Skip to main content

Det er årets siste lansering av nyheter på bestilingsutvalget og i år som i fjor er november den måneden som utmerker seg med lansering av svært mange kvalitetsviner. Det er både årgangsendringer og nyheter som gjør at denne lanseringen kommer til å skape lett storm Vinmonopolets nettbutikk 1.november 2019. 

I tradisjonen tro gjør vin-importørene det lett å kjøpe inn julegaver til vin-entusiasten i årDet er dyre, men ettertraktede viner som nå lanseres og mange entusiaster vil smile bredt av å finne noen av disse vinene under juletreet. Det er også en del nyheter i de mer rimelige prisklassene som drikker veldig godt i dag, og som vil imponere mange under kommende høytidsselskaper.

Musserende og hvite viner

Champagnens kanskje gjeveste produsent – Sálon – er fortsatt tilgjengelig i 1997-årgangen og importøren har valgt å sette ned prisen 1000 kroner, noe som er lurt. For de som har kapital er det absolutt verdt investeringen for å smake en mer moden legendevin.

Hvis ikke kapitalen er til stede trenger en ikke å fortvile. Champagnene fra Domaine Vouvette et Sorbée og Ulysse Collin imponerer med sin fantastiske mineral-rikhet. Dette er musserende viner som skriker særpreg og er virkelig verdt å investere i. Dette er uten tvil produsenter som snart er stjernerChampagne-himmelen med dertil økte priser.

Det er også verdt å trekke fram en norsk (!) produsent. Sider-produsenten Alde fra Vikebygd lager en godbit som vil være den perfekte Aperitif før juleselskapet ditt. Virkelig frisk og imponerende Sider.

Når gjelder de hvite vinene merkes det at sommer snart blir til vinter. Det er ikke den største lanseringen av lysere viner denne gang, men noen kvalitetsviner er det verdt å legge merke til.

Chablis-produsenten Duplessis lager gode viner i 2017-årgangen og topp-vinen Les Clos har bra levetid i kjelleren. Burgund-produsenten Ch.de Puligny-Montrachet lager en meget pen vin fra marken La Garenne i 2014 årgangen som bare skriker drikkeglede. Kommune-vinene fra Hendri Delagrange viser virkelig forskjellene i mellom appellasjonene Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet og Meursault og forfører til en fornuftig penge. Det er også verdt å nevne ukjente Capuano-Ferreri som lager noen gode burgundere til tiltalende priser. For de som søker etter noe utenom det vanlige er vinene fra den svært gode Sicilia-produsenten Alberto Graci verdt å utheve. Dette er viner med særpreg.

Når det gjelder søtere viner til jul må Felsinas Vin Santo 2007 være den perfekt vin til under 300 kroner for en halv flaske. Dette er virkelig en forførende godbit!

Røde viner

Blant toppsjiktet er det absolutt topp-vinene til Fontodi – Flaccinello og Vigna del Sorbo – som kommer til å gjøre det hett hos kundebehandlerne på Vinmonopolet. Vinene stråler vanvittig i 2016-årgangen og trolig har ikke Fontodi laget bedre vin noen gang. Prisene øker, men kvaliteten overgår innsatsen. Det er også verdt å merke at disse vinene er langt dyrere i utlandet.

Det er også gledelig å se at topp-vinene til Barolo-legenden Giacomo Conterno er å finne på bestillingsutvalget. Det er lenge siden Barolos kanskje aller gjeveste vin Monfortino var mulig å bestille for den vanlige kunden. Vinen koster mye penger, men har et potensiale til å bli en virkelig klassiker med årene. Også Conternos Francia og Cerretta stråler i den varme, men meget gode årgangen 2015. Spesielt hans Cerretta stråler og forfører vanvittig. Andre viner som har vært vanskelig å finne i de siste årene er vinene til Domenico Clerico fra Monforte d´alba. Produsenten var en av de fremste innenfor den moderne stilen på 90-tallet med blant annet tydelig bruk av nye barriques. Nå er fatbruken betydelig redusert og Baroloene modnes på 70% brukte og 30% nye barriques i 16 måneder før vinen får nye 16 måneder på store botti. 

Når det gjelder andre røde topp-viner er er det verdt å merke seg blant annet Vega Sicilia Unico 2006, Talenti Brunello di Montalcino Riserva 2013, Domaine Roasting Côte-Rôtie La Landonne 2016 og Clos des Papes 2016 som lager noe helt særegne viner. Vinene fra Ridge og Roagna vil også gi pågang fredag. For førstnevnte er det forståelig, Ridge Monte Bello 2016 imponerer og framstår som ber balansert en strammere årganger.  Når det gjelder Roagna er vinene sent ankommet landet og vil ikke bli testet før lansering.

I mellomsjiktet prismessig er det noen virkelige godbiter. Clos Mogador fra Priorat lager en særdeles flott vin i 2016-årgangen til i underkant av 600 kroner i Norge. Vinene fra amerikanske Duckhorn er endelig igjen å se i Norge og flere av vinene imponerer. Barbaresco-produsenten Rizzi er nok ukjent for de fleste, men vinene imponerer, også dette i en 2016-årgang. 

Fra Beaujolais kommer noen etterlengtede produsenter som ofte blir utsolgt på kort tid. Yann Bertrands vin fra Fleurie og Jean-Paul Thévenets Morgon fortsetter å imponerere år etter år.

Vinen som så absolutt imponerer mest under lanseringen er svært overraskende. Vinen på Carignan-druen fra Mas Zenitude i Languedoc viser hvordan kombinasjonen av svært gamle vinstokker og årvåkent arbeid i vinkjelleren kan gi gull. Vinene har særdeles god frukt og vil ha den lett rustikke følelsen som vil passe utmerket til vinterens høstretter. Soleklart 93 poeng, og prisen? 300 kroner!

Så kort oppsummert – Dette er en meget god lansering og her er det mye godt i vente.

Smaksnotater

Her kan du lese hele 140 smaksnotater på viner som lanseres nå eller akkurat har hatt årgangsendring.

Smaksnotater – musserende og hvite viner – bestillingsutvalget november 2019

Smaksnotater – røde viner – bestillingsutvalget – November 2019

15 på topp – Nyhetslansering november 2019

 

Legg igjen et svar