Skip to main content

En liten Vertikal av Jean-Paul & Benoit Droin sine viner fra den legendariske Les Clos vinmarken i Chablis. Droin-familien er en av de eldste familiene i Chablis med aner tilbake til 1620. Det er nå Jean-Paul og hans sønn Benoit som driver familienavnet videre og de eier nå ca 25 hektar vinmark rundt i Chablis. Fordelingen er  ca 9 hektar vinmark der de lager «Chablis» av, 1,3 hektar «Petit Chablis», 11 hektar (8 parseller) med Premier Cru-viner og 4,14 hektar Grand Cru (parseller), inkludert 1,5 hektar og tre parseller i den fabelaktige «Les Clos»-vinmarken. De enkle vinene deres lagres kun på ståltanker, mens viner fra Premier Cru og Grand Cru-vinmarkene deres lagres noe på barriques, f.eks på 2010-årgangen av Les Clos ble 50% vinen lagret på eikefat, derav 1/3 nye. Vinene fra Les Clos vinmarken lå i de fire testede årgangen på ca 13% alkohol.

Smaksnotater 

Domaine Droin Chablis Grand Cru Les Clos 2010 

En høy intensitet av komplekse dufter som kommer litt bredt opp av glasset med forførende frukter av eple, lime, nektar sammen med etterlengtet mineralsk preg enn de øvrige årgangene viser.

En medium + konsentrasjon med mer dybde og innhold, en vin som brer seg rundt i munnen og har fine flotte lag av frukt. Vinen har endret seg under luftingen til å få mer seriøse frukter – de grønne eplene har blitt til gule, litt mer stein og Helgelandskyst, men også litt toffee og nydelig brent trepreg, av den gode typen, på en herlig utgang. Dette er en knall vin som vil bare utvikle seg de neste 5 årene. 93-94 poeng.

 

Domaine Droin Chablis Grand Cru Les Clos 2013

Smørgul, litt tilbakeholden på nesen enda, men dette vil trolig bedres over tid. Sitrusfrukter, melon, lett smørblomster, og et mineralsk uttrykk og et lett smørpreg.

Mer våken på paletten, med høy syre som først virker tiltrekkende og en dyp konsentrasjon – Epler, melon, litt sjøpreg og på et klart steinpreg på en lang og fin utgang. Syren, som nevnt, var først tiltrekkende men ble mer og mer tydeligere. Framstilte etterhvert eplene til mer eplekart, og syren henger vei i. Men vinen er tydelig ung, denne vil komme seg ytterligere som kanskje vil balansere syren bedre. 91 poeng.

 

Domaine Droin Chablis Grand Cru Les Clos 2014

Medium + intensitet på nese med grønne frukter og spisse kryddertoner som forfører nesen. Nellik?

Vinen har en høy konsentrasjon med grønne epler, sitrus, pære, og hvit pepper. Noe mineralske toner, men lite sjøpreg og heller mer mot en sentralburgunder med klart smørpreg og treflis. Syren er delikat og holder fint i vinen. Ung denne enda, og det vil være spennende å se utviklingen på denne. Et godt stykke unda Les Clos fra Dauvissat og Raveneau i samme årgang, relativt ulik stil. Men en god vin, for all del. 92 poeng. For nå.

 

Domaine Droin Chablis Grand Cru Les Clos 2015

Første flaske var dessverre ødelagt. Knapt noen aromaer og kjenne. Helt flat i munnen, lett metallisk. Flawed. Andre flaske fikk derfor mindre lufting enn de andre vinene, så dette må tas med i betraktningen.

Medium intensistet på gule frukter, og lett fat.

Mer varmere og rikere stil i munnen, kanskje litt lav syre, men med fin konsentrasjon gule og grønne frukter, asparges, urter, vanilje og et klart trevirke. Dette er en god vin som trenger tid, spesielt for å integrere fatpreget. Likevel var manglet den litt krisphet og kler kanskje ikke årgangen helt. 90 poeng. For nå.

 

Konklusjon: 

Årganger gir også en ganske stor forskjell på Droin sine viner fra Les Clos vinmarken. Det er spesielt de meget gode årgangene 2010 og 2014 som får fram klare kvalitetstegn i vinene, mens syre preger som ventet 2013-årgangen, og 2015-årgangen virker vel rik og for nå litt for påvirket av fat. Sistnevnte kan naturligvis integreres med lagring, men spørs om vinen blir veldig mye bedre.

 

 

Legg igjen et svar