Skip to main content

Elio Altares vin Unoperuno er meget godt eksempel på at tidligere erfaringer kan brukes til å være kreativ og grensesprengende. Her har du historien bak Elio Altares nye flaggskip Unoperuno.

Unoperuno – Altares nye flaggskip 

Unoperuno inneholder druer fra Altares beste vinmarker. Foto: Produsenten.

Denne vinen er nok fortsatt ganske ukjent for den norske vin-entusiasten, selv om de fleste har god kunnskap til Elio Altare som regnes som en av de ypperst vinprodusentene fra La Morra innenfor Barolo-Appellasjonen. Unoperuno er på mange måter å regne som en kommende kultvin og vil nok med rette defineres som Altares absolutte toppvin. Det kan kjennetegnes på den stive prisen, men det skal legges til at bak vinen er det lagt ned betydelige ressurser og totalproduksjonen er på kun ca. 1200 flasker i året. Her kommer også en ukjent nyhet for mange – dette er første året Unoperuno kommer som blend med druer fra alle av Altares toppmarker.

Historien

Elio Altare – Drue for drue. Foto: Produsenten.

Historien til Unoperuno – «en og en» ligger i navnet og var en idé som kom mens Elio og Silvia Altare hadde en flaske Barbera fra 1986 under et lunsjmåltid i 2010. Vinen strålte selv om vekstsesongen hadde vært vanskelig på grunn av hagl og regn. Elio hadde håndpresset de få gode bærene som var igjen og som bare resulterte i 600 flasker fra to barriques. Resultatet viste seg som nevnt å være strålende. Silvia og Elio lekte videre med tanken om å gjøre et prosjekt basert på kunnskapen fra 1986 og utover høsten 2010 – i en årgang som de fleste vet er «one of a kind» – bestemte de seg derfor å ta utvalgt druemateriale fra Arborina-marken deres som ble håndplukket og presset en etter en.

Druene blir renset for stilker, inntekter og unsøkede bær. Foto: Produsenten.

Tanken bak prosjektet var å maksimere renheten til frukten, og sørge for at det ikke var stenger, blader, uønskede bær eller insekter under maserasjonen. Nebbiolo, som kan være vanskelig å presse riktig med mekanisk presse ville ikke i følge Altare-familien være så nøyaktig som å gjøre arbeidet for hånd. 26 dagers arbeid senere var de første 3 barriquene som gav de første 900 flaskene av Unoperuno.  Vinen ble derimot aldri lansert, men ble ansett som et så vellykket prøveprosjekt at Unoperuno ble lansert i årgangene 2011, 2012 og 2013. 2014 var et vanskelig (men god) vekstsesong, men som ikke medførte at det var nok druer til vinen.

Unoperuno endret oppskrift

Silvia Altare og enkelt-druer. Foto: Produsenten

I 2015 bestemte Silvia og Elio for å endre litt på den første oppskriften, slik at årgangen blir en unik vin for samleren. Druene ble for første gang i vinene hentet fra alle de eide og leide vinmarkene som inkuderer Arborina (La Morra), Cannubi (Barolo), Cerretta (Serralunga), Pernanno (Castiglione Falletto) og Sarmassa (Barolo). Total produksjonen er forsatt på 900 – 1500 flasker pr årgang og inneholder det beste druematerialet.

Selve vinfikasjonen ble også endret på og vinen gjæres nå i Barriques. Den ene siden av fatet er tatt vekk og er plassert vertikalt. Tønnen er raskere å fylle opp og tilpasset Altares stil med kort maserasjonstid i ca. Fire til fem dager. Modningen skjer i mest brukt barriques, der ca. 15% av fatene er nye.

Smaksnotat

Elio Altare Barolo Unoperuno 2015

Piemonte, Italia. Nebbiolo. 14,5% alkohol. Kun på spesialbestilling direkte til importør. (Gaia Wines) 2488 kroner. 12 flasker igjen i Norge.

Ren granatrød farge med lett lys orangeaktig kant. Litt uforløst aromabilde enda, men har en underliggende sjarme som skaper begeistring med mørk fiffig rose-eng, violet, bringebær, røde plommer, kirsebær, saltminraler, litt våt høstløv, varm te og lett tobakk. Pen fyldig og strukturert Barolo som virkelig brer seg ut på raffinert og delikat måte. Vektløs. Linær. Nydelig rødbærsfrukt, fruktskall, snev varm nype-te, lett søt karamell, noe grafittaktig tone og lett tobakk. Saftig avslutning med faste tanniner som allikevel er tilnærmet sømløs med på ferden. Fabelaktig vin fra Altare. 95 poeng.

Legg igjen et svar