Skip to main content

Kom mai, du skjønne, milde sier Vinmonopolet og lanserer utmerkede sesongviner på Basisutvalget som vil gjøre et godt inntrykk ved vårbordet. Prisene er også behagelige og de beste vinene viser at kvalitet ikke trenger å koste den berømte skjorten. Her kan du lese smaksnotater på 30 viner som anbefales fra hyllene til Vinmonopolet.

Annonse

Annonse

Kom mai, du skjønne, milde

Vårblomstene kommer!

Det er altså blitt mai og våren har for alvor meldt sin ankomst over det langstrakte land. De siste hvite fillene av snøflak som minner oss om en tung og lett dyster Covid-vinter er på vei til å forsvinne. Hestehov, krokuser, hvitveiser og forsiktige varmende lysstråler har overtatt og gir et håp om lysere tider.

Vinmonopolet har sett lyset

Vinmonopolets produktsjefer har sett lyset.

Vinmonopolet har også sett lyset og lanserer utmerkede sesongviner som passer vårens matfat og ønske om lettere stil på vinene. Det lanseres 52 viner på basis og partiutvalget og 17 viner på testutvalget. Tema for denne lanseringen er musserende viner, enkeltmarksviner fra Sancerre, viner fra det Australske Tasmania, Sveits, Østerrike, Spanske Rias Baixas, portugisiske Vinho Verde og sesongens Roséviner.

Topp vinene

Det lanseres også «topp-viner» denne gang, dog ikke fra fjellet.

Konklusjonen er at dette er en god lansering fra Vinmonopolet der årstiden og kundenes behov dekkes på en fin måte. Det er derimot ikke alle vinene som framstår som for berikende, så noe selektiv vurdering bør gjøres. Vinene fra øya Tasmania sør for Melbourne gjør et godt inntrykk på tvers av vintyper. Det er spesielt denne friske karakteren med god syre som gjør vinene interessante. Når det gjelder de musserende vinene så er det nok en gang Petnat`ene som gjør godt inntrykk. Her har Vinmonopolet tydeligvis utmerket kompetanse til å finne de bedre perlende vinene på markedet til en ypperlig penge.

De hvite vinene varierer litt i kvalitet og spesielt de spanske underpresterer overraskende denne gang. De Østerrike vinene derimot er gode til en god penge. Det lanseres trolig rekordmange roséviner på bestillingsutvalget (BU) under denne lanseringen. Derimot synes vi Vinmonopolet komplementerer BU-lanseringen på en god måte med gode hylleviner på Rosé-siden. Det er færre røde viner enn normalt som lanseres, men det har med årstid og behov å gjøre. Vinene som er valgt ut er av god kvalitet.

Viner på testutvalget har stort sett vært utfordrende og framstår som et dumpingplass for i beste fall høyst ordinære viner. Denne gang skal vi derimot gi skryt for at testutvalgets viner beriker lanseringen. Både de hvite, røde og rose-vinene gir et godt inntrykk og er verdt å se nærmere på.

Fire utvalgte nyheter 

Fire utvalgte stjerner for mai 2021.

Her kommer fire utvalgte nyheter som gjør en ekstra god figur under lanseringen.

Vin: Petnat Rosé by Toni Hartl 2020
Varenr: 12944401
Smaksnotat: Rik og blomstrete på duft med denne litt ubestemmelig fruktkarakteren av fersken, litt lysere frukt og lett jordsmonn. Middels fyldig og saftig PetNat med eple, bringebær, litt kjeks og nøtt på en god saltet utgang. Ganske seriøs denne, men på en god måte. Fin syre også. Veldig bra laget. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 87
Pris: 179,80 kr (basis)
Importør: AMKA
Alkohol: 11.00%
Område: Østerrike

Vin: Josef Chromy Chardonnay 2019
Varenr: 12524101
Smaksnotat: Snev av reduktiv, men har ting under her som gleder med saftig modent eple og dette pene fatpreget med nøtt i bakgrunnen. Middels fyldig og frisk vin med god Chardonnay-karakter med denne kjølige gulere frukten, lett salt, kremete midtparti og mer sitrusaktig saftig skall på en ikke for komplisert, men god utgang. Fin syre hele veien igjennom. Nok en gang Leverer Chromy en oppsiktsvekkende god Chardonnay fra Tasmania. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 88
Pris: 254,90 kr (parti)
Importør: LaMarc Wines
Alkohol: 13.80%
Område: Tasmania, Australia

 

Vin: Planeta Rosé 2020
Varenr: 5089301
Smaksnotat: Aromatisk og blomstrete på duft med mye ferskentoner som ligger over salter og krydderier. Middels fyldig og uttalt saftig vin som gleder i munnfølelsen med jordbær, fersken, mangoskall og lette salter på en utmerket finish. Syren er vibrant her og leverer en opp rosé som imponerer. Meget bra denne her. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 87
Pris: 169,90 kr (test)
Importør: Tellus Wine & Spirits
Druer: syrah, nero d’avola og syrah.
Alkohol: 12.50%
Område: Sicilia, Italia

 

Vin: Haddow Dineen Private Universe Pinot Noir 2019
Varenr: 12485501
Smaksnotat: Dette er tydelig en mer strammere og seriøs Tasmanier i snittet som viser sitt mer majestetiske preg av konsentrerte røde bær, tydelig dette fatkrydderet som er der, men også snev av denne Vosne-følelsen med krydderier som forvirrrer, men også gleder. Bra fyldig, vektig og mer moderne i preget med dette fatkrydderiet som ligger over konsentrert rødbærsfrukt med bringebær på topp og lær. Syren frisker derimot opp vinen hele veien og det blir en balanse her som er god. En mer krevende Pinot, men man skal virkelig opp i Burgundersk pris for å finne like mye substans og frukt som i denne her. Dette er virkelig karakter og noe man bør prøve blindt. Tipper mange hadde gått mot US og en solid toppvin derfra. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 91
Pris: 415,60 kr (parti)
Importør: Concealed Wines NUF
Alkohol: 13.50%
Område: Tasmania, Australia

Annonse

Annonse

Smaksnotater

Dette er sesongens siste artikkel på Basisutvalget. Vi feirer dette med å la smaksnotatene være åpne for alle! Her kan alle sammen lese smaksnotater på 30 viner som kan anbefales. (Trykk på bildet for å komme til smaksnotatene)

Legg igjen et svar