Skip to main content

Fjerde generasjon Massolino på digitale plattformer

Franco Massolino. Foto: Produsenten.

– Det er ingen værmelding i denne situasjonen. Atmosfæren er uvirkelig. Men hva kan vi gjøre? Naturen bryr seg ikke om Covid. Vi må ta hånd om vinmarkene allikevel. Franco Massolino, mannen som sitter foran meg på en PC-skjerm, er fjerde generasjon Massolino. Han slår ut hendene med fattet mine.

Mitt planlagte besøk hos Franco i Serralunga d`Alba er flyttet til høyteknologisk møte via nettmøte-plattformen Zoom. Det fungerer godt, selv om synet av ekte tradisjonell Botti`er gjør seg best med personlig oppmøte. Franco ser derimot ikke bare mørkt på fraværet av besøk og til vanlig en hektisk hverdag. – De nye måtene vi oppdager å kommunisere på under kriser er også positive. Vi finner nye måter å møtes på uten å reise så mye. Franco har også gjenoppdaget andre aspekter under krisen. – Vi i familien har hatt tid til å arbeide med ting vi ikke har gjort de siste årene. Vi oppdager ting på nytt igjen som vi hadde kanskje glemt i en ellers travel hverdag. Vi får se noe positivt i et vanskelig år også oppsummerer Franco rundt pandemien som har ryster en hel verden.

Massolinos historie 

Renato, Franco, Giovanni og Roberto Massolino. Foto: Produsenten.

Massolino-familien flyttet til Serralunga på slutten av 1800-tallet. Foto: Produsenten.

Familien Massolino har gjennom historien greid seg igjennom usikre tider før. Det var Francos oldefar Giovanni som grunnla vineriet tilbake i 1896 da han flyttet fra Monforte til Serralunga d`Alba hvor han etablerte et gårdsbruk. På den tiden var det harde økonomiske tider og druedyrking var tradisjonelt bare en del av gårdsdriften for å få endene til å møtes. Det var det også hos familien Massolino. – Min oldefar dyrket grønnsaker, hasselnøtter, korn og hadde gårdsdyr. Samtidig gjorde han en liten vinproduksjon som han solgte bort i bulk.

Utover 1900-tallet fikk vinproduksjonen en større rolle. Sønnen Giuseppe og søsteren Angela bygde den første vinkjelleren under farens gård. Men det var ikke problemfrie tider den gang heller. Franco forteller. – Vi opplever i dag trøbbel med Covid-situasjonen. Men vi må huske at generasjonen på den tiden levde igjennom to verdenskriger. Så krisen vi opplever i dag er ingen ting opp mot hva tidligere generasjoner strevde med, reflekterer Franco klokt. Selv igjennom harde tider hadde Massolino steg for steg framskritt i vinproduksjonen. De kjøpte etter hvert opp vinmarker i det som er ettertraktede vinmarker i både Serralunga og Castiglione Falletto. Massolino respekt og omdømme økte både innlands og utlands.

Familiebedrift 

Familien på syv kontrollerer nøkkelrollene – ansvar for vinmark, vinmaking og distribusjonsleddet. Foto: Produsenten.

Det er Franco og broren Roberto som i dag driver gården videre sammen med sine familier. Produksjon av andre gårdsprodukter er for lengst historie. Totalproduksjonen er ganske stor på ca. 350 000 flasker fordelt på viner laget av druer som Nebbiolo, Barbera, Chardonnay, Dolcetto og Moscato. Selv om Massolino eier mye vinmark karakterer Franco Massolino seg som en del av en  familiebedrift. – Vi i familien har full kontroll over de tre viktige faktorene; Vinmark, kjellerarbeid og distribusjon. I tillegg har vi et meget godt team med mennesker som arbeider hardt for oss med de samme ideene. Så vi håper at vi selv om vi er en gammel kjeller, kan vi være dynamiske i framtiden sier Franco.

Kvalitetsviner

De 2.3 hektar vinplottene i den eminente vinmarken «Vigna Rionda» er familiens kronjuveler. Foto: Produsenten.

På kvalitetssiden er det Massolinos fire Baroloer fra enkeltvinmarker som imponerer mest og oser karakter og tradisjonell stramhet. Tre av vinmarkene – Indrefileten Vigna Rionda,  Parfada, Margheria ligger innenfor landsbygrensene til Serralunga mens Parussi tilhører kommunen Castiglione Falletto. Massolino-familien greier med disse vinmarkene å uttrykke ulikhetene og særegenhetene med Massololinos faste klassiske avtrykk som en slags rød tråd.

– Jeg er glad du nevner det, sier Franco. Vi ønsker å vise fram det naturlige DNA`et i de ulike vinmarkene. Det er vårt uttalte mål. – På enkeltvinmarksvinene Parfada, Parussi og Margheria bruker vi mer eller mindre lik klassisk vinifikasjon. Vi bruker stedsegen gjær, samme temperatur under fermenteringen og ca. 15 – 20 dager maserasjonstid. Modningen foregår i ca. 30 måneder på Botti. Da vil det ulike mikroklimaet og jordsmonnet merkes i vinene konkluderer Franco.

Flaggskipet er Vigna Rionda. Massoino er det største landeieren i marken med eierskap i 2.3 hektar vinmark. også her er det tradisjonell vinifikasjon som gjelder. Jordsmonnet består i hovedsak av mergel og kalkstein og krever lang lagringstid i kjelleren. Maserasjonstiden er på 25-30 dager og modningen foregår tre år på større Botti før ekstra to år lagring på flaske følger lansering.

Tradisjonell – med modernistisk eksperiment

Siden 2007 har Massolino føttene plantet solid i det klassiske uttrykket. Foto: Produsenten.

I dag står Massolino støtt med begge bein plantet i den tradisjonelle retningen. Sånn har det ikke alltid vært. Den unge Franco var ikke fremmed for å eksprimentere. Når «Barolo-boys bølgen» (Introduksjon av franske barriques og meget kort maserasjonstid under vinifikasjonen) var på den høyeste på 80 og 90-tallet  var Franco i lettpåvirkelig alder i livet sitt. – Du kan tenke deg å være 20 år og plutselig begynne å arbeide i en 100 år gammel kjeller. Da er du litt rebell og ønsker å gjøre noe som representerer din personalitet klukker Franco. Macbooken nesten rister.

– Det var virkelig en morsom periode med teste viner fra forskjellige stiler og lagringsmetoder. Franco og familien ble også påvirket til å teste mer moderne vinifikasjonsmetoder. I 1990 ble Parfada valgt ut til å være testmark for familien og druene fikk kort maserasjonstid på noen dager og ble typeriktig modnet på franske Barriques. Resten av porteføljen ble derimot tro til den klassiske linjen med lengre maserasjonstid og modning på store fat.

Parfada ble igjen klassisk i uttrykket i 2007. Vi erkjente etter hvert at Nebbiolo på den med moderne siden laget gode Baroloer, men at Parfada modnet på Barriques ikke representerte 100% Massolino. Vi avsluttet derfor eksprimentet forteller Franco avslutningsvis.

Smaksnotater (Trykk på bildet)

2 kommentarer

 • Bjørn S Sundberg sier:

  Elsker å lese om produsenter fra Serralunga 🙂
  På Polet kan man også få tak i en Barbera fra Massolino som heter Gisep i 2016 og 17. Har du smakt noen av disse ?

  Mvh.
  BSS

  • Brattland sier:

   Hei Bjørn!

   Beklager. 2017 ble lansert etter smakingen ble gjennomført. Men av erfaring vil Gisep også være bra i de fleste årganger.

Legg igjen et svar