
Chiara Boschis lille vineri ligger fint til i landsbyen Barolo. Foto: Botti.no
Vinprodusenten E.Pira har en lang historie og går tilbake til 1700-tallet da familien dro til Piemonte fra Sardinia da Hr.Pira ble sjef for militærstyrken i Savoie. Da han pensjonerte seg fra militæret startet han et liv som bonde og vindyrker. Eiendommen i landsbyen Barolo og vinmarkene gikk i arv fram til 1980 da Gigi Pira døde i en tragisk ulykke. Kvinnene som var igjen så seg rundt etter hjelp og familievennene Boschis som på tidspunktet drev Ciacomo Borgogno & Figli bestemte seg for å bistå. Boschis-familien fikk etterhvert tilbudet om å overta Pira-gården. Dette var på et tidspunkt da den nye vinden svevet igjennom Langhe og Piemonte. Moderniseringen av Piemonte var på gang, der blant annet skjerpet arbeid i vinmarkene, lansering av enkeltvinmarks-viner, introduksjon av franske små eikefat og kort maserasjonstid førte til en ny oppmerksomhet for regionen.

Chiara Boschis stråler fortsatt. Foto: Botti.no
Det var derfor naturlig at også kvinnesynet var i endring. – Chiara Boschis ler, det har gått noen år siden hun var en av hovedfigurene i filmen «Barolo Boys», men hun ser fortsatt uforskammet ungdommelig ut i det vi setter oss rundt bordet i hennes lille vineri midt i Barolo. – Da familien min bestemte seg for å hjelpe Pira-familien begynte jeg å pushe faren min ganske hardt fordi kvinner var aldri inkludert i vineriet, sier hun engasjert og fortsetter. – Det var på det tidspunkt jeg var involvert i feministbevegelsen, ler hun høyt. – Så jeg startet å protestere! Ler hun enda høyere.

Mystikk i Boschis sin gamle vinkjeller. Foto: Botti.no
Hennes mas på faren hjalp og familien støttet henne i å overta det lille vineriet Pira fra 1990. – Husk, sier hun. Dette var på et tidspunkt det var rart at en kvinne skulle være vinmaker og gjøre arbeid i kjelleren. Og jeg må erkjenne at det var hardt arbeid for meg. Chiara insiterte derfor på å investere i nytt utstyr og bedre arbeidsforholdene i kjelleren for at hun skulle kunne gjøre mye av arbeide selv. – Jeg måtte alltid være organisert og effektiv med maskiner og sånn, erindrer hun. Hennes arbeide fikk raskt oppmerksomhet. Jeg ble raskt akseptert av andre vinmakere på tross at jeg var kvinne og jeg fikk høre at vinene mine var gode. Det gjorde meg stolt understreker hun.

Chiara står fast med de modernistiske tankene fra 90-tallet og bruker fortsatt Barriques, dog en del eldre fat. Foto: Botti.no
I dag er det nye utfordringer i Piemonte. Blant annet har prisene på vinmark og vinerier økt voldsom det siste tiåret. Chiara kjenner at hun begynner å bli eldre og har ikke arvinger til å overta driften videre. – Jeg måtte selv ta stilling til salg. Jeg ble tilbudt å selge vineriet og jeg tenkte faktisk mye på det, men på et punkt bestemte jeg for å si nei. Chiara stopper opp. Tenker litt, før hun fortsetter. – Dette har vært livet mitt, det er dette har jeg skapt. Hun peker på navnet på vineriet – E.Pira Chiara Boschis og fortsetter. – Da min families selskap Borgogno ble solgt i 2010 spurte jeg broren min Giorgio om han ville samarbeide med meg, noe han heldigvis takket ja til.

Chiara viser detaljer i den gamle flotte kjelleren. Foto: Botti.no
Det var flere fordeler med dette, ikke bare den familiære tilknytningen. Giorgio har tre døtre og Chiara stråler når hun snakker om at tantebarna en dag vil overta eiendommen. Den eldste datteren til Giorgio er straks ferdig med vinstudiene og de to andre kommer etter. – Det er viktig at nye generasjoner har driven til å fortsette, sier Chiara. En annen fordel med brorens ankomst var at de kunne kjøpe mer vinmark. Fra 3 hektar ble eiendommen nesten fire ganger så stor med dagens portefølje på 11 hektar som gir totalproduksjon på ca. 40 000 flasker i året fordelt på Dolcetto, Barbera, Langhe Nebbiolo og Barolo. Det er hennes Baroloer som imponerer mest og etter økningen i 2010 så lager de nå ca. 16 000 flasker Barolo for delt på tre forskjellige viner.

Cannubi-vinmarker med Barolo i det fjerne. Foto: Botti.no
Øyenstenen til Boschis er ca. 0,7 hektar vinmark i den flotte Cannubi-vinmarken i Barolo som hun lager ca. 4000 flasker av. Spesielt kalkholdig jordsmonn sammen med leire og mergel gjør sammen med Chiaras forsiktige tilnærming i vinmark og kjeller en meget elegant og sjarmerende Cannubi. Den andre Cru´en til Chiara er i den motsatte skalaen. Fra i underkant av en hektar i Mosconi-marken, med beliggenhet i Monforte d´Alba, får vinene et mer maskulint og kraftfullt uttrykk med godt tanninbitt i vinene. Den tredje Baroloen til Chiara, Via Nuova, har en årlig produksjon på 6000-8000 flasker årlig og er en hyllest til det klassiske og er en blend på druer fra seks vinmarker. Terlo og Liste ligger i Barolo, markene Ravera di Monforte og Mosconi ligger i Monforte og Gabutti og Baudana-marken ligger innenfor kommunen Serralunga d’Alba.

Flotte vinmarker rundt i Barolo. Foto: Botti.no
Druene til hennes Langhe Nebbiolo får modning på ett år på fat, Dolcetto kun ståltank. Modningen av Barolo foregår i to år på både barriques og større fat. – Konseptet er halvt og halvt, forteller hun. Chiaras vinmaking har nok blitt mer balansert enn tidligere, og allerede fra 2005 reduserte hun bruken av nye barriques i produksjonen. dag er ca. 1/3 av fatene nye.
Chiara driver økologisk og brenner for temaet. – Å drive økologisk er en realistisk tilnærming. Det er mange aktiviteter som kan gjøres som beskjæring, forsiktig grønn innhøsting, foring av jorden, dekke til avlingen, bruke forskjellige oljer, la det være en miks av blomster og gress i marken samt gi hjem til fuglene. Det viktigste er å hjelpe plantene til å bli naturlige sterke, sier Chiara fortsatt med sterkt engasjement i blikket.
Hun er også pådriver mot de andre produsentene i kommunen. – Når du eier kun en liten plott og vil drive økologisk har du to valg. Enten å ikke plukke druene i randsonen til marken din, de vil jo være sprayet av naboen, eller det andre alternativet. Chiaras øyne nærmest gløder før hun fortsetter. – Du kan overtale naboen din. Jeg valgte det siste. hun løsner opp og ler. – Jeg vet det høres crazy og umulig ut, men i Cannubi-marken gikk det faktisk greit. Naboene var litt etter litt blitt klar til å tenke på en annen måte og i dag forstår de at det er mulig å drive organisk og redde verden før det er for sent, slår hun fast.

Chiara lager tre helt forskjellige Baroloer. Foto: Botti.no
Chiara og Giorgio ser også framover. Familien er en av de første til å investere i roboter som kan gjøre arbeide i vinmarkene når det er for vått og gjørmete til å bruke traktorer i vinmarkene. – Den nye revolusjonen innenfor arbeid i vinmarkene er absolutt roboter sier Chiara. – Det var min bror som fant ideen på internett og vi er stolte som investerte i dette. Ja tenk, vi introduserer dette til Langhe, sier hun med et stort smil rundt munnen. Robotene kan bære ting, kutte gress, brukes til spraying i markene. Super-kult! Ler hun høyt med sin meget sjarmerende latter mens vi tar farvel.
Smaksnotater