Skip to main content

Vinmonopolet bunkrer for jul og satser under November-lanseringen på alternative musserende viner, fete hvitviner, rødvin fra nye verden og ikke minst Portvin. Treffer Vinmonopolet blink denne gang? Tja. Fullt hus på de musserende vinene og Portvinen, men Polet må dessverre ut i strafferunden når det gjelder de røde og til dels hvite vinene. 

Høsttilbud på medlemskap hos Botti – 20% rabatt! 

I forbindelse med denne lanseringen er det mulighet å bli medlem av Botti for kun 239 kroner og lese tusenvis av smaksnotater på nyhetslanseringen fram til Juli 2021. Bruk voucher-kode bottihøst2020 under bestilling og få 20%. Nettsiden tar selvfølgelig både tradisjonell bankkort og moderne VIPPS.

Musserende viner med særpreg

Vinmonopolet registrer fortsatt et godt salg av de musserende vinene selv under pandemien. Selv om festen er satt på vent, ønsker vi fortatt glass med bobler og Vinmonopolet forsøker under denne lanseringen med å utfordre Dronningen av musserende viner – Champagne. I november vil vi i basishyllene finne flere typer musserende viner blant annet fra:

Tysk sekt med en høy andel Pinot Noir/Spätburgunder
Grosse Reserve-sekt fra Østerrike
Musserende fra California i USA med en høy andel Chardonnay
Corpinna – spansk kvalitetsmusserende på utsiden av DO Cava
Cartizze, som regnes som «grand cru»-området i Prosecco 
Perlende Vouvray.

Det er spesielt de perlende vinene fra Vouvray og kvalitetssekt fra Tyskland som skinner under denne lanseringene. De franske er litt grove og sære, men oser terroir og håndverk. Tyskerne gir derimot friskhet og herlig fruktfølelse som også imponerer.

Lunken lansering av hvite og røde viner 

De hvite vinene fra Sør-Afrika er gode, men ikke for voldsom særegne. De amerikanske blir for overeikede og oppfattes lite friske. Det er verre stelt når vi kommer til de røde vinene denne gang.  Vinene fra USA, Sør-Afrika og Australia framstod som varme og plumpe uten friskhet. Når vinene ellers mangler særpreg er ikke dette noe Vin-entusiasten trenger verken senhøstes eller til julematen. Her anbefaler vi å se til Bestillingsutvalget i i stedenfor.

Portvinsjulen er berget 

Vinmonopolet satser både på unge og mer modne utgaver av Portvin denne gang. Det er lurt. Her er kvaliteten generell veldig god og mange vil få nytte av disse utmerkede hetvinene til stilton og pepperkaker. Dette lukter og smaker jul!

 

Konklusjon

Konklusjonen er at Vinmonopolets forsøk på å finne musserende viner utenfor Champagne-løypen er et godt valg. Portvinene er også solide. Vinene innenfor de to kategoriene er særpregede og viser karakter. Her skyter Vinmonopolet fullt hus. Men når løpet skal avgjøres så dessverre må Vinmonopolet ut i strafferunder. De røde vinene er ikke generelt ikke gode. Vinene oppleves som  slappe og sjelløse. Her blir det dessverre et hull når julevinene skal kjøpes inn.

To utvalgte tips

To utvalgte stjerner i basis for November 2020.

Det er flere viner som kan trekkes fram, men spesielt disse to er verdt å legge merke til:

10426601
Griesel Blanc de Noirs Brut 2017
Fra Tyskland
288,50 kr (parti)
Importør: T&T Wine
Alkohol: 12.50%. Syre: 7.1 gram per liter. Sukker: 4.5 gram per liter.
Druer: Pinot meunier, Pinot noir.

Intens og forførende på duft med pent preg av parfyme som ligger over epler, voks, kjeks, lett brødbakst, snev av smør og krydder. Bra trøkk på munnfølelsen med uttalt råskap med god mousse som brer seg rundt og skaper glede med kjølig sitrusskall, lysere røde bær, kjølig brødbakst, pen saltlag, nesten litt kaffetone og pent krydderlag på en meget saftig, dog tørr og velsmakende utgang. Meget solid Sekt fra Griesel! 90 poeng. Spesielt anbefalt.  

 

12177001
Die Plek Cinsault 2018
Fra Stellenbosch, Sør-Afrika
396,10 kr
Importør: Vinarius
Produsent: Longridge
Druer: Cinsault.

Forførende på duft med markjordbær, jordbær, kirsebær og moreller som gir glede sammen med krydder og snev av blomster. Middels fyldig og slank vin med god munnfølelse av bringebær, kirsebær, syrefrisk lysere fruktskall og svale krydder. Flott syre og bra avslepen tanninstruktur. For sart for noen, herlig glede for andre. Flott vin. 91 poeng. Spesielt anbefalt.  

 

Smaksnotater

Her kan medlemmer lese smaksnotater på 25 viner som kan anbefales. (Trykk på bildet for å komme til smaksnotatene)

Legg igjen et svar