Skip to main content

Taupenot-Merme

Romain Taupenot lager noen av Burgunds bedre viner med fokus på terroir. Foto: Produsenten.

Romain Taupenot holder til i den lille landsbyen Morey-Saint-Denis i Burgund og driver Domaine Taupenot-Merme sammen med søsteren Virgine. Familien og vintradisjoner går tilbake i flere århundrer, selv om eiendommen ikke ble opprettet før 1963 da Jean Taupenot og Denise Merme giftet seg og dannet dagens eiendom.

13.5 hektar vinmark

Morey.St-Denis – Ta venstre. Foto: Botti.no v/ Knut Løken.

I dag lager Romain 19 viner fra tilsammen 13,5 hektar selveid vinmark spredt rundt i Burgund med landsbynavn som Morey-Saint-Denis , Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny, Nuits-St.Georges, Auxey-Duresses og Saint-Romain.

Det som er slående med Taupenot-Mermes viner – enten om de laget på druer fra Village, Premier Cru eller fra de fire Grand Cru markene de eier –  er at de virkelig formidler sitt terroir så presist. Her det tydelige forskjeller som kommer fram i vinene.

Lav brennegrad og forsiktig fatbruk

Domaine Taupenot-Merme bruker begrenset andel nye fat i vinene sine med lav brennegrad. Foto: Produsenten.no

Taupenot-Merme driver økologisk og gjør aktsomme vurderinger i hver årgang om hva som skal gjøres når druene i hus. Druene avstilkes og det utføres kaldmasersasjon i syv til ni dager. De bruker i utgangspunkt «Punch down-metoden» og pumper vin over under fermenterings-prosessen. I varmere årganger har de derimot opplevd at  de de må ha hendene borte og bruke mindre Punch down for å ikke over-ekstrahere. Vinene får mellom 12 til 18 måneder på barriques med moderat andel nye fat, som innebærer ca. 40% nye fat på Grand Cru-vinene, 30% på Premier Cru nivå og 25% på village-vinene.

Saint-Romain 2017

Druene kommer fra en liten parsell innenfor Saint-Romain med jordsmonn av leire og kalkstein. Parsellene ligger nord til nord-øst vendt og maserasjonstiden er mellom 18 til 23 dager. Modning foregår 15-18 måneder derav 25% nye fat. Årgangen gav friske og delikate viner og Taupenot-Merme lager en utmerket vin fra Saint-Romain med vekt på de rene og friske bærene. Fatprintet er lav, men er med å bygge bra struktur til vinen. Jordsmonnspreget er tydelig i vinen. Dette er en meget godt kjøp for pengene.

Smaksnotat:

11092101
Domaine Taupenot-Merme Saint Romain Rouge 2017
Burgund, Frankrike
309,90 kr (bestilling)
Importør: Heritage Wines AS
Alkohol: 13.00%. Syre: 4.2 gram per liter. Sukker: Under 3.0 gram per liter.
Druer: Pinot Noir

Tiltalende med skarp frisk frukt som sjarmerer av saftige jordbær, bringebær, plommeskinn, mørk blomst, jordsmonn, våt skog og krydder. Middels fyldig og frisk vin med god saftig munnfølelse med bringebær, jordbær, lett plommeskall og bra kompleksitet i form av salter. Bra lær og lett trevirke på en god og frisk utgang. Pen tanninstruktur og syre. Meget bra vin. 89 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Lære mer om Taupenot-Merme? Les hele historien her: (Trykk på bildet)

Legg igjen et svar