2023 har forsiktig ønsket oss velkommen. Nå er det Vinmonopolet som åpner dørene for lansering av viner på basis, parti og testutvalget for januar. Vinmonopolet greier ikke å måle seg med fjorårets januar-lansering, men det er gode viner å finne også i år. Her kan du lese omtale av 30 viner som har lansering onsdag 11. januar 2023 kl 0800.
Godt nytt år – Vinmonopolet rapporterer om godt salg også i 2022.
Covidkrisen bidro til at 2020 og 2021 ble rekordår for Vinmonopolet. Nå er vi derimot på vei tilbake til hverdagen. Det merker også Vinmonopolet. Nedgangen i 2022 var 18%. Derimot ligger fortsatt salget over årene før Covid og 2022 var fortsatt tidenes tredje største salg for Vinmonopolet.
Det rapporteres også om at at snittprisen pr flaske er høyere. Det skyldes sannsynligvis at prisene på vin har økt, men det er også trolig et tegn på at det kjøpes viner av høyere kvalitet enn tidligere. Det er oppløftende nyheter.
Det er grunn til å tro at Vinmonopolet vil fortsette å være premissleverandøren av kvalitetsvin til den vinglade nordmann i 2023.
Moderat til god basislansering av Vinmonopolet i januar
Hyllevarer på Vinmonopolet er viner på Basisutvalget.
63 viner lanseres på på basis, parti og testutvalget i januar. Fokusområdene denne gang er fatfermenterte viner på Albariño og Garnacha-druer fra Gredos, viner fra Bourgogne & Chinon, kjølig klima Chardonnay, viner fra Sør-Afrika og fra Tyskland på druene Chardonnay, Pinot Blanc og Silvaner.
Intensjonen og fokusområdene er i utgangspunktet gode. Prisene passer også lette nedgangstider. Derimot var kvaliteten moderat til god på vinene. Få viner skilte seg ut i mengden. Det kan også stille spørsmålstegn til om vinene beriker de allerede gode vinene i basishyllene. Det er heldigvis noen gode lyspunkter. Vinene på Albariño var interessante og av spesiell god kvalitet. Dette vil passe til vårens kommende fiskeretter. Tyske Pflüger har laget kvalitet i en år rekke og deres vin på Weissburgunder har stor mulighet til å bli en bestselger i basisutvalget. Vinene fra Loires Chinon var gode. Merk også vinene fra Sør-Afrika leverer bra for prisen.
Galicia, Spania
Det spanske vinområdet Galicia ligger i nordvestre del av Spania og inneholder vinappellasjoner som Monterrei, Rías Baixas, Ribeira Sacra, Ribeiro og Valdeorras. Druene som dyrkes er Albariño, Loureira, Caiño blanca, Torrontes, Godella og Treixadura. Merk også de lettere vinene på den røde druen Mencia.
Tilknytingen til havet gir fordeler og ulemper. Selve dyrkingen kan være vanskelig da været kan være ustabilt med mye regn i perioder. Derimot bidrar tilknytningen til havet med overraskende friskhet til vinene i motsetning til de tørre og varmere spanske vinregionene. Spesielt vinene på Albariño fra Rias Baixas har tendens til være friske og herlig mineralrike.
Loire, Frankrike
Vinproduksjon langs Frankrikes lengste elv Loire høres kanskje ut som en generisk region med lik vinstil og uttrykk. Det er på mange måter det motsatte. Loire er Frankrikes tredje største vinproduserende vinområde og er kanskje landets mest varierte vinregion. Her får du alt fra Atlanterhavsklima til mer kontinentalt og kjølig klima, ulike vinstiler (Musserende, hvite, rosè, røde og søte viner) og fra enkle til mer komplekse uttrykk i vinene. Det er også mange økologiske og biodynamiske produsenter i Loire.
Det er 51 ulike appellasjoner innenfor de fire mest sentrale underområdene i Loire. Ved Atlanterhavet finner vi underområde Nantes kjent for appellasjonen Muscadet. Lengre øst finner vi Anjou-Saumur (som er kjent for det navnet tilsier) og naboen Touraine som er mest kjent for appellasjonene Vouvray, Bourgueil, og Chinon. Det sentrale Loire ligger rundt der Loire-elven begynner å vende sørover og innehar kjente appellasjoner som Sancerre og Pouilly-Fumè. Det er ikke et lite stykke med vinområder vi snakker om, men med over 600 km med vinmarker mellom ytterpunktene fra vest til øst.
Touraine
Det er 13 ulike appellasjoner i underområde Touraine og vinene herfra er noen av de fremste i Loire. Vinmarkene ligger enkelt forklart til vest, sør og øst for byen Tours. Klimaforholdene varierer innenfor området. Områdene til vest har mer maritim innflytelse, mens områdene nærmere sentral-Loire og innlandet har mer kontinental innflytelse med for eksempel mer eksponering til kjølige vintre. Vinproduksjonen foregår på begge sider av Loire-elven.
Druene komme fra et svært spekter av vinmarker, jordsmonn og områder med klimaulikheter. De røde er i hovedsak på Cabernet Franc, Gamay, eller Malbec (Côt), mens de hvite kommer på Sauvignon Blanc (Minst 80%) med Pinot Gris som støttedrue. Noe Rosé-vinproduksjon finnes også på en variasjon av ulike mørke druer.
Det er spesielt de røde vinene på Cabernet Franc fra appellasjonene Bourgueil, St.Nicolas-de-Bourgueil og Chinon som representerer kvalitet i Touraine. Vinmarkene ligger gjerne konsentrert ned mot selve elven. Fra jordsmonn med mer sand finner vi viner som er lettdrikkelige og fruktige, mens fra sørvendte vinmarker med kalk og leire er vinene gjerne mer konsentrerte, komplekse, lagringsdyktige med tydelig tanninstruktur. Viner fra sistnevnte vinmarker får ofte modning på eikefat.
Hvite, halvsøte eller søte viner finner vi også i Touraine, og de beste områdene for slike viner er Vouvray og Montlouis. Kjølig klima og jordsmonn av leire gjør at vinene på Chenin Blanc herfra ofte er middels fyldige, friske og med denne florale karakteren som imponerer. Modning kan foregå på ståltanker til gamle eikefat.
Konlusjonen
Vinmonopolet har levert stødige lanseringer igjennom pandemien og de siste januar-lanseringene har vært spesielt gode. Denne gang er lanseringen moderat til god. Vi omtaler over 30 viner som er høyt, men kun syv av disse vinene er spesielt anbefalt som er lavt i forhold til normalen. Det kan skyldes generell prisøkning, men også at Vinmonopolet ikke har funnet de mest særegne vinene denne gang.
V kaster denne gangen terningkast 4 på terningen. Litt flere gode partikjøp og generelt viner av høyere kvalitet hadde gjort susen denne gang.
Vinene lanseres onsdag 11.januar og vil være tilgjengelig i de fleste butikkene.
Smaksnotater
Her kan alle vinglade lese 30 smaksnotater på viner som kan anbefales under vinterens glatte is. (Trykk på BILDET for å komme til smaksnotatene)