Tilsammen 57 musserende, rosè, hvite og røde viner ble testet og her vil du finne smaksnotater på 18 av de røde vinene som trygt kan anbefales.
Juli-slippene er ofte ikke den mest lanseringen slippet i løpet av året. Ikke i år, heller. Men hva gjør nå det? Folk flest har tatt ferie og importører og vinmonopolets dyktige medarbeidere må få lov til å ta en pust i bakken de også. Uansett, noen gode viner som passer for resten av sommersesongen og tidlig høst finnes i månedens slipp. Helhetssmessig er det enkelte Rosè og røde viner fra Bandol som gir et meget godt inntrykk, men enkelte viner fra Argentina og USA imponerer ogå.
Hovedfokus til vinmonopolet under denne lanseringen er området Bandol, Provence i Frankrike som idag er godt kjent for nordmenn flest for sine eksellente Rosé-viner. Deres røde viner er også anerkjent i vinverden. Bandol har over 3000 soltimer i året, men får hjelp av en fuktig bris fra havet som kjøler ned druene. Jorda er litt karring og steinete, og gir god drenering. Jordsmonnet er av kalk og sandstein. En av nøkkeldruene i Bandol er Mourvedre som modner sent, gjerne så sent som i slutten av september og i begynnelsen av oktober. Faktisk er det påkrevd i både Rosé og røde viner at 50% av innholdet kommer fra denne druen som faktisk har sin opprinnelse fra Spania. Druene er små, men har tykt skall med konsentrert frukt. Vinmarkerstilen som dominerer idag gjør at vinene sjelden er overeiket.
Vinmonopolet viser med dette slippet at områdets produsenter lager fine røde viner herfra. Mourvedre gir kraft og rikhet til vinene, og ofte blandet med Cinsault og Grenache som plusser på litt mer eleganse i vinene. Området gir også mineralitet og fin mørk fruktbilde i vinene som gjør de røde til en ypperlig partner til sommerens litt kraftige grillmat.
Siden til Vinmonopolet der listene over vinene som lanseres kan lastes ned finner du her.
Du kan trykke på vinens navn for å lenkes videre til Vinmonopolets nettbutikk. (MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)
Røde viner
Humberto Canale Old Vineyard Pinot Noir 2015 – Basisutvalget – 215 kroner
BEST I TEST!
Nei, ikke amerikansk Pinot dette, men Pinot Noir plantet i Patagonia, Argentina. Det lages faktisk annet godt derfra enn viner på Malbec-druen. Druene til denne vinen er fra 45 år gamle vinplanter i underdistriktet Rio Negro der druene blir håndplukket. Vinen lagres 10 måneder på eik. Denne er forførende med medium + intensitet, med litt røde generisk frukt og litt krydder/urtepereg på nesen. En skikkelig markant syre balanserer vinen godt, med fin kompleksitet med rød/illa skogsbær og lette plommer. Lang utgang med litt lær og lakristoner. Denne vinen har god utviklingspotensiale de neste 3-5 årene. Ganske imponerende at de kan lage et såpass kjølig inntrykk på vinene sine fra denne regionen. Dette er en meget god vin! 90 poeng. MERK – Det har kommet tilbakemeldinger om at vinen har ganske reduktive toner ved åpning, men som forsvinner med god lufting. Det anbefales derfor sterkt at vinen får minst 30 minutter i dekanter før servering, helst mer.
Vignobles Dubard Ch.La Croix Romane 2014 – Testutvalget – 229 kroner
En rimelig Pomerol i en god årgang bør levere. Og det gjør den. Den typiske øst-Bordeaux druen Merlot leder an med 80% og får selskap av 10% Cabernet Sauvignon, og 10% Cabernet Franc. Vinen er lagret på franske eikefat i 12-18 måneder der 30% av fatene er nye. Vinen er følgelig dyp rød, med litt skogsbær, blomsterpreg og fine kryddertoner. Syren er markant, men balanserer frukten av mørke bær på en god måte, med litt lær og sjokolade på en fin lang utgang. En meget god matvin til kraftige kjøttretter. 89 poeng.
Dom.La Suffrene Bandol Rouge Les Lauves 2010 – Basisutvalget – 258 kroner
Stort sett Mourvedre på denne, hele 90%, samt en liten andel på Carignan-druen. Druene er håndplukkede og lagret 18 måneder på foudres fat. Dette er store franske eikefat, som kan minne om italienske «botti», men som kan også være enda større. Vinen er mørk dyp rød, med forførende aromaer av plommer, cedertre, og kaffe. Fin moden fruktkonsentrasjon med litt varme mørke bær, med en fin syre og medium tanniner som balanserer vinen godt. Også litt animalsk og lær på en lang utgang. Fin lagringstruktur på denne, men drikker godt med litt luft idag også. Hva med å ha denne til litt gryter ala kjøtt i mørket? Også til lam og storfe. God vin! 89 poeng.
Dutheil de la Rochere Ch.Sainte Anne Bandol Rouge 2007 – Basisutvalget – 375 kroner
Dette slippet har også en vin fra Bandol som snart har rundet 10 leveår, men som viser at også røde Provence-viner lagrer godt. Denne vinen er laget på samme drueblanding som 2015-årgangen med 60% Mourvedre, 20% Grenache, og 20% Cinsaultdruer. 23 dager maserasjonstid. Vinen er lagret 20 måneder på store brukte fat (Fourdres). Medium intens moden plommefrukt på nese, også mer utviklede toner med skog, lakris og røykaromaer. Også noen modne toner i munnen, nesten som liten Haut Médoc dette, med tørr mørk rød / sort frukt med litt cedertre og sigar. Frukten holdes så vidt oppe nå, der syre og tanniner fortsatt er ganske tydelig. Dette er en vin som drikker nå, ingenting å vente på. Med lagringstid stiger dessverre prisen, som kanskje er litt høy. Men veldig god vin. 89 poeng.
Ch.Dutheil de la Rochere Ch.Sainte Anne Bandol Rouge 2015 – Basisutvalget – 190 kroner
Sannelig, her er det mulig med en liten minivertikal fra Bandol i Provence hvis du kjøper 07`i samme slengen. Denne vinen er laget på 60% Mourvedre, 20% Grenache, og 20% Cinsaultdruer. 28 dager maserasjonstid, og lagret 18 måneder på store brukte fat. Vinen er rødlilla i fargen, med en fin forførende spiss rød og mørk bærfrukt. herlig grippy tanniner, med en markant syre. Skogsbær, litt sviske, urtepreg og sjokolade på en fin konsentrert utgang. Trenger litt mer tid for å skinne helt, dette er en vin med godt lagringspotensiale. Til Lam, svin og enkle kjøttretter. 88 poeng
Chakana Ayni Malbec Paraje Altamira 2015 – Basisutvalget – 227 kroner
Denne argentineren fra Mendoza i Argentina leverer en vin som ser mørkere ut en natta, lilla/sort i fargen. Vinen er forørig spontangjæret, før juicen er lagret i store brukte eikefat på 3000-5000 liter. (Litt botti der altså). Fargen kjennes igjen på nesen med mørke kraftige bær, og litt urter. Kompleks med fine grippy tanniner og markant syre med mørke bær, lakris og mørk sjokolade. Vil lagre greit, men pass på at frukten ikke forsvinner på ferden. Til saftig Entrecôte eller annen storfe-middag. 88 poeng.
Altos Los Hormigas Malbec 2015 – Partiutvalget – 297 kroner
Dyp rød-lilla på farge. Mer fruktdreven på nesen, med tydelige plommer og mørke bær. Medium+ syre og tanniner med tydelig fruktig preg med mørkere bær, men også med litt sjokolade og lakris. Fin lagringspotensiale på denne. Kanskje litt dyr i Norge. Til saftig Entrecôte. 88 poeng. NB – 2 av 3 testede flasker var korket, så test vinen ganske raskt hvis du har kjøpt flere flasker.
Dom.Bunan Moulin des Costes Rouge 2014 – Basisutvalget – 218 kroner
Klassiske druer brukt til denne vinen fra Bandol med 61% Mourvedre, 29% Grenache og 10% Syrah-druen. Druene er følgelig håndplukket, og vært igjennom en lang skallmaserasjon før lagring 18 måneder på Fourdrefat. (De store franske fatene der altså). Ganske fremtreden mørke bæraromaer med litt krydrete, jordlig preg. Fin balansert syre og medium tanniner med saftig røde bær, litt mørke kirsebær, plommer med et fint snitt med sjokolade, og lær. En behagelig konsentrert vin som kan brukes til et stort matfat – lam, svin med litt kraftig tilbehør, og grillmat på storfe. 87 poeng
Melini Governo Toscana 2015 – Testutvalget – 140 kroner
Denne super-Tuscaneren har består av 50% Sangiovese, og en solidarisk «fransk» drueblanding av 25% Cabernet sauvignon og 25% Merlot. Vinen har lagring på ståltank, samt at en andel lagres 3-5 måneder på eikefat. Merk også at Melini bruker en gammel toscansk metode der tørkede druer tilsattes i tillegg til tradisjonell metode som gir litt høyere restsukker. Metoden kan sammenlignes med Ripasso som bruker valpolicella-viner fra Veneto. Dyp rød i fargen, med litt vill rød frukt som er ganske forførende. Litt alkoholstikk på nesen også, vinen har 14% alkohol som kan være årsaken. Vinen er oppleves som rund og har fine nyanser. Medium med tanniner og en fin syre som balanserer plommer, solbær og blyantspiss. Litt urteptreg på utgangen. Vinen har vel høyt restsukker nivå på 8,5 gram, men merkes ikke alt for mye. Dette er en meget god vin for pengene. Til Pasta og enkle kjøttretter. PS, 99 kroner i Sverige. Ikke værst. 86 poeng.
Bod.Chacra Barda Pinot Noir 2015 – Basisutvalget – 240 kroner
Dypere rubinrød, med litt varm rød generisk frukt og blomstertoner. Fin kompleksitet, fruktdreven vin med jordbær og lette plommer. God vin, men kanskje litt vel seriøs til å være en Pinot Noir fra den nye verden. Litt lagring gjør den godt. Til and. 86 poeng.
Bronzo La Bastide Blanche Bandol Rouge 2015 – Basisutvalget – 199 kroner
Fra Provence med drueblanding på 70% Mourvedre, 16% Grenache, 6% Cinsault, og 6% Syrah. Druene er håndplukket. Lagret 18 måneder på 600 liters eikefat. (Såkalte «Demi-Muid», spesielt brukt i Rhone-dalen) Medium + intensitet med en litt floral og krydrete inngang, men også med fine presise kirsebær og solbær. Medium syre og tanniner, men litt grønnaktig inngang, men det er også litt mørkere røde bær, cedertre, og kaffepreg på paletten. Litt kort i utgangen. Prøv til sommerens grillmat. 86 poeng.
Cooper Mountain Vineyards – Pinot Noir 2015 – Basisutvalget – 270 kroner
En Pinot fra Williamette Valley, Oregon i USA. Vindruene er spontanfermentert av hele klaser, og modnet på gamle franske eikefat i 10 måneder. Vinen er ufiltrert og lavsvovlet. Kan framstå som litt uklar i glasset. Mørkere lillakjærne på denne, med røde bær og blomster. Tydelig syre som er behagelig balansert fin fin frukt av bringebær, brente toner og litt jordlig preg. Vinen har kanskje en litt for varm stil, men er god og vil passe til and, og kalkun med litt røft tilbehør. 86 poeng.
Vinyes de l`alba Sumoll 2015 – Basisutvalget – 169 kroner
Nei, du gjettet feil. Den er ikke fra Alba i Italia, men faktisk fra Catalonia i Spania. Tørr, på 100% Sumoll druen der 80% av vinen er lagret i ståltanker, og resterende i gamle eikefat. Vinen er lilla, mot mørkere blå med en fin forførende tone av plommer. Gir assosiasjoner til Valopicella egentlig. Markant syre og tanniner, noe kompleks med litt vel grønne toner, men også fine mørke plommer. God lengde. Underholdene vin. Prøv til svin, grillmat, eller pasta. 85 poeng.
Signorelli Valpolicella Ripasso Superiore 2013 – Testutvalget – 145 kroner
Medium intensitet på røde bær, litt krydder og urter. Litt modning på frukten, med ganske konsentrerte røde bær som balanserer tanninene og syren godt. Denne var ikke så søtladen som enkelte valpolicella kan bli og vinen vil være en meget god partner til pasta og enkelte pizza-retter. 85 poeng.
Dovitia Dolcetto d´alba 2015 – Basisutvalget – 116 kroner
Dolcetto er kanskje bruksvin nr 1 i Piemonte-regionen i Italia. I Norge har druen kanskje ikke blitt helt den samme folkekjære druen. Dette kan skyldes avgiftsystemet som gjør rimelig vin litt dyrere enn nødvendig samt at nordmenn ofte har gått opp ett hakk, som for eksempel til Barbera-druen. Denne er vinen er tørr med under 3 gram reststukker og tappet ulagret fra ståltanker. Litt sjy på nesen, men skjuler en litt spennende nese. Fin moden kirsebær, ikke for søte, og med kryddertoner. Følger opp med ukomplisert røde bær, og litt blomster. Ikke så vaniljepreget, men har noe småtoner, men oppfattes ikke som skjemmende. Kort, men god utgang på vinen. Fin pizzavin. 84 poeng.
F.lli Barba Colle Morino Montepulciano d`abruzzo 2016 – Testutvalget – 139 kroner
Denne italieneren fra Abruzzo er ung på nese, litt søtladen varmere toner av blomster, bringebær og kirsebær. Fin frisk frukt, lite kompleks, men har en fin balanse mellom frukt, syre og tanniner. Denne vil passe fint til enkel pasta og pizza. 83 poeng.
Pellegrino Vini & Figli Marconte Barbera d asti – Testutvalget – 130 kroner
Denne italieneren er ung, litt søte røde bær og blomster på nesen med en fin fruktkonsentrasjon av røde bær, litt mineral og jordlig preg. En grei enkel pizza vin dette. 82 poeng.
My Californian PET 2016 – basisutvalget – 101 kroner
Nei, PET står ikke for kjæledyr. Plastflasker, kalt PET, er en trend som er på på vei inn i vinverden, også her i Norge. Selvfølgelig, slike flasker er ment til enkle bruksviner som ikke skal lagres og som ikke utvikles videre. Smart for miljøet. Og kanskje prisen. Jeg er positiv. Altia tar inn vinen i bulk til Skandinavia der den tappes på flaske.
Denne amerikanske vinen er laget på 68% Ruby Cabernet, 15% Zinfandel, og 14% Merlot og er svært ukomplisert med litt røde bær, plommer, og litt sminkete aromabilde. I munnen er den derimot faktisk ganske behagelig. Mistenker at 7 gram restsukker gjør den litt søt og tiltrekkende. Ingen komplisert vin med lite tanniner, men den har behagelige solbær og mørke skogsbær på forventet kort utgang. Til Prisen? En god enkel drikkevin sommer og tidlige høstkvelder. 77 poeng.