And the winner is……. I 2.utgave av serien «Judgement of Oslo» var det yngre viner laget på den skjøre, men akk så fantastiske druen Pinot Noir som stod for tur til å bedømmes mot hverandre. Mandatet til smakspanelet var «enkelt» – Hvilken vin er av best kvalitet?
Det var i 1976 at amerikanske viner laget på Chardonnay og Cabernet Sauvignon fikk sin entré i vinens «hall of fame» etter å ha vunnet sine klasser i konkurranse mot erketradisjonelle franske viner fra Burgund og Bordeaux under den berømte smakingen som senere fikk navnet «Judgement of Paris».
Smakingen «Judgement of Oslo» som ble holdt i Oslo høsten 2018 bekreftet tidligere funn om at noen av av verdens flotteste viner fortsatt kan lages på amerikansk jord. Opus One 1992 ble kåret til smakingens beste vin foran viner fra blant erke-klassiske slott som blant annet Ch.Mouton-Rothschild, Ch.Haut-Brion og Ch.Las-Cases.
6.mars 2019 var det viner laget på Pinot Noir som skulle testes mot hverandre og det var naturlig valg å avholde smakingen på Oslos nye kulturhus for vin, Vinoteket. Druen har opphav fra Burgund og ble funnet av munker i skogene rundt Burgund for over 1000 år siden. Det er en kjent frase blant vin-entusiastene at «kanskje begynner du å like viner fra andre områder, men du havner alltid til slutt i Burgund«.
I de siste årene har ikke kvaliteten blitt dårligere på vinene fra Burgund, heller tvert i mot, men de raskt stigende prisene og økt etterspørsel fra hele verden har gjort det tilnærmet umulig for den jevne entusiast smake topp-vinene fra området.
Det har derfor blitt naturlig å kunne se til andre områder i verden som dyrker druen. Godt hjulpet av Vinmonopolets spesialbutikker som hadde fokus på Pinot-vinene fra USA i 2013, begynte nordmenn å følge vinene fra vin-områdene i California og etterhvert Oregon. Det er spesielt vinene fra Sonoma, California som har skapt begeistring i Norge og kjente produsenter som Kistler, Occidental, Hirsch og Scherrer har spesielt utmerket seg.
I de siste to årene har viner fra et område jeg besøkte allerede tilbake til 2011 begynt å få stor internasjonal oppmerksomhet. I fra vinmarker med litt høyere beliggenhet og pent plassert i bakkant av Santa Barbara har innovative og kreative vinmakere fått arbeide litt i fred fra oppmerksomheten fra produsentene rundt Sonoma.
Produsenter som Ernst Storm, Gavin Chanin og ikke minst Rajat Parr, en av personene bak Sandhi og Domaine de la Côte, har virkelig begynt å få verdens søkelys rettet mot seg. Vinene har stort sett utmerket fruktkvalitet, lavere alkoholprosent og får i enkelte årganger også noe av det kjølige herbale preget som en kanskje sjelden opplever fra markene lengre nord.
Vinene
Til smakingen ble det valgt ut viner som vurderes til å være rundt samme kvalitetsnivå og fra forskjellige vinområder i verden. Kvaliteten på vinene kan oppsummeres som et godt enkelt-vinmarks premier cru nivå.
Burgund, Frankrike
Domaine Marquis d´Angerville Champans 2015
Patrice Rion Chambolle 1er Les Charmes 2015
Lucien Le Moine Vosne-Romanee 1er Surcots 2015
Sonoma og Santa Barbara, California
Lutum Durell Vineyard 2016
Domaine de la Côte Memorius 2016
Storm Duvarita Vineyard 2015
Tyskland
Künstler Assmannhauser Höllenberg Spätburgunder 2015
Slovenia
Marjan Simcic Opoka 2014
Australia
Thomas Hardy Eileen Hardy 2014
New Zealand
Felton Road Block 3
Gjennomføringen
Det var 12 vin-entusiaster med i smakspanelet som testet 10 viner blindt. Vinene ble dekantert ca 2-3 timer før smakingen startet. Vinene ble servert individuelt og panelet fikk ca 10-15 minutter på hver vin. Rekkefølgen var automatisk trukket.
Målet til panelet var å plukke ut de fem vinene som var av best kvalitet. Vinene ble så rangert av hver enkelt i panelet og gitt score fra 10p, 7p, 5p, 3p og 1p.
Poengsummene ble så utregnet og smakspanelet har kommet til følgende resultat etter mandatet om å kåre vinen med best kvalitet:
Resultatlisten
1) Lutum Durell Vineyard 2016 (USA – 92 poeng)
2) P.Rion Chambolle-Musigny 1er Les Charmes 2015 (Frankrike – 59 poeng)
3) Hardy Eileen Hardy 2014 (Australia – 45 poeng)
4) Künstler Assmannshauser Höllenberg 2015 (Tyskland – 41 poeng)
5) Marjan Simcic Opoka 2014 (Slovenia – 28 poeng)
6) Felton Road Block 3 2017 (New Zealand – 23 poeng)
7) Storm Duvarita Vineyards 2015 (USA – 10 poeng)
8) Lucien Le Moine 1er Les Suchots 2015 (Frankrike – 6 poeng)
9) Domaine Marquis d´Angerville Champans 2015 (Frankrike – 5 poeng)
10) Domaine de La Côte Memorius 2016 (USA – 3 poeng)
Vinneren
Vinneren er en unik vin. Det faktisk et virkelig anti-klimaks at vinen vinner denne smakingen. Lutum vil straks slutter å eksistere!
Virkelig? Ja. Lutum har fram til nå vært et prosjekt mellom Bill Price og Gavin Chanin og deres veier har grunnet forskjellige standpunkter kommet til veis ende. Price tar med seg familiens egne vinmarker fra Durell og Gap’s Crown Vineyards og vil fra nå av lage vinene sine under navnet Three Sticks Wines. Chanin vil på sin side fortsette å foredle vinmarkene han har i Sta. Rita Hills, Santa Barbara.
2016-årgangen av Lutum Durell blir derfor som nevnt den siste, så det er faktisk flere grunner til å sikre seg denne vinen.
Kommentar
Nok en gang viser en smaking som inkluderer viner fra andre områder enn druens opphavssted at også disse kan imponere. Lutums vin med druer fra Durell-vinmarken i Sonoma vinner overlegent over andre kjente viner fra Burgund. I tillegg vurderer panelet at det også lages god vin på Pinot Noir-druen også internt i Europa med godt resultat både for Spätburgunderen til Künstler og til den gode utgaven fra slovenske Marjan Simcic.
Når det gjelder vinene som er rangert nederst er det kanskje ikke overraskende at kvaliteten er vanskelig å lese foreløpig. Både Lucien Le Moine og Domaine d`Angerville lager flotte men thighte viner ment for tiår i kjelleren, spesielt fra den fabelaktige 2015-årgangen.
Her er det bra med fatbruk og vinene kan idag virke noe ubalanserte. Også vinene fra Rajat Parrs prosjekt Domaine de la Côte er ment for å kunne lagres i en god del år i en mørk kjeller.
Vinene i smakingen får av meg mellom 91-93 poeng og jeg oppfatter kvaliteten som høy på samtlige viner. Med viten om vinens etikett rangerer jeg selv vinene annerledes, der vinene fra Burgund kommer på toppen. Dette etter vurdering av blant annet fruktkvalitet, struktur og det store utviklingspotensialet.
Jeg tror derfor at resultatet fra panelet må sees på to måter:
A) Det lages strålende viner på Pinot Noir utenfor Burgund, både internt i Europa, men også i andre land som USA, Australia og New Zealand. I tillegg er gjerne prisene halvparten av tilsvarende kvalitet som finnes i Burgund.
B) Kjøpere av kvalitetsvin laget på Pinot må kartlegge sine behov. Er vinene ment for lagring innenfor de neste 5-10 årene og etikett-hysteriet ikke er så viktig vil det være svært mye å hente på å kjøpe viner utenfor Burgund.
Vil vin-entusiasten derimot har det klassiske uttrykket i fra druen og har tålmodighet til et par tiår med lagring vil fortsatt de anerkjente vinene fra Burgund i godt premier Cru-nivå være attraktive å samle på.
Avslutningsvis
Smakingen viser nok engang hvor vanskelig det er å vurdere vin, spesielt når etikettene er fjernet fra innholdet.
Jeg vil takke smakspanelet for en utmerket jobb og det er spesielt gøy å se at kvalitetsviner på Pinot Noir kan lages fra andre steder enn Burgund.
Så flott at dere har slike smakinger! Blindsmaking er den eneste måten å vurdere kvaliteten i vin, spør du meg. Men det er så vanskelige er å stole på dine egne vurderinger etter at vinen er avslørt. De beste vinsmakerne har ryggrad til å prøve blindt og stå for sine vurderinger etterpå. Jeg er stolt blindsmaker og har gått i baret mang en gang:-)
Hei Anders! Takk for tilbakemeldingen! Blindsmakinger er ytterst vanskelig altså! Men jeg er enig, det er jo den absolutt aller mest rettferdige veien å vurdere en vin på. Det er jo ikke å stikke under en stol at «etikett-poeng» kan fort gis under en vurdering av vin eller at fravær av «etiketter» kan gi trekk. Uansett – morsom smaking var det!