Skip to main content

«I søkelyset» er spalten som tar for seg en utvalgt vin som inneholder spesielle kvaliteter som gjør den til et spesielt godt kjøp for vinentusiasten. Vinen er også god representant for at utmerket kvalitet ikke nødvendigvis trenger å koste skjorten. I dag skal vi ta for oss den tyske hvitvinen Wagner Oberrotweil Chardonnay 2019.

Annonse

Annonse

Et barn av Kaiserstuhl

Fin utsikt utover landskapet og de karakteristiske vinterrassene i Kaiserstuhl. Foto: Produsenten

Produsenter som Franz Keller og Bernhard Huber har bidratt til å gjøre viner fra Baden, Tysklands varmeste vinproduserende region, kjent for vinentusiasten her til lands. I dette solrike sørvestlige hjørnet av Tyskland er det særlig dyrking og produksjon av spätburgunder (pinot noir) som dominerer, men det lages også endel gode hvitviner basert på grønne druetyper som grauburgunder (pinot gris) og chardonnay. Det varme klimaet her gir viner som også rent fruktmessig er litt varmere.

I Kaiserstuhl-området, som geografisk ligger mellom Schwarzwald på tysk side og Vosges-fjellene på fransk side, ligger mesteparten av vinmarkene på smale terrasser i åssidene. Her, nærmere bestemt i landsbyen Oberrotweil, finner vi den unge vinmakeren Peter Wagner, som gjennom sin lille familiebedrift har produsert viner siden 2017. Wagner er født og oppvokst i Oberrotweil, hvor vineriet befinner seg. Til tross for at han ikke har laget vin under eget navn i mange år, har Peter Wagner fått et rykte for å lage elegante viner med et flott mineralsk uttrykk og en tydelig Kaiserstuhl-signatur.

Liten familiebedrift

Peter Wagner. Foto: Produsenten

Wagner-familien har stolte tradisjoner når det gjelder vindruedyrking. Peter Wagner er femte generasjon som dyrker vindruer. Men inntil han etablerte vineriet på foreldrenes vingård for fire år siden, hadde familien i alle år levert alt druemateriale til det lokale kooperativet. Slike kooperativer har kjennetegnet Baden i mange år. Men de siste årene har det kommet til flere unge, kvalitetsorienterte vinprodusenter som satser på egenhånd. Peter Wagner er blant disse. Før han begynte for seg selv, studerte Peter ønologi i Geisenheim og var senere kjellermester hos den anerkjente Kaiserstuhl-produsenten Franz Keller i fem år.

Peter Wagner begynte i det små med 0.4 hektar, men dette har økt etter hvert som familiens vinmarker er tatt ut av kooperativet. De siste ti årene er det kun blitt plantet kloner og druesorter ment for egen vinproduksjon. Familien har i dag 7.5 hektar vinmarker. 60 prosent av den lille vingårdens produksjon er i dag basert på spätburgunder, men det lages også viner basert på druetyper som chardonnay og grauburgunder. Vinmarkene dyrkes etter økologiske og biodynamiske prinsipper, basert på en filosofi om at biologisk mangfold og sunt jordsmonn gir bedre viner. Vingården vil bli økologisk sertifisert i 2022. I kjelleren jobbes det tradisjonelt, men med et moderne fokus som innebærer lite intervensjon.

Slanke hvitviner i burgundsk stil

Oberrotweil i Kaiserstuhl med Vosges-fjellene i bakgrunnen. Foto: Produsenten

Klimaet og jordsmonnet i Kaiserstuhl er hva som i størst grad definerer viner fra dette området. Området ligger lavt og er beskyttet av Vosges-fjellene og Schwarzwald, hvilket skaper et nesten middelhavslignende mikroklima. Det er få vinproduserende regioner i Tyskland som har nydt så godt av klimaendringene som Kaiserstuhl. Sammen med et jordsmonn bestående av vulkansk jord og dype lag med løss, gir dette spesielt gode vekstbetingelser for vindruedyrking. Men i fremtiden kan det bli for varmt for vinproduksjon i Kaiserstuhl, hvor gjennomsnittstemperaturen har steget mer enn andre steder.

Under de rådende betingelser lager Peter Wagner slanke, mineralske hvitviner i burgundsk stil og med lave alkoholnivåer. Her er Wagners Oberrotweil Chardonnay, en ortswein basert på druemateriale fra vinmarker rundt Oberrotweil, et godt eksempel. Dette er en elegant og presis vin som gir markant uttrykk for terroir. Wagner starter innhøstingen tidlig for å beholde en høy syre i druene og samtidig holde alkoholnivået lavt. Dette gjør at en fin nerve beholdes, en nerve som understøtter den flotte frukten i vinen. Vinen har en behagelig fedme etter å ha modnet på bunnfallet i brukte eikefat, men fremstår på ingen måte opulent og bærer i så måte preg av Peters Wagners puristiske arbeid i kjelleren. Fattonene er fint integrert. Dette er en vin som balanserer tekstur og friskhet på en meget bra måte.

Wagner Oberrotweil Chardonnay 2019

Brukte franske eikefat i kjelleren hos Weingut Peter Wagner. Foto: Produsenten

Druematerialet som inngår i vinen kommer fra ulike vinmarker beliggende på mindre, smale terrasser i åssiden over Oberrotweil. Jordsmonnet består i hovedsak av sort vulkansk jord med flere tykke lag av løss på toppen. Vinstokkene er mellom 5 og 25 år gamle.

Peter Wagner starter innhøstingen av tidlig for å beholde syrenivået og friskheten i druene. Etter innhøsting legges hele klaser i en åpen presse i noen få timer. Druene presses deretter. For at mosten skal oksidere så mye som mulig, blir det ikke tilført svovel. Druemosten får så hvile på ståltanker i 24 timer, og blir deretter overført til brukte 350-liters franske eikefat for fermentering og modning. Naturlig gjæring begynner etter 3-5 dager og hele fermenteringen er fullført innen 14 dager. Vinen fatmodnes i 10 måneder. Vinen gjennomgår full malolaktisk omdanning og blendes til slutt før tapping på flaske.

Annonse

Annonse

Smaksnotat

Varenr: 13444001
Vin: Wagner Oberrotweil Chardonnay 2019
Region: Baden, Tyskland
Pris: 349,– kr (bestilling)
Importør: T&T Wine
Produsent: Weingut Peter Wagner
Alkohol:12.50% Sukker:3.0 g/l Syre:6.3 g/l
Druer: Chardonnay.
Beskrivelse: Innsmigrende på nesen med aromaer av grønne og gule epler, sitrusfrukter, fersken og stenfrukter, samt voks, blomster, mineraler, urter, litt krydder og tre. Snev av smør og nøtter. Middels til fyldig kropp med en utpreget god munnfølelse med litt fedme og herlig nerve. Flott konsentrasjon av saftig, kremet og mineralsk frukt på smak, med vekt på grønne og gule epler, stenfrukter, samt litt lime. Innslag av urter, krydder, nøtter, mineraler og litt tre. Frisk syre som bidrar til et nydelig løft i midtpartiet. Nydelig lengde med en tørr avslutning. En virkelig lekker tysk chardonnay. (ESH)
Poeng: 92

Legg igjen et svar