 hektar vinmark fra hele 16 appelasjoner. Denne Bourgognen har faktisk alle druene sine fra vinmarker rundt Saint Aubin og er litt  tilbakeholden på nesen, men epler, sitrus og et snev av ananas. Et fint underliggende kryddertoner lurer under. Medium konsentrert på paletten med mer rik eplefrukt og en fin syre som skinner igjennom. En vin til hygge i de siste varme sensommer-dagene. 86 poeng.

 

Some Young Punks VineMind Riesling 2016 – Bestillingsutvalget – 180 kroner

Denne spesielle produsenten fra Australia er jo allerede kjent i Norge for gode røde viner. Her leverer de en enkel Riesling fra Clare Valley, et område som er kystnært, men som allikevel kan oppleve litt varme. Denne vinen har en litt rikere og varmere preg på nesen med tropisk frukt og innslag av urter. På paletten derimot har den mer innslag av europeisk klima med mer epler, men en kjenner også noe frisk deilig tropisk frukt. Syren kler vinen godt. Til lette fiskeretter eller til ha noe i glasset. 86 poeng.

 

 

Røde

Felton Road Block 3 Pinot Noir 2016 – Bestillingsutvalget – 638 kroner

Dette er vel en av New Zealand aller beste viner, om ikke den beste som nå kommer i en ny årgang. Felton Road ligger i hjertet av Central Otago og har tre vinmarker som de høster druene i fra. De er sertifisert biodynamisk og praktiserer liten inngrepen i markene, bruker villgjær, og filtrerer ikke vinene sine. Denne herligheten viser en presis ren flott rød farge gir assossjoner til en burgunder. Vinen er rik på nesen med leken elegant frukt av bringebær, jordbær, mineraler og eksotisk krydder. Litt mindre markant konsentrasjon på paletten, men fortsatt med herlig rød frukt med bringebær, krydder og lett lakris. Jeg er sikker på at vinen vil legge enda mer på seg med lagring de neste 3-5 årene, og er på amerikansk – «en skikkelig blockbuster»! En virkelig referansevin for viner fra New Zealand – sånn skal dere være! 94 poeng. SPESIELT ANBEFALT.

 

Castellare Di Castellina 33 Vendemmie 2010 – Bestillingsutvalget – 699 kroner 

Denne produsenten så lyset da fire vingårder på 1970-tallet så potensiale med et et samarbeid for å kunne lage viner av best mulig kvalitet. Denne toppvinen er en sjelden super-Tuscaner det er kun laget 3333 flasker av. Drueblandingen er på 30% Sangiovese, 33 Merlot %, 32 % cabernet Sauvignon og en liten dæsj med 5% Malvasia-druer. PS – Vinen er forøvrig allerede tilgjengelig på BU og kan bestilles før fredag.

Vinen er tydelig mørk rød som gir et godt tegn på hva som kommer. Forholdsvis leken nese med litt tørket rød frukt, animalsk preg med våt lær, krydder og blyanter. En tung dyp nese, men med et fint særpreg. Starter ganske så konsentrert med de herlige franske druene som gir tydelige solbær og bjørbær som bare etterhvert vokser helt vilt i munnen! En vanvittig kosentrasjon! Tanninstrukturen er meget fast og gir et godt piggtråd-preg i munnen. Lang utgang. Vinen er åpenbart ikke helt i balanse enda, men om 8-10 år vil du ha en stor stor vin foran deg. Til kraftige kjøttretter og gryter. 94 poeng.

 

Felsina Chianti Classico Colonia Gran Selezione 2010 – Bestillingsutvalget – 900 kroner

Felsina har alltid vært en av mine store favoritter fra Toscana fra deres entryvin Baerdenga CC som i flere år har vært et av Vinmonopolets beste basiskjøp til denne flotte premium-vinen. Det er brukt 100% Sangiovese-druer som er lagret 20 måneder på hele 90% franske eikefat.

Vine er intens på nesen med kraftfulle kirsebær, blomster, tobakk og lett eiketre. Fortsetter med en meget dyp konsentrert frukt på paletten med modne kirsebær, tydelige lær og fatpreg som bare varer og varer. Tanninene er jo faste, men vinen framstår som mer tilgjengelig enn Castellare sin. Denne har forøvrig en fin crispy syre. Dette er særdeles bra laget og en vin en allerede kan prøves idag før en prøver neste flaske om 5-10 år. Denne har alt, trenger litt mer tid først. En av de helt store fra Chianti Classico området. Bravo! Til kraftige kjøttretter.  94 poeng.

 

Black sheep Finds Presquile Syrah – Bestillingsutvalget – 369 kroner 

En amerikaner fra California med bruk av 100% Syrah-druer som er rik på stilen med mørke røde bær med litt røyk fra bålet som kommer opp i nesen. En middels konsentrert frukt med en munnfølelse som bare brer seg ut med ville mørke bær, røyk og lær som gir assosiasjoner til kjølige høstkvelder med fyr i peisen og vilt på bordet. Denne skaper nok litt diskusjon og ulike oppfatninger med relativt ekstrahert frukt – MEN – jeg digger`n! Flott høstvin! 93 poeng. SPESIELT ANBEFALT.

 

Radio-Coteau Terra Neuma Pinot Noir 2014 – Bestillingsutvalget – 549 kroner

Intens på nese med et elegant preg av modne jordbær, bringebær og et herlig krydrete urtepreg. En god konsentrasjon av kirsebær og moreller som sprer seg rundt i munnen på en delikat måte. Faste tanniner som sitter godt i. Fin utgang, med litt fattoner. Bruk dekanter i et par timer eller latt den får 2 år i kjelleren før du har den til for eksempel et kalvemåltid. En meget god vin! 92 poeng.

 

Tenuta Terre Nere Etna Calderara Sottana 2015 – Bestillingsutvalget – 395 kroner

Denne herlige vinen fra en av vulkanøya Sicilias store produsenter er laget på 98% Nerello Macalese og 2% Nerello Capuccio-druer fra eldre vinstokker. Vinen lagres i 16-18 måneder på flere ulike typer franske fat der rundt 20% av fatene er nye. Rubinrød farge, med forførende runde aromaer av rene bringebær og litt mørkere skogsbær som kommer opp av glasset. Litt mer konsentrert og vill frukt på paletten med fruktig inngang med et kirsebærpreg så det holder sammen med ferske jordbær og mineraler som går over til mineralsk og harmonisk utgang. Noe mørke sjokoladetoner fra fatet, men det gjør vinen bare godt. God balanse mellom syre, taninner og alkohol som vil holde vinen oppe i mange år til. Super vin! Til hvitt kjøtt med mye krydder. 92 poeng. SPESIELT ANBEFALT.

 

Felton Road Cornish point Pinot Noir 2016 – Bestillingsutvalget – 519 kroner.

Denne vinen er også fra New Zealands store produsenten og har en mørkere rødfarge. Vinen sitter godt i nesen med deilige lekne røde bær med vekt på modne bringebær som kommer dypt opp fra glasset. Følger opp med medium konsentrert frukt, der modne bringebær og litt mørkere skogsbær har hovedrollen. En fin crisp syre er leken på en lang utgang med mer vekt på fat, blyantspiss og lær. Dette var en meget god vin. Til kalv og kanskje Thanksgiving-kalkunen. 92 poeng.

 

Chateau des Jaques Fleuire – 2014 – Bestillingsutvalget – 288 kroner

Denne eiendommen i Beaujolais, Frankrike eies av den store kjente negocianten Maison Louis Jadot og vinen lages på 100% Gamay-druer. Etter tre uker maserasjonstid lagres vinen 10 måneder på Barriques (de franske eikefatene på 225 liter, husker du). før vinen tappes ufiltrert på flaske. Vinen er intens på nese med spisse røde bær som er tydelig konsentrert. Også noe forførende blomsterpreg. Vinen har en herlig trøkk i frukten som balanserer eleganse vs power og viser mørkere bær og lett sjokoladetoner på en herlig utgang. Vinen trenger litt tid til å komme sammen, med alt som trengs til er der i rette mengde. En meget bra vin som absolutt er et lagringsprodukt! Til lette retter av rødt kjøtt. 92 poeng. SPESIELT ANBEFALT.

 

Felsina Fontalloro 2011 – Basisutvalget – 400 kroner

En annen klassiker Fra Felsina som har solgt så imponerende bra at den er inne på basisutvalget og finnes i hyllene på en rekke Vinmonopol. Vinen er laget på 100% Sangiovese lagret 18 md lagring på eik med etterfølgende 12 md flaskelagring før lansering. Denne vinen er intens på nese med skogsbær og med et skarpt tydelig krydder som pirrer. Medium konsentrert frukt med en saftig munnfølelse som brer seg godt rundt. Skogsbær og herlige mokkatoner leder an, med tydelige tanniner som gjør at en smatter godt på utgangen. Flott vin! 92 poeng. 

 

Burguet Vosne-Romanèe Mes Favorites 2015 – Bestillingsutvalget – 598 kroner 

Burguet er en produsent som har flere vinmarker rundt i Burgund. Denne er fra Vosne-Romanèe med litt mørkere farge, med en ekspressiv nese, nesten litt oppulent fruktdreven aromaermed modne skogsbær. Litt roligere på paletten med medium konsentrert frukt med skogsbær og litt mer lær og fatpreg. En tydelig syre og smattende tanniner. En meget god vin – her spiller nok årgangen veldig inn, der 14-årgangen viste en litt mer kjølig og kjedeligere stil. Jeg liker denne! Kalkun vil følge denne vinen godt. 91 poeng. 

 

Domaine Chanzy Vosne-Romanée La Croix Blanche – Bestillingsutvalget – 670 kroner

En ny vin på Pinot Noir fra den ultra flotte kommunen Vosne Romanèe som er lagret i 10 måneder på 228 liters eikefat derav 30% nye. Videre har vinen 5 måneder lagring på ståltank. Vinen har en krystall klar farge og er relativt rik nese med røde bær, med forførende blomster og kryddertoner litt i bakgrunnen. Fortsetter å være elegant på paletten med rund delikate røde bær med krydder og brente fat på en kraftig og lang avslutning. Tanninene er vel tydelige nå, men må til for å sikre lagringen. En super vin for de neste 10 årene. Til rødt kjøtt og etterhvert lam. 91 poeng.

 

Domaine Chanzy Gevrey-Chambertin 1er Cru Combe aux Moines 2014 – Bestillingsutvalget – 890 kroner

Lengre opp kan vi se at Dom.Chanzy også lager en god vin fra Meursault. Denne er fra en premier cru vinmark i Gevrey og på nese har den en krydrete inngang med solbær og lett lærpreg. Dette er en seriøs Gevrey, som oppfattes ganske typeriktig. Medium konsentrerte frukter med fin dybde og innhold med flere lag av røde bær, lett mokka, lær, og en krydrete utgang. Behageligere tanniner. En god vin dette. Til enklere storfe-retter. 91 poeng.

 

Domaine Stephane Tissot Poulsard en Amphore – Bestillingsutvalget – 325 kroner 

Denne kultprodusenten av både hvite og røde viner fra Jura lager her en flott vin på den erkefranske druen Poulsard. Disse røde er ufiltrert og kan defineres som naturvin. Vinen har en saftig tre måneders maserasjonstid og 3 måneders lagring på franske Fourdre-fat (500 liters fat). Medium + intensitet på en sjarmerende nese med søtlige bringebær og et spisset søtlige krydder som er ganske så forlokkende. En overraskende eleganse i munnen med bringebær, jordbær, og Litt mineralsk preg på en fin utgang. Vinen har  ikke voldsom komplekse toner, men det behøves ikke heller da elegansen og sjarmen holder i massevis. Det blir nevnt at den har litt Chambolle-karakstika, som jeg ikke helt uenig i. En herlig vin til lyst kjøtt. 91 poeng. SPESIELT ANBEFALT.

 

Chateau des Jaques Morgon Cote du Puy 2014 – Bestillingsutvalget – 300 kroner

En mørkere farge enn utgaven fra Fleuire med dyp intense frukter av bjørnebær og skogsbær. Høy konsentrasjon på frukten med mørkere sorte bær med tydelige tanniner og syre. En fin struktur i vinen, men har litt urter og sur frukt som skjemmer noe. Kan gå seg til, dette er en vin som trenger godt med tid. Vi du prøve en flaske nå så ha den til et stort biff-måltid. Dette er en meget god vin, men er absolutt for de som liker stilen. De som liker mer eleganse styrer unna denne. Bra vin! 91 poeng. 

 

Vincent Paris Cornas Granit 60 2015 – Bestillingsutvalget – 400 kroner

Denne har jeg nevnt før, en Nord-Rhone vin fra den mindre kommunen Cornas som er en schlager til høstens viltmåltid. Vinen er følgelig laget på 100% Syrah-druen. Intens med varmere dypere mørke frukt på nese. Lett krydder. En fin fruktkonsentrasjon med sursøte bær, mye fat som kommer i uttrykk av mørk sjokolade, lett trepreg og blyant. En fin lang utgang. En seriøs vin som trenger minst et par år, men vil fungere supert til hjort og annet vilt. Et bra kjøp! 91 poeng. 

 

Brizio Brunello di Montalcino 2012 – Bestillingsutvalget – 429 kroner

Nok en toppårgang, 2012, for Montalcino og dens Brunello-viner. Denne vinen eies av den gode Chianti-produsenten Dievole og viser medium intensitet på nese med lysere plommer, bringebær, og den kommer spisst opp av glasset med herlig krydder. Ganske interessant aromabilde dette! Også betydelig konsentrert på paletten med skogsbær, kirsebær, mocca og lett fatpreg. Tanniner og syren vil integreres fint med lagring. Dette er en vin som trenger rundt fem år i kjelleren før den blir enda mer balansert, men dette er en god vin til en bra pris. Til rødt kjøtt, etterhvert vil kalv være en super kombinasjon. Bør vurderes. 91 poeng.

 

CVNE Imperial Reserva 2012 – Bestillingsutvalget – 300 kroner

CVNE (Compañía Vinícola del Norte de España) er historisk produsent i fra Rioja i Spania med historie helt tilbake til 1879. Alle de vinene som produsenten har i Norge er absolutt ledende viner fra Spania i sin prisklasse. Denne er vinen er helt i ypperste klasse med en Tempranillo-blanding som viser en middels intensitet på nese med mørke modne bjørnebær, litt solbær og med et sjokoladepreg som faktisk gir et lett elegant uttrykk. Medium konsentrert skogsbær, bjørnebær, jordsmonn og med noe fatpreg. Tanninene er godt integrerte og ligger ikke utenpå. Syren balanserer vinen fint. Denne trenger mer tid for å utvikle seg litt, men er en flott vin til de neste sommers grillretter. 91 poeng.

 

Vignamaggio Chianti Classico Riserva Di Monna Lisa DOCG Gran Selezione 2013 – Bestillingsutvalget  – 345 kroner

Denne tradisjonsrike produsenten rundt Greve in Chianti lager denne riservautgaven på 85% Sangiovse-druer og resten på en blanding av Merlot og Cabernet Sauvignon. Vinen lagres på fransk eik i 18-20 måneder før et opphold på større fat for noen måneder med flaskelagring. En unyttig fun-fact er at vinen kalles Monna Lisa som kom fra Vignamaggio, udødeliggjort av Leonardo di Vinci. Vinen har intens dyp nese med bjørnebær, blomster og noe tretoner og med medium + konsentrasjon på paletten med modne bjørnebær, skogsbær, urter og noe fat. Faste tanniner men en typeriktig avslutning – Dette er en seriøs Chianti Classico Riserva. Lagre noen få år og ha den til rødt kjøtt. Dette var veldig bra. 91 poeng. 

 

Long Meadow Ranch Anderson Valley pinot Noir 2015 – Bestillingsutvalget – 395 kroner

Long Meadow Ranch oppdaget jeg for et par år siden under en messe der de søkte importør. Både Cabernet-vinene, men spesielt vinene på Pinot Noir viste utsøkt kvalitet som skilte seg ut på messen. Denne her kommer fra eiendommen deres i Anderson Valley og er medium intens på nese med litt forsiktige røde bær, nydelig blomsterpreg og tydelige urter. Medium konsentrasjon med ganske så harmoni på paletten. Elegant frukt dette med deilige jordbær, bringebær, lær og litt fat. En deilig, lett ukomplisert vin til hvitt kjøtt. Bra! 91 poeng.

 

Chateau Cabern Gasqueton 2009 – Bestillingsutvalget – 279 kroner 

Denne røveren fra Saint-Estephe på vestsiden av elven i Bordeaux viser mørkere frukt på nesen med skogsbær og lett spisse blyanter. Middels konsentrert frukt, med et typisk 09´preg med litt varmere og mer moden frukt av solbær, lette fattoner og krydder, krydder, og krydder. Bittelitt hult mellomparti, men kan vokse litt til de neste 3-5 årene, men denne drikker voldsomt godt i dag til for eksempel Entrcote. Masse vin for pengene! 90 poeng. SPESIELT ANBEFALT.

 

Bonterra Organic Vineyards «The Mcnab» 2013- Bestillingsutvalget – 350 kroner

En California vin fra det velkjente Mendocino med en velkjent Bordeaux-blend med 66% Cabernet Sauvignon, 17% Merlot, 10% Cabernet Franc, 4% Malbec og 3% Petit Syrah som gir kraftig lillapreg på fargen med forførende frukter av røde mørke bær, fine lærtoner og krydder. Ikke så varmt preg på nese faktisk. Fin konsentrasjon med dyp frukt, som greier å balansere seg over til å være forførende også. Stor munnfølelse – Mørk frukt, deilig sjokolade og tydelig fat. Dette må lagres – men til de store fete grillmåltidene med rødt kjøtt om 3-5 år. En god vin. 90 poeng.

 

Kutch California pinot noir 2015 – Bestillingsutvalget – 329 kroner

Denne amerikaneren på Pinot Noir er medium intens, med litt hylleblomst og solbær på nesen. Litt vel sødmefull kanskje. Medium konsentrasjon med en fin crispy syre som holder et godt grep i vinen. Fine røde runde bær med modne saftige kirsebær og helt grei kompleksitet. Godt integrerte tanniner. Denne er en perfekt match til forskjellig lyse kjøttretter. Spesielt på grunn av litt mineralsk saftig preg på utgangen. God vin! 90 poeng.

 

Volpaia Chianti Classico Riserva 2013 – Bestillingsutvalget – 300 kroner

En flott og tradisjonell Chianti Classico produsent som lager denne riservaen på 100% Sangiovese fra de beste vinmarkene i Volpaia før druene lagres 2 år på fat. Intens med dyp konsentrert frukt på nese med skogsbær, sjokolade og lett fattoner. Mer rødaktig frukt på paletten med fin balanse med en god konsentrasjon, syre og tanniner. Her får du kirsebær og mineraler på en ganske så smattende og lang utgang. En meget bra Chianti Classico dette. 90 poeng.

 

Castellare di Castellina Chianti Classico 2015 – Bestillingsutvalget – 249 kroner

Dette er standard Chianti Classico`en fra Castellare med en rikere og varmere stil på nese med fine runde røde bær med et litt animalsk preg. En fin elegant fruktkonsentrasjon med skogsbær, krydder, og blyant med en fin nerve i vinen. Den sitter lenge i med en flott syre og tanniner. En flott Chianti Classico dette også! 90 poeng.

 

Domaine Chanzy Santenay 1er Cru Gravieres 2015  – Bestillingsutvalget – 450 kroner

Nok en vin fra Chanzy, nå fra Santenay. Lys klar rød, med en rikere stil på nese med kirsebær og et ren krydrete preg. Ikke for meget, men behagelig. Medium konsentrerte bær, med fine kirsebær, lær og krydder. Dette var en meget god vin for pengene,. Behagelige tanniner, fin lær på utgang. God vin. 90 poeng.

 

Ch.Musar 2006 – Bestillingsutvalget -370 kroner

Ch.Musar er vel kjent for de fleste, denne svært imponerende produsenten fra Libanon som startet sin vinproduksjon i 1930. Som oftest er drueblandingen 33% Cabernet Sauvignon, 33% Carignan og 33% Cinsault. (+1% av de tre). 2006 årgangen har Ch.Musar ventet med  å lansere da den har trengt mer tid i kjelleren. Nå er den her og viser lett volatile toner, med modne kirsebær, lett svisketoner, blomster og herlige kryddertoner. På paletten er den ganske konsentrert med litt varm mørkere rukt, lett jordsmonn og noe fat. Ganske tydelige tanniner og syre. En bra vin som trenger tid og vil vokse litt. 90 poeng.

 

M.Chapoutier Bila-Haut Ocultum Lapidem 2014 – Bestillingsutvalget – 230 kroner.

Vinen fra kjente Rhone-produsenten kommer faktisk fra languedoc-Roussillon og er laget på 50% Syrah, 30% Grenache og 20% Carignan-druer. Druene er håndplukket og lagres i sement og ståltanker. Rikere stil på nese med bjørnebær og mineralpreg, med konsentrert frukt med mørke skogsbær, modne bringebær og lett lakris på en lang og innbydende utgang. En bra tekstur og en fin syre som gir en god nerve til vinen. Dette var overrraskende godt! Til rødt kjøtt. 89 poeng. 

 

Quinta de Chocapalha Vinha Mae 2013 – Bestillingsutvalget – 270 kroner

En vin på 27 år gamle vinstokker med 60% Touriga Nacional, 20% Syrah og 20% Tinta Roriz druer. En medium nese med harmoniske røde generiske bær med et fint underliggende krydder. Medium + konsentrasjon med mørkere røde bær, mokkabønner og fat. Dette en typisk Entrecôte vin der tydelige tanniner, som absolutt hører hjemme i vinen, vil passe kjøttet ypperlig. De lager god rødvin i Portugal, ingen tvil om det! En seriøs vin, men jeg liker det sånn. 89 poeng.

 

Burlotto Verduno Pelaverga 2016 – Bestillingsutvalget – 255 kroner 

Burlotto er en av min aller aller aller største favoritter fra Piemonte for tiden. De lager fantatiske baroloer fra både Verduno, der de holder til, men også fra vinplotten de eier i Cannubi-vinmarken. Dessverre blir disse vinene støvsugd fra Vinmonopolet dagen de slippes. Denne vinen er laget på druen Pelaverga og har en lys rød farge, rik fruktig nese med roser og modne bringebær. Kommer friskt opp av glasset, uten stor konsentrasjon, men den er innmari god å lukte på. Medium konsentrert saftig frukt med skogsbær, litt moreller og lett blant. Vinen har fin balanserende syre og middels med tanniner. En litt kort utgang, men en herlig saftig vin som kan kombineres med hvitt kjøtt. Jeg blir så imponert av Burlotto – alt de tar tak i blir til gull for tiden! 89 poeng.

 

Becker Spätburgunder B 2013 – Bestillingsutvalget – 296 kroner

Spat, hva?! Jepp, Spätburgunder, en klone av den erketypiske Pinot Noir druen som dyrkes i Tyskland. Denne anerkjente produsenten kommer fra Pflalz og vinmarkene nærmer seg den franske grensen og Alsace. Denne vinen er gjæret på 100% eikefat, og videre lagret i 18 mnd på franske fat. Vinrankene er i gjennomsnitt 25 år og jordsmonnet er meget kalkrik.

Vinen har tydelig frukt på nese som minner litt om Burgund. Klare bringebær, kirsebær og lett lær på nesen. Konsentrert på paletten med behagelig frukt med modne kirsebær, krydrete bringebær og mer fatpreg, som er ganske så integrert.  Som hvit Riesling fra Tyskland i 2013-årgangen har også denne et tydelig syrepreg. Ettersom tanninene kun er middels med, føles syren kanskje i overkant tydelig, men gir også et lite crispy lekende snitt på vinen. Det spørs om syren blir enda mer markant når frukten daler, så drikk de neste 2-5 årene. En meget god vin! 89 poeng.

 

Cune Grand reserva 2010 – Bestillingsutvalget – 220 kroner

Nok en vin fra CVNE, denne er rik med varm rød frukt og lakris i stilen. En fin fruktkonsentrasjon med herlige konsentrerte røde bær, med litt mer vanilje, men også med noen herlige kryddertoner og lett brente fat. Denne trenger tid, men er en bra vin til litt store tunge kjøttmåltider. Hvis prisen spiller en større rolle, så er dette et meget bra kjøp. 89 poeng.

 

I Fabbri Terre di Lamole Lamole Cianti Classico 2012 – Bestillingstuvalget – 239 kroner 

Denne vinen kommer fra en erketradisjonell produsent ikke langt fra Greve in Chianti fra opprinnelse fra samme familie siden 1600-tallet. Nå er det to søstre som drifter gården videre. Denne vinen er laget på 90% Sanigovese og 10% Caniolo druer og får et klassisk uttrykk med medium intens røde kirsebær, med krydder, lær og fatpreg. Ganske så animalske toner egentlig. Medium konsentrasjon med modne røde bær, herlige kryddertoner og et fint fatpreg. Dette er erketypisk og godt til rødt kjøtt. 88 poeng.

 

Badia a Coltibuono Chianti Classico 2015 – Bestillingsutvalget – 200 kroner

Vin fra en tradisjonell produsent som nå driver økologsk produksjon. Lys rød på farge, med litt rikere stil på nesen med rød generiske bær og kryddertoner. En behagelig middels konsentrasjon med bringebær, litt fat og lærpreg på en fin lengde. Tanninene og syrenivået er der det skal være. 2015 viser meget gode takter i Chianti! Et godt kjøpt svinekjøtt med kraftig saus, lam eller enklere retter med rødt kjøtt. 88 poeng.

 

Felsina Chianti Classico 2015 – Basisutvalget – 165 kroner

Jeg sier det igjen – dette er topp tre beste basiskjøp på vinmonopolet, nå i en årgang som kler vinen superb! I tillegg – importøren holder prisen der den hører hjemme. Kudos!

Vinen er følgelig laget på 100% Sangiovese-druer og er rik på nese med kirsebær og bringebær. Fin konsentrasjon med mye frukt på paletten, der andre Chianti-viner kanskje blir litt for varm og søtladen greier Felsina og holde vinene sine akkurat perfekt balansert med en  herlig syre og harmoniske bær. Her er det kirsebær og bringebær som har hovedrollen som gir en deilig fruktkombinasjon. Fin utgang på vinen. Til måltider med svinekjøtt, eller du kan bruke den til et godt pastamåltid. 88 poeng. SPESIELT ANBEFALT.

 

Adegas Beira Mar Colares Chitas 1998 – Bestillingsutvalget – 299 kroner

Fra området Colares i Portugal med 100% Ramisco-druer. Granatrød, med litt orange kant på farge. Lett sherrypreg på nese, med moden, litt animalsk stil. Også lett aceton, men ikke av den vulgære ødeleggende tonen. Mer konsentrasjon på paletten med lysere plommer, saftige røde epler, og et jordlig preg. Mer morsom enn hva nesen kunne antyde. En fin balanserende syre. Ja, dette var morsomt og lekent. Veldig spesielt, men verdt å besøke. Best å drikke alene eller til noe ost. Mye vin for pengene. 88 poeng. 

 

Domaine Lafage Nicolas 2016 – Bestilingsutvalget – 175 kroner

En fransk perle fra området Languedoc-Roussillon med intens kisebær og skogsbær nese. Fortsetter med en fin fruktkonsentrasjon med modne kirsebær og en fin leken pepper som bokstavelig talt krydrer vinen. Relavtivt fullt opp med alkohol, syre og tanniner som gjør den til et lagringsojekt noen år. Til rødt kjøtt. En morsom vin og et godt kjøp. Merk at den kan bli litt voldsom for enkelte. Men jeg liker`n! 87 poeng. SPESIELT ANBEFALT.

 

Seresin Estate Momo Pinot Noir 2015 – Basisutvalget – 190 kroner. 

Lys granateple på farge med ganske så intense frukter av modne bringebær og søt sjokolade på nese. Ganske så overraskende innbydende. Følger opp på paletten med skogsbær, lysere plommer og et fin saftig krydrete utgang. Lette tanniner og middels syre fungerer fint til denne vinen. Et godt kjøp dette. Til Kylling, kalkun, og svineretter med litt tykkere saus. 87 poeng. 

 

Ch.Peyrabon 2005 – Bestillingsutvalget – 260 kroner 

Ch.Peyrabon med sin 50 hektar eiendom hører til under appelasjonen Haut-Medoc i Bordeaux. Slottet er ikke en av de slottene som ble klassifisert i 1855, men har betegnelsen cru bourgeois. Denne vinen fra den magiske årgangen 2005 er laget på  60% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 3 % Cabernet Franc, og 5% Petit Verdot. Vinen er mørk rød, med tydelige aromaer av modne solbær, lær og litt sviske. Kan virke vel moden på nesen, men overrasker mer på paletten med en syre som er leken fortsatt og med tydelige tanniner som sammen med en medium fruktkonsentrasjon av solbær, skogsbær og mineraler gir den fortsatt liv. Kan lagres enda lengre, men følg med på at frukten ikke forsvinner. De tydelige tanninene gjør at den passer godt til Entrecôte. 87 poeng.

 

Giovanni Rosso Barbera d Alba Donna Margherita 2016 – Basisutvalget – 160 kroner 

Jeg har skrevet det før, men at importøren holder prisen på denne jevnt er æreverdig og ikke rart at den selger så mye i Norge. Vinen er lagret 8 måneder på botti og druene kommer fra Serrelunga kommunen i Piemonte. Davide Rosso driver forøvrig nå økologisk produksjon. 2016-årgangen viser meget gode takter med rikhet på nese med litt søte bær, blomster og urter. Medium konsentrert frukt med skogsbær, lysere plommer og fin krydder. Lett, men beghagelig utgang. Til alt slags mat – pizza, pasta, gryter eller lysere kjøtt. Dette fungerer, bra vin! 85 poeng. 

 

Domaine Lafage Cote Sud 2015 – Bestillingsutvalget – 139 kroner

Som nevnt, dette er en fransk perle fra området Languedoc-Roussillon med ren frukt frukt med fin intensitet av skogsbær og lette plommer. Medium konsentrert, enkel rød frukt med mye krydder og brente kaffetoner. En vin som vil passe til mye forskjellig mat, gjerne med litt krydder i. Bra vin! 85 poeng.

 

Hetviner

Gramhams Single Harwest Tawny  1972 – Bestillingsutvalget – 1790 kroner 

Denne portvinen er lagret på store fat i hele 43 år før den ble tappet på flaske i 2015. Portvinen har en gyllen brunaktig farge med tydelige modne tørkede bær og nøtter på nese. Også et ørlite alkoholstikk. Harmonisk rund og elegant modne bær med preg av karamell og nøtter som sitter svært lenge i. En morsom opplevelse – Ha den til moden utviklet ost og len deg tilbake. Nydelig. 94 Poeng.

 

Ch Siqueilles 1941- Bestillingsutvalget – 999 kroner 

Warning – Dette er en hetvin med dens kvaliteter og svakheter. Men å drikke en vin fra krigens dager er fortsatt noe spesielt – hetvin eller ikke. Denne gir vel moden frukt på nese med lett sitrus, nøtter og alkohol. Bedre på paletten med høy konsentrasjon med tørket moden frukt, valnøtter og marsipan. En nydelig og lang utgang. Dette er faktisk en bra hetvin! Vel verdt prisen. Denne tar du fram for å imponere sammen med moden ost. PS – denne hetvinen er tappet på flaske de siste årene og etiketten er derfor ny. Så ikke tro du har blitt lurt fordi utseende og flaske ser uforskammet ung ut. For det er den. 92 poeng.

 

En kommentar

Legg igjen et svar