Skip to main content

For mange vinentusiaster representerer familieprodusenten Schiavenza fra Serralunga d´Alba det meste ønskes fra en vinprodusent. Tradisjonsrik, folkelighet, gode priser og ikke minst – så lager den lille familien meget gode Baroloer som det er verdt å sikre seg når de fredag 6. September lanseres i den gode 2015-årgangen.

Kirkeklokkene slår et par slag, liksom for å være sikker på at innbyggerne holder seg våkne i den litt søvndyssende landsbyen Serralunga, i det jeg ankommer den lille familiebedriften Schiavenza. I tillegg til å produsere typeriktige viner fra kommunen med god struktur og fylde, driver familien anerkjent og tradisjonsrik restaurant i hoveddelen av huset. Det var i 1940 at familien Allessandria tok med seg flyttelasset igjennom noen dalsøkker og svinger fra Monforte d´alba til Serralunga. Der overtok familien eiendommen de fortsatt i dag eier.

I de første årene lager familien viner for seg selv og venner, men i 1956 bestemte brødrene Vittorio og Ugo Allessandria seg for å gjøre vindyrkingen til profesjon og «Schiavenza» ble født. I dag er det svigersønnen Luciano Pira, kona Maura Allessandria og deres svoger Walter Anselma som fører driften videre og det sistnevnte som viser meg rundt i den lille, men klassiske kjelleren som ligger rett under restauranten.

– Vi har i dag 11 hektar med vinmark der 8,5 hektar ligger innenfor Serralunga-kommunen og 2,5 hektar ligger i Perno, i nærhet til Monforte sier den litt lavmælte, men kunnskapsrike Walter. Totalproduksjonen er på 45 000 flasker fordelt på Dolcetto, Barbera,  Langhe Nebbiolo og Barolo. Over halvparten av druene går faktisk til å lage Barolo med gjennomsnitt 27-28 000 flasker årlig. Schiavenza lager fire forskjellige Baroloer. Deres Commune del Serralunga kommer med druer fra to forskjellige marker innenfor Serralunga og enkelt-vinmarksvinene Prapò, Ceretta og Broglio. Alle disse vinene representerer Serralunga på en god måte med fylde, struktur, tydelige tanniner, sjarme og lagringsdyktighet.

Vinmarkene i Serralunga er kjent for å gi struktur, fylde, men også elegante viner. Foto: Botti.no

Walter ser ingen mulighet for å ekspandere i framtiden. – For et så lite familie-vineri som oss er det ikke mulig å utvide på grunn av de høye vinmarksprisene sier han nøkternt. Dessverre er det mange vinerier som blir kjøpt opp av utenlandske krefter fortsetter han, men legger til at hvis alle arbeider på en perfekt måte og skaper kvalitet er det godt for alle i markedet. – Men det må ikke bli stor-industri, advarer han mens vi tar oss ned en trang gammel vindeltrapp som fører ned til den lille kjelleren.

Walter Anselma. Foto: Botti.no

Walter trenger ikke å si så mye mens han peker på de store slavonske eikefatene som står i kjelleren, men legger allikevel til at Schiavenza er tradisjonell i tilnærmingen sin. Her brukes sementtanker til fermenteringen, hele klaser og de pumper over to ganger om dagen. Alle de fire Baroloene lages på samme måte, med maserasjonstid på mellom 20 – 25 dager og modning på de store slavonske eikefatene i 30 måneder. – Vi vil holde på karakteristikken fra jordsmonnet og beliggenheten. Det er viktig for oss. Han leter etter ordene på engelsk, finner de og fortsetter. – Jordsmonnet skal vises i glasset, ler han kort.

Fermenteringsprosessen foregår i sementtanker og modningen i store slavonske eikefat. Foto: Botti.no

Det er mer praktiske årsaker som avgjør om familien skal lage Barolo Reserva. – Har årgangen vært bra, vi føler god kvalitet og vi har kapasitet i kjelleren kan vi lage reserva fra vinmarkene Broglio og Prapo. – Vi tar avgjørelsen etter at første modningsprosess er unnagjort etter 30 måneder. Føler vi for det lar vi en del av vinen være igjen i de slavonske eikefatene i to år til, forteller Walter.

Oppe i hovedetasjen ringer klokkene fra landsbyen på nytt, mens Walter klirrer i flasker og glass. Det er Barolo 2015 som skal testes. Det var en varm og tørr sommer, helt motsatt av året før, sier Walter og forteller at blant nedbøren i 2014 gjorde at Schiavenza mistet 40-50 prosent av avlingen sin. – Sånn var det ikke i 2015 fortsetter Walter som så at spesielt vinplantene i de sørvendte markene produserte en til to flere klaser enn året før. Walter er selv fornøyd med årgangen. Jeg synes kvaliteten er bra og vinene er mer åpen på duft. Vinene bærer fortsatt Serralungas klassiske struktur. – Du kan føle tanninene, men absolutt ikke på en aggressiv måte. Mer søtere og finere oppsummerer Walter som tror at vinene kan nytes allerede om et par år.

Smaksnotater

Schiavenza – Smaksnotater

Legg igjen et svar