Det er klart for årets andre nyhetslansering på basis og partiutvalget og Vinmonpolet treffer denne gang blink med et litt smalere utvalg av viner, som til gjengjeld er av oppsiktsvekkende god kvalitet. I tillegg lanserer små-legender som supertoscaneren Sassicaia og «Super-second» slottet Ch.Montrose i den gode 2015-årgangen for både Toscana og Bordeaux. Det skal bli en hyggelig vår og påske i år også gitt.
Fagtemaene denne gang er viner på Sémillion-druen fra Sør-Afrika, Australia, Bordeaux og Napa Valley, viner på klassiske Bordeaux-druer og ikke minst lanseres det overraskende nok knippe kvalitetsviner fra Nord-Rhône i Frankrike. Mange forbinder kanskje vinene derfra med noe høstlig preg, men er her det plukket ut viner fra blant annet Côtie-Rôtie som i årgangene 2016 og 2017 viser en litt mer sjarmfull og tilgjengelig side som gjør at også vår-sesongen passer bra til å lansere disse vinene.
I tillegg er det kjøpt inn ca 250 flasker fra topp-slottet Ch.Montrose i 2015 årgangen. Prisen er under 1500 kr, som er meget konkurransedyktig i forhold til prisene vi ser i utlandet. Det overrasker også flere importører at Vinmonopolet greier denne prisen ved en lansering. I tillegg har Vinmonopolet en re-lansering av ca 86 flasker av super-toscaneren Sassiacaia som stråler i i 2015-årgangen. Vinen har fått uhørt mye oppmerksomhet, blant annet som vinner av Winespectators årlige topp 100-liste for 2018. Når vinen ble lansert i høst under Italia-lanseringen på Vinmonopolet i høst ble vinen raskt støvsuget ut av hyllene.
Smaksnotater
Her kan du lese 25 utvalgte smaksnotater på vinene som blir lansert 6. mars 2019.
Vinene som jeg mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt».
(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)
For å holde deg oppdatert med nye artikler og smaksnotater på botti kan du like facebook-siden som du finner HER. Du kan følge botti.no på Instagram under botti_norge.
Musserende viner
Steininger Burgunder Sekt – Basisutvalget – 190,30 kroner (10720701)
Østerrike – Niederösterreich. 50% Pinot Noir, 25% Pinot Blanc og 25% Chardonnay. Tradisjonell metode.
Rik og virkelig parfymert på duft som nesten kamuflerer de gule fruktene i bakgrunnen. Middels fyldig og lett frisk musserende med et forsøk på mer uttrykt maskulinitet. Mørkere modne gule epler, lyst rødt fruktskall og lett brødbakst. Også uttalte mineraler i bakgrunnen. Bra særpreg, og viser at også østerriksk sekt kan gi mye glede. 85 poeng. Spesielt anbefalt.
Goldeck DIE EDLE Der Veltliner Sekt – Basisutvalget – 148,80 kroner (10720001)
Østerrike -Niederösterreich. 100% Grüner Veltliner. Håndplukkede druer. 12-15 måneder på lees.
Rik og tiltalende på duft med gule modne epler og lett røykfølelse. Frisk og opplagt musserende med grønne epler og lett sitrusfrukt. Mangler konsentrasjon og spesielt kompleksitet, men gir allikevel en god munnfølelse og den østerriske sekten vil gi glede som aperitif. 84 poeng. Spesielt anbefalt.
Maison des Fines Bulles Whispering bubbles – Basisutvalget – 148,40 kroner (10706301)
Frankrike – Languedoc-Roussillon. 60% Chardonnay, 25% Chenin Blanc og 15% Pinot Noir. Lagret 12 måneder på bunnfall.
Rik på duft med lysere kirsebærstoner, moden gul frukt, og lett brødbakst. Middels fyldig musserende med relativt tydelig mousse som tar sin pass. Dog ikke like stor konsentrasjon bak, men gir for så vidt en god munnfølelse. Rik, litt varme gule og røde epler. Litt fruktskall. En bra kremet utgang. Mye bobler for pengene. 84 poeng. Spesielt anbefalt.
Hvite viner
Forlorn Hope Nacré Semillon 2013 – Partiutvalget – 300,10 kroner (10723801)
USA – California. 100% Sémillon. Vinstokker fra 1941. Spontanfermentering og med hele klaser. 18 måneder lagring på gamle nøytrale fat. Ingen klaring eller filtrering.
Litt mer maskulin på duft med mørkere blomster, moden sitrus, og gul saftig eple. Middels fyldig og lett frisk vin med god munnfølelse. Gul saftig frukt, som fortsatt har bevart friskheten. Bra syrlige smørete sitrusfrukter og lette krydder på utgangen. Mangler litt dybde, men dette er en bra vin. Passer til de fleste krydrete fiskeretter. 89 poeng. Spesielt anbefalt.
Raised By Wolves La Colline Semillon 2017 – Partiutvalget – 348,90 kroner (10722501)
Sør-Afrika – Franschhoek Valley. 100% Sémillon. Over 80 år gammel vinmark. Minimalistisk vinmaking. Spontanfermentert, ufiltrert.
Mangler litt intensitet på duft, men tar det igjen med erfaren dybde. Parfymerte mørkere stenfrukter, lett krydder og snev av røyk. Middels fyldig vin med litt mørkere sitrusfrukter og modent fruktskall. Tiltalende smøraktig og parfymert utgang. God bitterhet i utgangen. Bra håndtverk. 88 poeng. Spesielt anbefalt.
Chrome Yellow Semillon 2017 – Partiutvalget – 196 kroner (10635301)
Sør-Afrika – Coastal Region. 100% Sémillon. Håndplukkede druer fra minimum 20 år gamle vinstokker. Spontanfermentert og tappet ufiltrert på flaske uten kontakt med eik.
Rik, intens og forførende på duft med parfymerte modne sitrusfrukter, plommeskinn, nøtter og lett florale toner. Middels fyldig vin med god saftig munnfølelse. Moden sitrus, frisk stenfrukt, og mineraler på en frisk utgang. Mangler kompleksitet, men balansen er bra. Bra vin. 86 poeng. Spesielt anbefalt.
Ch. Pont de Brion Blanc 2016 – Basisutvalget – 189,90 kroner (10692801)
Frankrike – Bordeaux. 70% Sémillon og 30% Sauvignon Blanc. Håndplukkede druer. Kort skallmasserasjon på lav temperatur etterfulgt av gjæring og lagring på franske barriques i 12 måneder.
Mer seriøs på duft med god dybde. Gyllen gul frukt, pent smørete trevirke og litt nøtt. Pent aromabilde. Middels fyldig vin med god frisk munnfølelse. Stenfrukter, urter og lett smørete utgang. Veldig fin balanse på vinen. Mangler trøkk, men smaker godt. Til lysere fiskeretter. 86 poeng. Spesielt anbefalt.
Allandale Winemakers Reserve Semillon 2014 – Partiutvalget – 198,90 kroner (10580501)
Australia – New South Wales. 100% Sémillon. Tidlig innhøsting, kald maserasjon. Modning på ståltank.
Rik og lett intens på duft med gule modne sitrusfrukter og tydelige blomstrete toner. Litt nøtteskall også. Lav til middels fyldig vin som er lett å like med moden sitrus, fruktskall og tydelig blomstrete stil, uten at det blir for grovt. God munnfølelse. Bra utgang. Nesten litt kremete. Mangler dybde, men mye vin for pengene til enklere fiskeretter. 85 poeng. Spesielt anbefalt.
Verum Patagonia Semillon 2018 – Basisutvalget – 135,90 kroner (10700401)
Argentina – Patagonia. 100% Sémillon. Tradisjonell vinifikasjon. Kun lagret på ståltank. Ueiket.
Ganske parfymert og bra intensitet på duft med gule epler og tydelige florale innspill. Litt lavere fylde, men gir overraskende bra munnfølelse med mer silkeaktig stil. Bra fruktfølelse av gul/grønne frukter. Noe krydder på utgangen. Til enklere krydrete fiskeretter. Bra vin for prisen. 84 poeng. Spesielt anbefalt.
Røde viner
Ch. Montrose 2015 – Partiutvalget – 1490,90 kroner (10692301)
Frankrike – Bordeaux. 67% Cabernet Sauvignon, 29%, Merlot og 4%, Cabernet Franc. Høstet for hånd fra 15. September til 8. oktober 2015. Nøye selektering i vinmark og sorteringsbord.
Maskulin, tight og allikevel forførende på duft med kraftige bjørnebær, mer moden solbær, tydelig kaffe, anis, pipetobakk og noe sedertre også. Pen fyldig og autoritær vin med herlig midtparti. Legger seg høyt der oppe og blir værende. Mer kraftfulle bærtoner, herlig røyk, krydder, grafitt og markant trevirke i vinen. Her kan en sitte lenge med vinen. Veldig tight i dag, men allikevel på sin sære måte så stråler den. Faste tanniner merkes på en lang og kraftig utgang med utpreget lær, lakris og trevirke. Flott sak! 96 poeng. Spesielt anbefalt.
Tenuta San Guido Sassiacaia 2015 – Spesialutvalg – 1500,60 kroner (10323701)
Italia – Toscana. 85% Cabernet Sauvignon og 15% Cabernet Franc.
Aldeles fornøyelig å lukte på – dette er en vin som virkelig er kompleks og gir deg mye å arbeide med i glasset. Tydelig søtladen tobakk ligger i overkant og forfører. Under ligger et pent lag med mørkere litt saftige røde bær, flott nybrent søtere kaffebønner og lett sedertre. Virkelig flotte aromaer. Pen fyldig vin med meget god munnfølelse. Overrasket over det flotte balansepunktet her nå. Ligger midt i – linær – forfører hele veien. Nydelig fruktbilde med mer åpen rødbærsfølelse som virker stråler. Pen mineralitet, mokkafølelse, tobakk og trevirke bistår den flotte frukten. Pene integrerte tanniner. Litt varmere utgang, men dette har virkelig utviklet seg enormt på et lite halvår. Strålende vin for de neste 15-20 årene. 96 poeng. Spesielt anbefalt.
Stephan Côte-Rôtie Coteaux de Tupin 2016 – Partiutvalget – 645,90 kroner (7985001)
Frankrike – Nord-Rhône. 100% Syrah. 3 ukers temperaturkontrollert gjæring/karbonisk maserasjon, med stilker. Gjæring på ståltank, 20 måneder lagring på gamle eikefat.
Mer intens og rik på duft med kraftige sødmefulle mørke bær, kaffe, røyk og pene krydder. Godt aromabilde! Pen fyldig vin som gir tiltalende munnfølelse som varer ganske linært i munnen. God rød/lilla frukt, søtladen lakris og urter med god utgang. Pent bitt i tanninene. Dette var kraft og velbehag i meget god balanse. 93 poeng. Spesielt anbefalt.
Benoît Roseau Côte Rôtie Coteaux du Tupin 2016 – Partiutvalget – 590 kroner (10729401)
Frankrike – Nord-Rhône. 100% Syrah. Lagret 24 måneder på eik. Vinen er ikke for intens på duft, men har en meget god underliggende dybde med saftig moden rødbærs tone, ungdommelig lakris og med et tydelig urtepreg. Middels til middels + fyldig vin med god munnfølelse. God rødbærsfrukt, krydder og urter. Mangler kanskje litt dybde, men dette er en meget god vin. 92 poeng. Spesielt anbefalt.
Saint Cosme Côte Rotie 2017 – Partiutvalget – 450,90 kroner (10802401)
Frankrike – Nord-Rhône. 100% Syrah. Håndplukkede druer, spontan helklasegjæring. Fatlagres i brukte fat i 12 måneder. Tappes ufiltrert.
Litt forsiktig på duft, men velbehag kommer krypende med sjarmerende søtladen tobakk som går over til mer uttalte røykaromaer, mørk plomme, krydder, mørk skog og lett blodig biff. Godt aromabilde! Pen fyldig og til dels rik vin med mørkere anslag med mørk saftig plomme, jordsmonn, og skog-toner. Lang typeriktig utgang med litt fat, lær og krydder. Perfekt bitt tanninene. Mangler den lille ekstra kompleksiteten for å klatre på skalaen, men dette var en god vin. 92 poeng. Spesielt anbefalt.
Ch. Lilian Ladouys St. Estèphe 2016 – Partiutvalget – 291 kroner (10705901)
Frankrike – Bordeaux. 62% Merlot, 32% Cabernet Sauvignon og 6% Petit Verdot.
Årgangen treffer hardt allerede på duft med forførende men tydelig konsentrert aromabilde med mørke herlige plommer, krydder, lett søtladen espresso og nydelig trevirke. Middels til middels + fyldig vin med meget god munnfølelse. Vokser spesielt godt i midtpartiet. Kraftigere og mørkere bær, grafitt, mokka og krydder. Tight sak med ganske så stramme tanniner. Trenger fort minst 10 år i kjelleren denne, eller gi den godt med tid i karafellen. Ha den til vårens grillede kjøttretter. Meget godt kjøp. 92 poeng. Spesielt anbefalt.
Vins de Vienne Côte-Rôtie Les Essartailles 2016 – Basisutvalget – 440 kroner (10681001)
Frankrike – Nord-Rhône. 100% Syrah. Spontanfermentert. Lagret 16 måneder på eikefat.
Mer intens, kraftfull og allikevel sjarmerende på duft med perfekt touch mellom det røde og mørke i bærene. Noe røyk, lær og blodige toner gjør dette til et meget godt aromabilde. Middels fyldig og rik vin. Bra saftig munnfølelse med rød/lilla frukter og litt lær. Blir kanskje akkurat for sødmefull til å følge om det gode aromabilde, men skaper velbehag allikevel. Greit bitt i tanninene. God vin. Til lettere viltretter. 90 poeng.
Red Car Sonoma Coast Syrah 2015 – Basisutvalget – 330,90 kroner (10726101)
USA – California. 100% Syrah. 100% spontanfermentert med naturlig gjær i åpne store kar. Lagret på gamle fat i 18 måneder. Ingen klaring eller filtrering før tapping.
Rik på duft med mørkere saftige rødbærs-toner, kraftig kryddertoner og kaffe. Middels fyldig og utpreget saftig følelse med røde bær og krydder. Ikke for kompleks, men gir en god munnfølelse som setter deg markant til USA. God, ukomplisert utgang. Vin som gir velbehag. 89 poeng.
Clairault Cabernet Sauvignon 2016 – Partiutvalget – 280,10 kroner (10580301)
Australia – Western Australia. 100% Cabernet Sauvignon. 14 dager maserasjonstid før skånsom pressing. 10% modning på franske barriques.
Pen dybde på duft med typeriktig Cabernet-aromaer med kraftigere mørkere røde bær, pent trevirke, lett tobakk og lær. Middels fyldig vin med pen munnfølelse. Akkurat nok trøkk til å gi god balanse i vinen. Lett mørke modne skogsbær og litt sødmefulle plommer. Bra saftig uttrykk. Litt lær og tobakk på utgangen. Akkurat passe bitt i tanninene. Mangler litt friskhet, men dette er absolutt en vellaget vin på Cabernet fra den nye verden. 89 poeng. Spesielt anbefalt.
Coursodon Saint-Joseph Silice 2016 – Basisutvalget – 296,10 kroner (1012301)
Frankrike – Nord-Rhône. 100% Syrah. Håndplukkede druer avstilkes før pressing, 3-4 ukers maserasjon og gjæring. 12 måneder fatlagring (50% 220 ltr, 50% 600 ltr).
Pen kombinasjon mellom kraft og mer feminine søtere toner på duft med solbær, plommeskall, røyk, og lett krydder. Middels fyldig vin med god saftig munnfølelse. Rød/lilla frukt, krydder og tydelig mørke urter på utgangen med pent bitt i tanninene. Mangler litt dybde, men vinen har en god balanse. Litt vel tydelig trevirke på utgangen kanskje, men dette er en god Rhône-vin. 88 poeng.
Garagiste Le Stagiaire Pinot Noir 2017 -Basisutvalget – 231,90 kroner (10570501)
Victoria, Australia. 100% Pinot Noir. Hele druer og 15 % heleklaser spontangjæret i betong-egg og gamle foudres. 10 måneder modning på berme i eik, derav kun 5 % ny. ufiltrert, lav so2.
Tiltalende på duft med god fruktfølelse av kirsebær og bringebær. Middels fyldig vin med god munnfølelse. Fin frukt med bringebær og en flott kryddersak på utgangen. Lett tanninstruktur, men balanserer vinen godt. Bittelitt varmepreg, men dette var overraskende godt laget! Verdt å prøve ut. 88 poeng. Spesielt anbefalt.
Habrard Crozes Hermitage 2017 – Basisutvalget – 242 kroner (744601)
Frankrike – Nord-Rhône. 100% Syrah. Manuelt høstede druer, tradisjonell vinifikasjon.
Pen intens og god dybde på duft med bjørnebær, plommer og lett blodig krydret kjøtt. Middels fyldig og lett rik vin med saftig rød mørkere frukt. Tydelig krydder, lær, og mørkere urter på utgangen. Greier akkurat å bevare friskheten nok til at vinen ikke oppleves for søtladen. Kan passe til svinekjøtt og lette viltretter med mørkere saus til. Bra vin. 87 poeng.
Pialli Tai Rosso Calbin 2017 – Partiutvalget – 226 kroner (10680901)
Italia – Veneto. 100% Tai Rosso. Spontanfermentert, 1 ukes maserasjon, 6 måneder på tonneau og botte.
Ikke for intens på duft men gir et pent mørkere aromabilde med forførende rød/lilla frukt og skogtoner. Også noe animalsk. Middels fyldig vin med god fruktfølelse. Mørk moden solbær, saftige plommer og skogbunn. Stramme tanniner, som setter deg godt fast. En litt krevende vin, men er en vin for de som liker litt mørkere Veneto-viner med godt bitt. 87 poeng.
Ferraton Crozes-Hermitage Calendes 2016 – Basisutvalget – 239,90 kroner (10720501)
Frankrike – Nord-Rhône. 100% Syrah. Tradisjonell vinifikasjon. Håndplukkede økologiske druer.
Rik og forførende på duft med litt søtere plommer, lakris og søtladen røyk. Middels fyldig og litt ukomplisert vin med god munnfølelse. Søtere plommer og kraftig pepperfølelse. Litt vandig midtparti trekker ned, men den kule urtesmaken på utgangen trekker opp. kul sak. 87 poeng.
Reynaud Beaumont Crozes-Hermitage 2016 – Partiutvalget – 235,90 kroner (3916801)
Frankrike – Nord-Rhône. 100% Syrah. Innkjøpte økologiske druer fra venner i landsbyen Beaumont-Monteux. Vinifisert og lagret i sement. Kun naturlig gjær.
Rik og forførede på duft med lett søtladen skogsbær og solbærsfrukt. Litt lakris også. Kanskje litt søtt aromabilde, men til gjengjeld sjarmerende også. Middels fyldig vin med bra munnfølelse som oppleves akkurat frisk nok. Kirsebærstoner og mørkere urter. Litt Lakris også. Ikke for kompleks, men bra vin dette. 86 poeng.
Rocca di Castagnoli Chianti Classico 2017 – Basisutvalget – 171 kroner (5027601)
Toscana, Italia. 90% Sangiovese og 10% Canaiolo. Temperatur kontrollert fermentering ved 28 grader i 10-12 dager. Malolaktisk fermentering i ståltanker.
Overraskende frisk på duft med mørkere røde bær og lær. Middels fyldig vin med noe tight fruktbilde. Mørkere røde bær og plommeskall. Lett lær. Lett stramme tanniner. Mangler kanskje litt friskhet, men er mer seriøs enn hva prisen skulle antyde. Bra vin. 86 poeng.
Jeg har nylig begynt å følge deg. Hva er forskjellen på sterkt anbefalt i hhv grønn og rød tekst?
Hei Jonny! Så hyggelig. Grønn anbefaling gjelder hvite viner, og rød for de røde vinene.
Takk for svar! Jeg ser jo selvfølgelig mønsteret nå!