Skip to main content

Hirtzberger-familien er en tradisjonsrik vinfamilie med historie tilbake til slutten av 1800-tallet og har sine røtter fra den lille landsbyen Spitz som ligger i dalen og vinområdet Wachau. Det er nå 5.generasjon som driver familiebedriften videre der fornavnet Franz har gått igjen hos minst tre av de siste generasjonene. Tradisjon rundt vin i Østerrike har som mange vet lang historie, og i vinmarkene som Hirtzberger nå besitter har det vært plantet vinplanter siden 1300-tallet. I tillegg til å lage noen av Østerrikes beste viner, har familien vært en ledestjerne for å markedsføre og vise verden de flotte vinene fra Wachau. Flere generasjoner har fremmet området med å opprette og videreføre organisasjonen «Vinea Wachau», der Franz Hirtzberger (den andre) var president i 24 år. Vinea Wachau fremmer idag både området og følger med at medlemmene følger de østerriske vinlovene med videre. Organisasjonen består idag av over 200 medlemmer som tilsammen eier mellom 80-90% av alle vinmarkene i Wachau.

Franz Hirtzberger er med og viderefører familietradisjonen. Foto: Weingut Hirtzberger

Vinmarkene Hirtzberger dyrker druer ligger på noen av de beste plassene i Wachau som blant annet vinmarkene Rotes Tor, Hochrain, Honivogl, og Singerriedel. Alle disse markene ligger på steinhyller i bratte skråninger som hjelper til med rett vanntilførsel og får rik tilgang til sol. Jordsmonnet har et meget mineralsk preg med flere forskjellige steintyper i jorden. Vinmarkene Hochrain ligger rett nedenfor Singerriedel og har færre forskjellige steintyper i jorden og med et sandlag øverst. Vinplantene ligger faktisk rett bak husene til familien Hirtzberger. Når det gjelder betegnelser bruker følgelig Hirtzberger «Steinfeder», «Federspiel», og «Smaragd». På vinene med kvalitets-betegnelsen Smaragd er det en rekke regler – Vinene må blant annet innehold minst 12,5% alkohol og maks restsødme er 9 g/l. I 2007 ble reglene lempet på og det kan nå faktisk brukes skrukorker på flaskene.

Familiens Hirtzberger vingård. Foto: Weingut Hirtzberger.

De flotte vinmarkene ligger på hyller nedover dalen. Et fantastisk skue. Foto: Weingut Hirtzberger.

Familien eier 20 hektar vinmark, som ikke er en alt for stor produksjon. I tillegg kjøpes det inn noen mindre mengder med druer. I motsetning til flere andre produsenter har Hirtzberger lite volumviner, men bruker tid og krefter på å holde høy kvalitet på hele rekken sin, der 40% er riesling-viner, 40% viner på Gruner Veltliner og de resterende 20% av vinene er laget på Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris og Muscatel-druer. Vinplantene begynner å nå en perfekt alder med en gjennomsnittsalder på mellom 25-30 år. Det arbeides nøye både i vinmark og i kjeller. Igjennom vekstsesongen utføres kort beskjæring, tynning av blader, og streng seleksjon før druene håndplukkes. Fermenteringen foregår i ståltanker før vinene siden modnes i store tradisjonelle eikefat. Vinene lagres på disse store eikeliggerne i mellom 9-12 måneder samt med noe flaskelagring.

Vinen modnes på store eikeliggere. Foto: Weingut Hirtzberger

Hirtzberger lager kun tørre viner, men til gjengjeld betaler denne dedikasjonen seg tilbake med at de tørre vinene er kanskje de aller beste hvite vinene som lages i Østerrike. Vinene framstår som med mer eleganse og finesse enn med overdådig kraft. Både vinene på Riesling, men også viner på deres nasjonalskatt – Gruner Veltliner er av meget høy kvalitet og det som overrasker kanskje mest er den flotte balanserende syren i vinene. Både vinene på Riesling og Gruner Veltliner oppleves som særdeles perfekte å ha sammen med ulik mat – spesielt asiatisk mat og krydrete fiskeretter. Disse vinene vil du nok se igjen på flere ulike vinpakker på gode restauranter. I kvalitet er det ikke mange østerrikske vinprodusenter – om noen – som kan lage viner av like god standard. F.X Pichler og Weingut Nikolaihof (med deres Vinothek) er kanskje de eneste som er i Hirtzberger sin rekkevidde.

Hochrain og Singerriedel samlet. Er sistnevnte Østerrikes beste vin? Foto: Eget.

2015-årgangen

Hirtzberger sine viner i 2015-årgangen leverer knallgodt – både når det gjelder Riesling og Gruner Veltliner.

Årgangen startet med en mild og spartansk vinter som ble overtatt av en tørr og varm vår som gjorde at blomstringen startet tidligere enn vanlig i Wachau. Utfordringen startet i juli med en hetebølge der temeraturen var over 35 grader i flere uker. Både Hirtzberger og andre produsenter måtte følge nøye med og det ble brukt vanning og nøye arbeid i markene for å sikre druene. I slutten av august kom heldigvis regnet og temperaturen sank, spesielt på nettene. September-været fortsatte å være perfekt fram til innhøstingen startet i oktober og gav perfekt konsentrerte viner med en fin balanserende syre. Vinene i denne årgangen vil være svært lagringsdyktige.

Meget gode viner kom ut av disse vinmarkene i 2015-årgangen. Foto: Weingut Hirtzberger.

Smaksnotater

Weingut Franz Hirtzberger Singerriedel riesling Smaragd 2015 – Bestillingsutvalget – 629 kroner

Rik med et pirrende eksotisk preg med sitrus, gule epler og lett parfymert preg. Velbehag på nese! Stor konsentrasjon med meget komplekse frukter, som bare vokser og vokser i vinen. Det vil liksom aldri avta! Gule epler, flint og brente stener på en lang svær mineralsk utgang. En helt herlig balanserende syre. Dette er en fantastisk flott vin som vil passe perfekt til asiatisk mat. Noe lagring anbefales. Svært få flasker igjen. Den beste vinen fra Østerrike? 95 poeng. Spesielt anbefalt. 


Weingut Franz Hirtzberger Honivogl Gruner Veltliner Smaragd 2015 – Bestillingsutvalget – 629 kroner

Rik og kompleks på duft med mye av alt – eksotisk frukt, mye blomster, krydder og lette petroleumstoner. Stor konsentrasjon også her, med stor rund gul frukt, tydelig pærepreg, og tiltalende kryddertoner. Dette er en flott vin, finnes det en bedre vin på Gruner Veltliner? Til store asiatisk måltider og krydret fisk. Kanskje også noe til blåmuggost ost? Få flasker igjen. 93-94 poeng.


Weingut Franz Hirtzberger Hochrain Riesling Smaragd 2015 – Bestillingsutvalget – 449 kroner

Medium intens på nese, med litt mer leken og mindre seriøs frukt med lette blomster, sitrus, fersken og litt nøtt. Medium konsentrasjon, men med fin rundhet med sitrusfrukter, gule epler, jordlige toner og lett bitterhet på en lang og fin utgang. Til fiskeretter. En meget god vin dette også. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Weingut Franz Hirtzberger Setzberg Riesling Smaragd – Bestillingsutvalget – 399 kroner

Rik og dyp på nese, med tiltalende sitrusfrukter og elegante blomster. Ikke helt det samme på paletten med middels konsentrasjon, med sitrus og flintpreg. Mangler kanskje bittelitt syre, og kunne nok ha hatt litt mer konsentrasjon og kompleksitet. Jeg tror at denne vil heve seg enda mer med et par års lagring. Til ulike fiskeretter. 91 poeng.


Weingut Franz Hirtzberger Steinterrassen Riesling Federspiel 2015 – Bestillingsutvalget – 269 kroner

Rik på nese med et mer typisk riesling-preg – tydelige grønne epler, stilk og lette petroleumstoner. Medium konsentrasjon med et fint eple og et tydelig flintpreg. Her er det mineraler! Litt bitter utgang. Dette er en god vin som vil passe fint til ulik asiatisk mat. 89 poeng.

 

Weingut Franz Hirtzberger Rotes Tor Gruner Veltliner Federspiel 2015 – Bestillingsutvalget – 269 kroner

Rik på nese med tropisk frukt og blomster. Middels konsentrasjon med mer sitruspreg og grønn bitter frukt. Ikke negativt forsåvidt, dette er en god vin, men bitterheten gjør nok vinen er litt vanskelig å ha med mat. 88 poeng.

 

Weingut Franz Hirtzberger Donaugarten Gruner Veltliner Steinfeder 2015 – Bestillingsutvalget – 229 kroner

Rik på nese med lett tropiske toner med melon i førersetet. Også litt petroleum og mineralsk preg på nese. Medium konsentrasjon med melon, mineraler, pirrende kryddertoner på paletten. Også her en lett bitter utgang, på en litt kortere avslutning i de andre vinene som ble prøvd. 87 poeng.

 

Legg igjen et svar