Skip to main content

Det nye året starter med en forsiktig lansering som vil passe en tid med høyere strømregninger, økt renter og generell uro. I januar er det altså ikke alt for mange «must buys», selv om noen viner vil friste entusiasten også denne gang. Her kan du lese 300 smaksnotater på gode viner som gir glede inn i det nye året.

Godt nytt år 

Godt nytt år ønskes alle våre lesere.

Vi i Botti-redaksjonen vil starte det nye året med å ønske dere et riktig godt nytt år. Vi har svært mange kvalitetsbevisste lesere. Vi vil også i 2023 ha fokus på å omtale nyhetslanseringene på en utvidet, bred og kvalitetsmessig høy måte. I første halvår av 2023  planlegger vi å dekke nyhetslanseringene for:

  • 11 januar: Nyhetslansering på basis og bestillingsutvalget for januar
  • 10 februar: Spesiallansering av Burgund-viner
  • 1 mars: Nyhetslansering på basis og bestillingsutvalget for mars
  • 30 mars: Spesiallansering av Champagne
  • 3 mai: Nyhetslansering på basis og bestillingsutvalget for mai
  • 15 juni: Spesiallansering av Tysk vin og Chablis

Vi vil i tillegg forsette med å følge de beste vinprodusentene, områdene og vinene i øvrige artikler. Vi håper det gir inspirasjon til å følge gode produsenter og vinene. (Unntak kan forekomme)

Medlemskap

Botti.no vil kunne innføre medlemskap i 2023 for å sikre muligheten til å drive vin-journalistikken videre. Ytterligere informasjon om dette vil komme på et senere tidspunkt. Artiklene som dekker basis og bestillingsutvalget for januar 2023 vil derimot være åpen for alle vin-entusiaster.

Nyhetslanseringen for januar 2023

Det lanseres ulike vinstiler også i januar 2023.

Nyhetslanseringen for januar varierer ofte i kvalitet. I de fleste årene har det vært en moderat lansering av kvalitetsviner, men under Corona-perioden har januar vært overraskende spennende for den norske vin-entusiasten. I år kan derimot vinsamleren stort sett spare på kruttet frem til spesiallanseringen av Burgund-viner 10.februar. Det er selvfølgelig også gode til særdeles gode viner som lanseres også i januar, men konklusjonen er at dette er en moderat interessant lansering. Det vil spesielt være viktig å følge de gode anbefalingene denne gang.

Topp viner fra Burgund 

En engasjert Guillhaume d´Angerville lanserer sine ettertraktede viner under januar-lanseringen. Foto: Botti.no v/ Knut Løken.

Det lanserer lite vin fra Burgund denne gang. Det betyr at vin-entusiasten som samler på Chardonnay og Pinot Noir fra de beste må vente til spesiallanseringen av Burgund i februar. Derimot er det to produsenter som kommer til å få entusiasten til å trykke litt ekstra på tastaturet onsdag 11.januar, nemlig Dugat og Angerville. Vinene fra Gevrey-produsenten Claude Dugat har blitt kostbare i Norge, men allikevel er de svært ettertraktede verden rundt. Det kommer dessverre bare noen få flasker til Norge i år som sannsynligvis vil forsvinne raskt som dugg for solen.

Clos des Ducs har meget flott drenering, men kan allikevel kan bevare vann-reservene på en god måte. Foto: Botti.no v/ Knut Løken.

Vinene fra d´Angerville er kanskje de aller beste fra kommunen Volnay. Guillhaume d´Angerville har over flere år vært garantien for å bevare det beste fra kommunen og han lager lagrincgsdyktige, men allikevel sjarmerende viner. Toppvinene er fra premier-cru markene Clos des Ducs og Champans. Clos de des Ducs er, som mange vet, en monopol-mark som ligger bak huset til Angerville. Det spesielt kalkrike jordsmonnet og vinmarkens V-form som sikrer nødvendig soltilførsel bidrar til unike viner.

Øvrige viner

Anne Trimbach. Foto: Produsenten.

Det er både de velkjente og mer ukjente vinprodusentene vi vil trekke fram. Anerkjente Rostaing fra Nord-Rhone og Côtie-Rôtie leverer strålende viner som kanskje er appellasjonen aller beste. Spesielt deres «Brun» er enestående i 2020-årgangen. Bouley lager meget flotte viner fra Loire til en forholdsvis lav penge. Det er også dags for lansering av toppvinene fra Alsace-legenden Trimbach. Trimbach, med sin opprinnelse fra 1626, er som kjent en familieprodusent som har stått for kvalitet i generasjoner, faktisk 12 i antallet. Det er alltids en glede å besøke det «gule vineriet» i Ribeauvillé. Det blir varmere også i Alsace, men Trimbach greier år etter år å vise friskhet og dybde i vinene sine.

Fra USA er det vinene fra Heitz og den ukjente produsenten Trail Marker som er spesielt interessant.Det er ikke tidenes Italia-lansering denne gang. Den store produsenten Fontanafredda greier også å vise høy kvalitet med toppvinen Vigna La Rosa. Merk også at Reva og Marchesi di Barolo lager gode standard-baroloer i den gode 2018-årgangen. Fra Sicilia lanseres det to meget gode cuveer fra den dyktige Adriana Occhipinti som det er verdt å merke seg. Vinene fra tyske Bernhard Huber kommer også i lav kvantitet til Norge. Fordelen er at kvaliteten derimot, den er skyhøy. Dette er viner for den hardbarkede entusiasten.

Tilleggsutvalget

I januar er det også viner av kvalitet og lav tilgjengelighet som lanseres på tilleggsutvalget. Det vil si at et Vinmonopol må bestille vinen for den som ønsker å bestille den. Hva er egentlig tilleggsutvalget? Her kan du lese artikkel om temaet. Trykk linken her.

Les omtale av ca 300 viner her

Så til det som mange har gledet seg over. Her kan du lese over 300 smaksnotater på viner som lanseres i januar 2023! (Trykk på bildene)

Smaksnotater på musserende og hvite viner 

Smaksnotater på røde viner 

Legg igjen et svar