Skip to main content

Værgudene har i år premiert nordmennene som har valgt å holde seg hjemme i ferien med stort sett glimrende vær med mye sol og varme. Det vil sannsynligvis skape et stort salgsvolum av gode sommerviner på Vinmonopolet. Her er våre 30 beste tips for viner som vil glede vin entusiasten utover sensommeren.

Annonse

Annonse

Ferietider

Ferie!

Det er ferietid i Norge og mange av oss går i en liten dvale med familie og venner. Vi sitter med en god bok på strandkanten, fisker fra svabergene eller sitter ved hytteveggen. Vi forsøker å legge fra oss jobb og behovet for å holde oss oppdatert på sosiale medier. Enkelte bruker tiden på å lage gode måltider, mens andre blir tatt av sommervarmen og hiver et enkelt kjøttstykke på grillen som strengt talt gjør seg ferdig selv.

Det ser også ut til at vin entusiastene senker litt på kravene i sommerferien. Vinene trenger ikke nødvendigvis å være dyre og kanskje ikke være den perfekte matchen til måltidene. Allikevel vil de fleste vinentusiaster ha kvalitetsviner.

 

Økt salg av lysere viner

Lyst er hipt på sommeren!

Sommeren har ført til økt etterspørsel av lysere og generelt lettere viner. Det er spesielt viner med friskhet og eleganse som preger årstiden. Vinene skal gjerne ha god syre, god frukt, middels fyldighet og gjerne oppfattes som i mer vertikal stil. Lang fatlagring trenger nødvendigvis ikke å være det man søker etter under sommertiden. Enkelte fetere fiskeretter kan kreve mer fedme i vinene, men igjen er fellesnevneren friskhet. Vi vil spesielt anbefale at man søker viner på druene Riesling, albariño og utvalgte Chardonnay-viner som viser fram sin friskhet.

Røde viner har hatt en salgsnedgang i Norge. (Pre Covid). En grunn er den varmere været. For eksempel den rekordvarme sommeren 2018 førte til at mange vinglade nordmenn ønsket seg lettere viner, som materialiserte seg med økt salg av musserende, hvite og roséviner. Også et ønske om lettere måltider med for eksempel fisk, hvit kjøtt eller ulike salater har gitt et sterkere behov for lysere viner.

Allikevel har vi nordmenn en sterk tradisjon med røde viner og spesielt grill-sesongen fører til at røde viner fortsatt er ettertraktet under sommerens middager. Viner som greier å bevare friskhet, med middels til god fylde og tanniner som oppleves som modne og tilgivende er viner vi søker under sommerperioden. Til biff på grillen kan viner med mer fylde og tanninbitt fungere utmerket. Vi anbefaler  generelt gode viner fra Toscana, Pinot Noir fra både Europa og USA og Gamay vil passe nå i sommermåneden.

Vi ønsker alle en riktig god sommer videre! 

Smaksnotater

Botti.no har i de siste to månedene testet mange viner som passer under sommerens varme. Her er våre 30 beste tips på viner som er tilgjengelige på basis eller bestillingsutvalget.

Vinene som Botti.no mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt». 

Medarbeidere i denne artikkelen er skribentene Andre Brattland (AB) og Erlend Stokstad Haarr (ESH).

For å holde deg oppdatert med nye artikler og smaksnotater på botti kan du like facebook-siden som du finner HER. Du kan følge botti.no på Instagram under botti_norge.

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

Annonse

Annonse

Musserende viner

Varenr: 13145001
Vin: Voirin-Jumel Millesime Grand Cru Blanc de Blancs Brut 2012
Region: Champagne, Frankrike
Pris: 429,90 kr (bestilling)
Importør: Pure Wine
Produsent: Voirin-Jumel
Alkohol:12.00% Sukker:4.0 g/l Syre:7.5 g/l
Druer: Chardonnay.
Beskrivelse: Rik og forførende på duft med sval parfyme som ligger over avkjølt brødbakst, eple, lett salt og nøtt. Snev av voks også. Bra fylde og presisjon i smaksbildet med frisk og god frukt av grape, sitrus, eple, limeskall, avkjølt brødbakst, crips kjeks og gode salter. God tight utgang. Dette var en meget godt kjøp for pengene. Flott Champagne. (AB) 
Poeng: 92

 

Varenr: 13124701
Vin: Contratto For England Blanc de Noir Pas Dosé 2016
Region: Piemonte, Italia
Pris: 399,– kr (bestilling)
Importør: Grand Wines
Produsent: Cant. G. Contratto S.R.L.
Alkohol:12.50% Sukker:3.0 g/l Syre:6.0 g/l
Druer: Pinot nero.
Beskrivelse: Forførende og leken på duft med tydelig rødbærsfrukt, appelsinfruktkjøtt, krydder, grov brødbakst og pene saltmineraler. Rik og saftig på munnfølelsen med god sødmefull frukt som også bevarer friskheten med blodappelsin, bringebær, jordbær, brødbakst, kjeks, urt og pene saltmineraler som strammer seg sammen på en god utgang. Syren bevares og forfrisker opp den meget gode musserende vinen som fint kan gå til et godt måltid. Meget flott italiener.
Poeng: 91

 

Varenr: 11519601
Vin: Beurton-Vincent Brut Réserve
Region: Champagne, Frankrike
Pris: 299,– kr (bestilling)
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Produsent: Champagne Beurton-Vincent
Alkohol:12.00% Sukker:9.0 g/l Syre:4.8 g/l
Druer: pinot meunier, pinot noir og chardonnay.
Beskrivelse: Bra mousse og intensitet på duft med ødbærspreg i aromabildet sammen med gjærbakst og nøtt. Bra intensitet og uttalt frisk Champagne som frisker opp munnhulen med god eple, kjølig rødbærsfrukt, sval brødbakst og nøtt. Sharp syre, men på en fresh måte. Delikat og lang utgang. Meget bra kjøp for prisen! (AB) 
Poeng: 91

 

Varenr: 11756101
Vin: Gusbourne Blanc de Blancs 2016
Region: England
Pris: 400,– kr (basis)
Importør: Heritage Wines
Produsent: Gusbourne Estate
Alkohol:12.00% Sukker:8.0 g/l Syre:8.0 g/l
Druer: Chardonnay.
Beskrivelse: Frisk, tydelig presis på duft, støv, salt, mot sjø, kjeks, sitrus, stenfrukt, bra fylsig vin, blytX brødbakst, brød, kraftfull, bra syre. Bra kraft, saftig sitrus, eple. Lang god utgang. Mer støvete og mineralrik på duft med som ligger over sitrus, eple, kjeks og nøtt. Middels fyldig musserende vin med en pen stram kjølig nerve som ligger over og tar kontroll med pen kjølig sitrusfrukt som dominerer og tar tak over salter og kjeks. Flott eksemplar av BdB fra England.
Poeng: 91

 

Varenr: 10426601
Vin: Griesel Blanc de Noirs Brut 2018
Region: Tyskland
Pris: 315,– kr (bestilling)
Importør: T&T Wine
Produsent: Griesel
Alkohol: 11,50%
Druer: Pinot meunier og Pinot noir.
Beskrivelse: Nydelig og intens på duft med aromaer av modne gule og røde epler, pærer, sitrusfrukter og fersken, samt kjeks, nøtter og litt gjærbakst. Snev av krydder og litt hvite blomster. Vinen har en fyldig kropp med en uttalt god, kremet munnfølelse med fin mousse. Behagelig og konsentrasjon av saftig, moden og myk frukt på smak, med vekt på sitrusfrukter og modne, røde epler. Pene innslag av litt sitruszest, røde bær, samt nøtter, bakst og kjeks. En deilig gjennomgående mineralitet her. Frisk syre. Bra lengde med en mineralsk, tørr utgang. Pen, velsmakende tysk sekt. (ESH)
Poeng: 90

 

Hvite viner

Varenr: 6296601
Vin: Pieropan La Rocca Soave Classico 2019
Region: Veneto, Italia
Pris: 359,90 kr (bestilling)
Importør: Winetailor as
Produsent: Az. Vit. Leonildo Pieropan
Alkohol:13.00% Sukker:5.1 g/l Syre:5.8 g/l
Druer: Garganega.
Beskrivelse: Bra kompleksitet på duft med dette pene svale trevirket som lager en god overbygning over uttalt super frukt av eple, sitrus, sommerblomst og nøtt. Overraskende fyldig vin med flott elegant og fløyelsmyk midtparti som virkelig skaper glede. Herlig energirik frukt av uttalt eple, sitrus, sitrusskall, noe skallbitterhet, nøtt og med dette flotte saltlaget som setter ting sammen og gir en flott kompleksitet på utgangen. Nydelig vin! Beste Soave som lages. Sjekk prisen! (AB) 
Poeng: 93

 

Varenr: 8364601
Vin: Kutch Sonoma Coast Chardonnay 2019
Region: California, Usa
Pris: 449,– kr (bestilling)
Importør: Tramontane
Produsent: Kutch Winery
Alkohol:13.00% Sukker:3.0 g/l Syre:6.2 g/l
Druer: Chardonnay.
Beskrivelse: Dufter av gule epler, stenfrukter, pærer og litt sitrusfrukter, samt voks, mineraler, nøtter og tre. Middels til fyldig kropp med en god munnfølelse med litt fedme. Fin konsentrasjon av saftig, kjølig frukt på smak, med vekt på gule og grønne epler, stenfrukter og litt sitrusfrukter. Innslag av nøtter, mineraler og tre. Frisk syre. Bra lengde med en tørr avslutning. Strålende vin. (ESH)
Poeng: 93

 

Vin: Samuel Billaud Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2019
Varenr: 295001
Område: Chablis, Burgund
Pris:
479,90 kr (bestilling)
Importør: Red & White
Druer: Chardonnay.
Alkohol: 13.00%
Beskrivelse: Herlig Chablis-tone med denne fine sjø og skalldyrtanken som ligger over eple, sitrus og vår/sommerblomst. Middels fyldig, energisk og frisk Chablis som er virkelig ren og delikat med våt saltmineralitet som ligger over frisk sitrusfrukt og vårlige epler. Lang og herlig steinaktig utgang. Fortsatt litt trang, men dette kommer seg. Flott vin. (AB)
Poeng: 92

 

Varenr: 1959501
Vin: Alheit Cartology 2019
Region: Sør-afrika, Sør-Afrika
Pris: 369,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Produsent: Alheit Vineyards
Alkohol:13.00% Sukker:3.0 g/l Syre:5.8 g/l
Druer: Sémillon, chenin blanc.
Beskrivelse: Druer fra flere underområdet. Semilion med druestokker som er over 100 år gamle. Pen stram saltmineralitet ligger over kanten med med lett røykfølelse og stenfrukter. Bra vektighet i munnfølelsen der vinen brer seg godt ut med uttalt god munnfølelse med stenfrukter, nøtt og dette uttalte grove steinsaken som imponerer. Lang flott utgang. Utmerket årgang! (AB)  
Poeng: 92

 

Varenr: 8153901
Vin: Rolet Arbois Chardonnay 2016
Region: Jura, Frankrike
Pris: 249,90 kr (bestilling)
Importør: B&R Wine
Produsent: Rolet Pere et Fils
Druer: chardonnay.
Beskrivelse: Flott dybde på duft med preg av frisk, utviklet frukt, med vekt på gule stenfrukter, pærer og gule epler, samt voks, mandler, nøtter, våt stein og mineraler. Streif av litt smør, honning og fat. Fyldig vin med en utpreget god, kremet munnfølelse. Nydelig konsentrasjon av saftig, myk og moden frukt på smak, med vekt på gule epler og stenfrukter. Innslag av urter, krydder, nøtter og mineraler. Frisk syre. Bra lengde med en kremet, tørrende avslutning. Strålende vin i denne årgangen. (ESH)
Poeng: 91

 

Varenr: 10447101
Vin: Robert-Denogent Mâcon-Villages Les Sardines 2018
Region: Burgund, Frankrike
Pris: 328,20 kr (bestilling)
Importør: Red & White
Produsent: Robert-Denogent
Alkohol:13.50% Sukker:4.0 g/l Syre:5.0 g/l
Druer: Chardonnay.
Beskrivelse: Frisk og delikat aromamessig med blomstrete stil over bredere gul frukt og krydder. Middels fyldig og frisk vin med pen bred munnfølelse med gul frukt, lett salthet og lette kryddersorter. Ikke kompleks, men gir masse drikkeglede for pengene. Veldig godt kjøp. (AB) 
Poeng: 90

 

Varenr: 10383101
Vin: Kruger-Rumpf Abtei Rupertsberg Riesling Trocken 2020
Region: Nahe, Tyskland
Pris: 247,90 kr (bestilling)
Importør: Blend Wines
Produsent: Kruger-Rumpf
Alkohol:12.50% Sukker:4.1 g/l Syre:8.2 g/l
Druer: Riesling.
Beskrivelse: Mineralsk, frisk og tiltalende på duft med preg av sitrusfrukter, grønne epler, samt knust stein og mineraler. Middels fyldig vin med en nydelig, frisk munnfølelse. Saftig, konsentrert og frisk frukt på smak, med vekt på syrlige epler, sitrusfrukter og litt gule stenfrukter. Innslag av røyk og en pen saltaktig mineralitet. Krisp syre. Flott lengde med en mineralsk, tørrende avslutning. Lineær og elegant riesling. Et meget godt kjøp. (ESH) 
Poeng: 91

 

Varenr: 10230601
Vin: Maximin Grünhaus Schloss Riesling 2020
Region: Mosel, Tyskland
Pris: 226,90 kr (bestilling)
Importør: Plus Vini
Produsent: Weing. Maximin Grunhauser
Alkohol:12.00% Sukker:8.0 g/l Syre:11.0 g/l
Druer: Riesling.
Beskrivelse: Rik, men samtidig delikat på duft med preg av sitrusfrukter, modne grønne og gule epler, fersken, samt blomster, knust stein, mineraler og krydder. Middels fyldig kropp med en flott, rikere munnfølelse. Fin konsentrasjon av saftig, rik og en anelse myk frukt på smak, med vekt på grønne epler og sitrusfrukter, samt noe fersken og snev av tropisk frukt. Innslag av urter, honning og en fin saltaktig mineralitet. Frisk syre og balansert sødme. Pen lengde med en tørr avslutning. Finessepreget og flott riesling. (ESH) 
Poeng: 90

 

Varenr: 4534801
Vin: Pazo de Señorans Albariño 2020
Region: Galicia, Spania
Pris: 205,70 kr (bestilling)
Importør: JP Wine
Produsent: Pazo de Señorans
Alkohol:13.50% Sukker:3.0 g/l Syre:6.4 g/l
Druer: albariño.
Beskrivelse: Frisk på duft med preg av grønne epler, lime, fersken og nektariner, samt urter, blomster, sjø og saltmineraler. Snev av litt voks. Middels fyldig kropp med en god og frisk munnfølelse. Fin konsentrasjon av saftig og frisk frukt på smak, med vekt på grønne epler og lyse stenfrukter. Innslag av syrlig lime, urter, røyk og mineraler. Frisk syre. Bra lengde med en tørr, mineralsk avslutning. Meget bra albariño. (ESH) 
Poeng: 90

 

Varenr: 7775801
Vin: Casa de Mouraz air 2017
Region: Minho, Portugal
Pris: 189,90 kr (bestilling)
Importør: NON DOS
Produsent: Casa de Mouraz
Alkohol:10.50% Sukker:4.0 g/l Syre:6.7 g/l
Druer: Loureira, trajadura og arinto.
Beskrivelse: 100% ståltank. Frisk og slank i stilen med svale stenfrukter, sitrus, eple og salter. Pen lett saltmineralitet ligger og gir glede i bakkant. Middels fyldig, rik og overraskende fedmepreg i munnfølelsen uten at det går utover den gode friskheten med kjølig halvsaftig pære, eple, limeskall og lette salter. Flott balansert og slank vin med god syre hele veien igjennom. Flott kjøp! (AB)
Poeng: 90

 

Varenr: 11176501
Vin: Mendraka Txakolina 2020
Region: Bizkaiko txakolina, Spania
Pris: 199,90 kr (bestilling)
Importør: LaMarc Wines
Produsent: Bodega Elizalde
Alkohol:12.00% Sukker:3.0 g/l Syre:8.2 g/l
Druer: Hondarrbi zuri.
Beskrivelse: Pen på nesen med dufter av hvite stenfrukter, sitrusfrukter og grønne epler, samt urter, blomster, sjø og saltmineraler. Middels til fyldig vin med en god, forfriskende munnfølelse. Bra konsentrasjon av saftig, frisk frukt på smak, med vekt på grønne epler, pærer, fersken og syrlige sitrusfrukter. Innslag av urter, bittelitt honning og en fin mineralitet. Krisp syre. Bra lengde med en frisk utgang. Frisk og flott vin. (ESH) 
Poeng: 89

 

Rosé viner 

Varenr: 10109301
Vin: Vacheron Le Rosé XVII 2020
Region: Frankrike
Pris: 329,90 kr (bestilling)
Importør: Fondberg
Produsent: Dom. Vacheron
Alkohol:14.50% Sukker:3.0 g/l Syre:5.6 g/l
Druer: Pinot noir.
Beskrivelse: Bredere og litt uforløst på duft foreløpig med fersken, strammere jordbær, nesten litt appelsinskall, blomst og krydder. Bra fyldig rosé dette med brede, men delikat munnfølelse av varmere fersken, snev av jordbær, krydder og med bra salthet på en god utgang. Alkoholen er høy, men merkes ikke. Ha den til mat. Meget god rosé.  (AB)
Poeng: 89

 

Varenr: 10235201
Vin: Keller Westhofen Spätburgunder Rosé Trocken 2020
Region: Rheinhessen, Tyskland
Pris: 276,90 kr (bestilling)
Importør: Blend Wines
Produsent: Weing. Keller
Alkohol:12.00% Sukker:3.0 g/l Syre:5.4 g/l
Druer: Pinot noir.
Beskrivelse: Tiltalende på duft med aromaer av modne sitrusfrukter, jordbær, bringebær og rips, samt saltmineraler, urter og blomster. Middels fyldig vin med en delikat og frisk munnfølelse. Bra konsentrasjon av leskende, frisk mineralsk frukt på smak, med vekt på epler, røde bær og lime. Pen mineralitet, samt innslag av litt urter. Frisk syre. Lette tanniner. Bra lengde med en mineralsk, tørrende avslutning. Meget god rosé. (ESH) 
Poeng: 89

 

Varenr: 10907301
Vin: Hiruzta Txakolina Rosé 2020
Region: Getariako txakolina, Spania
Pris: 185,90 kr (bestilling)
Importør: Excellars
Produsent: Bodega Hiruzta
Alkohol:12.00% Sukker:3.0 g/l Syre:6.2 g/l
Druer: hondarrabi beltza og hondarrbi zuri.
Beskrivelse: Dufter av frisk rød frukt, med vekt på jordbær, bringebær og sødmerike rips, samt fersken, blomster, knust stein og mineraler. Middels fyldig kropp med en delikat og god munnfølelse. Konsentrert myk og saftig frukt på smak, med vekt på røde bær og fersken, samt litt røde epler. Innslag av urter, en pen saltaktig mineralitet, samt hint av litt anis. Frisk syre. Lette tanniner. Bra lengde med en syrlig, tørrende avslutning. Pen saltpreget rosé.
Poeng: 87

 

Varenr: 11970901
Vin: Ch. Kefraya Les Bretèches Rosé 2020
Region: Bekaa valley, Libanon
Pris: 150,– kr (basis)
Importør: Winemarket
Produsent: Ch. Kefraya
Alkohol:14.00% Sukker:3.0 g/l Syre:3.9 g/l
Druer: cinsault, tempranillo (tinto del pais), grenache, syrah og cabernet sauvignon.
Beskrivelse: Intens på nesen med aromaer av røde kirsebær, røde epler, jordbær, grapefrukt og litt tropisk frukt, samt urter, blomster og mineraler. Pent fyldig vin med en god munnfølelse. Fin konsentrasjon av saftig, myk og fersk frukt på smak, med vekt på kirsebær, søte røde bær, litt bitter grapefrukt, samt noe tropisk frukt. Innslag av mineraler. Frisk syre. Fin lengde med en tørr avslutning. En vellaget libanesisk rosé. (ESH)
Poeng: 87

 

Varenr: 9213201
Vin: Il Poggione Lo Sbrancato 2019
Region: Toscana, Italia
Pris: 139,90 kr (bestilling)
Importør: Pure Wine
Produsent: Ten. Il Poggione
Alkohol:12.50% Sukker:6.0 g/l Syre:5.9 g/l
Druer: Sangiovese.
Beskrivelse: Frisk og enkel aromabilde med saftige jordbær og lette blomster toner som tiltaler. Middels fyldig og lett rik Rosé med behagelig munnfølelse med jordbær og urter på en god utgang. Ikke komplekst, men drikker godt under sommerkvelden dette. (AB)
Poeng: 85

 

Røde viner

Varenr: 13191701
Vin: Borja Pérez Ignios Vijariego Negro 2017
Region: Kanariøyene, Spania
Pris: 499,90 kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: Borja Pérez
Alkohol:13.50% Sukker:3.0 g/l Syre:6.6 g/l
Druer: Drue: vijariego.
Beskrivelse: Lett reduktiv, men de fine blomstrene skjærer igjennom og gir et flott aromabilde med våt saltet kant som ligger over kirsebær, moreller bringebær og lær. Middels fyldig vin med uttalt ren og flott delikat munnfølelse av kirsebær, snev av ungdommelig bringebær, lett lysere kjerne og med flott saltet mineralsk utgang. Flott syre og tanninstruktur. Meget god vin. (AB)  
Poeng: 92

 

Varenr: 10858701
Vin: Luis Seabra Mono C 2018
Region: Douro, Portugal
Pris: 319,– kr (bestilling)
Produsent: Luis Seabra Vinhos
Importør: Vinarius
Druer: castelão.
Beskrivelse: Dufter av lett utviklet rød og litt mørkere frukt, med vekt på røde kirsebær og sødmerike plommer, samt pepper, krydder og noen flotte mineraltoner. Middels fyldig kropp med en nerverik og pent teksturert munnfølelse. Konsentrert, saftig og frisk rød frukt på smak, med vekt på syrlige kirsebær, bringebær og plommer. Innslag av litt blåbær, samt mokka, pepper, krydder og en pen mineralitet. Pen, frisk syre. Markante, tørrende tanniner. Pen lengde med en tørr avslutning. Finessepreget, fruktdreven og virkelig strålende vin. (ESH) 
Poeng: 92

 

Varenr: 1980901
Vin: Anthill Comptche Ridge Pinot Noir 2018
Region: California, USA
Pris: 498,– kr (bestilling)
Importør: Tramontane
Produsent: Anthill Farms Winery
Alkohol:13.50% Sukker:3.0 g/l Syre:6.1 g/l
Druer: Pinot noir.
Beskrivelse: Frisk på nesen med dufter av lett moden rød frukt, med vekt på bringebær, røde plommer og kirsebær, samt lakris, blomster, mineraler og litt tre. Middels fyldig kropp med en god, frisk munnfølelse. Bra konsentrasjon av saftig, myk rød og litt mørkere frukt på smak, med vekt på plommer og kirsebær, samt litt mørke bringebær. Innslag av krydder, pepper, mineraler og noe tre. Frisk syre. Lett strukturerte tanniner. Bra lengde med en tørr, mineralsk avslutning. Strålende pinot. (ESH)
Poeng: 92

 

Varenr: 13222701
Vin: Aldo Conterno Barbera d’Alba Conca Tre Pile 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 398,– kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: Aldo Conterno
Alkohol:14.50% Sukker:3.0 g/l Syre:5.9 g/l
Druer: Barbera.
Beskrivelse: Pen fyrrig på duft med pene kryddersorter som ligger over bringebær, lakris, lær og nesten balsamico-toner her også. Middels fyldig og saftig Barbera som Conterno-gutta nok har plukket tidligere enn normalt. Vinen har kanskje ikke den fylden som vanlig, men allikevel bevares fruktkarakten på en overraskende god måte med bringebær, krydder og salter. Bra syre frisker opp. Bra smattende utgang. Dette greide de godt i den varmere årgangen! (AB)
Poeng: 91

 

Varenr: 4454001
Vin: Col d’Orcia Brunello di Montalcino 2016
Region: Toscana, Italia
Pris: 339,90 kr (basis)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Produsent: Col d’Orcia
Alkohol:14.50% Sukker:3.0 g/l Syre:5.8 g/l
Druer: brunello, sangiovese, sangiovese og brunello.
Beskrivelse: Rik, ganske stor, men allikevel på en frisk og sjarmerende måte på duft med kirsebær, snev av stall, kraftig mørk krydder, lær og grafitt. Bra fyldig og ganske så tett Brunello foreløpig med konsentrert kirsebærsfrukt, snev av vanilje, krydder, lær, lakris og salt. Mer lysere fruktkant på en litt krevende og fast utgang med tanniner som sier ifra. Men denne har komponentene til å bygge noen år, men vær varsom. Dessverre har Brunellos lagringspotensiale blitt forringet med årene. Men denne greier fint 5-10 år. Meget god vin. Ha den i en dekanter noen timer før servering til biffen.
Poeng: 91

 

 

Varenr: 10407201
Vin: Ten. San Guido Le Difese 2019
Region: Toscana, Italia
Pris: 319,90 kr (bestilling)
Importør: Palmer Fine Wine
Produsent: San Guido
Alkohol:14.00% Sukker:3.0 g/l Syre:5.5 g/l
Druer: 55% Cabernet sauvignon og 45% Sangiovese.
Beskrivelse: En av vinene fra produsenten bak legenden Sassicaia.

Pen bredde på duft med denne fine balansen mellom det forførende og stramme med kirsebær, bjørnebær, tydelig lakris, lær, pepper, øvrige kryddertoner, og dette noe grønnere preget. Bra fyldig og tydelig vin med litt upolert munnfølelse med tydelig frukt av kirsebær, bjørnebær, lær, lakrisbåter, tydelig men kvalitetstrevirke og mineraler. Det er bra power i den lange utgangen med faste, men typeriktige tanniner.  Den gode syren frisker opp vinen på en god måte. Vin til mat, men med tid i Dekanter kan den nytes nå. Meget god Le Difese som har et mer seriøst uttrykk enn tidligere. Ting skjer her. (AB) 
Poeng: 91

 

Varenr: 13293501
Vin: Alex Foillard Côte de Brouilly 2019
Region: Burgund, Frankrike
Pris: 299,90 kr (bestilling)
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Produsent: Alex Foillard
Alkohol:13.50% Sukker:3.0 g/l Syre:5.7 g/l
Druer: Gamay.
Beskrivelse: Pirrende på duft med uttalt mer eksotiske krydderier som ligger over kirsebær, jordbær, morell og lakris. Middels fyldig og frisk vin med uttalt slank og delikat munnfølelse av leken kirsebærsfrukt, snev av orange, lær, lett krydder og pent salthet. Fin syre og tanninstruktur. Meget flott vin. (AB) 
Poeng: 91

 

Varenr: 11441401
Vin: Thymiopoulos Naoussa Alta 2018
Region: Naoussa, Hellas
Pris: 209,– kr (basis)
Importør: Vinarius
Produsent: Thymiopoulos Vineyards
Alkohol:12.50% Sukker:3.9 g/l Syre:6.5 g/l
Druer: xinomavro og xynomavro.
Beskrivelse: Frisk og levende på duft med pirrende blomsterpreg, eple, saftig bringebær, lær og krydder. Middels fyldig, frisk og levende vin med god saftig og bærete munnfølelse med røde bær, lett modent fruktkant, krydder og lett saltlag. Pen syre med faste, men typeriktige tanniner. Strålende vin for pengene.
Poeng: 90

 

Varenr: 13267801
Vin: Alpasión Cabernet Sauvignon 2019
Region: Mendoza, Argentina
Pris: 290,– kr (bestilling)
Importør: Poder As
Produsent: Open Wings S.A.
Alkohol:15.50% Sukker:3.3 g/l Syre:5.5 g/l
Druer: Cabernet sauvignon.
Beskrivelse: Rikere i stilen med denne kraften som stiger til værs med rødbærsfrukt, plommer, grafitt, lær, maskulin parfyme og røyk. Bra fyldig Argentinsk cab med konsentrert parfymert plommefrukt, lær, røyk, mokka, lær og lakris på en sødmefull, men god utgang. Frukten greier å besvare alkoholen her. Tanninene er sømløse med. God Argentiner dette. (AB)
Poeng: 90

 

Varenr: 7681301
Vin: The Juice Asylum Il Terzo Grado 2020
Region: Italia
Pris: 249,90 kr (bestilling)
Importør: Autentico
Produsent: Classica Srl
Alkohol:13.00% Sukker:3.0 g/l Syre:5.5 g/l
Druer: 86% Sangiovese og 14 % Merlot
Beskrivelse: . Ulik vinifikasjon innad i produksjon. Karbonmaserasjon, noe som rose. 100% ståltank. Delikat aromabilde med litt forsiktig fremtoning i årgangen med dette svale rosepreget som ligger over bringebær, moreller og lett urtekant. Middels fyldig og uttalt saftig vin med uttalt god juicy rødbærspreg, med dette sneve appelsinskallet, lett te og urter på en fast, men god utgang. Delikat og fruktdreven Sangiovese.
Poeng: 89

 

Varenr: 3927501
Vin: Georg Breuer Spätburgunder Rouge 2018
Region: Rheingau, Tyskland
Pris: 233,90 kr (bestilling)
Importør: Einar A Engelstad
Produsent: Georg Breuer
Alkohol:12.00% Sukker:3.0 g/l Syre:5.5 g/l
Druer: spätburgunder.
Beskrivelse: Pen og frisk på nesen med dufter frisk rød frukt, med vekt på røde plommer, lett sødmefulle bringebær og litt røde kirsebær, samt litt bjørnebær, lilla blomster, anis, mineraler, mandler og lekkert integrert fat. Streif av tobakk på duft. Pent fyldig vin med en delikat munnfølelse. Pen konsentrasjon av saftig, frisk rød frukt på smak, med vekt på kirsebær og plommer, samt noe mørkere bringebær. Innslag av mineraler, pepper, krydder, litt lakris og tre. Frisk syre. Lett strukturerte, finkornede tanniner. Bra lengde med en tørr avslutning. Breuer leverer en flott, leskende vin i årgangen. (ESH) 
Poeng: 89

 

Varenr: 6966501
Vin: Vajra Monterustico Dogliani 2020
Region: Piemonte, Italia
Pris: 200,– kr (basis)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: GD Vajra
Alkohol:13.00% Sukker:3.0 g/l Syre:5.8 g/l
Druer: Dolcetto.
Beskrivelse: Frisk og blomstrete på stilen med lilla leken frukt, krydder og lær. Middels fyldig, leken og fruktdreven vin med god lilla fruktkjerne, lær og dypere salthet. Ikke kompleks, men drikker veldig godt. Flott sommervin. (AB) 
Poeng: 88

 

Legg igjen et svar