Massolinos historie
Det var Francos oldefar Giovanni som grunnla vineriet tilbake i 1896 da han flyttet fra Monforte til Serralunga d`Alba hvor han etablerte et gårdsbruk. På den tiden var det harde økonomiske tider og druedyrking var tradisjonelt bare en del av gårdsdriften for å få endene til å møtes. Det var det også hos familien Massolino. – Min oldefar dyrket grønnsaker, hasselnøtter, korn og hadde gårdsdyr. Samtidig gjorde han en liten vinproduksjon som han solgte bort i bulk.
Utover 1900-tallet fikk vinproduksjonen en større rolle. Sønnen Giuseppe og søsteren Angela bygde den første vinkjelleren under farens gård. Men det var ikke problemfrie tider den gang heller. Franco forteller. – Vi har idag opplevd trøbbel med Covid-situasjonen. Men vi må huske at generasjonen på den tiden levde igjennom to verdenskriger. Så krisen vi opplever i dag er ingen ting opp mot hva tidligere generasjoner strevde med, reflekterer Franco klokt. Selv igjennom harde tider hadde Massolino steg for steg framskritt i vinproduksjonen. De kjøpte etter hvert opp vinmarker i det som er ettertraktede vinmarker i både Serralunga og Castiglione Falletto. Massolino respekt og omdømme økte både innlands og utlands.
Familiebedrift
Det er Franco og broren Roberto som i dag driver gården videre sammen med sine familier. Produksjon av andre gårdsprodukter er for lengst historie. Totalproduksjonen er ganske stor på ca. 350 000 flasker fordelt på viner laget av druer som Nebbiolo, Barbera, Chardonnay, Dolcetto og Moscato. Selv om Massolino eier mye vinmark karakterer Franco Massolino seg som en del av en familiebedrift. – Vi i familien har full kontroll over de tre viktige faktorene; Vinmark, kjellerarbeid og distribusjon. I tillegg har vi et meget godt team med mennesker som arbeider hardt for oss med de samme ideene. Så vi håper at vi selv om vi er en gammel kjeller, kan vi være dynamiske i framtiden sier Franco.
Kvalitetsviner
På kvalitetssiden er det Massolinos fire Baroloer fra enkeltvinmarker som imponerer mest og oser karakter og tradisjonell stramhet. Tre av vinmarkene – Indrefileten Vigna Rionda, Parfada, Margheria ligger innenfor landsbygrensene til Serralunga mens Parussi tilhører kommunen Castiglione Falletto. Massolino-familien greier med disse vinmarkene å uttrykke ulikhetene og særegenhetene med Massololinos faste klassiske avtrykk som en slags rød tråd.
– Jeg er glad du nevner det, sier Franco. Vi ønsker å vise fram det naturlige DNA`et i de ulike vinmarkene. Det er vårt uttalte mål. – På enkeltvinmarksvinene Parfada, Parussi og Margheria bruker vi mer eller mindre lik klassisk vinifikasjon. Vi bruker stedsegen gjær, samme temperatur under fermenteringen og ca. 15 – 20 dager maserasjonstid. Modningen foregår i ca. 30 måneder på Botti. Da vil det ulike mikroklimaet og jordsmonnet merkes i vinene konkluderer Franco.
Flaggskipet er Vigna Rionda. Massoino er det største landeieren i kanskje Barolo-sones aller beste vinmark med eierskap i 2.3 hektar vinmark. Her er også tradisjonell vinifikasjon som gjelder. Jordsmonnet består i hovedsak av mergel og kalkstein og krever lang lagringstid i kjelleren. Maserasjonstiden er på 25-30 dager og modningen foregår tre år på større Botti før ekstra to år lagring på flaske følger lansering.
Tradisjonell – med modernistisk eksperiment
I dag står Massolino støtt med begge bein plantet i den tradisjonelle retningen. Sånn har det ikke alltid vært. Den unge Franco var ikke fremmed for å eksprimentere. Når «Barolo-boys bølgen» (Introduksjon av franske barriques og meget kort maserasjonstid under vinifikasjonen) var på den høyeste på 80 og 90-tallet var Franco i lettpåvirkelig alder i livet sitt. – Du kan tenke deg å være 20 år og plutselig begynne å arbeide i en 100 år gammel kjeller. Da er du litt rebell og ønsker å gjøre noe som representerer din personalitet klukker Franco.
– Det var virkelig en morsom periode med teste viner fra forskjellige stiler og lagringsmetoder. Franco og familien ble også påvirket til å teste mer moderne vinifikasjonsmetoder. I 1990 ble Parfada valgt ut til å være testmark for familien og druene fikk kort maserasjonstid på noen dager og ble typeriktig modnet på franske Barriques. Resten av porteføljen ble derimot tro til den klassiske linjen med lengre maserasjonstid og modning på store fat.
Parfada ble igjen klassisk i uttrykket i 2007. Vi erkjente etter hvert at Nebbiolo på den med moderne siden laget gode Baroloer, men at Parfada modnet på Barriques ikke representerte 100% Massolino. Vi avsluttet derfor eksprimentet forteller Franco avslutningsvis.
Smaksnotater
Massolinos cruer lanseres i tilleggsurvalget og bestillingsutvalget 6.november 2024 kl 0800.
Varenr: 17821301
Vin: Massolino Barolo Vigna Rionda Riserva 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 1 999,90 kr
Importør: Red & White
Produsent: Massolino
Alkohol:14.50%
Druer: Nebbiolo.
Beskrivelse: Rik og tøff med mye av alt dette her. Kirsebær, røde andre toner, krydder, lær og lakris. Lett balsamisk toner og appelsinskall. Herlige aromaer! Tett og fokusert Barolo som holder på sine konsentrerte frukter, men allikevel greier å årgangen og gi allerede. Tett rødbærsfrukt, balsamico, einer, lakris og tobakk. Lang herlig tett utgang. En flott vin for de neste 15,
Poeng: 96
Varenr: 18697601
Vin: Massolino Barolo Margheria 2020
Region: Piemonte, Italia
Pris: 949,90 kr (tillegg)
Importør: Red & White
Produsent: Massolino
Alkohol:14.50%
Druer: Nebbiolo.
Beskrivelse: Parfymert, innbydende og deilig i aromaene. Mye blomst i seg over kirsebær, våt damp og lakris. Tiltalende og middels til fyldig Barolo med masse sjarmere i seg. Kirsebær, lysere røde bær, appelsinskall, lær og lakris, Lang fast tanniner på utgangen. Pen syre holder vinen frisk, Topp vin!
Poeng: 94
Varenr: 18697801
Vin: Massolino Barolo Parussi 2020
Region: Piemonte, Italia
Pris: 954,90 kr (tillegg)
Importør: Red & White
Produsent: Massolino
Alkohol:14.50%
Druer: Nebbiolo.
Beskrivelse: Litt mer lukket, men har en fin underliggende kraft i seg med tette røde bær. Litt våt damp kanskje og mye deilig krydder. Middels til fyldig vin med mye smak i seg. Røde tette bær, kirsebær, einer, litt skall og lakris. Lang fast utgang. Flott vin.
Poeng: 93
Varenr: 18697701
Vin: Massolino Barolo Parafada 2020
Region: Piemonte, Italia
Pris: 989,90 kr (tillegg)
Importør: Red & White
Produsent: Massolino
Alkohol:15.00%
Druer: Nebbiolo.
Beskrivelse: Tiltalende og storsjarmør i aromaene med sløret kirsebærsfrukt, roser og grønne toner. Middels til fyldig vin som oser bare med struktur og rød fruktglede også. Stram, men fortsatt på den sjarmerende siden. Tøff herlighet!
Poeng: 93
Varenr: 11201101
Vin: Massolino Langhe Nebbiolo 2020
Region: Piemonte, Italia
Pris: 339,90 kr
Importør: Red & White
Produsent: Massolino
Alkohol:14.50% Sukker:3.0 g/l Syre:5.6 g/l
Druer: nebbiolo og nebbiolo.
Beskrivelse: Floral og innbydende med kirsebær, sursøt frukt, Grønne krydder og lær. Middels fyldig vin med god fruktkarakter med røde bær. Lett fint bitt. God vin som drikker fint.
Poeng: 90
Elsker å lese om produsenter fra Serralunga 🙂
På Polet kan man også få tak i en Barbera fra Massolino som heter Gisep i 2016 og 17. Har du smakt noen av disse ?
Mvh.
BSS
Hei Bjørn!
Beklager. 2017 ble lansert etter smakingen ble gjennomført. Men av erfaring vil Gisep også være bra i de fleste årganger.