Skip to main content

Det er årets siste lansering på bestillingsutvalget og importørene feirer begivenheten med å lansere en rekke ettertraktede viner fra noen av verdens beste produsenter. Fredag 2 november kl 0800 vil bli en svært travel dag på Vinmonopolets nettbutikk. Her har du smaksnotater på herlige røde viner. 

Det er bare å si det høyt – Dette er årets absolutte høydepunkt når det gjelder nyhetslanseringer av røde viner bestillings- og tilleggsutvalget. Ja, jeg tror det er kun spesiallanseringen av Burgund 2015 som er et hestehodet foran når vi tar med lanseringene hos spesialbutikkene også.

Så – hvilke viner lanseres eller har nylig har fått årgangsendring? Og hvilke knippe ettertraktede viner kan du spesialbestille fra importør?

I kjelleren til Vietti. Foto: Botti.no

Hvor skal man begynne..? Tja, Piemonte da. Endelig er det mulig å få tak i Vietti sine fabelaktige Cru´er i Norge igjen. 9 flasker Vietti Ravera og Rocche lanseres sammen med 12 flasker Lazzarito i den gode 2014-årgangen. I tillegg kommer endelig Roagna sine ettertraktede Baroloer og Barbarescoer i den meget gode 2013-årgangen. Enkeltvinmarksvinene fra Asili, Paje og Pira er stunning. Fra samme årgang kommer også de flotte vinene til Brovia fra enkeltvinmarkene Brea Ca´Mia, Rocche og Villero. I tillegg lanseres også deres Barolo Unio 2014 (Ingen Cru i denne årgangen – druer fra to av enkeltvinmarkene gikk i denne vinen).

Brovia. Fantastisk tradisjonell produsent. Foto: Botti.no

Det skal også nevnes at vinmonopolene på Skøyen og Aker Brygge har fått inn Gaja Sori Lorenzo i 1999 og 2013 årgangen. To helt fantastiske viner.

Fra Toscana kommer to av mine personlige favoritter – Fontodi Flaccianello og Vigna del Sorbo i en voldsom årgang for disse vinene, nemlig 2015. Flaccianello`en kan overleve en voksen mann med sin fantastiske konsentrasjon og struktur. En av årets absolutte beste viner for meg  så langt er Altesino sin Brunello fra enkeltvinmarksvinen Montosoli. De ordinære flaskene er forlengst utsolgt, men nå har du muligheten til å sikre deg en 5 liters flaske. Det er heftig. Det er også verdt å trekke fra Gustaferro sin Taurasi med druer fra upodede vinstokker som er hele 150-200 år gamle. 

Altesino-marken som ligger på nedsiden av selve gården. Øverst til venstre skimtes Montesoli-marken. Foto: Botti.no

Fra Frankrike kommer det også noen velkjente kvalitetsviner. Alle lala-vinene fra Guigal (La Mouline, Landonne, og Turque) kommer i den klassiske og flotte 2014-årgangen. I søndre del av dalen finner du en av de beste Chateauneuf-du-pape som finnes – nemlig den flotte Jansasse Vielles vignes i 2016-årgangen. Det er også to friske og flotte viner fra Beaujolais som mange vil like i Ch. Thivin Zaccharie 2017 og J-P Thevenet Morgon Vielles vignes 2017. Det skal også nevnes at det er flere Bordeaux-viner som relanseres eller har kommet i nytt parti. 2014-årgangen fra Haut-bailly og Leoville Barton i 2014 er virkelig fine viner en bør vurdere på nytt. De to kommende årgangene 2015 og 2016 er flotte, men prisene vil også være ganske så stramme.

Nydelige Bordeaux. Foto: Botti.no

Vil du ha Syrah fra ny-verden går du trygt til Penfolds nye årganger St.Henri 2015 og ikon-vinen Grange 2014. 

Portugal stiller på nytt igjen med Colares-vinene fra Adega Viuva Gomes i 1965 og 1967-årgangen. Niepoort sin sjeldne Turris 2013 fra 0,8 hektar vinmark ved Cima Corgo i Duoro er også verdt å følge med på.

Keller sin Spätburgunder R fra Tyskland er allokert og viser at dette er ettertraktede varer.

Og til slutt – Norman Hardie sine Pinot-viner fra Canada – virkelig frisk og særpregede viner. Spesielle saker egentlig.

Neida…. Tulla – Jeg glemte Ridge Monte Bello, Geyserville, Littorai, Kistler, Occidental og Sadie. De vil det nok bli rift om også. På grunn av at vinene kom lovlig sent til Norge vil ikke vinpressen få smake de før lanseringsdagen. Men kommer forhåpentligvis tilbake med notater her.

Og helt til slutt – på spesialbestilling kan du få tak i Biondi Santi 1997 og Corison 2014. Bare nevner det.

Smaksnotater 

Smaksnotater – Bestillingsutvalget – November 2018 – Røde viner

Legg igjen et svar