Skip to main content

Det er av og til spesielle anledninger som gjør at det er ekstra grunn til å feire, sørge eller gjøre den ekstra investeringen som forsvarer innkjøp av noen av verdens beste viner. Nå lanseres det noen helt spesielle viner fra utvalgte «power-houses» fra Bordeaux, Toscana, Barolo, Còte-Rôtie og Cornas samt en kommende stjerne fra Champagne-distriktet som vil være utmerket til det spesielle innkjøpet.

Det er utvalgte importører som i disse dager lanserer viner i tilleggsutvalget eller som spesialbestilling direkte hos importør. Dette er helt spesielle viner som mange vin-entusiaster bare kan drømme om å ha i kjelleren.

Fra St.Estéphe, den nordligste appellasjonen av de fem største på vestsiden av Bordeaux, kommer 2016-årgangen fra topp-slottet Ch.Cos d´Estournel. Vinen har vært vanskelig å få tak i, men er nå mulig å bestille på tilleggsutvalget.

Ch.Pontet Canet 2009 fra Pauillac ble berømt da vinen fikk 100 poeng hos internasjonal vinpresse og representerer den «nye vinen» fra Pauillac på en god måte. Prisen er dessverre nesten tredoblet siden lansering, men det er i dag markedsprisen. Vinen vil uten problemer lagre i minst 20 år i vinkjelleren.

Fantastisk utsikt hos Pontet Canet. Foto: Botti.no

Fra St.Julien re-lanseres 2010-årgangen fra det gode slottet Ch.Leoville Poyferre som har laget en vin for evigheten i denne superbe årgangen.

Fra Margaux kommer vinen fra det gode slottet Ch.Rauzan Segla i den knallgode 2016-årgangen. Prisen er særdeles bra og vil være et meget gunstig kjøp.

Lengre sør på vestsiden av Bordeaux blir det lansert en kjeller-kandidat som mange gikk glipp av i fjor, da logistikk-utfordringer hindret lansering av Norges favoritten Haut-Bailly 2015 under Vinmonopolets Spesiallansering. Nå er vinen endelig tilgjengelig på det norske markedet til en akseptabel penge.

På den andre siden av elven finner Ch.Angèlus som endelig er tilbake på det norske markedet, dog som spesialbestilling. Slottet fikk fortjent status som A-slott innenfor St.Emilion-appellasjonen i 2012 og deler i dag utmerkelsen sammen med Ch.Ausone, Ch.Cheval Blanc og Ch.Pavie. Med opprykket til den ypperste elite kom dessverre også den store prisøkningen og prisene (I Norge) er rundt som de øvrige topp-vinene fra Bordeaux. Det er hele seks årganger som nå er tilgjengelig med viner fra årene 2006, 2009, 2011, 2012, 2014 og 2015. Alle vinene leverer meget bra med et godt uttrykk fra de forskjellige årgangens karakter. 2009-årgangen er eksepsjonell og er en av verdenes aller beste viner.

Ch.Angélus med sin kjente klokke. Foto: Botti.no

Fra Toscana kommer Antinoris flaggskip Matarocchio 2013 som lages på noe så spesielt som 100% Cabernet Franc. Vinen oser særpreg og karakter. Vinen er også et godt motstykke til Bordeauxs opprivende årgang 2013, og kan være et godt alternativ for de som har noe feire fra dette spesifikke året.

Antinoris «into the future» vineri. Foto: Produsenten.

Fra Piemonte er Aldo Conternos topp-Cuvèe GranBussia igjen tilgjengelig i 2009-årgangen. Vinen ble utsolgt under Italia-lanseringen i september, men importøren har fått noen nye flasker som er mulig å bestille som spesialbestilling. Dette er absolutt en av de beste Baroloene som produseres og er virkelig en vin for samleren.

Giacomo Conterno lager fantastiske Baroloer hos Aldo Conterno sammen med sine to brødre. Foto: Botti.no

Det er også kommet noen nye flasker fra de svært ettertrakende Cornas-vinene til Aguste Clape og Franck Balthazar i den meget gode 2016-årgangen. Dette er viner som ble utsolgt etter få minutter under Rhône-lanseringen nå i oktober. Det er hastverk for vin-entusiastene som ønsker å få tak i disse ettertraktede vinene fra Cornas, kanskje Nord-Rhônes mest særpregede appellasjon. Vinene er å finne som spesialbestilling. 

I tillegg er det å finne eldre årganger av toppvinene til Cotie-Rôties aller største (og beste) produsent Guigal. Spesielt La Mouline fra 2006-årgangen imponerer allerede og passer utmerket til høstens retter. Merk at prisene er meget pene vs de nyeste årgangene. 

Franck Balthazar – en av erke-tradisjonalistene fra Cornas som lager fantastiske viner. Foto: Botti.no

Helt til slutt er det verdt å trekke fram den nye topp-champagnen Grand Cru Blanc De Blancs 2013 fra den fabelaktige produsenten Leclerc Briant. Champagnen overtar for den tidligere topp-vinen som kun hadde druer fra Cramant-området. I den nye topp-cuvéen er det også tatt inn druer fra Avize. Champagnen viser den ypperste presisjon og får fram en unik smak av områdets terroir.

Smaksnotater

Her er 18 smaksnotater på viner som nå lanseres på tilleggsutvalget eller er gjort tilgjengelig som spesialbestilling direkte hos importør.

Vinene merket RW er smakt og bedømmet av Bottis medarbeider Rune Wasshaug. 

Smaksnotater – tilleggsutvalget og spesialbestilling – November 2019

2 kommentarer

Legg igjen et svar