Skip to main content

Det nye året starter i tradisjonen tro med et brak. Importører, vinjournalister og Vinmonopolet har gjennomført pressesmakinger og håndtert de sedvanlige logistikkutfordringene en lansering rett etter julehøytiden fører med seg. Her kan du lese ca. 500 smaksnotater på gode viner som gir glede inn i det nye året.

Annonse

Annonse

Godt nytt år 

Godt nytt år ønskes alle våre lesere.

Vi i Botti-redaksjonen vil starte det nye året med å ønske dere et riktig godt nytt år. Vi har svært mange kvalitetsbevisste lesere. Det forplikter. Vi vil også i 2022 ha fokus på å omtale nyhetslanseringene på en utvidet, bred og kvalitetsmessig høy måte. I første halvår av 2022 vil vi dekke nyhetslanseringene for:

  • 12 Januar: Nyhetslansering på basis og bestillingsutvalget for januar
  • 31 januar: Spesiallansering av Burgund-viner
  • 9 mars: Nyhetslansering på basis og bestillingsutvalget for mars
  • 31 mars: Spesiallansering av Champagne
  • 4 mai: Nyhetslansering på basis og bestillingsutvalget for mai
  • 2 juni: Spesiallansering av Tysk vin og Chablis

Vi vil i tillegg forsette med å følge de beste vinprodusentene, områdene og vinene i ukentlige artikler. Vi håper det gir inspirasjon til å følge gode produsenter og vinene. (Unntak kan forekomme)

Medlemspris – 199 kroner!

Medlemspris fra januar frem til juli 2022 er kun 199 kroner. Bestill medlemsskap her:

Botti medlemskap 21/22

Nyhetslanseringen for januar 2022

Det lanseres ulike vinstiler også i januar 2022.

Nyhetslanseringen for januar varierer ofte i kvalitet. De fleste årene har det vært en moderat lansering av kvalitetsviner, men de siste to årene har januar vært overraskende spennende for den norske vin-entusiasten. I år kan derimot vinsamleren stort sett spare på kruttet frem til spesiallanseringen av Burgund-viner 3.februar. Det er selvfølgelig også gode til særdeles gode viner som lanseres også i januar, men konklusjonen er at dette er en moderat interessant lansering. Det vil spesielt være viktig å følge de gode anbefalingene denne gang.

Det er de både de velkjente og mer ukjente vinprodusentene vil vil trekke fram. Fra USA og anerkjente Littorai kommer noen supre Pinot-viner fortsattt til en pris som kan forsvares. Hirsch lager en strålende San Andreas Fault i 2019-årgangen. Den mindre ukjente amerikaneren Snowden Vineyards lager også interessante viner, derimot på Cabernet Sauvignon. Fra Tyskland er det å finne gode viner fra fra ypperlige produsenter i januar. Bernhard Hubers viner har forståelig nok begynt å få stor oppmerksomhet i Norge. Både vinene på Spätburgunder og Chardonnay leverer strålende i ny årgang. I tillegg vil vi trekke frem de ypperlige produsentene Reichsgraf von Kesselstatt, Emrich-Schönleber og weingut Barth.

Brunello leverer strålende i 2016-årgangen

Vakre Montalcino. Foto: Botti.no

Fra Montalcino finner vi årgangsendring hos produsenten La Gerla. I 2016 lager produsenten en meget delikat og klassisk Brunello til under 500 kroner. Gaias Brunello leverer også en flott vin. Fra litt lengre nord i Toscana finner vi vinene til La Spinetta som er prisgunstige i forhold til kvalitet. Castello di Ama re-lanseres gledes i Norge og leverer både utmerkede Sangiovese-viner fra Chianti Classico og deres Super-toscanere på franske druer. Fra Piemonte er det også gode viner å finne. Dosio og Saglietti leverer Baroloer i den nyklassiske årgangen 2016 som bør vurderes.

Det er også verdt å nevne viner fra Spania. Produsentene Raúl Pérez og Comando G leverer meget gode viner i de siste årgangene.

Topp Nord-Rhône viner lanseres

Vincent Paris i Moestues plott i Reynard. Foto: Botti.no

Det er vinene fra Rostaing og appellasjonen Côte-Rôtie som denne gang er lanseringens absolutte store høydepunkt. Både Blonde og Brune leverer, men skulle vi velge i 2019-årgangen så hadde vi faktisk gått for Blonde som kanskje er appellasjonens beste vin i årgangen. Marc Sorrel lager utmerkede viner fra Hermitage som er absolutt denne bratte høydens aller beste. Fra den herlige appellasjonen Cornas kommer det fortsatt prisgunstige Cornas-viner fra Vincent Paris og Moestue. Spesielt vinene fra Moestue Cornas Coteau de Reynard er verdt å samle på. Vinplottenes beliggenhet i toppmarken Reynard er en av de aller beste. Til referanse så har referansen Allemand plotter som ligger rett over Moestues marker.

Burgund og Bordeaux 

Clos de la Marechale marken til Mugniner ligger på flaten ved Nuits-St-Georges. Foto: Botti.no

Det er også Burgund-viner å finne under lanseringen. Mugniers ettertraktede vin fra Clos de la Marechale marken i Nuits-St-Georges har årgangsendring. I tillegg vil det de hvite vinene fra Boregot,  Chanson og Girardin verdt å merke seg. Det er ikke for mange viner å trekke frem fra Bordeaux i januar, men for Feinschmeckeren og samleren så er det verdt å legge merke til at Château D’ Yquem Sauternes 2010 lanseres i helflaske. En virkelig gudbenådet vin.

Tilleggsutvalget

I januar er det også viner av høy kvalitet og lav tilgjengelighet som lanseres på tilleggsutvalget. Det vil si at et Vinmonopol må bestille vinen for den som ønsker å bestille den. I Spania har vinene fra Alvaro Palacios fått høy stjerne. Nå er de også tilgjengelig i små kvantum for den norske vin-entusiasten. Fra Burgund kommer det også viner fra en mindre kjent vinprodusent, som viser seg å lage utmerkede Pinot-viner. Domaine Henri Rebourseau eier plotter i velkjente Grand-Cru marker som Chambertin og Mazis-Chambertin i tillegg til gode premier cru marker i Gevrey-Chambertin.

Hva er egentlig tilleggsutvalget? Her kan du lese artikkel om temaet. Trykk linken her.

Fem gode kjøp (Ca. 500 smaksnotater finner medlemmer nederst i denne artikkelen)

Fem utvalgte stjerner for januar 2022.

Musserende viner

Varenr: 11519601
Vin: Beurton-Vincent Brut Réserve
Region: Champagne, Frankrike
Pris: 299,90 kr (bestilling)
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Produsent: Champagne Beurton-Vincent
Alkohol:12.00% Sukker:9.0 g/l Syre:4.8 g/l
Druer: pinot meunier, pinot noir og chardonnay.
Beskrivelse: Basevinen i champagnen er 2019-årgangen. Rik og noe intens på duft med preg av moden, noe sødmerik frukt, særlig gule og røde epler og sitrusfrukter, røde bær, samt mandler, blomster og lett bakst. Middels til fyldig kropp med en god munnfølelse og bløt mousse. Bra konsentrasjon av bløt, moden og lett sødmefull frukt på smak, med vekt på røde epler og sitrusfrukter, samt litt røde bær. Innslag av kjeks, nøtter og bakst, samt hint av tørket frukt og mineraler. Bra syre. Bra lengde med en tørrende utgang. Flott champagne og et funn til prisen. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 90

Hvite viner

Varenr: 13853101 (NYHET)
Vin: Trimbach Riesling Grand Cru Mandelberg 2017
Region: Alsace, Frankrike
Pris: 449,90 kr (bestilling)
Importør: Stenberg & Blom
Produsent: F.E. Trimbach
Alkohol:13.50%
Beskrivelse: En tiltalende og lett vertikal intens Mandelberg med mineraler, veistøv og krydder over saftige tiltrekkende sitrusfrukter. Middels fyldig vin med umiddelbart dette lekre anslaget som gir glede til vinen. Halvmoden sitrus fråder med sine syrlige frukter, sammen med nøtt og krydder. Begynnede petroleumstoner. Lang kompleks og syrlige utgang. Utmerket vin! Spesielt anbefalt. 
Poeng: 92

 

Varenr: 11535101
Vin: Wagner-Stempel Siefersheim Weissburgunder Trocken 2019
Region: Rheinhessen, Tyskland
Pris: 264,– kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: Wagner-Stempel
Alkohol:13.50% Sukker:3.0 g/l Syre:6.9 g/l
Druer: Weissburgunder.
Beskrivelse: Elegant på nesen med dufter av modne sitrusfrukter og epler, litt fersken, samt blomster, urter, våt stein og mineraler. Snev av mandler på nesen. Pent fyldig vin med en god, lett kremet teksturert munnfølelse. Fin nerve i denne vinen. Flott konsentrasjon av saftig, frisk frukt på smak, med vekt på grønne og gule epler, samt stenfrukter med noe sødme. Innslag av nøtter og en fin saltaktig mineralitet. Frisk syre. Flott lengde med en tørr, eplepreget avslutning. Flott vin!  Spesielt anbefalt. 
Poeng: 89

Røde viner

Varenr: 13940201 (NYHET)
Vin: Dosio Barolo Fossati 2016
Region: Piemonte, Italia
Pris: 639,80,– kr (bestilling)
Importør: Vininor
Produsent: Dosio Vigneti
Alkohol:14.00% Sukker:3.0 g/l Syre:6.5 g/l
Druer: Nebbiolo.
Beskrivelse: Intens og struktur i aromabildet med fabelaktige sommerlige roser, røde konsentrerte bær, tørket oransje frukt, balsamico, tjære, salt og krydder. Bra fyldig og bred vin som vokser og er tøff, allikevel med et så herlig delikat preg. Utmerket frukt av kirsebær, oransje fruktinnslag, balsamico, mye krydder og lær. Lang kompleks utgang der tanninene integreres så flott på denne årgangstypiske måten. Veldig flott vin! Spesielt anbefalt. 
Poeng: 93

 

Varenr: 115301
Vin: La Gerla Brunello di Montalcino 2016
Region: Toscana, Italia
Pris: 469,90 kr (bestilling)
Importør: Momentum Wines
Produsent: Fatt. la Gerla
Alkohol:14.00% Sukker:3.0 g/l Syre:5.7 g/l
Druer: Sangiovese.
Beskrivelse: Intens og virkelig presis i aromabildet der frukten er stjernen med kirsebær, blomst, lett tørket oransje fruktskall, anis og lær. Bra fyldig vin med dette umiddelbare delikate preget med masse fruktglede av kirsebær, urt, krydder og lær. Klassisk. Nydelig syre og balansert Brunello. Løp og kjøp vin. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 92

Annonse

Annonse

Les omtale av 500 viner her

Så til det som mange har gledet seg over. Her kan medlemmer lese over 500 smaksnotater på viner som lanseres i Januar 2022! (Trykk på bildene)

Smaksnotater på musserende og hvite viner 

Smaksnotater på røde viner 

Legg igjen et svar