Skip to main content

Chateau Lynch Bages

I Pauillac ligger det lille stedet Bages som er mest kjent for et bakeri, cafè, flott landsted, 2* Michelin-restaurant og ikke minst Lynch Bages, et lite historisk mekka for de som ønsker å se utviklingen på vinlaging. Og følgelig, alt dette eies av Bages store forvaltere – Cazes familien.

I juli hadde jeg den mulighet at jeg kunne overnatte hos Cordeillan Bages sentralt i Pauillac. Stedet er kjent for en hyggelig atmosfære og at de huser en av Bordeaux bedre restauranter som forsvarer sine stjerner (og vel så det). I den forbindelse ble det ordnet et besøk hos Chateau Lynch Bages, der Lisa tok oss vel imot med sitt vinnende vesen. Det var flere som ble med på vår rundtur, og vi ble høflig tatt imot ved et gårdsrom. Da vi var talt opp og klare for omvisning fortalte Lisa at Lynch Bages har røtter tilbake til 1700-tallet, men at det var kjøpmannen Thomas Lynch som var den første som fikk satt vineiendommen på kartet tidlig på 1800-tallet. Vinmarkens kvalitet ble senere bekreftet ved 1855 klassifiseringen og gitt 5.classe status. Mye har skjedd på veien til dagens høye standard, i hvert fall prismessig. I dag ville Lynch Bages ha forsvart en super-Second status.

Cazes familien ved Jean-Charles tok over både Lynch Bages og den kjente Saint-Estèphe eiendommen Château Ormes de Pez ved starten av den siste verdenskrigen i 1940. Han hadde allerede forpaktet Lynch Bages i over syv år og kjente godt til kvalitetene ved eiendommen. Litt politisk påvirkning har eiendommen også hatt ved at André Cazes, som overtok eiendommen på 60 tallet, faktisk var borgermester i Pauillac i over 40 år.

Lynch-Bages ‘gamle kjeller er et sjeldent eksempel på tradisjonell vinproduksjon i Médoc området. Det blir som et lite vinmuseeum, der du går inn i 1800-tallets tidskapsel og kommer ut i nåtiden. «Nøye planlagt rute», tenker jeg og går med lange skritt etter Lisa. At huset har vært langt framme i utviklingen gjennom historien er mulig og se. Utformingen av kjelleren ble gjort av Skawinski i 1850 og hans oppfinnelser brukes fortsatt i den moderne utgaven av kjelleren. På den tiden ble hestene brukt til å frakte druene inn. Bøttene som druene lå i ble løftet med kran og tømt i en tretank. Denne tretanken var på skinner, som et mini-lokomotiv. Arbeidere knuste så druene slik at druesaften strømmet ut igjennom åpningene. Et tau-trinse-bøtte system og ikke mindre enn seks arbeidere var nødvendig for å fjerne restene. «Dette var hardt arbeid», sier Lisa mens hun viser oss rundt og smiler. «Et understatement», tenker jeg mens Lisa forklarer nærmere til et meget fasinert ektepar fra Japan.

Lynch Bages eier nesten 100 hektar i hele region. For de røde vindruene Cabernet Sauvignon, Petit Verdot og Merlot dyrkes dette i området rundt elven. I sør for Bages dyrkes Cabernet Franc. Selve blenden varierer fra årgang til årgang, som er naturlig med tanke på forholdene druene dyrkes i. De eldste vinstokkene er så gamle som 60 år, mens gjennomsnittsalderen på plantene er 30 år. I tillegg er ca. 6 hektar i vest avsatt til deres hvitviner, der det er plantet 53% Sauvignon Blanc, 32% Semillon og 15% Muscadelle . Her er gjennomsnittsalderen ca. 20 år på vinstokkene. «Som dere kan se ute, er det naturlig fall ned mot elven, som sikrer at vannet renner naturlige til plantene», sier Lisa. Lynch Bages har en forholdsvis stor portefølje av vinmark og kan produsere opp over 35 000 kasser hvert år av «grand vin». De lager også 2.vinen av den røde, som nå heter Echo Lynch Bages.

I tillegg til prosjektene med å renovere Bages, har Cazes-familien overtatt andre franske vingårder, samt at de er involvert i et samarbeidsprosjekt i Douro, Portugal derav vinen «Roquette e Cazes». Som nevnt har de åpnet både restaurant / cafe i Bages (Cafe Lavinal) og et utsalg med diverse ting, deriblant et greit utvalg av egne viner. Lisa fortalte at 90% av produksjonen ble solgt til negocianter, mens de bevarer ca. 5-10 % av produksjonen selv. Cazes-familien er også fortsatt involvert i og utvikle sine produkter. I 2012 startet de programmet «Vivid», der du selv kan være med å utvikle din egen vin fra vinmarker i Bordeaux, blant med å følge opp plukking og selve blenden av din egen vin. Her må du nok regne med å be banken om et lite rammelån, men for de med kapital er dette en morsom mulighet.

Lisa fortsetter med å fortelle ytterligere om hvordan de arbeider i dag mens hun viser oss den moderne delen av kjelleren og viser nye store ståltanker, sorteringsbrett, tappeseksjonen, og til slutt eiketønnene, typiske Barrique, der 15-årgangen stod og lagret seg.

 

Det er en nøye prosess fra arbeidet i markene til arbeidet i kjelleren. Over 30-talls personer under ledelse av Nicolas Labenne er involvert i det daglige arbeidet i vinmarkene. Deres innovative krefter fra 1800-tallet har inspirert Cazes-familien til å utvikle seg. Nå brukes satellitt-teknologi og analyser for å teste jordsmonnets kvalitet og for å følge med utviklingen i markene. I tillegg har Lynch Bages nylig begynt å bruke et system som monitorerer alkohol, sukker, temperatur og farge inne i tønner og kar. Etter prosessene for maserasjon og malolaktisk gjæring blander de i desember. Her er Jean_Charles Cazes med selv for å avgjøre den riktige blenden.

«Skjønner dere dette nå?» Før vi rekker å svare sier Lisa «Let`s go» og vi avslutter med en smaking av Lynch Bages 2011 og Ormes de pez. Vi takket Lisa for en hyggelig omvisning og trasket bort til utsalget der noen godsaker ble kjøpt med hjem.

 

Chateau Lynch Bages sine viner er kjent for å være rike, kraftige, og at årgangene påvirker kvaliteten på vinene. Det blir spennende å følge om deres bruk av teknologi og nyvinning løfter vinene til enda høyere kvalitet og mindre påvirket av vanskelig vær, eller om vinene blir mer kjedelig og jevne uten store forskjeller.

Smaksnotater

2007 Chateau Lynch Bages. Plommerød med aromaer av sviske, skogsbær og lær. Medium kropp, med slappe tanniner. Mulig at denne kan utvikles litt, men lite engasjerende vin med fat, mørke bær og lette grønne toner. 89p.

2011 Chateau Lynch Bages. Dyp rød, med skarpe bæraromer av skogsbær samt tre og sigar. Ganske så snerpete tanniner, med moden skogsbærfrukt, grønn pepper, og eik. Vil vare lenge. Spørs hvordan en liker det. Prøv om 10 år så får vi se en mer utviket og kompleks vin. Bra vin. 91p.

2014 Lynch Bages blanc de Lynch Bages. Overraskende leken aroma av melon og grapefrukt. Ukomplisert, men med lekker frukt. Ganske så rak motsetning til de hvite fra Pessac. God vin til enkle fiskeretter eller til aperitiff. 91p.

Legg igjen et svar