Skip to main content

Hanspeter Ziereisen er lidenskapelig opptatt av å lage kultviner med særpreg. Fra sin base i Baden har han lenge utfordret rammene for klassisk vinmaking. Skjønt ifølge hovedpersonen selv lager han ikke vin, men bare ledsager vinene og gir dem tiden de trenger i kjelleren. Ut fra kjelleren kommer fascinerende, strålende viner.

Selvlært

Hanspeter Ziereisen. Foto: Botti.no v/Erlend Stokstad Haarr

Hanspeter Ziereisen står og venter i porten ikledd en t-skjorte med påskriften «Sex, gutedel and rock’n roll». Dette kommer til å bli et interessant besøk.

Hanspeter er en karakter. Genuint utilslørt, veldig energisk og veldig engasjert. Han snakker raskt og nesten ustanselig på inn- og utpust.

Vi er i landsbyen Efringen-Kirchen i området Markgräflerland i det sørvestlige hjørnet av Baden, nær grensen mot Frankrike og Sveits. Her har familien Ziereisen holdt til siden 1734, og har sine røtter i dyrking av blant annet grønnsaker og frukt, samt kvegdrift.

Ziereisens tradisjonelle familiegård i landsbyen Efringen-Kirchen. Foto: Botti.no v/ Erlend Stokstad Haarr

I 1991 skulle Hanspeters foreldre overdra den tradisjonelle familiegården. I en alder av 24 år bestemte Hanspeter seg for å føre gården videre. Og ikke bare dette; han ville konsentrere seg om vinproduksjon. Familien hadde lenge dyrket vindruer, men dette var først og fremst tiltenkt husstanden. Dette aktet Hanspeter å gjøre noe med.

Men Hanspeter – egentlig snekker av profesjon – kunne lite om å lage vin. Imidlertid hadde han tidlig fått en stor vininteresse og satt seg fore å smake på verdens mest interessante viner.

Hanspeter Ziereisen, datteren Ida og kona Edeltraud. Foto: Botti.no v/ Erlend Stokstad Haarr

– På oppdagelsesferden utviklet jeg et nært forhold til Burgund. Med Burgund som inspirasjon fikk jeg med tiden øynene opp for mulighetene hjemme i Baden, forteller Hanspeter.

Slik var inngangen til at han på egenhånd lærte seg vinmaking, og sammen med kona Edeltraud – også kjent som Edel – konverterte Hanspeter familiegården til en vingård og etablerte Weingut Ziereisen. Første årgang ble lansert i 1993. Fra første stund som ung vinmaker, søkte Hanspeter å finne sin egen vei for å skape viner folk ville huske.

Et passende sted

Åssiden Efringer Ölberg, hvor de fleste av Ziereisens vinmarker befinner seg. Foto: Produsenten

Da Hanspeter startet vinproduksjonen hadde familien Ziereisen kun med seg en halv hektar vinmark som var kjøpt i nabolaget. Senere fikk Ziereisen muligheten til å utvide dyrkingsarealet ved å kjøpe eller leie flere hektar.

I dag har familien 21 hektar vinmarker, hovedsakelig i Efringer Ölberg, en bratt, sørvendt åsside rett utenfor landsbyen. Jordsmonnet består av en blanding av kalkstein og jaspis (en type kvarts) dekket med et tynt lag løss og med varierende innslag av jern. Ziereisen har også noen hektar vinmarker i Sveits.

Hanspeter trekker frem at forholdene i Efringen-Kirchen på flere områder likner forholdene i Burgund. Alt ligger godt til rette for vindruedyrking.

– Det er et passende sted. Det er et kalkrikt jordsmonn, og mikroklimaet her er det samme, med en ganske lik gjennomsnittstemperatur. Vi har varme somre med mye sol. Det regner også lite, egentlig akkurat passe. Og vi får en jevn, svak bris fra Middelhavet som gir langsommere modning, forklarer Hanspeter.

Hovedfokuset er på pinot noir – som utgjør 50 prosent av den samlede produksjonen – samt chardonnay, pinot gris og den lokalt mye plantede druesorten gutedel, men man finner også parseller med blant annet pinot blanc og syrah. Mange vinstokker er eldre, og noe ble plantet helt tilbake på 1950-tallet.

Ziereisens legendariske og høyt prisede toppviner med navnet 104, fra parseller med gamle vinstokker og høy plantetetthet. Foto: Botti.no v/ Erlend Stokstad Haarr

I tillegg til å dyrke en bredde av druesorter, går ikke Ziereisen av veien for å blant annet eksperimentere med høy plantetetthet. I noen parseller er det plantet gutedel, pinot noir og syrah med 10.000 planter per hektar. Fra disse parsellene stammer Ziereisens toppviner med det noe kryptiske navnet 104, altså ti i fjerde potens, som rett og slett er en referanse til plantetettheten.

I vinmarkene arbeides det økologisk, men eiendommen er ikke sertifisert. Sertifisering er det ifølge Hanspeter Ziereisen heller ikke noe mål å oppnå.

Innhøsting i vinmarkene. Foto: Produsenten

Hos Ziereisen jobbes det møysommelig for å forstå jordsmonnet og vinstokkene.

– Vi vil at vinene skal gjenspeile terroiret så rent som mulig. Du skal kjenne igjen plassen hvor druene har vokst. Derfor behandler vi vinstokkene med stor forsiktighet og jobber så bærekraftig vi kan. Og for å få frem kvaliteten vi ønsker, går vi for lav avkastning og selekterer strengt, forklarer Hanspeter.

Nysgjerrighet og tålmodighet

Alltid engasjert og full av energi. Foto: Botti.no v/ Erlend Stokstad Haarr

Ziereisens vinstil har blitt til i møtet mellom påvirkningen fra klassiske vinområder og Hanspeters søken etter å skape viner med særpreg.

Hanspeter får stjerner i øynene når han snakker om Burgund og de klassiske kommunene Meursault og Puligny-Montrachet – og røper at hans store forbilde er Coche-Dury. Han henter også inspirasjon fra vinmakerkollegaer andre steder og tilbringer tid på reisefot.

– For meg er det essensielt å jevnlig besøke kollegaer for å smake deres viner og for å utveksle ideer om vinmaking. Uten denne nysgjerrigheten ville vi komme til kort i det vi driver med. Kontakten med kollegaer gjør meg til en bedre vinmaker, forteller Hanspeter.

Men skal vi tro ham selv, er Ziereisen fremfor alt drevet av en dyp lidenskap for vinmaking og nysgjerrighet etter å utfordre etablerte konvensjoner. Han er ikke redd for å eksperimentere med kreative vinmakingsteknikker. Ziereisens viner viser en fin bredde, fra det klassiske til det mer eksperimentelle.

– For eksempel er våre «Jaspis»-viner klassiske i uttrykket. De kommer fra våre eldste vinstokker og vårt beste terroir. Men vi har også vin som utfordrer deg, og vi prøver oss frem. Vi lager noen hvitviner mer på rødvinsmåten enn hvitvinsmåten. Vi har prøvd å modne vin på amfora og under flor, og vi leker med maserasjonstider, forklarer Hanspeter engasjert.

Kontrollert uvirksomhet

Ziereisen historiske kjeller på familiegården, som ligger midt i den lille landsbyen. Kjelleren er fra 1734. Foto: Botti.no v/ Erlend Stokstad Haarr

Fra Ziereisens kjeller slippes komplekse viner fulle av egenkarakter, men samtidig hvor balanse er stikkordet. Fellesnevner for rødvinene er at disse gjerne utstråler dybde og en tett struktur, men også kjølig, elegant frukt og tydelig mineralitet. Hvitvinene er gjerne teksturerte, krydrede, jordlige og litt røykfylte, men også med saltmineralsk preg og pen friskhet.

I kjelleren følges en filosofi Ziereisen beskriver som «kontrollert uvirksomhet». Ifølge Hanspeter betyr dette at bare det mest nødvendige arbeidet gjøres her.

– Aller mest handler vinmaking for meg om å være tålmodig og gi vinen tiden den har behov for for å modne og utvikle seg på riktig måte. Vi tar ingen snarveier. Vi vil ha usminkede, uttrykksfulle viner som viser at de kommer fra området, forteller Hanspeter.

Ziereisen har bygget en ny modningskjeller rett utenfor landsbyen. Foto: Botti.no v/ Erlend Stokstad Haarr

I korte trekk innebærer vinmakingen bak flertallet av rødvinene at disse spontangjæres med en høy andel hele klaser i nøytrale fat og med 6-8 ukers skallmaserasjon med lite ekstraksjon. Deretter følger opptil 2 års modning på bunnfallet i brukte 225-liters barriques eller 600-3500 liters fat. Fermenteringen til hvitvinene foregår i hovedsak på århundregamle eikefat, med påfølgende modning på bunnfallet i opptil 2 år på store, gamle fat. Alle viner tappes uten filtrering.

– Særpreg står høyt i kurs hos oss. Vi vil ikke lage vin etter bestemte oppskrifter. Men vi har funnet vår måte å lage vin og funnet ut hva vi synes er riktig, forklarer Hanspeter.

På egne premisser

Foto: Botti.no v/ Erlend Stokstad Haarr

Hanspeter Ziereisen er veldig engasjert, men også en stabeis som vil gjøre tingene på sin måte. Dette har bidratt til å gi ham en rebellstatus blant tyske vinprodusenter.

På et tidspunkt brakte Ziereisens eksperimentering ham på kant med den offisielle kontrollkomiteen i Baden som sensorisk skal godkjenne viner før disse kan gis Qualitätswein-status, den nest høyeste av fire kvalitetskategorier i henhold til den tyske vinloven. Dette kulminerte i 2004, da Ziereisens viner ble underkjent som Qualitätswein av kontrollørene, fordi vinene var avvikende – de var atypiske, for kraftfulle og hadde for mye karakter. Noen viner ble avvist flere ganger i påfølgende tester.

Hanspeter irriterte seg over det han oppfattet som trangsynthet hos kontrollkomiteene, hvor de sensoriske testene etter hans mening gjorde at alt av særpreg blant vinene forsvant. Vinlovens krav opplevde han som en tvangstrøye.

Men han så nye muligheter.

For å beholde handlingsrommet og fortsette å lage vin på egne premisser, bestemte Hanspeter seg for å slutte å søke Qualitätswein-status for vinene. Siden 2006 har Ziereisen solgt alle viner som Landwein, nest laveste kvalitetskategori gitt av vinloven. Innen kategorien står man som vinprodusent friere, men det kan for eksempel ikke fremgå av flaskeetiketten hvilken vinmark vinen stammer fra.

Hanspeter og Edeltraud velger sine egne veier. Foto: Produsenten

Ziereisens veivalg har også pekt retning for en rekke andre vinprodusenter. Han stiftet Badischer Landwein Bewegung i 2016, og siden begynnelsen har Hanspeter vært en mentor for unge vinmakere i bevegelsen.

Kompliserte EU-regelendringer har imidlertid gjort at Ziereisen fra 2023-årgangen har måttet gå bort fra å selge viner som Landwein til fordel for kategorien Deutscher Wein, laveste kvalitetskategori i henhold til vinloven.

– Her er ingen vinmarksnavn og bare enkelte druesorter tillatt på etiketten. Vi må dessverre gå helt bort fra å bruke de gamle vinmarksnavnene – Schulen, Tschuppen og så videre – som vi har gitt som navn på våre viner, forteller Hanspeter.

Frem fra glemselen

Hanspeter Ziereisen gjør underverker med druen gutedel. Foto: Botti.no v/ Erlend Stokstad Haarr

Det var pinot noir som gjorde Ziereisen kjent og som har vært hovedbeskjeftigelsen opp gjennom årene.

Men en spesiell druesort har siden oppstarten vært hovedfokuset for hvitvinsproduksjonen: gutedel. Den er kjent som chasselas og fendant i Frankrike, samt i Sveits, hvor den er en av de mest dyrkede druesortene.

Hanspeter Ziereisen har spilt en nøkkelrolle i å trekke druesorten frem fra glemselen. For mange år siden var gutedel høyt verdsatt og vinene ble solgt til tilsvarende høye priser. Men så falt statusen. I dag er gutedel lite kjent utenfor dens kjerneområder. Dette har irritert Hanspeter, som ser et stort potensiale i druesorten.

Men også for ham har det vært en reise. Hanspeter ville opprinnelig kun konsentrere seg om å lage viner basert på pinot noir, men kona Edel satte han på andre tanker og insisterte på at han måtte utforske gutedel dypere.

Gutedelviner modnes på gamle fat i Ziereisens historiske kjeller. Foto: Botti.no v/ Erlend Stokstad Haarr

– Jeg syntes gutedel ga litt kjedelige, fruktige viner uten karakter. Det var ikke spennende å lage sånne viner. Men i dag tar jeg gutedel minst like seriøst som pinot noir. For meg ble det interessant da jeg begynte å lage hvitvinen på samme måte som jeg lager rødviner, forteller Hanspeter.

Konkret innebærer det blant annet at gutedelvinene spontangjærer på fat, fremfor at druemosten avkjøles i ståltanker under gjæringen, samt lang fatmodning. Resultatet er fascinerende og annerledes enn mange av de nevnte primærfruktige vinene på samme drue. Ziereisens gutedelviner fremstår karaktersterke, elegante og mineralske, samt med mer fylde og raffinert tekstur fra lang modning på bunnfallet. Smaks- og aromamessig kan Ziereisens tolkning av gutedel plasseres et sted mellom chardonnay, aligoté og chenin blanc.

Enkelte av vinene har høstet opptil 100 poeng i internasjonal vinpresse og blitt sammenlignet med vellagede viner fra både Montrachet, Meursault og Jura.

– Gutedel ligger i Markgräflerlands historie og har lokal tilhørighet. Her er det gunstige forhold for å dyrke gutedel. Gutedel er en del av områdets sjel. Selvfølgelig forplikter det, konkluderer Hanspeter Ziereisen.

Smaksnotater

Mange av Ziereisens viner er å finne i bestillingsutvalget på Vinmonopolet. Ziereisens viner Talrain Blauer Spätburgunder 2020 og Syrah 2016 ble lansert i bestillingsutvalget 6. mars, mens en rekke viner er blitt lansert tidligere. Under kan du også lese smaksnotater til noen av toppvinene som per dags dato ikke er tilgjengelig for salg i Norge, blant annet Nägelin Chardonnay 2020, som lanseres i bestillingsutvalget i mai.

Vinene er testet av Bottis medarbeider Erlend Stokstad Haarr.

Hvite viner

Varenr: P.t. ikke tilgjengelig i Norge
Vin: Ziereisen 104 Gutedel 2020
Region: Landwein, Tyskland
Pris:
Produsent: Ziereisen
Alkohol:13.00%
Druer: Gutedel
Beskrivelse: Fra parseller med vinstokker plantet i 1968 og 2006. 10 000 vinplanter per hektar. Fermentering på fat. Vinen modnes i 18-22 måneder i brukte 600-liters fat. Fabelaktig konsentrert og tiltalende på nesen med dufter av modne sitrusfrukter, gule og litt grønne epler, aprikos og fersken, samt krydder, nøtter, flint, mineraler og tre. Pent fyldig vin med en utpreget god, konsentrert og ren munnfølelse med kremet tekstur. Konsentrert, fersk, tett og syrlig frukt på smak, med vekt på sitrusfrukter og grønne epler. Innslag av sitrusskall, krydder, nøtter, mineraler og tre. Frisk syre. Nydelig lengde med syrlig, tørr utgang. Nydelig vin.
Poeng: 94

 

Varenr: Lanseres i bestillingsutvalget i mai
Vin: Ziereisen Jaspis Nägelin Chardonnay 2020
Region: Landwein, Tyskland
Pris:
Importør: JP Wine
Produsent: Ziereisen
Alkohol:12.50%
Druer: Chardonnay
Beskrivelse: Fra vinstokker plantet i 1996. Druematerialet er fra de beste chardonnayparsellene. Fermentering på fat. Vinen modnes på bunnfallet i 18-22 måneder i brukte 225-liters barriquefat. Noe reduktiv på nesen med aromaer av grønne og gule epler, sitrusfrukter og sitrusskall, samt nøtter, litt smør, mineraler og fat. Pent fyldig vin med en utpreget god munnfølelse med nydelig nerve og lett kremet tekstur. Konsentrert, syrlig og fersk kremet frukt på smak, med vekt på sitrusfrukter og gule epler. Innslag av krydder, nøtter, fat, mineraler og sitrusskall. Frisk syre. Flott lengde med en tørr, syrlig utgang med noe tre. En virkelig strålende chardonnay.
Poeng: 93

 

Varenr: 16299101
Vin: Ziereisen Steinkrugle Gutedel 2020
Region: Baden, Tyskland
Pris: 399,20 kr (bestilling)
Importør: JP Wine
Produsent: Ziereisen
Alkohol:11.00%
Druer: Gutedel
Beskrivelse: Fra vinstokker plantet mellom 1978 og 1995. Spontangjæring på fat. Vinen modnes på bunnfallet i 20-24 måneder i store, brukte tradisjonelle fat. Mineralpreget på nesen med aromaer av modne sitrusfrukter, pærer og gule epler, samt nøtter, flint, saltmineraler og litt tre. Snev av urter. Middels fyldig vin med en god munnfølelse. Konsentrert, myk og fyldig frukt på smak, med vekt på syrlige sitrusfrukter og gule stenfrukter. Innslag av saltmineraler og urter, samt noe røyk og nøtter. Bra syre. Fin lengde med en tørr avslutning. Virkelig flott gutedelbasert vin som drikker godt.
Poeng: 91

 

Varenr: 16298801
Vin: Ziereisen Musbrugger 2020
Region: Baden, Tyskland
Pris: 420,60 kr (bestilling)
Importør: JP Wine
Produsent: Ziereisen
Alkohol:13.50%
Druer: Pinot gris
Beskrivelse: Fra vinstokker plantet på 1970-tallet. Spontangjæring på fat. Vinen modnes i 18-22 måneder i brukte 600-liters fat. Aromatisk og litt utviklet på nesen med dufter av fersken og aprikos, samt mineraler, krydder, nøtter og sopp. Snev av blomster og litt tre. Pent fyldig vin med en god, rik munnfølelse med bra friskhet. Rik, fyldig og konsentrert frukt på smak, med vekt på fersken og stenfrukter. Innslag av urter, krydder, nøtter og saltmineraler. Bra syre. Fin lengde med en tørr og noe krydret avslutning. Flott pinot gris fra Baden.
Poeng: 90

 

Varenr: 16298901
Vin: Ziereisen Lugle 2020
Region: Baden, Tyskland
Pris: 398,30 kr (bestilling)
Importør: JP Wine
Produsent: Ziereisen
Alkohol:13.00%
Druer: Pinot blanc
Beskrivelse: Fra vinstokker plantet i 1995. Spontangjæring på fat. Vinen modnes i 20 måneder i brukte 600-liters fat. Aromatisk på nesen med dufter av gule epler, modne sitrusfrukter og fersken, samt en steinaktig mineralitet, blomster, litt nøtter og smør. Snev av urter og tre. Pent fyldig vin med en god munnfølelse og bra nerve. Fin konsentrasjon av saftig, fyldig og litt bløt syrlig frukt på smak, med vekt på epler og sitrusfrukter. Innslag av honning, saltmineraler og litt vanilje. Frisk syre. Flott lengde med en tørr og mineralpreget avslutning. Meget bra weissburgunder.
Poeng: 90

 

Varenr: 5387601
Vin: Ziereisen Viviser Gutedel 2020
Region: Baden, Tyskland
Pris: 303,- kr (bestilling)
Importør: JP Wine
Produsent: Ziereisen
Alkohol:11.00% Sukker:3.0 g/l Syre:6.5 g/l
Druer: Gutedel.
Beskrivelse: Fra 40 år gamle vinstokker. Spontangjæring på fat. Vinen modnes i 22 måneder i tradisjonelle, brukte 2000-3000-liters fat. Dyp og litt intens på nesen med aromaer av modne sitrusfrukter, gule og grønne epler, samt nøttesmør, flint og mineraler. Noe tre og hint av florale toner. Middels fyldig vin med en god, nerverik munnfølelse med fin friskhet. Pen konsentrasjon av fyldig og strukturert kjøttfull frukt på smak, med vekt på syrlige sitrusfrukter og epler. Innslag av krydder, mandler, mineraler og pent integrert tre. Frisk syre. Flott lengde med en tørr og syrlig utgang. Meget bra vin.
Poeng: 89

 

Røde viner

Varenr: P.t. ikke tilgjengelig i Norge
Vin: Ziereisen Jaspis 104 Spätburgunder 2018
Region: Landwein, Tyskland
Pris:
Produsent: Ziereisen
Alkohol:13.50%
Druer: Pinot noir
Beskrivelse: Fra Ziereisens beste parsell i Efringer Ölberg. Vinstokker plantet på slutten av 1960-tallet og begynnelsen av 1970-tallet. 10.000 vinplanter per hektar. 6-8 ukers maserasjon. Vinen modnes i 20-22 måneder på 225-liters barriquefat, hvorav 10 % er nye fat. Dyp, konsentrert og tiltalende på nesen med aromaer av mørke bringebær, syrlig kirsebær, skogsbær, samt mandler, saltminealer, blomster, lær, pepper, urter og tre. Pent fyldig vin med en utpreget god munnfølelse med elegant tekstur og nydelig nerve. Nydelig konsentrasjon av delikat, syrlig og konsentrert frukt på smak, med vekt på kirsebær og skogsbær. Innslag av mandler, saltmineraler, pepper, krydder og noe tre. Frisk syre. Fine tanniner. Nydelig lengde med en tørr, syrlig avslutning. En formidabelt flott spätburgunder.
Poeng: 94

 

Varenr: 5387201
Vin: Ziereisen Jaspis Zipsin Pinot Noir 2020
Region: Baden, Tyskland
Pris: 674,10 kr (bestilling)
Importør: JP Wine
Produsent: Ziereisen
Alkohol:13.50% Sukker:0.7 g/l Syre:5.5 g/l
Druer: Pinot noir.
Beskrivelse: Vinen er et fatutvalg fra Ziereisens favorittparseller. Vinstokkene er plantet i perioden fra 1958 til 1965. 6-8 ukers maserasjon med 50 % hele klaser. Vinen modnes i 20-24 måneder på 225-liters barriquefat (hvorav 20 % nye). Tiltalende og dypere på nesen med dufter av mørkerøde kirsebær, skogsbær og noe sødmerike bringebær, samt blomster, krydder, peppertoner, saltmineraler og pent integrert fat. Pen kompleksitet på duft. Pent fyldig vin med en utpreget god, konsentrert munnfølelse med fin friskhet. Konsentrert, fyldig sursøt frukt på smak, med vekt på mørkere røde kirsebær og skogsbær. Innslag av krydder, pepper, saltmineraler og fint integrert tre. Fine tanniner på grensen til faste. Flott lengde med en tørr og litt syrlig avslutning. Lekker, kompleks pinot fra Baden som trenger litt kjellertid.
Poeng: 92

 

Varenr: 16299001
Vin: Ziereisen Schulen Pinot Noir 2020
Region: Baden, Tyskland
Pris: 403,90 kr (bestilling)
Importør: JP Wine
Produsent: Ziereisen
Alkohol:13.00%
Druer: Pinot noir
Beskrivelse: Fra vinstokker plantet mellom 1970 og 1995. 6 ukers maserasjon med 40 % hele klaser. Vinen modnes i 22 måneder på 225-liters barriquefat, hvorav 20 % er nye fat. Dypere på nesen med aromaer av mørke kirsebær og mørke bær, litt modne bringebær, samt roser, anis, urter og noe tre. Middels til fyldig vin med en god munnfølelse og bra nerve. Saftig, konsentrert og litt kjølig sursøt frukt på smak, med vekt på syrlige mørkerøde kirsebær og mørke bær. Innslag av urter, krydder, litt mokka og tre, samt mineraler. Frisk syre. Fine tanniner. Bra lengde med en tørr avslutning. Vellaget pinot.
Poeng: 91

 

Varenr: 15710701 (NYHET)
Vin: Ziereisen Talrain Blauer Spätburgunder 2020
Region: Baden, Tyskland
Pris: 395,30 kr (bestilling)
Importør: JP Wine
Produsent: Ziereisen
Alkohol:12.50%
Druer: Pinot noir
Beskrivelse: Fra vinstokker plantet mellom 1990 og 2010. Vinmarken ligger på rundt 500 meters høyde omgitt av skog i Schwarzwald, 30 kilometer fra vingården. 6 ukers maserasjon med 60 % hele klaser. Vinen modnes i 20-22 måneder i brukte 225-liters barriquefat. Lett reduktiv på nesen med aromaer av skogsbær og mørkerøde kirsebær, litt solbær, samt saltmineraler, pepper, jordlige toner og velintegrert tre. Hint av nøtter. Pent fyldig vin med en god, konsentrert munnfølelse med fin nerve. Flott konsentrasjon av syrlig, fersk og tett kjøttfull frukt på smak, med vekt på kirsebær, skogsbær og noe mørke bringebær. Innslag av pepper og krydder, litt bitre mandler, samt saltmineraler og noe tre. Fin syre. Lette tanniner. Flott lengde med en konsentrert, tørr avslutning. Elegant, vellaget spätburgunder.
Poeng: 90

 

Varenr: 16831401 (NYHET)
Vin: Ziereisen Syrah 2016
Region: Baden, Tyskland
Pris: 263,70 kr (bestilling)
Importør: JP Wine
Produsent: Ziereisen
Alkohol:12.50%
Druer: Syrah
Beskrivelse: Fra vinstokker plantet mellom 1999 og 2009. 6 ukers maserasjon. Vinen modnes i 18-22 måneder i 225-liters barriquefat. Intens og tiltalende på nesen med dufter av modne mørkerøde kirsebær, bjørnebær, litt skogsbær, samt flintrøyk, blomster, pepper og noe fat. Pent fyldig vin med en god, rikere munnfølelse og myk tekstur. Pen friskhet. Kjøttfull, lett utviklet og fyldig frukt på smak, med vekt på mørkerøde kirsebær og bjørnebær. Innslag av lakris, nøttetoner og fint integrert fat, samt saltmineraler. Bra syre. Fine tanniner. Bra lengde med en tørr, stram og litt syrlig avslutning. Meget bra syrah fra Baden.
Poeng: 89

 

Varenr: 5387301
Vin: Ziereisen Tschuppen Blauer Spätburgunder 2020
Region: Baden, Tyskland
Pris: 284,- kr (bestilling)
Importør: JP Wine
Produsent: Ziereisen
Alkohol:13.00% Sukker:0.8 g/l Syre:5.5 g/l
Druer: Pinot noir.
Beskrivelse: Vinstokker plantet i 1985 og 2005. 6 ukers maserasjon. Vinen modnes i 22-25 måneder i brukte 225-liters barriquefat. Konsentrert og tiltalende på nesen med dufter av mørkerøde kirsebær, skogsbær, samt anis, jordlige toner, mineraler og noe krydder og tre. Middels til fyldig vin med en god munnfølelse med fin friskhet. Saftig, fersk og syrlig litt bløt frukt på smak, med vekt på mørkerøde kirsebær og skogsbær, samt noe bringebær. Innslag av pepper og litt krydder, samt mineraler og tre. Frisk syre. Lette tanniner. Fin lengde med en tørr og syrlig avslutning. Meget bra vin.
Poeng: 89

Legg igjen et svar