Skip to main content

I en vinverden der etterspørselen etter viner fra de mest kjente områdene er høyere enn tilbudet og med priser som eksploderer tvinger mange til å se etter andre områder. Fortsatt er det en region som gir høy valuta for pengene. Viner fra Tyskland leverer både tørre og søte hvitviner i verdensklasse til fortsatt en god pris for entusiastene. Det er klart for et av årets virkelige høydepunkt – Spesiallanseringen av viner fra Tyskland!

Historien

Majestetiske Tyskland.

Tysk vinproduksjon har som mange andre vinområder spor tilbake til romertiden med de første tegn til vinproduksjon i Mosel-dalen noen få hundre år etter starten av vår tidsregning. Men også i Tyskland har kirken og klostrene hatt innflytelse i å utvikle og sette vinproduksjonen i et system, med spor tilbake til 1100-tallet for opprettelsen av Schloss Johannisberg og Kloster Eberbach. Riesling, Tysklands mest berømte drue, har historie tilbake til 1400-tallet, da den ble dyrket av munkene i de bratte skråningene i Rheingau.

Slutten av 1800-tallet var kanskje tysk vin sine største glansdager der vinene fra spesielt Rheingau ble solgt i samme prisklasse som de noble slottene i Bordeaux. To verdenskrigerog en vanskelig økonomi satte tysk vinindustri tilbake, og man ble heller ikke hjulpet av det vanskelig 1980-tallet da tysk vin ble forbundet med søtere viner av heller laber kvalitet. Den dag i dag er det mange av de voksne garde som rynker på nesen når tysk vin blir nevnt.

Områdene

Bildet viser plotten til Weingut Wittmann i vinmarken Kirschspiel – selvfølgelig med GG-status.

De 5 mest kjente vinområdene, Mosel, Nahe, Pfalz, Rheinhessen og Rheingau ligger tett omkranset sør-vest i Tyskland. I tillegg ligger vinområdene Franken og Baden til øst og sør for disse indrefiletene i tysk vinproduksjon. Variasjonene på vinene fra de ulike områdene kan være store. Enkelte av vinene kan være fyldige og rike, mens andre viner er mer slanke og viser et elegant og forførende preg.

Druene og områdene

Modne druer hos Weingut Wittmann i Rheinhessen. Foto: Weingut Wittmann.

Tyskland er mest kjent for sin fantastiske Riesling-drue, men så mye som 75-80% av den totale vinproduksjonen inneholder andre druer. Ett eksempel på dette er den mer hverdagsvin-druen Müller-Thurgau, men det dyrkes også blant annet Silvaner, Weissburgunder, Traminer, Kerner, Bacchus og kjente franske druer som Chardonnay og Sauvignon Blanc. På den røde siden er det litt vanskeligere å lage kvalitetsviner, men i de siste årene har vinene på Spätburgunder (Pinot Noir) begynte å gå i positiv retning.

Klima

Vinmarker ved Mosel og Bernkastel. Foto: JJ Prüm.

De mest kjente vinregionene i Tyskland har relativt likt klima med en kjølig kontinental stil der været kan variere stort i de forskjellige årgangene. Klimaet gjør at druene modnes langsomt og sesongen er oppsiktsvekkende lang. Generelt er det relativt varme somre og kalde vintre, og regionene kan være hardt utsatt for både regn og frost. Allikevel har det nesten ikke vært en dårlig årgang i de seneste årene, dog har de varierende værforhold gitt tydelige forskjeller på vinenes uttrykk. Det er varierende jordsmonn i de mest kjente vinregionene i Tyskland med hovedvekt på sandstein, skifer, leire, og kalkholdig jord. I Rheinhessen finnes det også eksempler på rød leire som gir et ekstra sting til vinene herfra.

De mest kjente vinmarkene ligger nærmest en av elvene Mosel, Rhinen eller Nahe. Disse markene ligger gjerne i terrasserte skråninger som strekker seg fra 300-600 meter over havet og ned til elvenes bredder. Mange av vinmarkene ligger beskyttet til i skråningen slik at den kalde vinden som feier langs elveløpene ikke har en for stor påvirkning på vinproduksjonen. En del av vinmarkene ligger også på flatene innlands som kan gi et litt mer varmere påvirkning.

Kvalitetsheving

Elven Nahe renner majestetisk igjennom ved vinamarkene. Foto: Dönnhoff.

Heldigvis har Tysk vinindustri gjort mye riktig de siste 30 årene, og i dag skinner vinene som aldri før. Det har blitt et mer tydelig skille på hvilke viner som er tørre og hvilke viner som er laget i den mer søtere stilen. Det har også hjulpet at over 200 vinprodusenter, mer eller mindre motvillig, har blitt medlem av VDP (Verband deutscher Prädikatsweingüter), en interesse-organisasjon, som har innført et eget klassifiseringssystem der viner merket «Grosses Gewachs» (GG) kommer fra vinmarkene med øverste kvalitet.

Det er spesielt når det gjelder de tørre vinene at tysk vin har gjort et betydelig kvantesprang. Riesling-druen har relativt tynt skall og byr ofte mye på seg selv med sin rike innstilling og tidvis svært høye syre. Generelt kan vi si at de klassiske hvite tørre vinene på Riesling gir et flott snitt av sitrusfrukter, grønne og gule epler, lett tropisk preg, noe røyk og en flott mineralsk nerve. Mer modne utgaver kan også tilføre lett Petroleums-toner til vinene. Syren er ofte meget tilstedeværende i Riesling-vinene, men stort sett finner vinene en god balanse.

Men også de søte utgavene av Riesling er i verdensklasse. Det er noen ganger ubeskrivelig hvordan disse vinene greier å balansere et høyt nivå av restsødme med tydelig skarp syre og som sammen gir en fantastisk harmonisert vin. I disse vinene er det vanlig å finne mer moden sitrus og tropisk frukt med innslag av nøtter og honning. Syren er høy også her, men i de beste vinene vil kombinasjonen med høy restsødme lage unike og fantastiske balanserte søte viner.

Perfekt i kombinasjon med mat

Mosbachers flotte vinkjeller. Foto: Mosbacher

Tyske vinprodusenter har også to store markante fordeler. Med et bredt spekter av viner, fra den knusktørre siden til de søtere utgavene, er tysk vin meget matvennlig og vil passe et stort spekter av matretter fra enklere fiskeretter til asiatiske kjøttretter. Den andre fordelen, for øyeblikket, er at prisene på tysk vin er meget forbrukervennlige. Fortsatt finner du viner fra vinmarker med GG-status for godt under 500 kroner. Pr idag er det sannsynligvis ingen andre vinproduserende land som lager viner av såpass høy kvalitet til lavere pris.

2022-årgangen

Mosbacher lager ypperlige viner i 2021 årgangen. Foto: Mosbacher

Mange vinglade vet at 2022 var et varmt og tørt år i de aller fleste europeiske vinområder. Det gjaldt i høyeste grad også Tyskland som vinregion. Våren var derimot kjøligere og tørr. Starten av vekstsesongen foregikk derfor uten frostproblematikk. Sommeren var varm. I Tyskland var disse sommermånedene noen av de mest solrike som er registrert. Det. var heller ikke nedbør å se på et par måneder. Det var det største utfordringen for vinbøndene. De yngre vinstokkene slet mest. Også områder med liten toppjord gav utfordringer. Bekymringen lettet derimot mot høsten. Regnet kom og nedbøren var mer enn i de siste syv månedene. Kjøligere netter hjalp også å bevare syren i vinene.

Vinene fremstår som virkelige friske og flere med kjøligere karakter. Det gjelder de fleste vinområdene. Hvordan er det mulig med denne varmen og tørken? Varmere temperaturer er ikke uvanlig lengre, heller ikke i det som tidligere var vinområder med mer et kjølig kontinentalt klima. Det er gjengs oppfatning at de eldre vinstokkene har tilpasset seg klimaendringene og blir ikke så påvirket av varme og tørke som tidligere. En annen årsaken er at veksten stanset opp i 2022 grunnet tørken. Modningen stanset rett og slett opp og sukkerinnholdet ble ikke skyhøyt. Med mer nedbør igjen så startet prosessen igjen på en god måte. Avlingen ble god i 2022 da det var lite sykdom å spore.

Vi er overrasket over hvor gode viner det er å finne i 2022 på tvers av alle vinområdene i Tyskland, Vinene er rene, friske og delikate. Alkoholen er på stort på behagelige 12%. Syren er passende moderat og det er perfekt frukt i vinene. Det er overraskende mange viner med parfymert blomstret preg, spesielt i aromabildet. Vinene har begge sider – de kan drikkes tidlig, men enkelte viner har også gode tiår i seg. Et godt volum med viner og fornuftige vinbønder har også ført til fortatt meget gode priser. 2022 er absolutt en årgang vin-entusiasten må samle på!

Lansering

Vinene lanseres i Vinmonopolets spesialbutikker torsdag 25.april 2024 kl 1000. Nettlansering foregår dagen etter.

Det blir lansert 237 varelinjer og totalt ca. 30 000 flasker. De fleste av vinene er tyske, med innslag av viner fra Sveits og Østerrike. Det er Riesling, Weissburgunder, Silvaner, Chardonnay og Spatburgunder (Pinot Noir) å finne av druesortene.

 110 SMAKSNOTATER KAN ALLE LESE VED Å TRYKKE PÅ BILDET

Legg igjen et svar