Skip to main content

Sommerhalvåret er kommet og som vanlig fylles spesialbutikkene opp med kvalitets-musserende, hvite viner fra Loire og noen klassiske Cablis-produsenter som fører til at enkelte vin-entusiaster står opp tidlig om morgenen torsdag 6.juni.

I tradisjonen tro er det klart for spesiallansering for Champagne, Chablis og Loire. 19 327 flasker fordelt på 129 forskjellige produsenter lanseres. 74 viner er musserende, hvorav 61 viner fra Champagne og resten fra England. Det lanseres også 42 hvitviner, hovedsakelig fra Chablis og Loire og 13 rødviner, hovedsakelig Loire samt et par viner fra Bordeaux og Armenia.

Med de vanlige traverne som lanseres, deriblant toppene til Raveneau og Dauvissat, blir det enkelte overnattinger utenfor utvalgte Vinmonopol. En re-lansering av Pol Rogers Cuvee Sir Winston i 2008-årgangen samt noen eldre årganger av deres standard Pol Roger fra 1990-tallet vil også skape litt trengsel ved døren. De øvrige Champagnene som lanseres er gode, men ikke av den karakter at  vin-entusiasten vil gå mann av huse for disse boblene denne gang. I tillegg blir det som i fjor lansert noen gode hvite viner fra Loire som det er verdt å følge med på.

Pol Roger har flotte vinmarker spredt rundt i Champagne-distriktet. Foto: Pol Roger

Champagnene hos Pol Roger snues – 1,8 millioner flasker – fortsatt med menneskekraft. Foto: Pol Roger

Det som ikke skaper folk på feltseng og i soveposer er engelsk musserende, som også i år får betydelig plass under denne lanseringen. Arnt Egil Nordlien og Per Mæleng, seniorkonsulenter hos Vinmonopolet, har besøkt området og mener at kvaliteten herfra har akselerert raskt de siste årene. Global oppvarming har gjort det mulig å produsere noen ypperlige musserende dråper spesielt fra regionene rundt Sussex, Hampshire og Kent i det sørlige England. Det er utelukkende produksjon av de kjente druene vi finner i fra Champagne – Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Det er spesielt førstnevnte drue som trives godt i jordsmonnet med mye hvitt og grå kalk. Sammen med lang vekstsesong leverer Chardonnay-druen friskhet og overraskende bra kompleksitet. Det merkes også under smakingen at vinene på 100% Chardonnay (Blanc de blancs), leverer spesielt godt opp i mot de musserende vinene på den sedvanlige blenden.

Det er ikke bare i Frankrike vinmarker kan lage et fabelaktig skue. Foto: Nyetimber

Selv om vi idag ser etablerte produsenter som Nyetimber og Ridgeway leverer gode musserende, er produksjonen fortsatt i startgropen med mange nye og uerfarne produsenter på banen. Det er heller ikke områder som enda fylt med vinmarker så langt øyet ser, og enda lever vinmarkene i god kontakt og nærhet til resten av naturen. De etablerte produsentene har heller ikke mange reserveårganger i kjelleren til deres non-vintage, og gjør at de musserende vinene kan mangle litt fedme. Men årene vil gå, og sakte men sikkert vil også disse ha mer konsentrasjon og kompleksitet i seg.

Det kunne kanskje forventes at prisene er lave nå i «startfasen», men så er det ikke. Det koster å etablere nye vinerier og hjemmemarkedet i England sies å være sterkt. I tillegg er den generelle kvaliteten høy i forhold til andre musserende markeder, inkludert Champagne, at det er for såvidt greit at prisene reflekterer kvaliteten.

Foto: Nyetimber

Trenger vi sammenligningen med Champagne? Nei, det blir litt «old news«. Engelsk musserende står nå støtt på egne ben og har sine særpreg. Pen frisk frukt og bra syrepreg er spesielt positivt, mens kompleksitet og den lille siste energien mangler i sammenligning med sine franske eldre søstre. Jeg tipper at med årene som går vil engelsk musserende være et like høyt kvalitetsbegrep som Champagne. Bare vent å se…

Smaksnotater

Smaksnotater – Spesiallansering – Musserende viner 2019

Smaksnotater – Spesiallansering 2019 – Loire og Chablis

Legg igjen et svar