Skip to main content

«I søkelyset» er spalten som tar for seg en utvalgt vin som inneholder spesielle kvaliteter som gjør den til et spesielt godt kjøp for vinentusiasten. Vinen er også god representant for at utmerket kvalitet ikke nødvendigvis trenger å koste skjorten. I dag skal vi ta for oss champagnen Launois Grand Cru Blanc de Blancs Brut 2015. 

Annonse

Annonse

Familiebedrift med stolte tradisjoner

Launois-familiens renessanseslott «Le Clos des Cépages» i landsbyen Villers-aux-Bois, som ligger vest for Mesnil-sur-Oger. Foto: Produsenten

Launois er ikke blant de mest kjente champagneprodusentene, men har samtidig stolte tradisjoner som produsent av kvalitetschampagne. Har man ikke smakt Launois’ champagner, har man nok mange i det minste sett produsentens karakteristiske, langhalsede champagneflasker i polhyllene – dette er den originale formen flaskene hadde tilbake på 1800-tallet.

Launois Père & Fils ble grunnlagt i 1872. Vineriet ligger i Grand Cru-landsbyen Mesnil-sur-Oger sentralt beliggende i Côte des Blancs, området som anses som det beste for dyrking av chardonnay i Champagne. Det skrinne, kalkholdige jordsmonnet her gjør at chardonnaydruene tydeligst får frem sin ultimate friskhet og mineralitet.

Launois ble fra 1974 og frem til for bare noen få år siden drevet av smått legendariske Bernard Launois. Det er i dag åttende generasjon Launois, representert ved søstrene Séverine og Caroline, som leder familiebedriften. Det er Séverine som har ansvaret for kjellerarbeidet. Far Bernard og mor Dany hjelper fortsatt til i driften. Årlig totalproduksjon er rundt 220.000 flasker. Launois var for øvrig medlem av Club Tresors de Champagne – bedre kjent som Special Club – inntil 2012, men gikk da ut av sammenslutningen.

Foruten vinmakingsfasiliteter har familien et vinmuseum i Mesnil, i sin tid innviet av Bernard Launois. «Le musée de la Vigne et du Vin» er dedikert til dyrking av druer og produksjon av champagne. Kjelleren er usedvanlig velfylt med eldre årganger av familiebedriftens champagner. Launois-familien er også eiere av et staselig slott. Renessanseslottet «Le Clos des Cépages» ligger i landsbyen Villers-aux-Bois, vest for Mesnil-sur-Oger.

Bærekraftighet og særpreg

Det er i dag Séverine Launois som har hovedansvaret for driften av Launois Père & Fils. Foto: Produsenten

Launois henter druematerialet til champagnene fra cirka 21 hektar parseller i familiens eie. Dette er hovedsaklig parseller beliggende i Mesnil-sur-Oger. Familien eier imidlertid totalt rundt 30 hektar vinmark, og druene familiebedriften ikke selv benytter selges til store champagnehus som Moët og Laurent-Perrier. Dette gjør Launois til en av de større vinmarkseierne i Côte des Blancs, og gjør at huset skiller seg ut som spesielt store til å være en grower (en Récoltant-Manipulant). Siden 1970-tallet har familien også eiet parseller i Cramant, Avize og Oger. Enkelte vinstokker i familiens eie ble plantet på 1950- og 1960-tallet, men det meste av vinstokkene i parsellene er opptil 40 år gamle.

Det jobbes etter bærekraftige prinsipper både i vinmarkene og i selve produksjonen av champagne. Rundt 90 prosent av vinmarkene er sertifisert etter HVE (Haute Valeur Environnemental), en fransk miljøsertifiseringsordning for bærekraftig landbruk. Ordningen innebærer at man i størst mulig grad jobber etter økologiske og bærekraftige prinsipper, men har mulighet til å sprøyte vinmarkene ved behov. For Launois er målet å fremdyrke sunne druer som gir champagner med egenkarakter og eleganse.

Noen grep gjøres i vinmarkene og i produksjonen som gir Launois’ champagner særpreg. Søstrene Launois’ far Bernard var tilhenger av å ha en særpreget moden fruktkarakter i sine viner, og dette er en stil hans døtre har søkt å opprettholde etter at de tok over vinmakingen. Launois høster alltid druene som en av de siste i Mesnil, noen ganger 8-10 dager senere enn de andre druedyrkerne. Dette gjøres for å få mer rikhet i druene, men uten at dette er ment å gå på bekostning av den karakteristiske kalkaktige mineraliteten i vinene. Etter fermenteringen lar Launois druemosten ligge lenger på det fine bunnfallet i ståltankene (sur lie) enn hva hva tilfellet er hos mange andre produsenter. Sammen med malolaktisk omdanning er de nevnte grepene med på å gi en merkbar fylde, også i unge champagner. Det beste eksempelet på at dette er en oppskrift som fungerer er Launois Grand Cru Blanc de Blancs Brut.

Klassisk årgangschampagne

Fra Launois’ vinmarker i Mesnil-sur-Oger. Foto: Produsenten

Launois Grand Cru Blanc de Blancs Brut markedsføres også som Millésimé Maxime, oppkalt etter Bernard Launois’ barnebarn Maxime. Druematerialet som inngår i champagnen kommer utelukkende fra Grand Cru-vinmarker i Mesnil. De eldste vinstokkene ble plantet på 1960-tallet. Druemosten fermenteres i ståltanker, hvor den også gjennomgår malolaktisk omdanning. Dette gir champagnen en pent avrundet struktur. Druemosten blir liggende med det fine bunnfallet i ståltankene i en lengre periode.  Etter blending av stillevinene foregår prosessen videre på tradisjonelt vis med annengangsgjæring på flaske. Champagnen modnes i minimum 48 måneder på bunnfallet. Degorgeringen fant sted i mai/ juni 2020. Champagnen har en dosage på 6 g/l som balanseres pent av en høy syre på 7,8 g/l.

2015-årgangen er en klassisk, flott årgang i Champagne, og det både for chardonnay og pinot noir. Etter en både kald og våt vinter, samt ganske blandet vær i april, ble det varmt og tørt i mai. Været holdt seg stort sett slik frem til midten av august. I slutten av august var det imidlertid kjøligere og våtere. I september klarnet det godt opp, og innhøstingen foregikk under optimale forhold i første halvdel av måneden. 2015-årgangen har i overveiende grad gitt balanserte, konsentrerte champagner med bra lagringspotensiale.

Launois Grand Cru Blanc de Blancs Brut er en fersk, men klassisk og flott årgangschampagne med en fylde som man ikke finner i så mange andre unge Blanc de Blancs-champagner. Den er elegant på nesen, med en anelse utviklet gul frukt og med tydelige toner av sitrusskall, bakst og en flott mineralitet. På smak er den balansert, med fint kremet mousse og en lett utviklet, litt rikere, men samtidig frisk frukt, underbygget av en fin mineralitet. Dette er en prisgunstig, balansert kvalitetschampagne med fine modningstoner som vil være ypperlig til mat, men også som aperitiff.

Annonse

Annonse

Smaksnotat

Varenr:
Vin: Launois Grand Cru Blanc de Blancs Brut 2015
Region: Champagne, Frankrike
Pris: 419,90 kr (basis)
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Produsent: Launois Père & Fils
Alkohol: 12.00% Sukker: 6.0 g/l Syre: 7.8 g/l
Druer: chardonnay.
Beskrivelse: Rik og tiltalende på duft med preg av gule saftige epler, sitrus, tydelig harmonisk gjærbakst og autolyse. Frisk og tiltalende på smak med fremovervendt frukt av sitrus, grapefrukt, lett saltmineralitet og litt rå gjær. Ikke detaljert, men virkelig frisk og med uttalt god smaksfølelse. Pen syre også. Meget bra til prisen. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 91

En kommentar

Legg igjen et svar