Skip to main content

Velkommen inn – Fine Wine event 2017!

«Fine Wine event», et samarbeid mellom vinimportøren Vinetum og Norske Vinklubbers Forbund (NVKF), er en årlig vinmesse som blir holdt i lokalene til importøren på Lysaker Brygge. I år ble messen arrangert for 3 gang og samlet 25 produsenter med en meget stor bredde – Her fant vi viner fra de fleste steder i verden fra tysk kvalitets riesling, til ditto kvalitetsviner fra Alsace, tradisjonsbærere fra Bordeaux, Burgund, og Champagne i Frankrike, topp-produsenter fra Toscana, anerkjente viner fra Portugal, Tokaji fra Ungarn, musserende fra Sør-Afrika, power fra USA, den nye verden fra Chile, og flotte kvalitetsviner fra Libanon. Denne messen hadde det meste!

Messen var preget av høy stemning med lærerike Masterclass fra flere av produsentene, god mat og generelt besøkende i godt humør som gjør at denne vinmessen er en av Norges beste, om ikke den aller beste. 

Lokalet der messen blir holdt er skreddersydd for slike arrangement med flere små atskilte rom i glass som gjør at det blir mer privat og mindre støy når en skal kommunisere med de forskjellige representantene fra vinhusene. I tillegg er det mulig å holde flere Masterclass samtidig. I og med at messen nå har blitt større er det også en del produsenter utenfor i eget telt, som gjør at det også er mulig å trekke litt luft under messen som alltids er en fordel når det blir trangt om plassen inne.

Det som fremmer Fine Wine Event mest er som nevnt bredden av produsenter. Her får snakke med hyggelige representanter og smake viner fra alle verdensdeler, dette krever absolutt en god del logistikk å arrangere denne messen. I tillegg er vinene stort sett av bra kvalitet, med en god mulighet til å smake viner under kategorien bruksviner til viner som er mer av den eksklusive sorten. «Rause«, tenker jeg når jeg har vært på denne messen, for eksempel har jeg tidligere fått servert Clos de Beze fra Drouhin her, noe som uvanlig å smake på åpne messer i Norge.

Rock`n Roll Catering fra Ski leverer kanskje den beste fingermaten som serveres på generelle vinmesser i Norge. Dette gir muligheter for deltakende og ta en pause i vin-smakingen med gode tilpassede retter.

Flotte lokaler å ha et event i.

 

Joseph Drouhin var representert med eksportsjefen Jolana Novotna.

 

Elie Maamari, (eksportsejefen til Ch.Ksara) og Hubert de Billy (5.generasjon Pol Roger) i hyggelig passiar.

 

Hubert de Billy snakker om sine viner på en lærerik Masterclass.

 

OVERSIKT

Arrangert 30 august 2017 på Lysaker brygge, i tidsrommet 1630 – 2030.

Arrangør: Vinetum sammen med NVKF. Mange importører til stede.

Pris: 395 kr. (295 kr hvis medlem av NVKF).

+ Svært stor bredde – fra premium Champagne til rødvin fra Libanon.

+ Produsenter/representanter til stede fra alle produsentene

+ De nye årgangene, men flere eldre årganger var tatt med, muligheter for å smake flere vertikaler.

+ Fantastiske småretter fra Rock’n Roll Catering som passet ypperlig til å rense paletten mellom vinene

+ Et av Oslos beste lokaler til vinsmaking – små «glassbåser» til de forskjellige importørene, men også til flere Master-class som kunne holdes samtidig uten forstyrrende elementer

+ Svært lærerike Master-Class – fra Antinori, Pol Roger, Ch.Ksara til Drouhin.

+ 5.generasjon fra det berømte Champagne-huset Pol Roger var selv til stede og hadde en svært lærerik Master-Class.

+ Flere premium-viner var tatt med i flere årganger, noe som begynner  å bli sjeldnere og sjeldnere.

Skal lete lenge etter forbedringspotensialet her, eneste er at mingle-områdene blir litt trange pga glass-rommene og kan være forstyrrende.

Karakter: 6

Konklusjon: Året er ikke over, men denne messen er en het kandidat til å få tittelen årets vinmesse i Norge 2017.

 

Smaksnotater

Caparzo har mange flotte viner fra Montalcino-området og hadde men en spennende vertikal med på messen.

 

Ch.Ksara – en av de virkelig store vinhusene i Libanon.

 

En helt herlig vertikal av Pol Roger Sir Winston Churchill

 

Champagne

Champagne Pol Roger Winston Churchill 2006 – Bestillingsutvalget – Spesialutvalg – 1225 kroner

Denne erketradisjonsrike Champagne-produsenten har historie tilbake til 1849, og fikk en real grei markedsføring da selve Winston Churchill hadde deres årgangschampagner som favoritt. På 70-tallet laget de denne Cuveen til ære for Winston. Champagnen har en dyp frukt på nesen, men allikevel litt sjy og forsiktig med lette grønne frukter, noe gjær, kjeks og autoglysepreg. Konsentrert med preg av modne røde epler, en herlig kremet mousse med mye salt og mineralsk preg. Noe gjærbakst. Syren er crispy og balanserer champagnen på en herlig måte. Litt stum utgang foreløpig. Konklusjonen er at dette er MYE Champagne, men denne vil trenge tid på å finne helt ut av det. Dette er en flott gave til kjelleren og vil være helt på høyden om ca 10 års tid. 93 poeng. For nå.

 

Pol Roger Champagne Brut 2008 – Basisutvalget – 519 kroner

Den tradisjonsrike årgangschampagnen til Pol Roger har en drueblanding på 60% Pinot noir og 40% Chardonnay-druer. Intens med fin dybde i frukten. Gule epler, jordsmonn, litt spicy toner og lett gjærbakst på nesen. Ganske mye av alt. Konsentrert med en fin mousse. På paletten litt overmodne epler og vel uferdig bakverk som burde ha stått noen minutter til i ovnen. Syren er høy, litt i overkant. Dette er en seriøs champagne, som krever lagringstid eller et kraftig måltid for at opplevelsen skal oppleves harmonisk nå. Antar at en 5 års tid vil hjelpe denne Champagnen bra. Til hummer og kraftige retter. 90 poeng. For nå.

 

Hvite viner

Drouhin Chassagne Montrachet 1er Cru Embazees 2014  – Spesialbestilling – NA

Det store Domaine Joseph Drouhin trenger knapt noen stor introduksjon. Produsenten er kjent for å lage druer fra hele sentral-Burgund, men selve Joseph var faktisk fra Chablis og flyttet til Beaune på 1880-tallet for å starte vinfirma. Som han åpenbart lyktes med. 25% nye eikefat brukes til denne vinen som er lagret 11 måneder på eik. Intens med gule epler, sitrus, og tydelig markant røyk og eikepreg på nesen. Litt for mye, men sannelig litt pirrende også. Medium kosentrasjon med saftige litt bitre gule frukter, nøtter og eik. Også et fint mineralpreg. Vinen har kanskje litt lav syre, men er absolutt en god vin. 92 poeng.

 

Weingut Jakob Schneider Norheimer Dellchen Riesling Trocken 2016 – Bestillingsutvalget – 285 kroner

Historien til familien Jakob Schneider startet i 1575 og er en av de eldste familiegården i Nahe. De eier flotte parseller i premium-markene i både Dellchen og Hermannshole. Denne vinen fra Dellchen viser typeriktig 2016-årgang med mer rikere stil med fruktige epler, og med en herlig flinttone. En medium konsentrasjon med mer juicy gul frukt, litt fersken og med en stor mineralitet på paletten, med et herlig saltpreg på utgangen. Denne vil passe utmerket til litt salt fisk. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Joseph Drouhin Chablis Grand Cru Preuses 2014 – Spesialbestilling – NA

Nok en vin fra Drouhin, men denne gangen fra området der alt startet for Joseph på 1800-tallet, nemlig Chablis. Denne vinen er rik, opulent på nese med en lett blanding av tropisk frukt med melon i spissen og klassiske gule epler.  Et relativt høyt fatpreg. Medium konsentrasjon med tydelig epler, ganske så behagelige sjø og mineralsk preg, men som er litt preget av heftige fattoner som skinner igjennom med nøtter og toffee. Dette er en meget god vin, som trenger et par år til å samle seg. 91 poeng. 

 

Weingut Jakob Schneider Niederhauser Rosenheck Riesling Trocken – Bestillingsutvalget – 209 kroner

En annen god vin fra Schneider- Rik på nese med dybde i frukten med moden frukt, mot den tropiske siden. Medium konsentrasjon med fin frukt med syrlige grønne epler, mineralitet og et herlig spicy krydder. En god vin sammen med asiatisk mat. Godt kjøp. 88 poeng.

 

Alain Brumont – Chateau Montus Blanc 2012 – Bestillingsutvalget – 289 kroner

Alain Brumot som driver med vin fra Madiran, ca 2 timer sør for Bordeaux by er blitt anerkjent for sine røde viner på Tannat-druer. Denne vinen er laget på hvite druer med blenden 80% Petit Courbu og 20% Petit Manseng. Druene kommer fra 30 år gamle vinstokker og er lagret 12-16 måneder på bunnfall. Vinen er rik på nese med pærer, blomster og ganske tydelig fatpreg. Medium konsentrasjon med en fin syre som holder tak i vinen. Grønne frukter, med et mineralsk preg og litt honning på utgangen. Jeg synes 12´er ganske så seriøs, så må brukes til litt kraftige retter. Vinen trenger også gjerne litt lagring. 88 poeng. 

 

Weingut Thorle Schlossberg Riesling Trocken 2012 – Bestillingsutvalget – 298 kroner

Også her finner vi en svært tradisjonsrik produsent som har laget vin siden 1700-tallet, dog i sitt egen navn så sent som i 1985. Thorle eier vinmarker i hele Saulheimer, Rheinhessen og har blant annet plotter i vinmarkene i Hole, Schlossberg og Probstey. Denne vinen kommer fra Schlossberg, en vinmark med jordsmonn av mye leire, kalkstein og flint.

Vinen er litt sjy på nese med gule frukter og mineraler. Medium konsentrert med litt tilbakeholden frukt og ikke alt for tydelig syre. Litt moden sitrusfrukt, mineraler og urter. Jeg forventet litt mer frukt og spenst i vinen, men forhåpentligvis er den i en litt knytt fase. Uansett, spennende vin i en god årgang som en kan prøve mot andre riesling-viner eller å ha sammen med tyngre fiskeretter uten for mye krydder. 88 poeng. 

 

Boeckel Pinot Gris Midelberg 2016 – Bestillingsutvalget – 203 kroner

Denne svært tradisjonsrike familien fra Alsace har sine røtter i Mittelbergheim fra 400 år tilbake og lanserte sin første utgave i eget navn i 1853. Familien har nå over 23 hektar vinmark og har også Grand Cru vinmarker i Wiebselberg og Zotzenberg. Denne vinen er medium intens, litt enklere stil, men med delikate friskhet i den gule frukten og litt sjy kryddertoner. Medium konsentrasjon med fine gule frukter, kraftig deilig mineralitet på en fin smattende utgang. Fin balanserende syre. En tilgjengelig og god vin. Til sjømat med litt salt i. Gjerne også til enkel skalldyrretter. 87 poeng.

 

Ksara Blanc de blancs 2016 – Bestillingsutvalget – 189 kroner

Den libanesiske vinprodusenten Ch.Ksara ble grunnlagt av franske jesuittprester i 1857 og er faktisk Libanon eldste og største vingård. Druene til denne er Sémillon, Sauvignon Blanc, og Chardonnay. Vinen er litt stum på nesen med lette tropiske toner samt litt forsiktige urter og krydder. Mer konsentrert på paletten med delikate tropiske frukter med mye melon, flint og krydrete preg. En veldig morsom vin til forskjellige fiskeretter. Bør prøves. 87 poeng.

 

Schloss vollrads Riesling kabinett 2016 – Bestillingsutvalget – 180 kroner

Selv om både en bank og en doktor har eid eiendommen de siste årene, er faktisk produsenten en av Tysklands eldste vinprodusenter med historie tilbake til 1211, da det er dokumentert at slottet solgte viner til Kolsteret i Mainz. Vinen er litt enkel på nese med gule epler og krydder, medium konsentrasjon med tydelige epler og fin mineralitet. Vinen greier faktisk å balansere den relativt høyre syren på en god måte. Denne kombineres fint med litt syrlige retter. En bra entry riesling dette! 86 poeng. 

 

Weingut Jakob Schneider Grauschiefer Riesling Trocken 2016 – Bestillingsutvalget – 170 kroner

En rimeligere vin fra Schneider som er rik og pirrende på nese med epler og lette tropiske toner. Også en fin jordlighet på nesen. Medium – konsentrasjon med litt sursøte frukter med syrlige epler og sitrus. Enkel utgang. En god vin som trenger litt syrlige mat til. Bra vin. 85 poeng

 

 

Røde viner

Solaia 2011 – Bestillingsutvalget – 1850 kroner

Solaia og Tignanello er familiens Antinoris store super-Toscanere der sistnevnte ble lansert i 1971 med Solaia i helene etter noen år. Antinori-familien er en av toscanas største men også mest velkjente vinprodusenter, nå med vineiendommer blant annet i Toscana, Umbria og Piemonte (Prunotto).

Denne anerkjente super-toscaneren fra Bolgheri er laget på 75% Cabernet Sauvignon, 20% Sangiovese og 5% Cabernet Franc-druer. Vinen er meget rik på nesen, med kraft og trøkk med dyp frukt av mørkere bær, lær og cedertre. Følger opp med høy konsentrasjon, høy syre og tanniner som forsøker å holde følge. Vinen preges av mørke kraftige bær og krydder. Dette er mye vin, og ikke for sarte sjeler. Jeg synes at prisene har økt forholdsmessig mye for Solaia i de siste årene, og det er andre super-tuscanere som kanskje er mer spennende akkurat nå. Men, for all del. Dette er en klassevin som trenger ytterligere 10 år for å skinne helt. 93 poeng.

 

Caparzo Brunello di Montalcino Riserva 2011 – Bestillingsutvalget – 669 kroner (Lanseres i november-slippet)

Caparzos historie startet på 60-tallet da en vennegjeng kjøpte vingård og vinmarker og fikk en akseptabel kvalitet på sine viner. I 1998 overtok Elisabetta Gnudi Angeline eiendommen og hennes innovative evner med fortsatt fokus på tradisjon har økt kvaliteten på vinene betraktelig de siste årene. Angeline eier også naboeiendommen Altesino som har samme utvikling – vinene er meget gode! Caparzo lager flere viner, fra deres tradisjonsrike «grønn-etikett», enkeltvinmarksvinen La Casa og denne som er deres Riserva. Vinene lages følgelig på Sangiovese Rosso druen.

Denne vinen er medium + intens på nesen med forførende varme bær med litt skogsbær og lær i fronten. Ganske så opulent og maskulint, men absolutt på den behagelige siden. Kraftig på paletten med mørke modne kirsebær, lær og noe fat. Også litt varm frukt, men på denne er balansen super som gjør at denne kommer langt ut på sletta i positivitetens tegn. Fine integrerte tanniner, med faktisk fin syrenivå. En vin for de neste 7-10 årene dette. En god vin dette, bra håndtert i 11-årgangen. 92-93 poeng.

 

Carm Maria de Lourdres 2011 – Bestillingsutvalget – 399 kroner

Casa Agricola Roberedo Madeira (CARM) holder til i Almendra, som ligger i Øvre Douro i Portugal og har også gamle tradisjoner med både vin og olivenolje. Produsenten har i de siste år fått en økende anerkjennelse av både vinpresse og vi konsumenter.

Denne premium-vinen fra Carm er laget på 30% Touriga Franca og 70% Touriga Nacional-druer. Vinen er lagret 24 måneder på eikefat som er 1 år gamle. Høy intensitet på nese med mørke skogsbær og modne kirsebær. Fint konsentrert frukt på paletten med dypere mørk frukt som bare vokser i munnen. Litt varm frukt, som kanskje preges litt av alkoholen på høye 15%. Også faste tanniner som krever tid for å integreres. Dette er en seriøs vin, som vil ha mange tilhengere. Jeg slår et slag for at denne vil passe utmerket til et viltmåltid, prøv den gjerne til hjort. Du skal ikke se bort i fra at den utkonkurrerer en god del Amaroner og ypper seg med flere nord-Rhone viner også. 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Caparzo Brunello di Montalcino 2012 – Bestillingsutvalget – 349 kroner

Dette er Caparzo sin «standard» Brunello, som overhodet ikke oppleves som standard i denne flotte årgangen som kler vinen godt. Vinen åpner intens på nese med kraftige mørke bær som kommer opp av glasset sammen med lær og mørk sjokolade. Selv om den oppleves dyp på nese, har den noe lekent preg med litt florale toner som gjør at mistanken om at denne vil være ganske tilgjengelig melder seg. Medium konsentrert på paletten modne kirsebær, jordlig preg med fin mineralitet og litt lær. Tanninene er faste og vinen har en fin syre. Et godt håndtverk dette, en vin til rødt kjøtt som jeg tror vil være helt på høyden om 5 år. Et meget godt kjøp og en god vin. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Tignanello 2014 – Bestillingsutvalget – 609 kroner

Tignanello fra Antinori – denne ikon-vinen var kanskje  det ypperste du fikk tak i på sent 80 og tidlig 90-tall i Norge. 2014-årgangen lider nok av en vanskelig vekstsesong, men uansett årgang leverer vinen kvalitet. 14-årgangen består av 80% Sangiovese, 15 % Cabernet Sauvignon og 5% Cabernet Franc druer. Vinen er rik på nese med modne kirsebær, og et animalsk preg med en god del lær. Relativt konsentrert frukt med bjørnebær, skogsbær og mørk forførende sjokolade. Middels faste tanniner, med grei syre. Vinen er ikke helt i balanse enda, og vil kreve litt tålmodighet. Jeg har et håp om at den vil bli en meget god vin om 5-10 år. Putt den i kjelleren for nå. 91 poeng.

 

Ch.Ksara 2014 – Bestillingsutvalget – 325 kroner – (Lanseres i november-slippet) 

Dette er flaggskipet til nevnte Ch.Ksara fra Libanon som er laget på 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, og 10% Petit Verdot-druer. En rikere stil på nese med solbær, klare jordlige toner og lett fatpreg. Også noe eksotisk krydder. Selv om den er rik, blir det mer elegante og jordlige preg enn oppulent og svær, jeg synes nesen er riktig så elegant. Kan vel minne noe om Pessac dette? Medium + konsentrert frukt med tydelige modne solbær, lær, et tydelig brent og røykpreg, og med en lang utgang som preges av mokkabønner. En tydelig syre, nesten for mye, som holder et godt grep i vinen. Denne har kraft, men allikevel en fin eleganse, dog ikke samme sjarmen som på nesen. Men dette er et ganske ytterpunkt til f.eks Ch.Musar. En stor vin dette! 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Guado al Tasso 2013 – Bestillingsutvalget – 675 kroner

Også en av Antinoris super-toscanere fra Bolgheri med en drueblanding på 55% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 18% Cabernet Franc, og 2% Petit Verdot. Intens mørk frukt som kommer opp av glasset med toner av fat og mørk sjokolade. Relativt maskulin på nesen. Følger opp på paletten med konsentrert varmere frukt med mørke skogsbær, lær og noe alkoholstikk. Tydelige faste tanniner. Vinen trenger tid for å samle seg litt, men vil vokse minst et par poeng. 90 poeng. For nå.

 

Borgo Scopeto Riserva 2012 – Tilleggsutvalg – NA

Denne toscaneren eies også av Angeline og Borgo e Caparzo og er laget på 90% Sangiovese, 5% Merlot, og 5% Colorino. Vinen har middels intense toner med skogsbær, krydder og et ganske herlig urtepreg uten at det blir for grønt preg. En medium + konsentrasjon med skogsbær, krydder og et lærpreg. Faste tanniner. Det er kraft i denne Chianti Classicoen, sånn det skal være. En seriøs vin for noe vilt og storfe-retter. Lam kan også gå. Bra vin. 90 poeng.

 

Boeckel Les Terres Rouge Pinot Noir – Bestillingsutvalget – 345 kroner

Det er noe med disse røde Alsace-vinene på Pinot Noir. De lages litt i en befriende enklere stil med mer preg av terroir – mineraler og jordsmonn – enn noen andre uforglemmelig eikete burgundere til samme pris. Noen voldsom konsentrasjon og svær rødvin får en gjerne ikke herfra, men vinene står seg fint som noe eget.

Denne vinen er også laget av den nevnte tradisjonsrike familien Boeckel og har rik, med skikkelig frisk frukt, krydder og lett sjokoladepreg på nesen. Medium konsentrasjon med bringebær, klare jordlige toner, flotte krydder og lett lær på en enkel utgang. Denne vinen står seg fint til krydret indrefilet av svin eller tilsvarende. Fin vin. 88 poeng. 

 

Carm 2014 – Bestillingsutvalget – 180 kroner

Den enklere vinen er også fra CARM, men oppleves overhodet ikke som «enkel». Vinen er laget på 40% Touriga Nacional, 30% Touriga Franca og 30% Tinta Roriz-druer. Vinen er rik på nese, med litt kjøligere røde bær og blomster. Medium konsentrert med modne mørke kirsebær, skogsbær, krydder og balanseres av en fin syre. Tydelige tanniner. En fin vin til lam og enkle viltretter. 87 poeng.

 

En kommentar

Legg igjen et svar