Skip to main content

I de fleste vinområder finnes det vinprodusenter som gjør utradisjonelle valg, finner andre måter å tenke på og gjør grep som til dels kan oppfattes som ekstreme. Disse vinprodusentene kan ofte oppfattes som omstridte, men kan også ende opp med å status som kultprodusent. I denne artikkelen presenteres det, som for mange regnes som kanskje Barolos mest særpregede vin-produsent, La Morras Roberto Voerzio.

Annonse

Annonse

La Morra

Roberto Voerzio kommer fra landsbyen La Morra. Foto: Botti.no

Roberto Voerzio vokste opp i La Morra sammen med familien som allerede var godt i gang med vinproduksjon. Først lagde Voerzio-familien vin for familievenner og etterhvert steg kretsen ytterligere med kunder fra Milano og Torino. Produksjonen var små og flasketapping skjedde faktisk ikke før i 1957. Det var sønnene Gianni og Roberto som skulle føre familietradisjonene videre. På midten av 80-tallet forstod brødrene at de var for ulike rundt ambisjonene. Veiene skiltes. Roberto tok i 1986 derfor med seg fem hektar og med tom sparebøsse startet selv under eget navn.

Roberto Voerzio 

Roberto Voerzio. Foto: Botti.no v/Knut Løken

Voerzios kompromissløse stilvalg med høy plantetetthet, lav utbytte og bruk av franske eikefat gav særpregede viner som raskt fikk stor fanskare. Salget av vinene gikk utelukkende til å kjøpe nye vinmarker, noe som gjorde at han i dag kan smykke seg med vinmarker som andre bare kan drømme om.

Plottene ligger med god beliggenhet i de kjente Cru´ene som blant annet Fossati, La Serra, Brunate, Cerequio og rocche.

Roberto ble i denne perioden kjent som en av modernistene under den kjente «Barolo-krigen». De tradisjonelle holdt seg til lang skallmaserasjon og bruk av Botti. Tanninene var ofte på kanten faste. Den nye generasjonen laget mer tilgjengelige Baroloer med blant annet kort maserasjonstid og bruk av barriques. Tanninene ble mykere og vinene mer framovervendte. I den grad man skal sette Barolo-produsentene i de to båsene, vil det være riktig å sette Voerzio på den modernistiske siden, selv Roberto selv tar avstand fra dette. Mer om det senere.

I dag har Voerzio blitt en relativt stor produsent fra La Morra, men det er fortsatt kvalitet som er i fokus. Fem hektar har økt til dagens 35 hektar. Kun en liten del av Sarmassa (Rett på innsiden av Barolo) er på utsiden av La Morra kommunens grenser. 35 hektar vil normalt gi mulighet til produksjon på 300 – 350 000 flasker. Dog ikke ikke hos Voerzio. I dag er totalproduksjonen på kun ca. 100 000 flasker, derav 40 000 flasker Baroloer fra de åtte enkeltvinmarkene og en kommune-Barolo. Resten av flaskene inneholder druene Barbera, Dolcetto og andre Nebbiolo-viner.

Cesare Bussolo

Cesare Bussolo. Foto: Botti.no v/Knut Løken

Nebbia – tåken – ligger tykt over La Morra, en av de høystliggende landsbyene i Barolo. Det hvite teppet viser at høsten har kommet og hinter om at kanskje det blir snøfall snart. Roberto hilser hjertelig. Varm, energisk og nesten leken i stilen, selv om de gråhvite krøllene viser at også legender kan dra på årene. Sammen med Roberto finner vi hans dyktige vinmaker, Cesare Bussolo.

Cesare har lenge hatt et avtrykk på Voerzios viner og har vært her på gården i over 16 år.

Cesare tok vinstudiene i Alba tilbake i 1998 og begynte å arbeide hos Roberto i 2007. Cesare har i de senere år også tappet vin under eget navn og har i dag kontroll på 5.5 hektar egne marker med både Nebbiolo og Barbera-druer. Konseptet er det samme som hos mentor Roberto med lavt utbytte i fokus.

Roberto har et æren i landsbyen og Cesare skal i mellomtiden vise enkelte av vinmarkene. – Ser dere om en halvtime! Roberto setter seg smilende inn i Jeep´en og kjører ut i La Morras bakgater. – Vel, han skal sikkert spise frokost. Noen ganger han sier en halvtime så kommer han tilbake dagen etter. Cesare humrer mens vi tusler ut i markene bak vineriet.

Neste sesong har allerede startet

Tåken ligger tett over La Morras vinmarker. Foto: Botti.no v/Knut Løken

– Her er det Barbera som plantes. Noen få druer åpenbarer seg i tåka. De fleste druene er plukket og vinmarkene får nå hvile, gjerne under lett snø over vinteren. Hos Voerzio har derimot neste sesong allerede begynt. Cesare trekker opp jakken. Selv for en respektert vinmaker kan høsttemperaturen sette spor. – Cesare peker ut over skråningen. – To dager etter innhøsting starter vi allerede forberedelsene til neste år. Det er hardt arbeid. Vi arbeider i to måneder med to traktorer og seks personer. Vi pløyer og river opp røttene som er utenfor plantene og forbereder markene på hva som skal komme sier Cesare.

Kompromissløs druedyrking

Barbera-druer. Foto: Botti.no v/Knut Løken

Roberto ble som nevnt tidlig kjent for å lage konsentrerte viner som få andre lager i Barolo. Cesare gir tre nøkkelfaktorer til Robertos kompromissløse stil som han selv har adoptert i sine egne viner:

  • Høy plantetetthet
  • Svært lavt utbytte
  • Organisk produksjon

Det er egentlig det,  forteller Cesare på en måte som det skulle være verdens aller største selvfølge. Plantetettheten er høy med 7500 – 9000 planter pr hektar. Utbytte er derimot svært lavt, noe som Roberto og Cesare trolig er alene om innenfor Barolo-appellasjonen.

I Robertos enkeltvinmarksviner fra La Morra brukes det rekordlave 500 gram druemateriale pr plante. Hele 70% av druene fjernes fra planten.

Det gir virkelig konsentrert druemateriale fastholder Cesare. Han legger til at også nettene de har brukt i flere tiår har kommet til nytte. Blant annet har de vært til hjelp under de intense hagl-stormene som har satt sine spor i Piemonte de siste årene.

Grønn innhøsting i to steg 

Foto viser de svært beskjærte drueklasene. Resultatet gir druer full av energi og konsentrasjon. Foto: Botti.no v/Knut Løken

Cesare forteller mer detaljer mens vi tusler inn i vineriet. Vi passerer de velkjente franske fatene som tilsynelatende har begynt å få litt alder. Voerzio har aldri lagt skjul på sin fasinasjon til den franske vin-industrien. Cesare stanser ved noen store bilder som har fått plass ved den ene langsiden. Han peker på plantene. – Alt handler om kilo, kilo, kilo. For de fleste handler det om bruke mest mulig druer for å lage flest mulige viner.Vi ønsker det motsatte. Fingeren peker på vinstokkene fra Cerequio-marken som tydelig har få klaser og lite bær.

Vi gjennomfører grønn innhøsting i to steg forteller Cesare videre.

Vi begynner under veraison (Når druens farge skifter fra grønn til rød) i juli. Det er her vi gjør det meste. Han peker på nytt. 75-80% av drueklasene tynnes ut i juli. Drueklasene lengst fra planten får hardest medfart. – Her er det bare syre og vann. Druene er mindre i farge og er mindre modne. De trenger vi ikke. I august gjennomfører vineste steg. Da sitter vi igjen med de beste druene forteller Cesare.

Lavt utbytte gir mulighet for tidlig innhøsting

Ståltanker til fermenteringsprosessen. Foto: Botti.no v/ Knut Løken.

Det er naturlig å tro at kombinasjonen med maksimal grønn innhøsting og klimaendringene med økt varmetilfang kan gi svært alkoholrike viner uten nødvendig friskhet. Cesare gir innsikt i hvorfor det ikke oppleves som utfordrende hos Voerzio. – Vi plukker alltid tidlig. Alltid.

Når andre produsenter plukker Dolcetto er vi ferdige med innhøsting av Barolo-vinene.

Med tanke på Nebbiolos fysiologiske behov for å kunne modne tanninene og blant annet unngå bittert preg i vinene kan tidig innhøstings tidspunkt fremstår som risikabelt. Cesare røper derimot den beste formelen. – Med bare 500 gram pr plante er det aldri noe utfordring med den fenolske modningen. Vi måler aldri sukker hos oss, vi er derimot opptatt av den riktige nivået syren forteller Cesare. I 2021 plukket de druene 17. september som er uhørt tidlig for nebbiolo-druer.

Cesare forteller at det uberegnelige oktoberværet er hovedgrunnen til valg av denne metoden. – September er alltid bra i Barolo. Oktober er derimot er utfordrende. Her kan det forekomme både tørke eller det motsatte med mye regn. Bare se på 2004. Hvem var en av de få produsentene som plukket før det massive regnet kom? Svaret ligger implisitt i spørsmålet og blir aldri besvart.

Vinifikasjon 

Barriques I Voerzios kjeller. Foto: Botti.no v/Knut Løken

Vinifikasjonen har blitt endret hos Voerzio med årene. Rotorfermentorer er borte. Skallmaserasjonen på Baroloene kan i dag vare opp til 25 dager avhengig av årgangen. Vi går rundt på de røde terracotta-flisene, mellom flere ulike fatstørrelser som er stablet langs veggene. Voerzio har historisk vært knyttet til bruken av barriques og er det fortsatt i dag.

Andelen nye fat er nok blitt redusert og er i dag på mellom 20 til 25%.

Det er er derimot ikke kun 225 liters fat å finne i Voerzios kjeller. Cesare forteller; – Hver årgang er forskjellig. Når vi kan lar vi vinen få modne på store eller mindre fat, med lav eller ingen brenningsgrad. Hvis kvantiteten i årgangen er lav så bruker vi kun barriques sier Cesare. Vinen flyttes i mellom fatene minst fire ganger i de to årene Baroloene får på fat. – Da undersøker vi alltid kvaliteten på fatene i mellom rackingen sier han.

Biblioteksviner 

Roberto Voerzio og barriques Foto: Botti.no v/Knut Løken

Skygger fra hvite krøller synes nå i stengulvet. Roberto har kommet tilbake. Det som trolig var frokost har gitt ham forsterket energi. Roberto er raus og engasjert, selv om språket danner en viss barriere. – Du vet, engelsken er så som så. Hånden er i vertikal stilling for å billedgjøre utfordringen. Roberto kan derimot fortelle at fransken er god. Roberto tar oppstilling ved delen av kjelleren som er fylt opp med eldre årganger av hans enkeltvinmarksviner. Det finnes nå to ulike utgaver av vinene på markedet. Det er siste gjeldene årgang (2017) og biblioteksviner som har fått syv år ekstra i kjelleren. Fellesnevneren er at vinene har fått to år på fat. Det er kun den utvidede flaskelagringen i Voerzios kjeller som er forskjellen.

Økt lagringskapasitet 

Biblioteksviner klar til å lanseres til markedet etter syv år ekstra lagring. Foto: Botti.no v/Knut Løken

Neste år er det planer om å bygge en enda større del på tomten i tre etasjer for å øke lagringskapasiteten. – Vi ønsker å vise ulikhetene fra våre vinmarker med å lage enkeltvinmarksviner. Det er som vi kjenner fra Burgund og dens unike karakter av ulik terroir.

Så ønsker vi derimot å handle som i Bordeaux – der alt handler om plass og lagringskapasitet ler Cesare.

Roberto synes også det gir kvalitetsmessig fordel å lagre vinen lenge i kjelleren før lansering. – Her har vi kontroll over temperatur og lagringsfasiliteter. Vi vet derfor at når vinene treffer det amerikanske eller asiatiske markedene så er vinene i topp kvalitet bedyrer Roberto.

Jeg er ikke modernist

Roberto Voerzio er ikke enig når kan kalles modernist. Foto: Botti.no v/Knut Løken

Cesare og Roberto viser vei til stuen som er fylt av ulike kunstverk og bilder. Rommets preg ser ut til å passe Voerzios stil. Noe modernistisk og fransk inspirert, men allikevel i tradisjonell ramme. Roberto leser tankene og på eget inititativ ønsker han å diskutere begrepsbrukene.

– Du vet, journalistene ønsker å sette meg i en modernistisk fløy. Det er ikke korrekt.

Roberto har fortsatt denne myke og tillitsskapende holdningen, men øyene ser skarpere ut. Fokusert. – Jeg er tradisjonell i bruken av de ulike vinmarkene. Det er en vesentlig forskjell fra kjelleren og produksjonen. Det er min ide. Det er veldig enkelt sier Roberto der bare språkvanskene gjør at tema ikke blir ytterligere debattert.

Etiketter og kunst 

Mange etiketter. Foto: Botti.no v/Knut Løken

Roberto fremstår som opptatt av kunst. Det var heller ikke tilfeldig at Voerzios i iøynefallende etiketter har et kunstpreg og levende farger i seg. – Da jeg startet for meg selv i 1986 var etikettene bare sorte, brune eller grå. Det var ingen farger. En dag besøkte jeg et marked i La Morra. Jeg ble øyeblikkelig forelsket i noen malerier fra en kunstner bosatt i Torino. Jeg spurte om kunstneren kunne tenke seg å lage etikettene mine. Fargene var lekne, rosa, lyseblå og rød. Roberto er derimot tydelig på at etikettene forteller en historie.

Det er ikke en fantasi. Etikettene forteller en historie om vinmarkene og arbeidet i kjelleren.

– Jeg elsker fargen. Roberto smiler med øynene igjen.  Roberto og kunstneren ble nære venner fram til han døde for et par år tilbake.

Voerzio og priser – til diskusjon 

En engasjert Cesare Bussolo. Foto: Botti.no v/Knut Løken

En fransk gruppe fra restaurantbransjen har nå kommet for å delta på smakingen. Robertos viser at fransken ikke er glemt og det blir god stemning i rommet. En franskmann drister seg til å reflektere over at prisene til Voerzio kan fremstå som høye. Cesare er ikke enig. – Nei, Nei, nei. Det koster å lage vinene. Cesare er nå bestemt i stemmen. Når andre produsenter produserer 8000 flasker fra en 1 hektar og selger vinene for 30 euro flasken blir det totalt 240 000 euro. Når vi kun produserer 2000-2500 flasker fra den samme hektaren og selger flasken for 130-140 euro. Hva blir det? Cesare gir aldri svaret, men lar det henge i luften til refleksjon over at kvalitetsarbeid koster.

Vinene

Utvalg av Voerzios viner. Foto: Botti.no v/Knut Løken

Voerzio har i dag som nevnt flere entry-viner på Dolcetto, Barbera og Nebbiolo-druene. Flaggskipene er derimot fra de åtte like enkeltvinmarksvinene. For å lukke gapet mellom entry-level vinene og flaggskipene har Roberto også lansert en kommunevis fra La Morra. Her brukes det 1 kilo druemateriale pr plante i motsetning til enkeltvinmarkenes 0,5 kilo. Druene kommer fra ulike marker innenfor La Morra-kommunen med blant annet materiale fra de Cruene. I tillegg lager Voerzio verdens aller beste Barbera-vin med druer fra pozzo Dell`Annuziata marken.

Super-riserva – RV350 – lanseres i 2022

Roberto Voerzio – men energisk, levende og raus mann. Foto: Botti.no v/Knut Løken

Roberto heller i glasset hans nyeste vin – Roberto Voerzio Barolo Riserva RV 350. Første årgang er fra toppårgangen 2016 og vinen lanseres først på markedet i 2022. Druene vil komme på en blend fra et utvalg av enkeltvinmarkene. – Det er vår super-riserva bedyrer Roberto. De beste druene fra 2000 planter hver fra La Serra og Fossati-marken brukes til vinen og co-fermenteres. Det er uvanlig hos Voerzio. Det er virkelig kun et utvalg av druene som brukes.

300 gram pr plante gir et usedvanlig konsentrert og tett vin.

Vinen oser av å være raffinert, dyp og kompleks. Vinen har utmerket tanninstruktur og har virkelig en lang fremtid foran seg i kjelleren. Vinen fremstår som svært godt laget og vil være et yndet samleobjekt for Feinschmeckeren.

Avslutning

Roberto i full vigør – på fransk, italiensk og engelsk. Foto: Botti.no v/ Knut Løken.

Flere viner fra ulike årganger forsøkes. En positiv erfaring er at Roberto lar vinmarkene få utfolde seg. Selv med noe eik fremstår aldri vinene for kamuflerte. I tillegg kommer årgangskarakteristikkene godt fram. For eksempel har Cerequio 2014 har lave 13,5% alkohol. Årgangens våte sommer gir en vin som er på den mer delikate siden og uten nødvendigvis 2015 og 2016 mer iboende konsentrasjon. Tanninene er også utmerkede.

Roberto serverer avslutningsvis det som nå har blitt familiens husvin laget på 100% Merlot. Før var vinen å finne på markedet. –  Vi sluttet å selge vinen på det åpne markedet for to år siden kan Cesare fortelle. 2005-årgangen er rik og overraskende frisk for alderen. Det kan minne om en myk super-toscaner i stilen med mye fruktglede og modne tanniner.

Roberto og Cesare avslutter besøket med de vanlige ønskelykkinger. Roberto oser karakter og entusiasme selv om også han trekker på årene. Vinene til Voerzio er i dag blitt noen av områdets aller beste og det ser ut til at balansen i vinmakingen er nådd det optimale. Vinene er konsentrerte, men greier å holde friskheten i sjakk også i den varmere vekstsesongen 2017.

Detaljene fra de ulike vinmarkene er å kjenne igjen. Fatregimet er balansert, selv om nye fat er å merke gir det bare struktur og godt overbygg for bra lagring. Prisene er det de er, men Cesares refleksjon over at disse vinene koster med tanke på bruk av få druer og utvidet arbeidskraft er gode refleksjoner til vin-entusisasten.

2017-årgangen finnes på Bestillingsutvalget

Under finnes smaksnotater på Voerzios viner som i den gode 2017 årgangen er i de rikes tegn, men fortsatt med god levende frukt og friskhet. Voerzio har laget noen av de aller beste vinene i årgangen og samtlige enkeltvinmarker leverer faktisk i 2017. De gode vinene til Cesare Bussolo er også tatt med i oversikten.

Annonse

Annonse

 

Smaksnotater

Varenr: 13726105
Vin: Roberto Voerzio Barolo Torriglione 2016 (MAGNUM)
Region: Piemonte, Italia
Pris: 5 999,– kr (bestilling)
Importør: Grand Wines
Produsent: Roberto Voerzio
Alkohol:14.50%
Beskrivelse: Kompleks, tydelig og framovervendt på duft med masse herlighet i forkant med krydderier over mørkere rød fruktkjerne, noe plomme, løvverk, friskere sommerlige roser og balsamico. Fyldig og frisk vin med herlig forførende munnfølelse av mørkere fruktige bær, lær, balsamico, krydder og lær. Frisk hele veien igjennom med kompleks munnfølelse. Noe grafitt og fatkrydder på en fast utgang. Trenger tid, men stort potensiale. (AB)
Poeng: 95

Varenr: 13725501
Vin: Roberto Voerzio Barolo Rocche dell’ Annunziata 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 2 999,– kr (bestilling)
Importør: Grand Wines
Produsent: Roberto Voerzio
Alkohol:14.50%
Beskrivelse: Konsentrert og leken i duftbilde med tørket løvverk som ligger over konsentrert lys rød frukt, nype, anis, og tørket skall. Bra fyldig vin med harmonsisert fruktbilde som skaper begjær. Tørket appelsinskall, nype, tjære, blader, dypere saltlag som sitter hardt, anis og lær. Lang konsentrert og fast tanninstruktur, men på en allikevel tilgjengelig måte. Syren utfordres, men holder vinen frisk. Flott vin som får vist fram Rocches terroir på en flott måte. (AB)
Poeng: 95


Varenr: 13725401
Vin: Roberto Voerzio Barolo La Serra 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 2 999,– kr (bestilling)
Importør: Grand Wines
Produsent: Roberto Voerzio
Alkohol:14.50%
Beskrivelse: Kraft, men fortsatt kanskje på en litt mer lukket side med underliggende sjarme av konsentrert rødbærskjerne, konsentrert nype, tjære, tørkede høstløv og anis. Bra fyldig, delikat og så overraskende balansert vin i munnfølelsen. Lys rød frukt, nype-te, appelsinskall og urtete krydder. Virkelig konsentrert utgang med faste tanniner, men på en typeriktig måte. Noe tørket frukt, men ikke på en spesiell negativ måte. Vin som er mer tilgjengelig enn både 2015 og 2016. Strålende utgave av Barolo. (AB)
Poeng: 95

Varenr: 13725601
Vin: Roberto Voerzio Barolo Cerequio 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 2 999,– kr (bestilling)
Importør: Grand Wines
Produsent: Roberto Voerzio
Alkohol:14.50%
Beskrivelse: Pen masse som kommer intens og tydelig opp av glasset med høstløv, konsentrert lys rød frukt, nypesvette, kokt te og salter. Bra fyldig vin med herlig delikat munnfølelse av kirsebær, nype, te, salter, balsamico og lette fatkrydder på en lang fast utgang som ikke blir for krevende. Syren er er med her. Ikke for det lange løp, men de neste 10 årene er dette optimalt. Strålende Cerequio. (AB)
Poeng: 95

Varenr: 13725801
Vin: Roberto Voerzio Barolo Brunate 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 2 999,– kr (bestilling)
Importør: Grand Wines
Produsent: Roberto Voerzio
Alkohol:14.50%
Beskrivelse: Virkelig intens og herlig forførende på duft med denne litt sexy spicyinessen over rødere bær, lett tørkede roseblader, nypeskall, lett veistøv, svette og anis. Bra fyldig og uttalt frisk Barolo med herlig munnfølelse av delikat rød frukt, nype, modent appelsinskall, lett fatkrydder og faktisk nye urteaktige toner. Lang delikat og flott utgang med tanniner som biter som de skal. Syren holder vinen levende. Flott vin! (AB)
Poeng: 95

 

Varenr: 13725905
Vin: Roberto Voerzio Barbera d’Alba Pozzo dell’ Annunziata 2016 (MAGNUM)
Region: Piemonte, Italia
Pris: 3 665,– kr (bestilling)
Importør: Grand Wines
Produsent: Roberto Voerzio
Alkohol:15.50%
Beskrivelse: Kraftfull og tøff i aromabildet med mørkhet som selveste Dart Wader. Stormfull sommerlig mot høstaktig blomstereng, plommer, modne bringebær, fyrstikk, røyk mot sopp og lær. Bra fyldig og uttalt delikat Barbera som på en maskulin måte tar grep og lager en virkelig deilig munnfølelse. Glatt, men på en positiv måte. Fabelaktig fruktbilde til å være Barbera med herlig konsentrert plomme, mot bjørnebær, røyk, espresso, lær og herlig salthet. Lang kompleks og flott lett sødmefull utgang. Alkoholen er høy, men er vel integrert. At dette skal være Barbera – «det skal itje nokon kunne tru». Herlig vin. Verdens beste Barbera. (AB) Spesielt anbefalt.
Poeng: 94

 

Varenr: 13726001
Vin: Roberto Voerzio Barolo Fossati 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 2 999,– kr (bestilling)
Importør: Grand Wines
Produsent: Roberto Voerzio
Alkohol:14.50%
Beskrivelse: Rik og framovervendt i duften med passe sjarme med roser i all sin prakt, rødere bær, veistøv og krydder. Middels til fyldig Barolo med ypperlig god framovervendt munnfølelse med denne fine rødere frukten mot det lilla, nype og krydder på en fast men typeriktig utgang. Krevende vin på en måte, delikat på den andre siden. Gi den 7-8 år i kjelleren. Syren lever den. (AB)
Poeng: 93

 

Varenr: 12097701
Vin: Az. Agr. Roberto Voerzio Barolo del Comune di La Morra 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 1 290,40 kr (bestilling)
Importør: Grand Wines
Produsent: Az. Agr. Roberto Voerzio
Alkohol:14.00% Sukker:3.0 g/l Syre:6.5 g/l
Druer: Nebbiolo.
Beskrivelse: Tett, konsentert og kompleks med flott rødbærsfrukt, snev av oransje fruktskall, lett kokt te, lett tørket høstløv og anis. Bra fyldig og konsentrert vin med meget god balanse i årgangen. Bra delikat framferd hele veien med rødbærsfrukt og tørket løvverk. God syre gir en frisk utgang. Super vin. (AB)
Poeng: 93

 

Varenr: 13490901
Vin: Cesare Bussolo Barolo del Comune di La Morra 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 990,– kr (bestilling)
Importør: Grand Wines
Produsent: Cesare Bussolo
Alkohol:14.50% Sukker:3.0 g/l Syre:6.6 g/l
Druer: Nebbiolo.
Beskrivelse: Første årgang av denne vinen. Leid vinmark sammen med Vorezio. 35-40 år gamle vinstokker. Bra intens og forførende med parfyme som ligger over lysere røde bær, oransje fruktskall, te og med et tydelig saltmineralsk preg. Bra fyldig, straightforward og leken vin med kjøttfull kirsebærsfrukt, oransje fruktskall og nellik. Pen delikat vin som forfører hele veien igjennom. Faste tanniner, men på en utmerket måte. Bra syre viser at vinens friskhet kan synge i 2017. Meget flott og til dels feminin Barolo. (AB) Spesielt anbefalt.
Poeng: 93

Varenr: 13706101
Vin: Cesare Bussolo Barolo Fossati 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 1 490,– kr (bestilling)
Importør: Grand Wines
Produsent: Cesare Bussolo
Alkohol:14.50%
Beskrivelse: Pent framovervendt aromabilde med tørkede roser som er på vei mot høstløv sammen med rødere konsentrerte bær, grafitt og lær. Bra fyldig Barolo med bra delikat preg med rødbærskjerne, lett balsamico og krydder. Lang utgang med overraskende integrerte tanniner. Syren lever i denne vinen. Vin som trenger tid, men som har et meget godt potensiale. (AB)
Poeng: 92

Varenr: 13706001
Vin: Cesare Bussolo Barbera Roscaleto 2017 (MAGNUM)
Region: Piemonte, Italia
Pris: 1 290,– kr (bestilling)
Importør: Grand Wines
Produsent: Cesare Bussolo
Alkohol:15.50%
Beskrivelse: 680 flasker lages. Rik og kraftfull Barbera i aromabildet med krutt og trøkk. Plomme, lær, grov salthet og grafitt. Kjøttaktige toner. Bra fyldig Barbera med maskulin sjarme. Rik og kraftfull med plomme, rødere alkoholrike bær, lær og solbærtoddy. Alkoholen er integrert, med lett sødmefull stikk. Lang glatt og kompleks utgang. Ikke for alle, men særpreg! (AB)
Poeng: 92

 

Legg igjen et svar