Skip to main content

En italiensk kjenning, Castello Di Ama, lanserer nå i juli nye årganger av deres kolleksjon med ulike Cru`er og «Super-Tuscanere». En skulle kanskje tro at denne anerkjente produsenten har røtter fra århundrer tilbake – noe som bare delvis stemmer.  Selv om det har vært laget vin her i flere hundre år, ble selve vinprodusenten «Castello di Ama» etablert så sent som på 70-tallet av fire familier fra Roma som så potensialet og startet med restaureringsarbeidet av både vinmarker og kjeller. Med langsiktig mål og ambisjoner ble en moderne kjeller tegnet som stod ferdig rett før tiårsskiftet 1979/80. En av eierne var Lorenza Sebasti som tidlig falt for Marco Pallanti, en ung og ambisiøs vinmaker som kom til eiendommen tidlig på 80-tallet. Sammen begynte ferden med å etablere eiendommen som en av Chiantis kvalitetsbærere.

 

Det ble raskt klar at vinmarkene hadde stort potensiale, men at Sangiovese-druen trivdes best i de områdene med godt jordsmonn og god soleksponering. Selve eiendommen ligger på ca 500 meter høyde og vinmarkene strekker seg nedover. Pallanti og de andre stod da igjen med andre vinmarker som kanskje ikke fikk vist fram den kvaliteten som jordsmonnet kunne gi. En av løsningene ble å ekspremintere med franske druer – Chardonnay, Pinot, og Merlot. Dette var den spede begynnelse på Castello Di Amas etterhvert annerkjente Super-toscanere «L Apparita» og «Haiku», på den tid et fenomen som allerede  hadde begynt å få stor kvalitetsstempel med viner som «Ornellaia», «Solaia» og «Sassicaia». Pallanti hadde også tatt med seg erfaring fra Bordeaux og begynte med lavere utbytte i vinmarkene, og en spesiell trimming av plantene som gav de gjenværende vinplantene maksimalt med soleksponering. Noe annet som tidlig ble innført, faktisk som den første produsenten i Chianti, var bruk av «Cru-vinmarker», som vi kjenner til blant annet fra Piemonte. En av grunnene var det ble fort klart at druene fra de forskjellige vinmarkene gav ulike særpreg og karakter – og de nye eierne laget lokalhistorie med deres første «Cru».

Castello Di Ama har nå blitt en stor produsent, med til sammen en produksjon på mellom 300-350 000 flasker i året. De startet opp med 55 hektar, men har kjøpt og replantet vinmarker og har nå fem ulike vinmarker som tilsammen har vinmarker på 75-90 hektar rundt eiendommen deres.

To av Indrefiletene Castello Di Ama har er Chianti Classico «Vigneto Las Casuccia» og «Vigneto Bellavista» som i 2012 fikk den nye statusen «Gran Selezione DOCG». Det lages faktisk så liste som ca 5000 flasker hver av disse, og med det faktum at totalproduksjonen er på 300-350 000 flasker, er disse to edel vare. Dog har prisene blitt ganske så stive. En annen edel vare er også deres sagomsnuste Super-Toscaner – L Apparita som lages fra en enkeltvimark av 100% Merlot. Dette er en vin med meget høy lagringsevne. En 1990 årgang drukket for en stund tilbake, var rene ungdommen enda.

I tillegg til vinproduksjon lager Castello Di Ama et større kvantum olivenolje fra over 40 hektar med olivenolje. Utover dette har kunst vært en viktig del for Sebasti, Pallanti og de øvrige utover 2000-tallet. Som bildet under viser er de kreative på å forene kust og vin sammen. Besøker du vingården nå er det en rekke kunstskatter verdt å se på eiendommen. Samt at du kan drikke deres fabelaktige viner da!

Dessverre har ikke importøren hatt flasker til prøving så smaksnotater må utebli inntil videre. Jeg oppdaterer artikkelen når vinene er forsøkt.

Men av erfaring er både San Lorenzo og Haiku ofte godt kjøp jfr kvalitet vs pris. Av de vinene som ligger høyere i pris er l`apparita en liten favoritt. Men viner over 1000 kr selvfølgelig ikke dagligdags.

 

 

 

Legg igjen et svar