Skip to main content

Champagne – Mer enn bobler!

Champagne – mest kjent for bobler og fest.

Du skal være hardcore vin-entusiast eller ved en tilfeldighet slumpet innom en leken fransk champagne-bonde for å vite at Champagne er mer enn bare bobler, fest og moro. I over flere hundre år har noen få franske Champagne-bønder  laget en egen Aperitif / Likør  med restene av champagne-materialet, nemlig Ratafia Champenois eller Ratafia de Champagne. Her var ambisjonen at ingenting av druene skulle gå til spille, noe vi historisk også kjenner til fra våre landsbrukstradisjoner der alle deler av dyr og grønnsaker har blitt brukt.

Ratafia de Champagne

Ratafia-etiketter. Foto: Produsenten.

Ratafia de Champagne er druebasert brennevin som er produsert i Champagne-regionen og fikk i 2015 offisiell status som beskyttet geografisk betegnelse (PGI). Det er i dag over 120 Champagne-produsenter som faktisk lager denne underlige drikken. Druene som benyttes er velkjente, nemlig Champagne-druene Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Totalt lages det ca. 15 millioner flasker årlig. Drue-juicen fra de første pressene går til Champagneproduksjon, mens saften fra den fjerde pressen brukes til å lage Ratafia de Champagne. Den ferske Champagnedruejuicen tilsettes brennevin og får høyere alkoholnivå, vanligvis på 17-18%. Det er vanlig med fatlagring, gjerne i flere år.

Cristian Senez

Angélique Senez og familien driver gården videre etter at Christian pensjonerte seg i 2002. Foto: Produsenten.

Familien Senez holder til i Fotette, et par timers kjøretur sør for Reims. Det var Cristian og kona Josette som i 1973 startet som Champagne-bonde i Côte des Bar regionen og familien eier i dag 21 hektar med Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay og Pinot Blanc. Cristian pensjonerte seg i 2002 og videreførte arven videre til datteren Angélique og svigersønnen Frédéric. Sammen med deres datter Marion driver de fortsatt etter ambisjonene om vise kvalitet og tradisjoner i sine Champagner.

Cristian Senez Ratafia de Champagne 2000

Denne Ratafia`en ble laget av Cristian selv og består av 100% Pinot Noir-druer. Jordsmonnet er av Kimmeridgean og den ferdige drikken har faktisk vært lagret i kjelleren til Senez-familien nå i 20 år før lansering, derav 3-4 år på fat. Stilmessig kan denne særpregede drikken sammenlignes med en madeira, men har også tanker mot en god Port. Det er svært sjelden å se eldre Ratafia på markedet, så dette er virkelig en særegenhet som nok svært få norske vin-entusiaster har smakt før. Dette vil være en utmerket gave til vin-entusiasten som tror han har smakt alt.

Smaksnotat:

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

12179601
Cristian Senez Ratafia de Champagne 2000
Fra Champagne, Frankrike
773,20 kr (bestilling)
Importør: Champagneinwest
Produsent: Cristian Senez
Alkohol: 18.00%. Syre: 5.5 gram per liter. Sukker: 124.0 gram per liter.
Druer: Pinot noir.

Gyllen mørk honning farge. Pen intensitet og med et balansert og delikat uttrykk på duft med tørket fruktkjerne, moden honning, svært preg av størknet karamell, snev av sopp og kaffe. Flott anslag med denne nydelige balansen mellom herlig friskhet i syren og denne forførende sødmen som preger drikken og gir virkelig glede. Lett blanding mellom levende aprikos og nektar på den ene siden og mer tørket frukt, bær, karamell, anis, honning og kjølig kaffe på den andre siden. Lang lett oljete og strammere saltet utgang med tørket fiken og aprikos. Dette var virkelig særpreget sak som imponerer. På generell basis kan litt saltede skinker og melon passe til denne vin/likøren, men det roper også utpreget jul med lett kremete oster, pepperkaker og annen julebakst. Dette er virkelig kos i flaske. 94 poeng. Spesielt anbefalt. 

Legg igjen et svar