Skip to main content

«I søkelyset» er spalten som tar for seg en utvalgt vin som inneholder spesielle kvaliteter som gjør den til et spesielt godt kjøp for vinentusiasten. Vinen er også god representant for at utmerket kvalitet ikke nødvendigvis trenger å koste skjorten. I dag skal vi ta for oss Nebbiolos ukjente søster Nascetta som dyrkes på en fortreffelig måte av Novellos Le Strette. 

Annonse

Annonse

Le Strette

Le Strette ligger med sentral beliggenhet i Novello. Foto: Le Strette.

Le Strette ble grunnlagt så sent som i 1997 av Giuliana og Giulio Daniele som sammen med sine ønologi-utdannede sønner Mauro og Savio begynte å produsere viner fra sitt koselige vineri i landsbyen Novello. Men deres kunnskap og glede for vin var ikke nyoppdaget. Familien hadde vært druedyrkere i generasjoner før de selv overtok hele prosessen fra vitikultur til vinifikasjon og markedsprosess. Le Strette lager som de fleste i Barolo vin på den kjente druene Dolcetto, Barbera og Nebbiolo. Le Strette eier blant gode parseller i vinmarker i både kommunene Novello og Barolo som de lager robuste, klassiske og lagringsdyktige Baroloer fra.

Det var derimot Mauro og Savios forelskelse i den nær utryddningstruende druen Nascetta, eller Nas-cëtta på dialekt, som har ført til fortjent oppmerksomhet de siste årene. Familien lager i dag to viner på druen. Deres Nascetta Pasinot kommer utelukkende med druer fra vinmarken Pasinot. 750 vinplanter kommer fra 1948, mens de øvrige ble beplantet i 2016. Vinen har dybde og karakter og viser utmerket aromatikk. Deres kommune-vin kommer med druer fra flere vinmarker og med ulik alder på vinstokkene. Vinen har en noe lettere preg enn vinen fra Pasinot, men med god friskhet og raffinert aromatikk.

Dessverre mistet Novello en av de beste forvarene av druen da Mauro Daniele dessverre tragisk døde i 2021. Det har vært en tung tid for familien, men Savio har fortsatt kampen med å fremme Nascetta druens vakre egenskaper.  Savio skal fortelle oss mer om hvorfor forelskelsen til denne glemte druen oppstod, men la oss først gi noen grunnleggende tanker om Nascetta.

Fakta Nascetta 

Nascetta har historisk blitt dyrket best i den lille kommunen Novello. Foto: Le Strette.

Druen, som forklart kalles «Nas-Cëtta» på dialekt, har et ukjent opphav. Det har vært forsket på om druen har opphav fra Vermentino fra Sardinia eller har knytninger til den røde druen Nebbiolo. Nascettas kan gi opplevelse av noe tanninbitt som kan hinte om det siste uten at det er konkludert med noen fasit. Det som er kjent er at Nasctta var var anerkjent på slutten av 1800-tallet og hadde sin plass i historiebøkene i kommunen Novello der druen alltids har trivdes best. Giuseppe dei Conti di Rovasenda skrev et essay i 1877 om druen som han omtalte som veldig delikat og utsøkt. Lorenzo Fantini skrev i sin avhandling av 1879 om vindyrking og ønologi i provinsen Cuneo at Nascetta var en drue som nesten utelukkende ble produsert i Novello-området og «hvis godhet skyldes naturen som gav utsøkte druer.

De klare fakta om druen er at Nascetta er en tynnskinnet, semi-aromatisk drue fra Langhe i Piemonte som krever lang vekstsesong, og vinstokkens produktivitet er variabel. I enkelte årganger kan vinplantene gi god produksjon, mens i andre årganger er det tilnærmet ingen druer å hente. Vinene er stort sett tørre, i motsetning til på 1800-tallet da de var søtere. Nascetta er tilpasningsdyktig når det kommer til ulike vinifikasjonsmetoder og kan modnes i ståltanker, sement eller i trefat av ulike størrelser.

Nascetta har bra struktur, fedme og god aromatikk, ofte med kryddertoner, urter og en floral overtone. Fruktkarakteren kan variere fra epler, sitrus og stenfrukter til nøtter og honning og med urteaktig preg av rosmarin og salvie. Vinene kan drikkes unge, men de kan også med fordel få noen års modning før konsum. Ved lagring vil aromatikken dempes og en mer voksen karakter komme fram i form av salt, nøtter, urter og honningpreg. Vinene kan gjerne sammenlignes med Chenin Blanc og Grüner Veltliner. De mer lagrede utgavene gir tanker til moden Riesling. Det skal derimot påpekes at druen står godt på egne ben.

Redningen av Nascetta

Avøde Mauro og Savio Daniele har vært med å redde Nascetta-druen fra avgrunnen. Foto: Le Strette.

Mauro og Danieles bidrag til å redde og fremheve Nascetta har vært betydningsfull. Etterkrigstiden hadde fart røft med Nascetta-druen. Spesielt druens ustabile avlinger og økt etterspørsel etter røde viner på Dolcetto, Barbera og Nebbiolo var årsaken til at vinbøndene hadde gitt opp. Druens eksistens var dødende. Det var Elvio Cogno og hans Svigersønn Valter Fissore som på tidlig 1990-tallet begynte å samle inn de få druene som var igjen av Nascetta-druen og lagde under 1000 flasker. I årene som fulgte kom også brødene Daniele på banen.

Savio forteller: -I 1989 besøkte jeg og min bror Mauro noen slektninger av min kone som dyrker noen få planter Nascetta til eget bruk. Vi ble fascinert av druen. Da vi startet opp vinproduksjon i Novello i 1997 begynte vi derfor å dyrke Nascetta. Vi tok mange sjanser. Druen var ukjent og vanskelig å dyrke. Vi oppdaget at den hadde mange egenskaper. Innledningsvis fant vi mer aromatisk stil som med tid utviklet seg til interessante toner som kan sammenlignes med Sauvignon Blanc og Riesling.

I starten var det bare Cogno og Le Strette som fulgte en større produksjon, mens to andre små vingårder laget Nasetta til eget bruk. Cognos Fissore og brødene Daniele tok opp hansken og sammen gikk de i bresjen for å replante Nacetta, øke kunnskap og fremme druen først i Piemonte, så Italia og nå står verden for tur. Kampen har vært lang med bærer i dag frukter, som Le Strettes basislansering av Nascetta er et levende bevis på.

Sammen med Valter og Cogno har Daniele-brødene også opprettet en forening med 12 Novello-produsenter som lager Nas-Cëtta som promoterer druens egenskaper på en god måte.

Fremskritt 

Le Strette har gamle vinstokker fra Pasinot plantet i 1948. Foto: Le Strette.

I 2000 ble Nascetta offisielt registrert som stedegen drue fra Langhe. I 2004 fikk druen sin bekreftelse som bekrefter geografisk område og en viss kvalitet igjennom status som Langhe DOC Nascetta (Denominazione di origine controllata). Druene kan komme fra hele Langhe og vinene må inneholde minst 85% Nascetta. I 2010 fikk Novellos historiske betydning for druen sin anerkjennelse med opprettelsen av DOC Langhe Nas-Cëtta di Novello. Her må druene komme fra kommunen og det er lovbestemt at vinen må inneholde 100% Nascetta.

Totalproduksjonen av Nascetta er ca. 193 000 flasker totalt fra 33 hektars område, hvorav ca. 88 000 flasker fra Novello. Det er 13 dyrkere med base i Novello, og totalt 35-40 produsenter innenfor Langhe-sonen.

Le Strette Langhe Nas-cëtta 2020

Friske Nascetta druer i Novellos marker. Foto: Le Strette.

Druene kommer fra Novello god markene Pasinotti, Bergera, Pezzole og Tarditi. Vinstokkenes beliggenhet ligger godt til å 350 til 420 meter over havet. Jorden er kalkholdig med innslag av sand og leire. Vinstokkene har ulik alder, fra 1948, 1983, 2009, 2014 og 2016. I kjelleren knuses og avstilkes druene før Daniele utfører kaldmaserasjon og og myk pressing. Vinen lagres på berme i stålfat før tapping på flaske etter minst seks måneder.

Vinen passer fint til ulike risottoretter, pasta med litt urter, kamskjell og gjerne aspargesretter. Vinen trenger gjerne et par år i kjelleren eller litt luft før servering.

Annonse

Annonse

Smaksnotat

Varenummer: 13510701
Vin: Le Strette Langhe Nas-cëtta
Region: Novello, Langhe, Piemonte, Italia
Pris: 247,50 kr
Importør: Grand Wines
Produsent: Az. Agr. Le Strette
Alkohol: 13,5%
Druer:  Nascetta
Beskrivelse: Litt lukket foreløpig, men har god aromatisk og flott kjerne i bakkant med stenfrukt, modne gode eple, muskat, nellik og blomst. Middels fyldig og frisk Nascetta med karakter. Levende frukt av utmerket stenfrukt, eple, kryddertønne og god salthet. Fortsatt litt tett Nacetta som trenger et par år i kjelleren eller litt luft. Dette er særpreg og gir en særegen smaksprofil. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 88

Legg igjen et svar