Skip to main content

Smaking med Byklum 20 mars 2017.

En av Byklums smakinger der jeg stilte med viner fra min kjeller. Vinene var nøye utvalgt for å kunne smake noen av de beste områdene i Barolo – Serralunga, Monforte og kommunen Barolo. Her var det også plukket 6 forskjellige årganger for å gi et lite innblikk hva de forskjellige årgangene kan tilby av kvaliteter.

2001 Aldo Conterno Barolo Colonnello 
Fra en av Conternos tre ypperlige vinmarker i Bussia, Monforte. Jeg var i den oppfattelse at disse vinene alltid var tradisjonelle med noen moderne anslag. Byklum forteller at i noen få årganger ved tusenårs-skiftet lagret de druene herfra på franske eikefat, noe de har gått bort ifra. Nå er det større slavonsk eikefat igjen.

Tydelig rød farge, med lite modning. Massiv konsentrasjon på duft med fikentoner, grønn pepper, og bringebær. Aaah, det dufter godt!

Middels + / høy syre, mye tannin, med herlig presis frukttoner av bringebær, syrlige kirsebær, mint, jord og lett fat på en herlig lang ettersmak. Skikkelig konsentrerte frukt dette, både på aroma og smak. Jeg synes mellompartiet mangler litt trøkk, ellers er dette en vin som bare vokser og vokser. Spesielt de syrlige kirsebærene var fremtredene – ikke kunstige, men rett og slett som å sutte på syrlige kirsebær… Lang tid før noen spesielle tertiære toner er mer fremtredene her – vent 5 – 10 år. 95 poeng. 

2004 Roagna Barolo Vigna Rionda
Roagna laget viner fra denne vinmarken i fire årganger fra 2003 til 2006. Nå er vinmarken tilbake til Rosso-familien (Giovanni Rosso) eie igjen, etter ca 40 år med vimarks salg og utleie.

Brett! Lett å merke allerede på korken, en god del stall og fjøs her. I glasset slipper den litt, men fortsatt preget aromabilde av fjøs, stall og lær. Under kjennes dog florale toner, noe urtepreg, og jord.

Heldig! Ikke utpreget stall og fjøs på smak her. Rett og slett aromaen som viser vinmakerfeilen. Byklum spiller inn at han synes Brett`n merkes på med litt stum ettersmak. Medium kompleksitet, på den elegante siden med godt integrerte tanniner. Dette er klare bringebær og kirsebær toner med litt tjære-innslag. Vinen mangler litt konsentrasjon. Dessverre må denne trekkes en god del for brett på nesen. 91 poeng. 

2005 Vietti Barolo Lazzarito 
I overkant 5000 flasker laget av denne Serralunga-herligheten. 18 dagers fermentering. Lagret videre i 12 måneder på fransk eik, før 14 måneder i Slovenske eiketønner. Ufiltrert. Høy intens aroma som leker med deg i glasset. Skikkelig fiol-toner, bringebær, morell og kirsebær som forfører deg. Fruktbombe! Nyydelige Nebbiolo-frukt.

Smakstonene følger opp duften. Skikkelig konsentrert, der syren er middels og tydelige tanninene blir pent pakket inn av den heftlige frukten! En vill fruktkonsentrasjon og struktur altså – Roser, moreller, og kirsebær. En virkelig balansert vin. Dette var godt! Lagrer fint i 10 år dette, sikkert mer også. Men ikke noe veldig god grunn å vente med å nyte frukten på denne. 96 poeng. 

2006 E.Pira (Chiara Boschis) Barolo Cannubi 
Kult produsenten Chiara Boshis nå i en kjent tanninrik årgang. Klar rød, men med litt oransje-kanter. Litt uklar. Høy intensitet på duft, kjenner syra allerede her. Fioler og sure kirsebær møter deg, dog forførende toner. Høy syre struktur, heftige tanniner med god piggtrå følelse. Denne vinen begynner å ta form, men har flere år før den kan kalle seg balansert. Nydelige frukter av kirsebærfrukt og litt fat og jordtoner. Leken vin allerede. 94 poeng. 

Sandrone Barolo Cannubi 2007
Brobyggeren mellom modernisme og tradisjonalisme, som ikke hadde egen kjeller for produksjon før i 1999. Nå blitt en kultprodusent også. Gikk i front for franske barriques før, men nå er det franske tonneau på 550 liter som gjelder. 

Rød, litt uklar. Intense florale toner med litt lakris og bringebær. Denne er syrerik med klare taninner, men i en elegant stil. Litt tjære og lakris her. Føles ikke så varm, som årgangen kanskje skulle tilsi? Fin frukt, men jeg synes denne mangler litt enda. Kan komme seg. Litt endimensjonal. 93 poeng. 

2008 Elio Grasso Barolo ”Runcot” 
Vinen lages i de beste årganger av Gavarini-marken deres i Monforte. Tradisjonalist. Klar rød, litt oransje kant. Høy konsenstrasjon – mange dufter! Lette florale toner, bringebær, litt urter, lakris og noe fatpreg. Høy syre, med høy tanninstruktur. Kompleks vin dette, som vil utvikle seg de neste 15-20 årene. Mørkere kirsebær og syrlige bringebær. Byklum spiller inn nype – Ja, enig . Vinen faller ikke igjennom, men med den tradisjonelle stilen og ungommeligheten virker den litt tung mot de lekne bærene i de øvrige. Denne har mye å gå på. Selv i en tilgjengelig årgang vil denne lagret meget godt i de neste 15-20 årene. Poengene vil helt sikkert stige med årene. 94 poeng. 

Legg igjen et svar