Skip to main content

«I søkelyset» er spalten som tar for seg en utvalgt vin som inneholder spesielle kvaliteter som gjør den til et spesielt godt kjøp for vin-entusiasten. Vinen er også god representant for at utmerket kvalitet ikke nødvendigvis trenger å koste skjorten. I dag skal vi ta for oss Pod. Luigi Einaudi Dogliani 2019.

Poderi Luigi Einaudi

Einaudi – Fire generasjoner inkludert en president. Foto: Produsenten.

Det er vel sjelden en vinbonde har blitt så symboltung og så viktig for sitt land som Luigi Einaudi. Luigi var selv bare 23 år gammel da han i 1897 kjøpte gård i San Giacomo, som ligger innenfor Dogliani-land i Piemonte. Han startet tidlig med å produsere vin selv, i stedenfor for å selge druene videre.

Det var derimot ikke vin som skulle gjøre Luigi viktig person for sin tid. Luigi var journalist, senator, direktør i Italias sentralbank, minister og faktisk den andre presidenten av den Italienske republikken (1948 – 1955) i sin levetid. Men Luigi glemte aldri vinlivet tross sin politiske karriere. Det sies fortsatt at Luigi aldri glipp av innhøstingen på gården i San Giacomo igjennom sitt liv som politiker.

Matteo Sardagna Einaudi

Matteo Sardagna Einaudi. Foto: Produsenten.

I dag er det Matteo Sardagna Einaudi, fjerde generasjon Einaudi som driver familiens vinære videre sammen med dyktige kolleager. Eiendommen er i dag stor og produksjonen omfatter 13 små gårder rundt om i Piemonte fordelt på 60 hektar til vinproduksjon. Totalproduksjonen er på ca. 240 000 flasker årlig. Majoriteten av druene er Dolcetto som kultiveres rundt i Dogliani og Farigliano. I tillegg har Einaudi-familien vinmarker både i Monforte d`Alba, Barolo, Verduno, Alba og Neive der Nebbiolo-druen brukes til både Barolo og Langhe-produksjon. De mest kjente vinmarkene for Barolo-produksjon som er i Einaudis besittelse i dag er indrefiletmarkene Cannubi, Bussia og Monvigliero, som er den nykjøpte plotten deres i Verduno-kommunen.

Dogliani

Dogliani. Foto: Produsenten

Du har sikkert hørt Dogliani og kanskje tenkt at dette er en drue eller lignende. I hvertfall noe italiensk, tenker du. Det er på tide å oppklare saken. Dogliani er rød vin utelukkende laget på Dolcetto-druen. Druene må komme fra vinmarker som inkluderer 21 ulike kommuner i provinsen Cuneo i Piemonte. I forhold til Dolcettoene fra områdene Alba og Asti vil du generelt finne vinene fra Dogliani mer fyldige og ofte med en utmerket parfymert tone. Man finner også fortsatt gamle vinstokker rundt i området og vinmarkene har ofte vin sørvendt beliggenhet med ulik jordsmonn av megl, sandsteiner, kalk og leire.

Einaudi Dogliani 2019

Vakre vingårder. Foto: Produsenten.

Einaudis druer til denne vinen kommer fra utvalgte vinmarker. Det spesielt vinmarkene de sørvendte markene San Giacomo, San Luigi og Madonna telle Grazie på 350 meters høyde som tilfører det beste druematerialet til vinen. Her er jordsmonnet av megl, kalk og leireholdig jord. Vinstokkene er stort sett gamle med planting tilbake til 1941. I tillegg er det benyttet druer fra yngre vinstokker plantet i 2010.

Vinifikasjonen er enkel. Mosten gjøres i stål- og betongtanker under streng temperaturkontroll (28 ° C). Vinen flyttes en rekke ganger (Racking) under modningen som foregår i åtte måneder før ytterligere to måneder i flaske før lansering.

Smaksnotat:

3437401
Pod. Luigi Einaudi Dogliani 2019
Fra Piemonte, Italia
270,50 kr (bestilling)
Importør: NorWine AS
Produsent: Poderi Luigi Einaudi
Alkohol: 13.00%. Syre: 5.3 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Dolcetto.

Rik og tiltalende på duft med lilla sommer-eng som kommer opp med en forførersk måte med frisk og leken lilla frukt, lær og krydder. Middels fyldig, frisk og saftig Dogliani som virkelig har noe for seg. Skikkelig god munnfølelse med denne herlige juicy tonen med herlige lilla bær, halvmoden bringebær og lette krydderier. Tanninene har perfekt bitt til vinen. Det er ikke for konsentrert eller kompleks, bare virkelig godt. Friskhet på flaske! Denne kan blir allround-favoritt! 90 poeng. Spesielt anbefalt.

Legg igjen et svar