Skip to main content

Noen av verdens aller beste hvite viner laget på Chardonnay-druen kommer fra Burgund og kommunen Chassagne-Montrachet. Dypt i en liten kjeller midt i landsbyen finner vi produsenten Marc Morey som lager slanke og delikate viner som få gjør bedre innenfor kommunen.

Søvndyssig landsby

Domaine Marc Morey holder til I den søvndyssige landsbyen Chassagne Montrachet. Foto: Knut Løken / Botti.no

I den lille og søvndyssige landsbyen Chassagne-Montrachet har sola akkurat stått opp og det er nesten så hanen galer i det vi ankommer Domaine Marc Morey, et lite domene som ligger sentralt plassert i landsbyen og som har røtter tilbake til slutten av første verdenskrig. Produsenten er kjent for å lage slanke og delikate viner og har et godt omdømme internasjonalt. I Norge er Marc Morey fortsatt litt ukjent for den generelle vin-entusiasten, men en pall av deres Bourgogne Blanc som står midt i vineriet merket «shipment to Norway» vitner om at noe er på gang.

Fjerde generasjon

Sabine Mollard. Foto: Knut Løken / Botti.no

– Marc Morey var min bestefar og jeg er fjerde generasjon sier Sabine Mollard smilende. I den dype kjelleren under familiens hus røper gjenklangen i veggene at flere er på vei. -Bonjour! Foreldrene Marie-Josephine Mollard-Morey og Bernard Mollard hilser i det de passerer sammen med et følge av vin-entusiaster som også er på besøk. Foreldrene er tydeligvis ikke helt pensjonerte enda.

God portefølje av viner 

Flott kjeller! Foto: Knut Løken / Botti.no

– Jeg har i dag ca. ni hektar vinmark i Burgund derav åtte hektar for hvitvin og en hektar for rødvinsproduksjon, sier Sabine og forteller videre at hun lager vin i alle spektre, fra Bourgogne Aligoté til vin på Chardonnay-druer fra Grand Cru marken Batard-Montrachet. Hun kjøper også noen druer via hennes lille négociantvirksomhet. – Jeg er spesielt glad for å eie fem forskjellige Premier Cru vinmarker i Chassagne røper Sabine, noe som er lett å forstå. Sabines forsiktige vinmaker-stil gjør at markenes forskjellige terroir virkelig fremheves i vinene.

Toppmarker i både Chassagne og Puligny Montrachet

Sabines plotter I vinmarken Les Caillerets stråler. Foto: Knut Løken / Botti.no

Kvalitetsmessig er det vinen fra vinmarken Les Caillerets som virkelig imponerer, men også vinen fra den noe rart plasserte vinmarken En virondot utmerker seg. – Vi eier 2 hektar vinmark i En Virondot, og jeg er den eneste som lager vin der. Skjønt, monopol-vinmark er det allikevel ikke da en annen familie eier noen få plotter av marken. De selger heldigvis druene til Sabine. Hennes vin med druer fra Puligy-Montrachets kanskje aller beste Premier-Cru vinmark Les Pucelles er også av glimrende kvalitet. Kanskje er det bare berømte Domaine Leflaive som lager vin bedre fra denne marken. – Takk til bestefar Marc som kjøpte plotter i Pucelles ler Sabine høyt. I tillegg til de hvite vinene lager Sabine to gode røde viner som representerer Chassagne på en god måte i form av hennes landsbyvin og Chassagne-Montrachet Premier Cru vinen Moregot.

Stilmessig er Sabine lik sin far og hun hevder at hun ikke gjort de store endringene, bare noen justeringer. Halvparten av tiden under fermenteringen foregår i tank og andre halvdel i fat. Vinen modnes på små fat i ni måneder, derav 20-25% i nye eikefat. – Eiketønner er bra for burgund-viner, men jeg liker ikke når det lukter eik slår hun fast. –  Jeg ønsker viner som er åpne, friske og rene viner som skal være lette å drikke. Jeg skyr viner som er fete eller plumpe og at du føler at du bare vil drikke et glass. – Vin er til å nyte og fascineres over konkluderer hun.

Nye områder i Burgund vil bli populære

Domaine Marc Morey har et flott bibliotek i kjelleren. Foto: Knut Løken / Botti.no

Sabine ser at prispresset fører til at nye områder i Burgund vil dukke opp på radaren til vin-entusiasten. Mye vil fortsette å skje i områder som Santenay, Saint-Romain, Monthélie, Mâcon, rully, og Givry. Det kommer nye navn til. Det som er spesielt er gledelig er at unge vinmakere får prøve seg i disse kommunene og bidrar med nye ideer. Jeg kjenner selv flere av de unge vinmarkene som brenner etter å lage bedre viner, så de vil absolutt bli mer kjent. Det synes jeg er bra, sier Sabine engasjert.

Konklusjonen er at Sabine og Marc Morey er en av Chassagne-Montrachets aller beste produsenter og det er godt å se at deres viner begynner å få fotfeste også i Norge.

Smaksnotater 

Hvite viner

1250101
Dom. Marc Morey et Fils Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Chenevottes 2019 (NYHET)
Fra Burgund, Frankrike
999,90 kr
Importør: Red & White
Produsent: Dom. Marc Morey
Druer: Chardonnay

Nydelig delikat aromabilde som greier å spille på begge strengene med denne rike og framovervendte gule frukten, men også med mer strukturert og nerverike dufter med parfyme, blomst og herlige salter. Bra fyldig og frisk vin som skaper glede i munnfølelsen med denne flotte balansen hele veien igjennom. Ingen ting stikker seg ut på en negativ måte. Fresh, slørete gul frukt, sitrusskall, mot fruktbitterhet, fatkrydder og størknet smør. God saltmineralsk utgang, som er noe tettere enn i midtpartiet. Gi den noen få år i kjelleren. Dette vil synge som Madonna! 94 poeng. 🍷

 

7421101
Marc Morey Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Caillerets 2019 (NYHET)
Fra Burgund, Frankrike
1049,90 kr
Importør: Red & White
Produsent: Dom. Marc Morey
Druer: Chardonnay

Bittelitt lukket, men her er det mye i vente og vinen gir smaksprøver på hva som kan ventes med gul stram frukt, tydelig fatkrydder som vel integreres i helheten, stramt smør og snev av blomst. Bra fyldig og frisk vin som også i munnfølelsen tetter seg igjen, men her er det mye å glede seg over. Skikkelig konsentrert sitrus, kjølig melon med begynnende fruktsødme, fatkrydder, karamell, størknet smør og nøtt. Pen saltaktig utgang som varer lenge. Litt knytt idag, men stort potensiale. Virkelig stort. Super vin. 93 poeng. Spesielt anbefalt.

1250001
Dom. Marc Morey et Fils Chassagne-Montrachet 1er Cru En Virondot 2019 (NYHET)
Fra Burgund, Frankrike
959,90 kr
Importør: Red & White
Produsent: Dom. Marc Morey
Druer: Chardonnay

Tiltalende og framovervendt med snev av røyk, fatkrydder og tett smør som ligger over flotte gule frukter. Bra fyldig og frisk vin med dette umiddelbare herlige anslaget som får deg til å smile av glede. Vinen feter seg ut i munnfølelsen og tar plass, men – det er på en meget fresh måte som imponerer. Skikkelig saftig mot moden sitrus, gult fruktskall, tydelig fatkrydder som brer seg ut, voks, og fruktbitterhet på en god tørr utgang der gode detaljer vises. Vin som trenger tid, men som skinner i 2019-årgangen. 93 poeng. Spesielt anbefalt.

 

1250301
Dom. Marc Morey et Fils Puligny-Montrachet 1er Cru Les Pucelles 2019 (NYHET)
Fra Burgund, Frankrike
1 349,90 kr
Importør: Red & White
Produsent: Dom. Marc Morey
Druer: Chardonnay

Jommen sa jeg smør! Nydelig smørete aromabilde som ligger over tett og sjarmerende gul frukt, nøtt, sval blomst, gode saltmineraler. Bra fyldig og frisk vin som feter seg ut og tar grep nesten på en lett maskulin måte i munnfølelsen med saftig konsentrert sitrus, gult fruktskall, nesten mot appelsinskall, noe kryddertoner, trevirke og dypere salter på en fruktbitter utgang. Dette er maskulint, dette er rått. Vin som kanskje ikke balanseres i dag, men her potensialet svært høyt. Gi den 7-10 år. Strålende råvare! 93 poeng. Spesielt anbefalt.

 

12188601
Dom. Marc Morey Pul.-Montr. 1. Cru Les Referts 2019
Fra Burgund, Frankrike
1 080,30 kr
Importør: Red & White
Produsent: Dom. Marc Morey
Druer: Chardonnay

Mer flamboyant og verdensvant i aromabildet med grovere dufter med steinsprang, salter og nøtt som ligger over en pen stram gul frukt og trevirke. Bra fyldig vin med saftig munnfølelse av sitruser som fråder, mer gyllen gul frukt, grape, nøtt, karamell, fatkrydder og denne fine smørete utgangen. Pen salthet ligger også utenpå og gir glede. Gi vinen tid, men her vil balansen finnes. Ypperlig vin. 92 poeng.

 

1250201
Dom. Marc Morey et Fils Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Vergers 2019 (NYHET)
Fra Burgund, Frankrike
979,90 kr
Importør: Red & White
Produsent: Dom. Marc Morey
Druer: Chardonnay

Ganske tydelig og bred i framførelsen, allikevel på denne litt tette og uforløste måten der det er åpenbart at detaljene vil utfolde seg etterhvert. Gule konsentrerte frukter, tett kinnet smør, tydelig trevirke på den gode siden, karamell og snev av blomst. Bra fyldig vin med litt tett gul frukt, nøtt, fat og salter. Noe manglende energi gir den kanskje litt daffhet i midtpartiet enda, men syren arbeider hardt og løfter den ut til en god utgang med smørtoner. Mangler nerve her, men gi den tid, dette kan bli bra. 91 poeng.

 

7419401
Marc Morey Chassagne-Montrachet 2019 (NYHET)
Fra Burgund, Frankrike
834,90 kr
Importør: Red & White
Produsent: Dom. Marc Morey
Druer: Chardonnay

Rik og intens med forførende aromaer med parfymert lys gul frukt, nøtt og smørtoner. Lett fatkrydder i bakgrunnen. Middels fyldig vin med frisk munnfølelse der saftighet er stikkordet i sitrus og eplefrukten. Lett fruktskallbitterhet, trekrydder og smør på en god utgang. Ikke for detaljert kanskje, men drikker jo så godt nå. Gi den et par år, så synger den enda mer. 91 poeng.

 

7419201
Marc Morey Saint-Aubin Charmois 2019 (NYHET)
Fra Burgund, Frankrike
530,30 kr
Importør: Red & White
Produsent: Dom. Marc Morey
Druer: Chardonnay

Ganske intens og spiss i aromaene som pirrer med syrlige sitrusfrukter, noe mer gyllen frukt, voks og saltmineraler. Middels fyldig og virkelig frisk vin som skaper glede med denne sitrus. / limeskall / eplefrukten som er på den modne siden, men allikevel med syre og generell friskhet som gleder. Lett salter på en god utgang med snev av smørkarakter. Ikke for detaljert, bare virkelig godt. Meget godt kjøp til å være i Burgund-verden. 91 poeng. Spesielt anbefalt.

 

1249901
Dom. Marc Morey et Fils Bourgogne 2019 (NYHET)
Fra Burgund, Frankrike
419,90 kr
Importør: Red & White
Produsent: Dom. Marc Morey
Druer: Chardonnay

Rik, men i frisk stil med veistøv, gylne gule frukter, smør, nøtt og fatkrydder på duft. Middels fyldig vin som feter seg ut på en god måte, og det man tror det skal til varmere steder, kommer denne virkelig forfriskende syren og forfrisker vinen hele veien igjennom til utgangen. God fruktfølelse av saftig sitrus, sitrusbittert skall, eple, nøtt, salter og fatkrydder. God syre på denne fine utgangen. Ikke for kompleks, men absolutt et solid knepp opp fra 2018-årgangen. Meget god vin. 90 poeng.

 

Tidligere smaksnotater 

(Trykk på bildet for smaksnotater)

Legg igjen et svar