Skip to main content

Vinmesse med fokus på kvalitetsbobler rett før 17.mai kan aldri gå galt. Det var derfor ingen stor overraskelse at Dagens næringslivs Champagnemesse 2019 strålte om kapp med solen. Generelt høy kvalitet på Champagnene, god stemning og stilige lokaler gjorde messen til en av årets høydepunkter.

Det var Dagens næringsliv som arrangerte Champagnemessen og landets mest profilerte vinimportører og 400 gjester koste seg i den varme mai-dagen der over 170 ulike kvalitets-Champagner ble vist fram.

Flotte Høymagasinet på Akershus Festning var åsted for en strålende Champagne-messe. Foto: Botti.no

Champagnemessen ble arrangert for femte gang og dette var første året messen ble arrangert i høymagasinetAkershus festning. Selve høymagasinet er et herlig lokale med historisk sus og har utmerket beliggenhet i overkant av kontraskjæret. Med 400 gjester ble lokalet initimt og stemningen stor, noe som forsåvidt er vanlig ved Champagnemessen der røde bukser og høye stiletter ikke er et uvanlig syn.

Høy stemning med røde bukser og stiletthæler inne på Høymagasinet. Foto: Botti.no

Dog ble nok opplevelsen at det ble litt trangt og vanskelig å komme til ved bordene. Dette til tross for importørenes utrettelige innsats for å la gjestene smake på boblene uten lang ventetid. I tillegg gjorde den uventede varmen sitt til at det ikke bare var boblene som gjorde til at det ble hett. På utsiden var det derimot en livbøye som hjalp til. En liten cafe med bord og stoler på utsiden var perfekt når en ønsket å nyte sola, trekke inn frisk luft, drikke vann og titte utover Oslo før en gikk tilbake til ny runde med Champagne.

Flott uteplass foran Høymagasinet. Foto: Botti.no

Det var derimot ingenting å si på kvaliteten på vinene som ble servert på innsiden. Champagnemessen er helt spesiell for alle som liker kvalitets-champagne i Norge! Det var ikke mange topphus som manglet og med Champagner som Louis Roederer Cristal 2002, Taittinger Comtes 2007, Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 2004 og Salon Cuvee «S» 1997 var det bare å ta fram smilet. Det som derimot overrasket mest var bredden som ble vist fram. Her fikk du Champagner av den gode kjente sorten med bred frukt, stor mousse og masse gjærbakst i tillegg til de mer slanke, presise, fruktdrevne og himmelsk mineralske Champagnene fra blant annet Leclerc Briant og Ulysse Collin. Her var det umulig og ikke bli lett forelsket i kvalitets-Champagne! Veien tilbake til andre musserende utgaver for gjestene må åpenbart bli lang etter slike opplevelser.

Strålende Champagner var å finne på messen. Foto: Botti.no

Det var ikke mange representanter fra produsentene til stede, men fraværet ble dekket av nesten samtlige importører stilte med deres aller mest erfarne og dyktigste medarbeidere. Her var det full fokus og trodde gjesten at det var bare å sette fram glasset så ble de skuffet. Det var imponerende å observere den gløden importørene hadde for å formidle kvalitet denne kvelden. Sånn er det ikke på alle vinmesser. En av grunnene er nok at det ikke hadde vært en bransjedel (Horeca) på formiddagen og når startskuddet gikk klokken 1700 var alle importører motiverte og klare.

Champagner klar til smaking. Foto: Botti.no

Det er også gledelig når det er litt å bite i på vinmessene. Her var det en utmerket stand fra Jacobs med lette retter bestående av skinker, trøfler og andre godsaker som gjorde seg fint til både lokalet og dagens tema Champagne. En liten bakdel med lite lokale og matlaging (som kun den lille prosenten med nerder vil bemerke) er at matos med tydelig hvitløk og trøfler la seg litt over lokalet. For de aller fleste betyr det ingenting, men for fagmannen og nerden er det litt forstyrrende når sansene skal beskrive Champagnens dufter og smaker. Men ettersom dette er irriterende for svært få er det noe som må godtas.

En liten matbit er aldri feil på vinmesser. Foto: Botti.no

OVERSIKT OVER MESSEN

Arrangert: 14. mai 2019 – Høymagasinet Akershus festning i tidsrommet 1700 – 2100.

Arrangør: Dagens Næringsliv og SMAK.

Over 25 importører tilstede og 170 Champagner ble presentert.

Pris: 650 kr (450 kr hvis abonnent av DN)

Positivt

+ Svært høy kvalitet på Champagnene

+ Noen unike topper ble presentert

+ Stilig lokale

+ God stemning!

+ Engasjerte importører og produsenter

+  Mat-stands er alltid velkommen på messe.

+ Riktig pris på messen

Utviklingspotensiale

 Bedre med mer plass enn stilig lokale?

– Ingen Masterclass

 Flere produsenter kunne ha tatt turen. Det gir litt ekstra sjel.

Karakter over messen: 6

Konklusjon: 

Champagnemessen er absolutt en av Norges aller mest prestisjefylte og viktigste vinmesser og er du glad i Champagne er dette messen du reiser ganske langt for å rekke. Det er bare glede seg til 2020 allerede!

Smaksnotater

Her vil du finne smaksnotater på 20 utvalgte Champagner som var å finne blant vinene tilgjengelig for smaking under messen.

Smaksnotater – Champagnemessen 2019

Legg igjen et svar