Skip to main content

Det er få personer som har hatt like stor innflytelse på vinproduksjonen i Piemonte som Bruno Giacosa. Den sagnomsuste mannen og det store vinikonet gikk bort i 2018, men hans vinmakingsfilosofi videreføres den dag i dag av datteren Bruna. I denne artikkelen kan du lese mer om Bruno Giacosa, samt smaksnotater til noen av produsentens viner tilgjengelig fra Vinmonopolet, blant dem Bruno Giacosa Barolo 2017. 2017-årgangen er siste årgang hvor legenden selv var involvert i produksjonen. 

Annonse

Annonse

Geniet fra Neive

Bruno Giacosa. Foto: Produsenten

Bruno Giacosa. Den ikoniske produsentens navn fremkaller mange gode assosiasjoner hos mange vinentusiaster. Bruno Giacosa var selv en mann av få ord og ønsket fremfor alt at hans viner skulle tale for seg selv. «Il Maestro», eller «Geniet fra Neive», som han også ble kalt, utsondret en enorm yrkesstolthet. Han hadde rykte på seg for å etterstrebe noen av de høyeste kvalitetsstandardene innen vinmaking, svært detaljfokusert som han var. Det overordnede målet var alltid å lage de aller fineste og mest delikate vinene.

Det er liten tvil om at Bruno Giacosa rangerer helt der oppe med størrelser som Bartolo Mascarello og Giacomo Conterno. Han har hatt stor innflytelse på vinproduksjonen i Piemonte og maktet blant annet å produsere en rekke fantastiske viner i både Barbaresco og Barolo, noe få andre Piemonte-produsenter har prestert. Viner som Barolo Le Rocche del Falletto og Barbaresco Asili klinger i denne sammenheng svært godt i manges ører. De mest ettertraktede vinene er Bruno Giacosas Riserva-viner med rød etikett, som kun produseres i de beste årgangene. Her snakker vi om eventyrlig uttrykksfulle og flotte viner med en unik nerve, dybde og struktur som gir gåsehudsfølelse.

Etter at Bruno Giacosa ble rammet av slag i 2006, trådte hans datter Bruna, som hadde gått i skole hos faren, stadig sterkere inn i vinproduksjonen. Hun har siden da, i fellesskap med Giacosas mangeårige vinmaker Dante Scaglione, maktet å opprettholde produsentens høye kvalitetsnivå og fokuset på terroir og typisitet.

Tradisjonalist og innovatør

Beskjedent inngangsparti til Bruno Giacosas kontorer. Foto: Importør

Bruno Giacosa ble i 1929 født inn i en vinproduserende familie i Neive i hjertet av Barbaresco. I 1944 begynte han som 15-åring sin karriere med å jobbe i négociant- og vinproduksjonsbedriften til faren Mario og farfaren Carlo, en bedrift med røtter tilbake til 1800-tallet. Familien eide den gang ingen vinmarker. Bruno bygget over år opp en enorm kunnskap om vinmaking og Piemontes vinmarker.

På begynnelsen av 1960-tallet overtok Bruno familiebedriften og begynte å produsere viner under eget navn. Han var en utpreget tradisjonalist. Bruno ble med tiden kjent for viner med særegen kompleksitet basert på innkjøpt druemateriale fra anerkjente vinmarker. Samtidig var han også dyktig i å oppdage mindre kjente vinmarker som gjennom hans viner senere ble berømte.

Bruno Giacosa var også en utpreget innovatør. Blant annet var han en av forkjemperne for innføring av enkeltvinmarksbetegnelser på etikettene i regionen. Dette var viktig for den suksessen Barolo og Barbaresco senere har hatt. Han engasjerte seg også sterkt innen ivaretakelsen av Arneis-druen. Fremfor alt evnet Giacosa å kombinere regionens historie med moderne hjelpemidler i vinproduksjonen. Bruno Giacosa var en av de første produsentene som hadde en moderne kjeller med temperaturstyring, det ble tidlig innført maserasjon i ståltanker, det ble tidlig satset på å bruke botti av fransk – fremfor slavonsk – eik til modning, og produsenten var også blant de første til å sende inn viner for teknisk analyse i et laboratorium.

Falletto, Asili, Rabaja…

Vineriet Azienda Agricola Falletto utenfor Serralunga. Vineriet og monopolvinmarken Falletto eies av Bruno Giacosa. Foto: Produsenten

I mange år kjøpte Giacosa alle druene som inngikk i hans viner. Det ble senere vanskeligere å få tak i druer fra de beste vinmarkene, ettersom stadig flere ble kjøpt opp av andre produsenter. I 1982 kjøpte Bruno Giacosa sin første vinmark, og det var ikke hvilken som helst vinmark. Giacosa hadde nemlig tidlig sett seg ut den flotte Falletto-vinmarken i Serralunga d´Alba, med sin perfekte sørvestlige eksponering og sitt kalkholdige jordsmonn. Utover på 1980-tallet og inn på 1990-tallet kjøpte han flere utmerkede parseller i La Morra og i vinmarkene Asili og Rabaja i Barbaresco. I dag er alle Bruno Giacosas Barolo- og Barbaresco-viner basert på druemateriale fra egeneide parseller og tappes under etiketten Azienda Agricola di Falletto di Bruno Giacosa. Produsenten eier totalt 20 hektar vinmarker. Under etiketten Casa Vinicola Bruno Giacosa produseres det i tillegg vin basert på druemateriale innkjøpt fra anerkjente vindruedyrkere.

Motstrøms

Botti laget av utoastet fransk eik i Bruno Giacosas kjeller i Neive. Foto: Produsenten

Til tider var Bruno Giacosa motstrøms i sin tilnærming til vinproduksjon og årgangsvurdering. Han sto alltid på barrikadene for den gode vinen, ikke nødvendigvis den gode årgangen.

I 2009 besluttet han til manges forbauselse å deklassifisere hele produksjonen av 2006-årgangen – ellers kjent som en god årgang i området – og valgte å selge vinen som bulkvin. Giacosa mente vekstsesongen i 2006 var ubalansert. En erklært god årgang var rett og slett ikke god nok for ham. Også 2010-årgangen kunne Giacosa styre sin begeistring for. Motsatt mente han at det som generelt ble oppfattet som uår, slik som 2002 (kaldt, mye regn) og 2003 (hetebølge, tørke), var flotte årganger for hans viner.

Tøffe år – og en lys fremtid

Bruno Giacosa og datteren Bruna. Foto: Produsenten

Utover på 2000-tallet var det noen tøffe år, hvor det også ble spekulert i det tradisjonsrike husets fremtid. I 2006 ble Giacosa rammet av et hjerneslag som for en stund tvang ham ut på sidelinjen. Han karret seg imidlertid etter hvert tilbake. I 2008 var han igjen å finne på kontoret, om enn fysisk preget. Eldstedatteren Bruna, som allerede var etablert innenfor bedriften, overtok mange av oppgavene.

Dante Scaglione, Bruno Giacosas høyre hånd helt siden 1992, følte imidlertid ansvaret for bedriftens renommé falt for tungt på sine skuldre, samtidig som det var noen gnisninger med Bruna. Far og datter Giacosa måtte med tungt hjerte akseptere at Scaglione forlot sin stilling i mars 2008. Deres farvel med Scaglione var imidlertid ikke mer endelig enn at de i 2011 klarte å lokke ham tilbake, denne gang som en ekstern ønologkonsulent. Familiebedriften reiste seg igjen.

Bruno Giacosa døde i januar 2018 i en alder av 88 år. Med ham forsvant en virkelig gigant innen tradisjonell vinmaking ut av tiden. Men fremtiden ser lys ut. Etter Giacosas død er det Bruna som styrer familiebedriften videre i farens ånd. Dante Scaglione er fortsatt med på laget som konsulent. Bruna har videreført farens vinmakingsfilosofi som består i å respektere tradisjonelle vinmakingsteknikker, samtidig som man gjør seg nytte av moderne teknologi. Avkastningen i vinmarkene er relativt lav, inngripen i vinmark og kjeller så liten som mulig, maserasjonen er relativt lang og modningen foregår på store, tradisjonelle botti av fransk eik. Målet er stadig å produsere strålende viner.

Bruno Giacosa siste årgang

Bruno Giacosa Barolo 2017 modnes i botti. Foto: Importør

2017-årgangen av Bruno Giacosas viner er siste årgang hvor Bruno Giacosa selv var involvert i produksjonen. Ikke minst er dette en årgang hvor han gikk god for kvaliteten. Dette er altså vin med historisk sus.

Vinifikasjonen av vinene foregår på relativt sammenfallende vis. Ved produksjonen av Barolo fermenteres druemosten i 20-25 dager i rustfrie ståltanker. Vinen modnes deretter i 30 måneder på store botti av utoastet fransk eik. Etter tapping modnes vinen videre i seks måneder på flaske før den slippes for salg. For produsentens Nebbiolo d´Alba og Barbera d´Alba innebærer vinifikasjonen 15 dagers gjæring i ståltanker, med påfølgende 14 måneders modning på botti og én måned på flaske. Produsentens Arneis-vin både fermenteres og modnes på ståltanker – i henholdsvis 25-30 dager og 4 måneder.

Annonse

Annonse

Smaksnotater

Vin: Bruno Giacosa Barolo 2017
Varenr: 13014201
Smaksnotat: Mesteparten av druematerialet som inngår i vinen kommer fra utvalgte parseller i Serralunga d´Alba, samt en liten del fra plotter i kommunen Barolo. Vinstokkene er rundt 30 år gamle.

Sammensatt og forførende på nesen med aromaer av konsentrert rød frukt, med vekt på kirsebær, plommer, tranebær, samt litt mørke bringebær, tørket frukt, nyper, roser, mineraler, lakris, tjære, røyk og sedertre. Snev av mandler og nøtter. Fyldig kropp med en utpreget god, konsentrert og strukturert munnfølelse. Konsentrert, lett utviklet og saftig rød frukt på smak, med vekt på kirsebær, markjordbær, skogsbær, samt litt mørkere bringebær og bjørnebær. Innslag av lakris, urter, krydder, mineraler, jordlige toner, samt lær og fat. Solid bygget for fremtiden med faste tanniner og en frisk syre. Pen lengde med en tørr avslutning. Meget flott Barolo hvor man kan ane konturene av fremtidig eleganse. Men denne trenger tid.
Poeng: 94
Pris: 1 895,40 kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Druer: Nebbiolo
Alkohol: 14.50%
Område: Piemonte, Italia

 

Vin: Bruno Giacosa Nebbiolo d’Alba Vigna Valmaggiore 2019
Varenr: 13013201
Smaksnotat: Aromatisk på nesen med aromaer av kjølig rød frukt, med vekt på kirsebær, plommer og jordbær, samt anis, roser, lær, mandler, nøtter og pent integrert tre. Middels til fyldig kropp med en god, samtidig strukturert munnfølelse. Pen konsentrasjon av saftig, lett utviklet rød frukt på smak, med vekt på kirsebær, plommer, tranebær og jordbær, samt litt mørkere bær. Innslag av mandler, nøtter, samt krydder, lakris og litt fat. Frisk syre. Ferske, faste tanniner. Pen lengde med en tørr avslutning. Flott vin med flott potensiale. Trenger litt tid på å integrere tanninene bedre.
Poeng: 90
Pris: 523,90 kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Druer: Nebbiolo.
Alkohol: 14.00%
Område: Piemonte, Italia

 

Vin: Bruno Giacosa Barbera d’Alba 2018
Varenr: 5161501
Smaksnotat: Dufter rikt av fersk rød frukt, med vekt på bringebær, kirsebær og plommer, med innslag av lakris, lær, blomster, urter og krydder. Middels til fyldig kropp med en god, rikere munnfølelse. Bra konsentrasjon av fersk, saftig rød frukt på smak, med vekt på kirsebær, plommer og skogsbær, med innslag av urter, krydder og fat. Pent strukturert med fine tanniner og en frisk syre. Flott lengde med en tørr utgang. Dette er en pen, seriøs Barbera som er ypperlig som matvin.
Poeng: 90
Pris: 349,90 kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Druer: Barbera.
Alkohol: 15.00%
Område: Piemonte, Italia

 

Vin: Bruno Giacosa Roero Arneis 2019
Varenr: 4020201
Smaksnotat: Dufter av gule epler, hvit fersken, aprikos og noen andre stenfrukter, med snev av litt urter, krydder og blomster. Middels fyldig kropp med en flott munnfølelse. Bra konsentrasjon av fersk, saftig frukt på smak, med vekt på epler og stenfrukter, med innslag av urter, krydder og litt mineraler. Frisk syre. Pen lengde med en tørr utgang. Klassisk, aromatisk arneis.
Poeng: 88
Pris: 315,– kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Druer: arneis og arneis.
Alkohol: 13.50%
Område: Piemonte, Italia

Legg igjen et svar