Skip to main content

«I søkelyset» er spalten som tar for seg en utvalgt vin som inneholder spesielle kvaliteter som gjør den til et spesielt godt kjøp for vinentusiasten. Vinen er også god representant for at utmerket kvalitet ikke nødvendigvis trenger å koste skjorten. I dag skal vi ta for oss Marques de Murrieta Ygay Reserva 2019.

Historien

Marques de Murrieta. Foto: Produsenten.

Marques de Murrieta har en sterk tilknytning til utvikling av spansk vin og spesielt Rioja-viner. I 1852  laget Luciano Murrieta vin med sterk inspirasjon til det klassiske fra Bordeaux. Han eksporte faktisk vin til både Cuba og Mexico for å se om de tålte overfarten. Luciano hadde nære knytninger med hoffet og fikk i 1872 lov å bruke tittelen «Marquis». Luciano kjøpte vineriet Castillo de Ygay i 1877 med beliggenhet i utkanten av Logroño. Her ble det produsert vin i klassisk stil. Hans nevø overtok driften etter Lucianos død i 1911. Området ble ytterligere regulert og i 1925 ble apellasjonenn Rioja, som vi kjenner til i dag etablert. Etikettene kunne nå selges med Rioja-navnet på.

Moderne fasiliteter

Moderne fasiliter. Foto: Produsenten.

Området ble ytterligere regulert og i 1925 ble apellasjonenn Rioja, som vi kjenner til i dag etablert. Etikettene kunne nå selges med Rioja-navnet på. I moderne til er det familien Cebrian-Sagarria som har foredlet driften videre. Internasjonalt har produsenten blitt ført til toppen med anerkjennelser fra Wine Spectator og Robert Parker. Ni års prosess med å rekonstruere eiendommen Castillo de Ygay ble påbegynt i 2005 og Marquis de Murrieta har idag moderne fasiliteter som huser de små amerikanske og franske fatene,

Vinene

Flotte vinmarker. Foto: Produsenten.

Eiendommen er stor med over 300 hektar. Det lages i dag en rekke viner og Marques de Murrieta har tilpasset seg både etterspørsel og klimaendringer. I 2015 lasnserte  de «Primer Rosé», enklare rosestil på Mazuelo. På den hvite siden er det to viner som dominerer. Capellanía der de første spor av druestokkene med Viura er tilbake til 1945. Det hvite flaggskipet er derimot Castillo Ygay Blanco som ble lansert tilbake i 1917. Det er Viura og Malvasia å finne i denne vinen. Vinifikasjonen er tidkrevende. Vinen får hele 252 måneder i amerikanske fat og videre 67 måneder i sementtanker.

Det er derimot de røde vinene som dominerer hos Marques de Murrieta. Dagens hovedperson Marques de Murrieta, Marqués de Murrieta Gran Reserva, Dalmau (Med innslag av Cabernet Sauvignon) og det store flaggskipet Castillo Ygay. Sistnevnte lages på Tempranillo og Mazuelo og med gjennomsnittlig beplantning fra 1950. Vinen modnes i 225 liters franske eikefat i 28 måneder pluss noe lagring i sementfat.

Marques de Murrieta Ygay Reserva 2019

Foto. Produsenten

Det er klassisk Rioja vi snakker om her. Majoriteten, ca. 90% er Tempranillo og resten er Mazuelo, Garnacha og Graciano. Vinstokkene er i gjennomsnitt 35 år gamle. Druene høstes fra slutten a september 15 til 16 oktober. Druene fermenters i ståltanker i åtte dager med skinnkontakt. Det pumpes druejuice over, men også pressing foregår. Tanken er å optimalisere farge og aromauttrekket i vinen. 2019-årgangen har fått 17 måneder i 225 liters fat av amerikansk herkomst. Vinen oppbevares i flaske i minst 12 måneder før lansering.

Dette er en klassisk Rioja og vil være et godt vinvalg til alt av kjøtt. Spesielt vil storfe på grillen med litt rik saus være en god kombinasjon. Med modning er også lam en mulighet.

Smaksnotat

Varenr: 360901
Vin: Marques de Murrieta Ygay Reserva 2019
Region: Rioja, Spania
Pris: 300,– kr (bestilling)
Importør: Optimum Wines
Produsent: Marq. de Murrieta
Alkohol:14.00% Sukker:3.0 g/l Syre:5.4 g/l
Druer: Tempranillo og resten er Mazuelo, Garnacha og Graciano
Beskrivelse: Rik og fremovervendt i uttrykket, denne er det lett å like! Rikere frukt med plomme, bjørnebær, lær og lakris. Røykpreget er der, men det vil dempe seg etterhvert. Middels til fyldig vin md en mørk innbydende karakter som oser biff. Mye av de samme tonene som i aromabildet. Lær, lakris, litt eik og tydelig krydderier bygger rundt vinen på en god måte. Tannin-strukturen klær vinen godt. Et meget godt kjøp, i en vinverden med større prisøkninger. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 91

 

Legg igjen et svar