Skip to main content

Cavallotto – Tradisjon inn i framtiden

I 1928, I mellomkrigstidens dager, startet Giacomo og sønnene Giuseppe og Marcello Cavallotto deres vinhistorie da gården og vinmarken Tenuta Bricco Boschis i kommunen Castiglione Falletto ble kjøpt opp. Det ble ingen kultstatus fra starten av – som ofte på den tiden ble druene solgt til større vinselskap og familien laget selv kun en liten produksjon selv, faktisk ikke i eget navn. Under slutten på den andre verdens krig besluttet familien å selv ha overta produksjonen – fra arbeidet i vinmarken til videre arbeid i kjelleren. I 1948 ble vinene solgt under ”Cantina Cavallotto” for første gang.

Det er i dag Alfio, Guiseppe og Laura som driver familiebedriften framover idag. Alfio, kunne fortelle meg under et av hans besøk i Oslo, at han er fornøyd med vinmarkene sine og at han var meget fornøyd med de vinene de fikk produsert i den knallgode årgangen 2010.

I dag lager Cavallotto viner på en rekke druer utover kongen selv – Nebbiolo. Her kan nevnes Barbera, Dolcetto, Freisa, Grignolio, Pinot Nero og noe mindre mengder med Chardonnay. Flere av vinstokkene er meget gamle, med replantinger mellom 1932 og 1956. Jordsmonnen er spesielt rik på kalkholdig leire. Familien arbeider hardt i vinmarken for å øke kvaliteten på druene. Familien har plantet et høyt antall vinstokker, men har til gjengjeld lavt antall knopper per plante. Familien tynner også ut vinstokkene om sommeren for blant annet å forbedre soleksponering.

 

Det er to vinmarker som gjør Cavallotto spesielt anerkjent. Rett nedenfor deres egen gård ligger vinmarken Bricco Boschis, vendt sørvest og er det vi kaller en monopol-vinmark. Den strekker seg slakt nedover fra gården og ned mot veien som skiller Bricco Boschis og den andre utmerkede vinmarken deres, ”Vignolo”. Cavallotto lager ca 29 000 flasker fra deres standard Bricco Boschis. Maserasjonstiden avhenger av årgangen, men varierer normalt i mellom 20-35 dager etter ”punch down prinsippet”. Vinen lagres i slavonske eikefat (botti) i 3-3 ½ år før flaskene lagres i seks måneder for lansering

Indrefileten er den sentrale midtparten av Bricco Boschis, ”Vigna San Giuseppe.” «Vinmarken har bedre drenering, og ligger godt beskyttet for vind og vær i midten», forteller Alfio meg mens han peker på et bilde av marken. Siden 1970 har familien selektert de beste druene laget en riserva i dette navnet. Vinen er kjent for å inneha høye tanniner og markant syre, men vinene er også flott konsentrerte og ofte kompleks med toner av kirsebær, sjokolade, og lær. Det lages ca 8888 flasker og ca 1500 magum-flasker i året av denne vinen, som har samme maserasjonslengde som standarden, fra 20-35 dager. Vinen lagres derimot lengre (les riserva), i 45 år i store slavonske botti. Vinen lagres også lengre på flaske før lansering, her 12 måneder.

Alfio forteller også at de eier også 60% av vinmarken Vignolo som de kjøpte i 1989. Vinmarken ligger lengre ned, på den andre siden av veien. Jordsmonnen er noe annerledes med mer hvit leire. Vinene her er kanskje mer fruktbaserte og har et mer elegant uttrykk en ”bromblebassen” lengre opp i skråningen. Det lages opp mot 6666 flasker fra denne lotten på ca 1,57 hektar og med samme prinsipper som ”San Guiseppe”.

Alfio Cavalletto serverer sine baroloer.

Her får du omtaler av vinene som er å finne på vinmonopolet idag. 

 

Cavallotto Barolo Riserva Vignolo 2010

Et helt annet uttrykk enn San guiseppe som ligger høyere opp i skråningen. Vinen er klar rubinrød farge med medium til høy intensitet av tydelig presis rød frukt, med ferske bladdufter. Vinen er tørr og tanninrik, men allerede nå viser den en eleganse og presisjon som får tankene over mot Burgunderen. Herlig smaker av bringebær og moreller. Lang ettersmak. En helt annen munnfølelse en San guiseppe, men her er det rom for begge. Nydelig vin for de neste 15-20 årene. 874 kr. 94-95poeng.

 

Cavallotto Barolo Riserva Bricco Boschis Vigna San Guiseppe 2010

Erketypisk nebbiolo-rød kjerne, med lysere gulskjær i kantene. Fin ren dybde i senter. Høy intensitet med florale toner i skjønn balanse med kirsebær og plommer. Vinen er massiv i munnen, høye tanniner, kraftig kropp med en salig blanding av mørkere røde bær, plommer og mørk sjokolade. Lang ettersmak. Varer og varer. Framstår litt ubalansert nå, vil nok harmonisere godt. Men greier ikke å glemme helt elegansen i Vignoloen. Men denne er en klassisk laget Barolo. 916 kr. 94 poeng.

 

 

Cavallotto Barolo Bricco Boschis 2011 

Presis røde bær, med høy intesitet på nese. Ah, deilig, litt våt fruktaroma med kirsebær og moreller. Litt lær også. Høy syre, medium+ tanniner og kropp. Kjennes ut som det mangler litt frukt, Noen Kirsebær og bringebær, på en medium / lang ettersmak. Jeg synes vinen kom godt ut av den varme årgangen jeg, men det har nok godt litt utover frukten. Trenger dog litt lagring også, så er redd frukten kan forsvinne. Luft et par timer og drikk innen de neste 5 år. 436 kroner. 90-91 poeng.

 

Cavallotto Barolo Bricco Boschis 2012

Mørkere rubinrød, med medium intensitet av røde bær og litt svisketoner. Her er det litt middels av alt, både syre og tanniner. Litt mørkere røde bær, med noen fine sjokoladetoner. Vinen er balansert, men føles litt plump og utvannet. Ikke helt årgangen for denne vinen? 11-årgangen var mer frukt og blomster. 88-89 poeng til 2012-årgangen som enda ikke står som lansert. Kjøp derfor det du kan av 2011.

 

 Cavallotto Langhe Nebbiolo 2014

Det regnet. Det haglet. Det regnet. Dårligste årgang siden 2002 for Piemonte-bøndene dette. Alfio forteller at de mistet 60% av avlingen og laget ikke Barolo dette året, så nebbiolo-druene har gått i Langhen deres. Ca 18 mnd på Bottè. Dette gir dog en ekstra god Langhe fra Cavallotto. Ren rød farge, lav intensitet av blomster og kirsebær men ren frukt og gjennkjennbar Nebbiolo-drue her. Forholdsvis mye tanniner, men skjermes godt av balansert rød frukt. Medium kropp og lengde. For sene kvelder og drømmer om italia-ferien. Uten kompleksitet føler du deg allikevel hjemme i Piemonte. Godt kjøp! 249,90 kr. 89 poeng.

Legg igjen et svar