Skip to main content

2022 har forsiktig ønsket oss velkommen og nå er det Vinmonopolet som åpner dørene for lansering av viner på basis, parti og testutvalget for januar. Vinmonopolet følger de gode trendene fra 2021 og lanserer utmerkede viner i årets første måned. Her kan du lese omtale av 35 viner som har lansering onsdag 12. januar 2022 kl 0800. 

Annonse

Annonse

Godt nytt år – Vinmonopolet rapporterer om nytt rekordår

Vi i Botti-redaksjonen vil starte det nye året med å ønske dere et riktig godt nytt år.

2021 medførte nok et rekordår for Vinmonopolet. Vinmonopolet solgte totalt 118,4 millioner liter i 2021, en prosentvekst på 2.5% fra det tidligere rekordåret 2020. Årsaken til de historiske volumene er følgelig koronarestriksjonene som medførte betydelig reduksjon i grensehandel, taxfree-salg, uteliv og restaurantbesøk. Salg av rødvin er fortsatt største kategori, men også i 2021 var det nedgang i salget av rødvin på ca. 2 prosent. Det skyldes trolig, som Botti.no tidligere rapportert, en dreining til lettere måltider og varmere klima. Det gir trolig økt popularitet til de lysere vinstilene som musserende, hvite og ikke minst rosé-viner. Rødvin er altså fortsatt salgsfavoritten når kulden kommer, mens de lysere alternativene øker i salget når landes varmes av solen.

Det er grunn til å tro at Vinmonopolet vil fortsette å være premissleverandøren av vin til den vinglade nordmann i 2022. Corona-pandemien ser dessverre ut til å påvirke reise og utelivsvaner også i det kommende året. Det er derfor viktig at også de nye vinene som lanseres på Vinmonopolet igjennom 2022 holder høy kvalitet. Vi er spente på de kommende nyhetslanseringene og det er gledelig å se at Vinmonopolet starter utmerket.

Utmerket lansering av Vinmonopolet  i januar

Hyllevarer på Vinmonopolet er viner på Basisutvalget.

63 viner lanseres på på basis, parti og testutvalget i januar. Fokusområdene denne gang er interessante. Portugisiske atlanterhavsviner, Furmint, Oransjeviner fra Slovenia og Kroatia, Pinot Noir fra Burgund, Beaujolais fra enkeltvinmarker og oversjøiske viner fra USA, Sør-Afrika og Australia gir en fin bredde i lanseringen, selv om det er i hovedsak de klassiske vinområdene som utmerker under lanseringen.

Portugal 

Nydelige Azorene.

Vinene fra kysten eller fra øyene i Portugal leverer stort alltids interessante mineraldrevne viner. Det gjør også vinene som lanseres på Vinmonopolet i Januar. Det er vinene fra Azorene som denne gang imponerer mest. Vinene er friske med bra syrestruktur og med gode uttalte mineralske toner. Prisene er også gode. Vinene fra Barraida og Vinho Verde er også verdt å følge med på.

Pinot Noir og Gamay 

Viner fra Vosne-Romanée er å finne under januar-lanseringen på Vinmonopolet. Foto: Botti.no

Det er gode, men litt færre interessante røde nyheter denne gang. Det er spesielt god kvalitet fra Beaujolais der klassiskere som Jean Paul Brun og Jadot-eiendommen Ch. des Jacques gir gode viner fra Moulin á Vent. Det er også fint med Gamay fra USA som kan gi en spennende smaking mot de franske vinene. Vinen fra Joyce på Gamay bra og står ikke tilbake mot de franske vinene.

Vinmonopolet har også kjøpt inn parti viner fra Burgunds topp-kommune Vosne Romanée. Det er viner fra de store negiociantene Drouhin og Bichot som lanseres, noe som ikke er trekker ned kvaliteten. Vinene gir en god representasjon av kommunen med utmerket spicy følelse og med god rødbærskarakter. Prisene er slik prisene er for Burgund for tiden og må dessverre aksepteres hvis man ønsker å drikke god Pinot fra druens opphavssted. Testutvalget består stort sett av viner med diskutabel kvalitet. Denne gangen lanseres det derimot en ypperlig Pinot Noir til en veldig god penge. Champy Pernand-Vergelesses 1er Cru Les Vergelesses leverer frisk og levende frukt i den gode 2017-årgangen. Til under 350 kroner er dette en vin å forsøke og som absolutt bør være en god kandidat for plass i basishyllene.

Vil man forsøke Pinot Noir fra andre steder enn Frankrike så er det flere valgalternativer, blant annet fra USA, Tyskland, Slovenia og New Zealand. Denne gang introduserer Vinmonopolet Pinot Noir fra Østerrike som viser seg å være et godt alternativ. Henrichs Pinot Noir fra Burgenland gir masse frukt for pengene og kan bli en virkelig basisvinner.

Tre utvalgte nyheter (Resterende smaksnotater finner dere under)

Tre utvalgte stjerner for januar 2022.

Her er tre viner vi ønsker å fremheve som utvalgte stjerner i Januar 2022  på Basis, parti og testutvalget. De øvrige smaksnotatene finner medlemmer av Botti.no nederst i artikkelen.

Varenr: 11901301
Vin: Branco Vulcânico 2019
Region: Azorene, Portugal
Pris: 235,– kr (basis)
Importør: Servco
Produsent: Azores Wine Company
Alkohol:12.00%
Druer: arinto dos açores, verdelho
Beskrivelse: Slørete parfyme ligger over stenfrukt, kamferdrops og stenmineraler i skjønn forening. Middels fyldig vin med pen energi i anslaget som gir frukt som forblir skjønn og delikat hele veien igjennom. Litt parfymert gul frukt, honning og nøtter. Noe urt også. En vin som kanskje ikke roper, men gir glede allikevel. Fin syre holder vinen frisk. Kul vin. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 87

 

Varenr: 8125901
Vin: Jean-Paul Brun Moulin a Vent La Rochelle 2018
Region: Frankrike
Pris: 359,90 kr (parti)
Importør: Autentico
Produsent: Jean-Paul Brun
Alkohol:14.00% Sukker:3.0 g/l Syre:4.8 g/l
Druer: Gamay.
Beskrivelse: Utmerket intens i aromabilde med masse glede av den mer seriøse frukten med modne røde bær, høstløv, lakris, lærbelte og krydder. Middels fyldig og seriøs vin med meget god munnfølelse. Moden rødbærsfrukt, lilla fruktskall, lær og mineraler er i skjønn forening. Bra struktur. God seriøs utgang med tanniner og syre som er i balanse med frukten. En topp Moulin-á-vent. (Lanseres 3.februar) Spesielt anbefalt. 
Poeng: 91

 

Varenr: 11920401
Vin: Champy Pernand-Vergelesses 1er Cru Les Vergelesses 2017
Region: Burgund, Frankrike
Pris: 349,90 kr (test)
Importør: Vinordia
Produsent: Maison Champy
Alkohol:13.00%
Druer: Pinot noir.
Beskrivelse: Klassisk burgundersk i aromabildet med friske bringebær, lær og litt fatkrydder. Middels fyldig, frisk og slank Burgunder som representerer årgangen på en utmerket måte. Frisk bringebærsfrukt, lær og fatkrydder gir en god litt strammere utgang med lett tanninbitt. Her er det masse Pinot for pengene fra en årgang på den friske siden! Spesielt anbefalt. 
Poeng: 89

Annonse

Annonse

Konlusjonen

Vinmonopolet har levert stødige lanseringer igjennom pandemien og de siste lanseringene har det vært spesielt høy kvalitet over. Januar-lanseringene bruker å være moderate, men i 2022 har Vinmonopolet altså hevet nivået.

Det er spesielt de hvite kvalitetsvinene som gjør denne lanseringen spesielt interessant. Tørr fin på Furmint fra Ungarn er alltids spesielt. Også de crispy mineraldrevne vinene fra Portugal leverer meget bra. Det er en god del oransjevin som lanseres, så det er viktig at Vinmonopolets dyktige ansatte veileder kundene på en god måte slik at de er klar over hva de kjøper. Dog er kvaliteten på oransjevinene fra Kroatia, Slovenia og Østerrike god og vil gi god læring for den nysgjerrige vin-entusiasten.

Det er også gode røde viner å finne. Spesielt for den vinglade som liker Pinot Noir og ikke minst Gamay fra Frankrike er dette en god lansering. Noen av de røde østerrikerne er også av interesse. Vinene utenfor Europa leverer også bra kvalitet for prisen.

V kaster denne gangen terningkast 5 på terningen. Litt færre Beaujolais-produsenter og kanskje et eller to partikjøp av viner av spesielt god kvalitet hadde krydret den ellers meget gode lanseringen.

Vinene lanseres onsdag 12.januar og vil være tilgjengelig i de fleste butikkene.

Smaksnotater

Her kan medlemmer lese smaksnotater på 35 viner som kan anbefales under vinterens gløtt mot sol. (Trykk på BILDET for å komme til smaksnotatene)

Legg igjen et svar