Skip to main content

De første sikre vårtegnene begynner forsiktig å komme fram med løvetann og varmere solstråler i spissen. I tillegg kommer et sikkert vårtegn fram i Vinmonopolets butikkhyller – det er straks klart for Rosévin-sesong. Her kan du lese 20 smaksnotater på gode rosé-kjøp. 

Annonse

Annonse

Hva er rosévin

Rosé-viner har også i Norge blitt umåtelig populær.

Nordmenn har lagt sin elsk på Roséviner. Friske og leskende, akkurat med lett rødbærsfølelse uten å være for tung. Så hva er egentlig Rosévin? Helt enkelt forklart er det tre måter å framstille roséviner på:

  1. Direkte pressing: De røde druene knuses og presses på samme måte som grønne druer til hvitvinsproduksjon. Det gir litt farge fra skinnet som må behandles varsomt for å ikke tilføre vinen for mye tanniner.
  2. Kort skallmaserasjon: De røde druene knuses og mosten får tid sammen med skallet. Maserasjonstiden kan være fra timer til få dager og kommer helt an på vinmakerens visjon for vinen. Maserasjonstiden tilfører vinen smak, farge og kan gi litt tanniner til vinen.
  3. Blend: Et yndet spørsmål på vinquiz – kan rødvin og hvitvin blendes? Fasit; Rødvin kan faktisk blendes inn med hvitvin for å lage Rosé, men det er ikke lov til å benytte denne produksjonsmåten innenfor EU. Men vær oppmerksom på at rimelige Roséviner fra den nye verden kan være produsert på denne måten.

Massiv produksjon

Ch.Miraval er en av kvalitetsprodusentene fra Provence. Foto: Importør

Etterspørselen styrer også produsentens vilje til å produsere rosévin. Det har i dag blitt trendy å ha rosévin i porteføljen sin. Derimot er ikke alt som lages gull. Det tar tid å finne riktige druemateriale og prioritere å lage kvalitetsprodukt ut av druene. Flere av rosévinene er for sødmepreget eller har rett og slett har for lite substans til å kalles vin. Rosé er leskende drikke som mange ønsker å servere kald. Det gjør det mulig å maskere et ellers dårlig produkt da frukten aldri får mulighet til å vise seg på grunn av temperaturen.

Salgstall

Omsetningen skyter i været også for Rosé-viner. Tallene er hentet fra Vinmonopolet.

Salget av rosévin salget har økt betraktelig de siste årene, og det er spesielt når sommersesongene er ekstra lange og varme at salget øker betraktelig. Det er tegn på at nordmenn ønsker kvalitet på rosévinene sine og prisene pr. solgte flaske har økt. Pandemisituasjonen med tilnærmet stengte grenser førte også til et enormt salg av rosé-viner i 2020. Det viser en betydelig økning i omsetning  fra 198 369 millioner kroner i 2015 til 448 763 millioner kroner i 2020! Så får sommerens vær og Covid-situasjonen vise om den store økningen fortsetter i 2021.

 

Fremtiden for roséviner i Norge

Været og Covid-restriksjonene vil spille inn på salgstallene for 2021.

Det er ikke noe som tyder på at salget av rosévin har sett salgstoppen i Norge. Det er åpenbart mer fokus på kvalitet fra produsentene som taler for økt interesse fra forbrukeren. Det er riktig nok tydelig at salget er væravhengig. Kald og våt vår og sommer kan føre til reduksjon av salget. Det som derimot taler for fortsatt stabil salg eller økning i salget i år er at grensehandel, salg på Taxfree og til dels tilgang til restauranter fortsatt vil være begrenset i det som vi kan kalle Rosévinssesongen nå på sommeren.

Annonse

Annonse

Smaksnotater

Botti.no har i de siste to månedene testet mange rosé-viner. Her er våre 20 beste tips på Rosé-viner som er tilgjengelige på basis eller bestillingsutvalget.

Vinene som Botti.no mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt». 

Medarbeidere i denne artikkelen er skribentene Rune Wasshaug (RW), Andre Brattland (AB) og Erlend Stokstad Haarr (ESH).

For å holde deg oppdatert med nye artikler og smaksnotater på botti kan du like facebook-siden som du finner HER. Du kan følge botti.no på Instagram under botti_norge.

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

Rosé-viner

Vin: Graci Etna Rosato 2020
Varenr: 2829101
Smaksnotat: Dufter av modne sitrusfrukter, røde og gule epler, fersken, samt blomster, urter, litt krydder og mineraler. Middels til fyldig kropp med en meget god, delikat og balansert munnfølelse. Pen konsentrasjon av saftig, frisk frukt på smak, med vekt på modne sitrusfrukter, bringebær, tranebær, kirsebær og litt gule stenfrukter. Innslag av urter, røyk og mineraler. Frisk syre. Pen lengde med en saftig avslutning. Blodseriøs, konsentrert og mineralsk rosé. (ESH) Spesielt anbefalt.
Poeng: 89
Pris: 289,90 kr (bestilling)
Importør: Autentico
Druer: nerello mascalese.
Alkohol: 12.50%
Område: Sicilia, Italia

 

Vin: Simpsons Railway Hill Rose 2019
Varenr: 11703301
Smaksnotat: Frisk på duft med preg av røde bær, særlig bringebær og jordbær, fersken og røde epler, samt blomster, urter og mineraler. Middels til fyldig kropp med en god og nerverik munnfølelse. Flott konsentrasjon av ren, frisk og saftig frukt på smak, med vekt på syrlige røde bær, epler og sitrusfrukter, samt noe stenfrukter. Fin mineralitet, og innslag av litt urter. Frisk syre. Pen lengde med en tørr avslutning. Slank og meget pen rosé. (ESH) Spesielt anbefalt.
Poeng: 89
Pris: 239,– kr (bestilling)
Importør: Brand Wine Estates
Druer: Pinot noir.
Alkohol: 12.00%
Område: Kent, England

 

Vin: Nervi Rosato 2020
Varenr: 511501
Smaksnotat: Frisk og ungdommelig på duft med litt gjærdunst som blåser av rett etter åpning og følger på med sval parfyme som ligger over markjordbær, kjølig jordbær, fersken, denne sommerblomsten, nesle og forsiktige urter. Middels fyldig Rosé med umiddelbart denne vibrante og friske anslaget som tar tak og brer seg delikat ut i munnfølelsen med saftig markjordbær, jordbær, lysere frukt, snev av drops og lette salter. Utgangen blir mer tydeligere og går over i noe nesle, mot litt grønn urt. Noe bitterhet med snev av tanninbitt på den bittelitt krevende utgangen, men det tilfører bare litt spenning til vinen. Nok en gang en sommerfavoritt fra Conterno og Nervi. (AB) Spesielt anbefalt.
Poeng: 88
Pris: 199,90 kr (basis)
Importør: Red & White
Druer: Nebbiolo og Uva rara.
Alkohol: 13.50%
Område: Piemonte, Italia

 

Vin: Ch. Miraval 2020
Varenr: 2263301
Smaksnotat: Frisk og aromatisk på duft med denne blomstrete og parfymerte tonen som ligger over fersken og mykere jordbærstoner. Middels fyldig Rosé med fersk snitt på frukten av fersken, rødbærspreg, litt urter og mer tydelige kryddersorter på en god frisk utgang. Ingen bitterhet i denne årgangen. Flott! (AB) Spesielt anbefalt.
Poeng: 88
Pris: 224,– kr (basis)
Importør: Moestue Grape Selections
Druer: 40% Cinsault 40% Grenache, 15% Syrah og 5% Rolle.
Alkohol: 13.00%
Område: Côtes de Provence, Provence, Frankrike

 

Vin: Domaine Clair-Daü Rosé du Marsannay 2020
Varenr: 10939701
Smaksnotat: Dufter av bringebær, markjordbær, grapefrukt, samt fersken, urter, mineraler og med et snev av tre. Pene florale toner omkranser vinen. Vinen har en middels fyldig kropp med en god munnfølelse. Saftig, bløt og fersk frukt på smak, med vekt på sitrusfrukter, bringebær, jordbær og fersken. Innslag av urter, mineraler. Frisk syre og en balansert sødme. Bra lengde med en leskende utgang. En god burgundsk rosévin. (ESH) Spesielt anbefalt.
Poeng: 88
Pris: 219,90 kr (bestilling)
Importør: Signature Wines
Druer: Pinot noir.
Alkohol: 13.00%
Område: Marsannay, Burgund, Frankrike

 

Vin: Muga Rosé 2020
Varenr:5873701
Smaksnotat:Intens og skikkelig aromatisk med mye blomster og parfyme som ligger over og sjarmerer i all sin prakt ovenfor rips og fersken. Middels fyldig vin med ganske bra fedmepreg som gir substans med fyldig fersken, jordbær og lette salter. Nok friskhet til at det aldri blir dvask. Det er et godt tak i utgangen også. Meget flott rosé. (AB) Spesielt anbefalt.
Poeng:88
Pris:189,90 kr (bestilling)
Importør:Autentico
Druer:garnacha, viura, tempranillo, viura
Alkohol:13.50%
Område: Rioja, Spania

 

Vin: Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2020
Varenr: 9747601
Smaksnotat: Mellomrosa på farge. Frisk og lett søtlig duft av nyplukkede bringebær og rips. Slank og lett i munnen, friske saftige lyserøde bær. En saftig og sjarmerende rose med snev av nebbioloens stramhet. Denne slippes både i magnum og dobbel magnum, der dobbelmagnumen har ørlite mer kompleksitet. (RW) Spesielt anbefalt.
Poeng: 87
Pris: 159,90 kr (bestilling)
Importør: Winemarket
Druer: Nebbiolo.
Alkohol: 12.50%
Område: Colline Novaresi, Piemonte, Italia

 

Vin: Conte Spagnoletti Zeuli Colombaio Bombino Nero 2019
Varenr: 11038701
Smaksnotat: Frisk og leken stil på duft med framovervendte jordbær, snev av drops, fersken, nøtteskall, nesten litt muskatfølelse, salt og lette urtetoner som gir en fin krydrete karakter til denne roséen. Middels fyldig rose med fin saftig munnfølelse av jordbær, saftig sitrus, mot kirsebær, snev av litt jordlig og lett grov karakter med fin urteaktig tone på en god utgang med lett tanninbitt. Det er den fine friskheten som gir fin nerve sammen med en overraskende bra vektighet. Denne roséen er overligger fra fjoråret, men viser at kvalitetsrosé tåler lagring. Ha den til skinker og med mozzarella til. Meget god rose til en strålende pris. (AB) Spesielt anbefalt.
Poeng: 87
Pris: 144,90 kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Druer: 100% Bombino nero
Alkohol: 12.50%
Område: Puglia, Italia

 

 

Vin: Planeta Rosé 2020
Varenr: 5089301
Smaksnotat: Aromatisk og blomstrete på duft med mye ferskentoner som ligger over salter og krydderier. Middels fyldig og uttalt saftig vin som gleder i munnfølelsen med jordbær, fersken, mangoskall og lette salter på en utmerket finish. Syren er vibrant her og leverer en opp rosé som imponerer. Meget bra denne her. (AB) Spesielt anbefalt. 
Poeng: 87
Pris: 169,90 kr (test)
Importør: Tellus Wine & Spirits
Druer: syrah, nero d’avola og syrah.
Alkohol: 12.50%
Område: Sicilia, Italia

 

Vin: Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2019
Varenr: 2044001
Smaksnotat: Hva har skjedd med fargen? Litt vel sukkerbombefarge i denne årgangen. Heldigvis merkes ikke dette verken på aroma eller munnfølelse. Bra tyngde på duft tydelig sommerblomst som er markant og tar føringen over jordbær, fersken, rips og snev av godteripose. Middels fyldig, rik men allikevel frisk Rose med godt parfymert snitt som ligger over jordbær, lett fersken og moreller. God balanserende syre. Enkel, men delikat utgang. Ikke for kompleks, bare god. (AB) Spesielt anbefalt.
Poeng: 87
Pris: 176,90 kr (basis)
Importør: Einar A Engelstad
Druer: Spätburgunder.
Alkohol: 11.50%
Område: Rheingau, Tyskland

 

Vin: Jean-Yves Bretaudeau Cabernet Franc Rosé 2020 
Varenr: 12993001
Smaksnotat: Tiltalende på duft med stram, men allikevel forførende toner av fersken, lett rødbærsskall og dette lette saltlaget som pirrer. Middels fyldig, saftig vin med god munnfølelse av jordbær, fersken og med denne lette saltnerven i bakgrunn. Nok pondus til at dette ikke blir skrint. God Rosé med karakter. (AB) Spesielt anbefalt.
Poeng: 87
Pris: 190,– kr (bestilling)
Importør: Poder As
Druer: cabernet sauvignon og cabernet franc.
Alkohol: 12.00%
Område: Loire, Frankrike

 

Vin: Capréoles Cossinelle Beaujolais Villages 2020
Varenr: 13041501
Smaksnotat: Ikke for intens, men har en underliggende sjarme som kommer snikende med jordbær, snev av ferskenskall og tydelig parfyme. Lav til middels fyldig rosé med en fin sjarmerende tone med denne fine jordbærkarakteren, fruktskall, rips og lette kryddersorter. Kan framstå litt skrinn, men nyt dette og kjenn den fine syren tar tak og frisker opp vinen og sjarmerer på en god syrerik utgang. Bra saltkant gir også litt uventet dybde her. Dette er veldig godt! (AB) Spesielt anbefalt.
Poeng: 87
Pris: 199,90 kr (parti)
Importør: Arendal Vintners
Alkohol: 13.00%
Område: Beaujolais, Frankrike

 

Vin: Wolf and Woman Grenache rosé 2020
Varenr: 13047801
Smaksnotat: Ganske markant på på duft til å være rosé med fersken, litt jordlige toner og mer krydderier. Middels fyldig, frisk og delikat rose med akkurat nok substans til at dette gir glede med  modne markjordbær, snev av rips, lett kremete tanke og fin krydderier på en god delikat utgang. Dette er veldig bra vin for prisen! (AB) Spesielt anbefalt.
Poeng: 87
Pris: 189,90 kr (bestilling)
Importør: LaMarc Wines
Druer: Grenache.
Alkohol: 12.50%
Område: Swartland, Coastal region, Sør-Afrika

 

Vin: Thymiopoulos Rosé de Xinomavro 2019 
Varenr: 13015901
Smaksnotat: Dufter av kirsebær, røde plommer, sitrusfrukter og bringebær, samt urter, anis, blomster og mineraler. Snev av knust stein og røyk. Middels fyldig kropp med en god, frisk munnfølelse. Saftig, frisk rød frukt på smak, med vekt på kirsebær og bringebær, samt sitrusfrukter, gule epler og fersken. Innslag av urter, litt krydder, samt en fin mineralitet. Frisk syre. Bra lengde med en tørr avslutning. Pen gresk rosé. (ESH) Spesielt anbefalt.
Poeng: 87
Pris: 209 kr (bestilling)
Importør: Vinarius
Druer: Xynomavro.
Alkohol: 13.00%
Område: Naoussa, Hellas

 

Vin: Viberti La Gemella Rosata 2020 
Varenr: 11907601
Smaksnotat: Dufter aromatisk av frisk rød frukt i retning av bringebær, kirserbær og rips, samt fersken, melon, noe urter og roser. Middels fyldig kropp med god munnfølelse. Bra konsentrasjon av saftig, kjølig frukt på smak, med preg av kirsebær, villbringebær og markjordbær, samt litt fersken. Innslag av urter og mineraler. Pen syre. God lengde med en tørr avslutning. Fin rosé fra Piemonte. (ESH) Spesielt anbefalt.
Poeng: 86
Pris: 170,40 kr (bestilling)
Importør: Hand Picked Wines
Druer: Nebbiolo.
Alkohol: 12.00%
Område: Piemonte, Italia

 

Vin: Ch. de Roquefort Corail 2020
Varenr: 9777101
Smaksnotat: Tiltalende på duft med roser, jordbær, litt sukkertøy og pepperaromaer. Middels fyldig og frisk rosé med rødbærskarakter, nøtt og krydder. God utgang. Ikke for detaljert, men god fokus på bær er fint. (AB) Spesielt anbefalt.
Poeng: 86
Pris: 199,90 kr (bestilling)
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Druer: clairette, carignan, syrah, cinsault, grenache.
Alkohol: 12.50%
Område: Côtes de Provence, Provence, Frankrike

 

Vin: Hampton Water Rosé 2020
Varenr: 10939101
Smaksnotat: Aromatisk på nesen med preg av melon, jordbær og bringebær, samt fersken og blomster. Snev av mineraler. Middels fyldig kropp med en god munnfølelse. God konsentrasjon av myk og saftig frukt på smak, med vekt på røde bær, melon, grapefrukt og litt fersken. Hint av sitrusfrukter. Innslag av urter og mineraler. Frisk syre. God lengde med en forfriskende utgang. Pen og frisk rosé. (ESH) Spesielt anbefalt.
Poeng: 86
Pris: 199,90 kr (bestilling)
Importør: Exciting Wines
Druer: Mourvèdre, cinsault og grenache.
Alkohol: 14.00%
Område: Languedoc, Frankrike

 

Vin: Rabl Zweigelt Rosé 2020
Varenr: 9186801
Smaksnotat: Lett aromatisk og fremoverevendt på duft med blomster over jordbær og lett tuttifrutti. Middels fyldig vin med god friskhet i frukten med jordbær, lett ferskenskall og salt. Ikke overkompleks, men gir akkurat tyngde til at det blir en bra rosé. Ha den til spekemat, jordbær osv. (AB) Spesielt anbefalt.
Poeng: 85
Pris: 149,90 kr (bestilling)
Importør: Stenberg & Blom
Druer: Zweigelt.
Alkohol: 12.00%
Område: Niederösterreich, Østerrike

 

Vin: Gruber Röschitz Zweigelt Rosé 2020
Varenr: 12960201
Smaksnotat: Noe tydelig på duft med denne fine sommerengen, parfyme og fersken som gir karakter. Middels fyldig og frisk rose med litt rampete uttrykk, med fin frukt som stikker til med jordbær, bringebær, rips og lette salter. Like fort som den kom forsvant den, men gav en frisk følelse på utgangen. Ja, dette var morsomt. (AB) Spesielt anbefalt.
Poeng: 85
Pris: 159,80 kr (basis)
Importør: Palmer Fine Wine
Alkohol: 12.00%
Område: Niederösterreich, Østerrike

 

Vin: Da Nostro Giardino Piemonte Rosato 2020
Varenr: 7603601
Smaksnotat: Enkel på duft med snev av jordbær, rips og fersken. Middels fyldig og frisk Rosé med enkel fruktfølelse, men allikevel med smak av sommer med tydelig jordbær og lett saltkarakter på en bra utgang. Ikke komplekst, men denne Barbera-syren hjalp vinen på en bra måte. For prisen er dette et godt kjøp. (AB) Spesielt anbefalt.
Poeng: 84
Pris: 127,90 kr (basis)
Importør: Best Cellars
Druer: Barbera.
Alkohol: 12.50%
Område: Piemonte, Italia

Legg igjen et svar