Skip to main content

Våren nærmer seg og vin-importørene begynner forsiktig å bytte fokus fra tyngre hvite og røde viner til en mer lettere stil som passer årstiden bedre. Kvalitetsmessig kan lanseringen på bestillingsutvalget i mars omtales som midt på treet uten lansering av de helt store toppene. Det er forsåvidt godt nytt – da kan vinentusiasten bruke pengene sine på gode kvalitetsviner uten fokus på etikettene.

Det er nyhetene som føres av Signature wines, Fondberg, Winetailor, Pure Wine, Treasury Wines og tre viner fra Moestue grape Selections som er forsøkt denne gang.

Blant disse nyhetene eller årgangsendringene er det absolutt topp-vinene til Domaine Vacheron fra Loire som skaper spesielt begeistring fra Frankrike. I tillegg er det en lang rekke Burgund-viner fra Jadot som lanseres, og flere av vinene begynner å bli ganske så drikkeklare med over 10 års alder.  Også et par av vinene fra 2016-årgangen til Jadot smaker fugl og er verdt å se litt nærmere på.

Den gamle California-produsenten Beaulieu skinner under den unge og karismatiske Trevor Durlings vinmaker-regime og alle de fire vinene som lanseres herfra er av god kvalitet.

Trevor Durling, Beaulieus unge og karismatiske sjefs-vinmaker. Foto: Botti.no

For dere som er på den spanske og portugisiske siden er det noen lekkerbisker som lanseres. Bodegas Lopez de Heredia Viña Bosconia i 2005-årgangen er virkelig en vin for entusiasten som liker det mer klassiske og rustikke preget fra Rioja. Prisen er utmerket. Har du et større budsjett og samler er aboslutt vinene fra Bodegas Aalto som holder til i regionen Ribera del Duero noe å sterkt vurdere. PS stråler i 2015-årgangen. Anerkjente Niepoort fra Portugal lanserer også en pen rødvin fra Bairrada som er av god kvalitet.

Fra Bordeuax finner vi et par gode lanseringer fra Ch.Lavillotte og Ch.Mauvesin fra den litt forglemmelige årgangen 2002. Sistnevnte vin lanseres oppsiktsvekkende nok til under 180 kroner. Forøvrig så har Ch.Mauvesin virkelig har tatt store steg de siste årene etter at eierne bak anerkjente slott som Ch.Langoa Barton og Leoville Barton overtok roret.

Det er også en liten – men pen samling av viner fra Tyskland som lanseres nå i Mars. Jeg vil nok en gang slå et slag for premium musserende viner fra Tyskland – såkalt Winzersekt som har minimum 9 måneders modning på bunnfall og som kommer med druer fra et av de 13 områdene for kvalitetsvin i Tyskland. Fordelen med musserende viner herfra er at de representerer deres terroir på en strålende måte og syren, spesielt fra Riesling-druen, gir en spesiell friskhet i vinene som generelt gir en god opplevelse.

Tysk premium sekt lages i mange varianter. Foto: Botti.no

Jeg har selv besøkt både vinprodusentene BARTH og Griesel og begge husene lager premium sekt av høy kvalitet. Det er meget bra at disse nå lanseres på det norske markedet. Førstnevnte lager kanskje den aller beste sekten som lages i Tyskland i form av deres Grosse Lage Hassel. 

Mark Barth lager Premium-sekt av høy kvalitet. Foto: Botti.no

Den fantastiske kjelleren til Griesel. Foto: Botti.no

I den gode 2017-årgangen for Riesling Grosses Gewächs lanseres det også høykvalitets-viner fra Wagner-Stempel og Schäfer-Frölich. Heekretz fra førstnevnte produsent var kun slått av legenden Keller Morstein da 100 GG-viner ble testet av meg under høstens slipp av 2017-årgangen i Wiesbaden, Tyskland.

Til slutt vil jeg også trekke fram Spätburgunderen til Kloster-Eberbach fra den særpregede vinmarken Höllenberg som ligger i enklaven Assmannshäuser i Rheingau. Her har Pinot noir (Spätburgunder) blitt dyrket i århundrer. Det er ikke sikkert at alle entusiaster vil synes vinen smaker godt, men vinen viser virkelig mye terroir og særpreg. Dette er en meget lærerik vin.

Ærverdige Kloster-Eberbach. Foto: Botti.no

Det lanseres også andre viner som av praktiske årsaker ikke er testet. Spesielt vinene fra anerkjente burgund-produsenten de Montille og vinen Chambolle-Musigny 1er Les Cras 2015 fra G.Barthod vil skape litt oppmerksomhet. Enkelt-vinmarksvinene til kooperativet Prod.del Barbaresco i 2014-årgangen vil også skape nysgjerrighet, selv om disse vinene av uforståelige grunner er priset høyere enn hva du kjøper de for på restauranter i Piemonte-området.

Smaksnotater

Her finner du smaksnotater på 55 viner. 

Vinene merket NYHET lanseres på Vinmonopolets nettbutikk fredag 1. mars 2019 kl 0800. (Merk at telefonbestilling åpnes nå etter kl 1000)

De øvrige vinene som omhandles fra bestillingsutvalget er viner med årgangsendring. Vinene kan allerede ha blitt lansert eller er i ferd med bli lansert i ny årgang. Det kan derfor stå på nettsiden til Vinmonopolet at vinen er «utsolgt» eller at det foreløpig står feil årgang.

Vinene som jeg mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt». 

Bestillingsutvalget mars 2019 – Musserende og hvite viner

Bestillingsutvalget mars 2019 – Røde viner

 

Legg igjen et svar