Skip to main content

Høsten nærmer seg og importørene skifter fra hvitt og rosa til mørkere hvitt eller rødere farger med lansering av mer konsentrerte og/eller tanninrike viner som vil passe til høstens flotte måltider eller til et langt liv i kjelleren. Mange italienske og franske vinbønder har hatt lang ferie i år og en del viner ble forsinket inn til landet og lanseres først i november, men vi skal nok klare oss allikevel. 

Grunnet skribentreise så vil det ikke bli lansert smaksnotater på nyheter i basisutvalget denne gang, men her kan du lese 50 smaksnotater på viner som lanseres eller har årgangsendring i disse dager. Du finner også to notater på viner fra Ch.Margaux som kan spesialbestilles direkte hos importøren. (Winetailor)

Vinene som jeg mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt». Vinene som har årgangsendring er merket «Ny årgang», resten av vinene lanseres fredag 7. september.

Flere av vinene med årgangsendring som omhandles er allerede lansert eller er i ferd med bli lansert. Det kan derfor stå på nettsiden til Vinmonopolet at vinen er «utsolgt» eller at det foreløpig står feil årgang. Hvis noe er uklart så ta kontakt med Vinmonopolets kundesenter eller send en mail direkte til importørene, de fleste svarer raskt og er veldig hyggelige.

Smaksnotater

Musserende viner 

Leclerc Briant Millésime 2010 Extra Brut – Bestillingsutvalget – 500 kroner

Druer fra Hautvillers, Cumieres og Verneuil med blend på 40% Chardonnay, 40% Pinot Noir, 20% Pinot Meunier. Sertifisert økologisk og biodynamisk. Spontan gæring i tank, gjennomført maloaktisk gjæring. Flasketappet 2011, degorert høst 2017. Dosage er 4 g/l.

Kompleks og pirrende på duft med epleskrott, moden sitrus, bakverk og mineraler. Overraskende fyldig og kompleks. Litt skarp moden eple, sitrus-sest, brødbakst og med et pent steinpreg. Mangler kanskje litt friskhet og har en lett grønn utgang, dog vil vinen passe til grovere skalldyrsmiddager. 90 poeng.

 

Hvite viner 

Crystallum Clay Shales Chardonnay 2017 – Bestillingsutvalget – 420 kroner

100% Chardonnay fra en enkelvinmark i Sør-Afrika. Kun et par tusen flasker laget.

En tiltalende intensitet som ligger pent i mellom det grove og delikate. Gul undermoden melon, mineraler, strå og smør. Pen fylde, vokser godt i midtpartiet. For grov og uhøflig til å være sentralburgunder. Men har absolutt et flott særpreg. Kraftig moden gul frukt, tydelig steinpreg. Bra syre til at alkoholen er såpass høy. Heftig maskulin utgang. Dette er ingen sjarmør, bare en meget god vin. 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Kühling-Gillot Nierstein Hipping Riesling Trocken GG 2017 – Partiutvalget – 390 kroner

Vinen har en fin friskhet på duft med typisk Riesling-preg med fresh gul eple, noe modne sitruser, mineraler og lett røyk. Middels fyldig vin med et godt anslag og saftige gule frukter med overraskende balanserende syre. Flott salthet til vinen. Denne trenger litt tid i kjelleren, men dette er en vellaget vin. 91 poeng. For nå. Spesielt anbefalt. 

 

Alheit Cartology 2016 – Bestillingsutvalget – 360 kroner

89% Chenin Blanc og 11% Sémillon-druer i denne vinen fra Sør-Afrika med vinmarker som ligger 300-550 moh.

Vinen er rik og konsentrert på duft med smørblomster, ristede nøtter, og lett tropisk forførende frukter. Meget pen fylde med tiltalende frukt i midtpartiet. Tropiske frukter, et lite snev av lime-kant, og med flott saltpreget utgang. Dette er en heftig vin som ikke passer til helgekosen. Ha den til kraftige fiskeretter. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Tissot En Barberon Chardonnay 2016 – Bestillingsutvalget – 420 kroner

Vin Fra Jura i Frankrike på Chardonnay. På duft har vinen et litt tyngre anslag med fersken, melon og mineralitet. Anslaget er bra og vinen har en middels fylde med saftig og fresh tropiske nerve med melon, nektar og moden sitrus. Bra saftig utgang også. Kanskje mangler den litt syre, men vinen er behagelig og er et godt håndtverk. 90 poeng. 

 

Contra Soarda Breganze Vespaiolo Superiore 2014 – Bestillingsutvalget – 299 kroner – NYHET 

Vinen kommer fra en liten appellasjon som ligger nord for Vincenza i det nordlige Veneto. Vinstokkene står i vulkansk jordsmonn med mye salter, ca 150 – 250 moh. Det er gjennomført spontangjæring i tank før modning i ca 1 år på ståltanker. Også 2 år flaskemodning før lansering.

Ren strågul på farge. Middels intens på duft med sitrus, epler og med friske gule blomster. Middels fyldig og er en frisk og saftig vin med tiltalende frukter av sitruser, stikkelsbær, og med et snev av grønt epleskall på utgangen. Litt kremete følelse også. Fin balanserende syre i vinen. Frisk og smattende utgang. Sjarmerende vin dette. 90 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Graci Arcuria Etna Bianco 2015 – Bestillingsutvalget – 350 kroner

Druer er Carricante 100% fra marken Arcuria (Passopiciaro) som ligger 660 moh på Etna, Sicilia. Jordsmonnet er mest albarello, vulkansk med mye sand jern og nitrogen. Vinen er spontagjæret, 12 måneder på berme i betong og Botti, deretter 12 måneder modning i flaske.

Frisk og intens på duft med gul moden sitrus, epler, nøtt, og smørblomster. Pen fylde og bra balansert vin med modne gule frukter og tydelig mineralsk nerve. Mangler kanskje litt friskhet. Bra lagringsevne på denne. 89 poeng.

 

Gunderloch Hipping GG 2017 – Partiutvalget – 323 kroner 

Vinen er foreløpig litt forsiktig med å vise sine aromaer, men under merkes friske gule frukter sammen med et tydelig mineralsk preg. Vinen har et bra anslag, men mangler litt fylde foreløpig. Mer mot det gule og tropiske. Lett hul. Syren er dog meget flott. Gi den litt tid i kjelleren. 88 poeng. For nå. 

 

Thorne & Daughters Paper Kite Old Vine Semilion 2017 – Bestillingsutvalget – 350 kroner – NYHET

Denne sør-afrikaneren kommer med vinstokker som står i løst, maritimt jordsmonn med innslag av leire.  Druene er Semillon Blanc og Semillon Gris med noe skallkontakt. Vinen er modnet i brukte fat.

Aromatisk og lett oppulent på duft med mørkere modne gule frukter, nektar, og nøtt. Pen fylde med tyngre mørke gule frukter, nektarin, og gule plommer. Bra med mineraler også. Tung syre. Vin som trenger kraftig matfølge, men som absolutt skaper interesse. 89 poeng.

Chapuis Frères Bourgogne Aligoté 2017 – Bestillingsutvalget – 235 kroner

Vinen er frisk og leken på nesen med behagelig floral tone og intens sitrus, melon, lett honning og friske nøtter. Fylden er middels og vinen er litt rå syrlig med sitrusfrukter, lett epleskall og nektar. Frukten tar igjen syren på utgangen og oppleves som behagelig. En spesiell Aligoté, men er meget behagelig og av god kvalitet. 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Thorne & Daughters Cat´s Cradle Chenin Blanc 2017 – Bestillingsutvalget – 350 kroner – NYHET

Druene kommer fra 40 år gamle stokker. Helklaser er presset. Vinen er spontanfermentert og modnet 9 mnd i brukte fat.

Litt forsiktig på duft, men har en bra underliggende sjarme. Mørke modne gule frukter og tyngre blomster. Middels fylde med gule moden frukt, nektar, mineralitet, skifer og med en pen bitter utgang. Mangler litt syre. Spennende vin til tyngre fiskeretter. 88 poeng.

 

Caravaglio Salina Bianco Occhio 2017 – Basisutvalget – 210 kroner

Vinen fra Salina på Sicilia er frisk og aromatisk med mye blomster, tropiske toner og honning på duft. Vinen er middels fyldig og leverer saftig frukt med tyngre sitrusfrukter, gjærede rå epler og mineraler. Vinen er litt hul i midtpartiet som trekker ned, men en fin priset vin til tyngre fiskeretter. 87 poeng. 

 

Contra Soarda Breganze Vespaiolo – Bestillingsutvalget – 225 kroner. NYHET

Frisk og ungdommelig på duft med grønn blomstereng og tropisk snitt. Middels fyldig med epleskall og med et lett bittert preg. Fin, dog litt ukomplisert matvin til enklere fiskeretter. 87 poeng.

 

Roagna Langhe Bianco 2016 – Bestillingsutvalget – 260 kroner

Drue-blenden er 95% Chardonnay og faktisk 5% Nebbiolo. Druene kommer fra en del av vinmarken Pira i Castiglione Falletto i Barolo. Jordsmonnet er svært sammensatt av kalkholdig leire, mergel og kalkstein. Eksposisjonen er sør øst og marken ligger på 350 moh.

Frisk og harmonisk på duft med et tydelig smørpreg, karameller og gule epler. Middels fylde med en ganske pen kremete følelse. Sitruser, gule epler, og mineraler merkes på en ukomplisert, med en bra utgang. Dette er enkel, men godt håndverk på Chardonnay fra Piemonte. 87 poeng.

 

Fancy Sabre Bourgogne Blanc 2016 – Bestillingsutvalget  300 kroner

Druene er fra ulike marker rundt Beaune. Vinen er spontanfermentert og modnet i 400 liters fat.

Frisk og tiltalende på nese med sitrus, epler og lett saltet popcorn. Middels fylde. Bra anslag, men mangler litt krutt i midtpartiet og utgangen. Dog bra frukt i vinen med tiltalende gule epler og sitruser. Til enkel hverdagsglede. 86 poeng.

 

Røde viner

Ch. Canon 2015 – Bestillingsutvalget – 3835 kroner – NYHET

Drueblend på 72% Merlot og 28% Cabernet Franc.

Vinen har en særdeles forførende og raffinert duft med perfekt nerve i aromabildet med kirsebær, konsentrerte plommer, solbær, violet og espresso. Dette er essensen av sjarme i Bordeuax-viner fra østsiden. Vinen har flott fylde og oppleves som overraskende delikat og forførende med silkepreget følelse. Friske solbær, flott tiltalende grafitt, kaffe og med et pent trevirke som vises i form av en toffee-følelse. Tanninene er perfekt harmonisert i vinen. Er dette Bordeaux?! Vinen kan oppleves som ørlite varm og har en høy alkoholprosent på 15%, uten at dette merkes for mye. Fantastisk vin. NYHET97 poeng. 

 

Ch.Margaux 2014 – Spesialbestilling – 3800 kroner 

90% Cabernet Sauvignon, 5% Merlot, 3% Cabernet Franc og 2% Petit Verdot.

Vinen sjarmerer øyeblikkelig på duft med en ytterst delikat følelse med en flott blomstereng, konsentrerte kirsebær, nydelig cassis, litt pepper og en flott søtere sigartone. Vinen har en pen fylde, men det er denne silkeaktige sjarmen som straks tar overhånd og forfører. Virkelig friske bær med solbær, blåbær, og et lett sitrusaktig følelse sniker seg inn. Lett minte, pepper, grafitt, sedertre og en herlig mineralsk nerve på den silkeaktige utgangen. Kanskje mangler vinen litt konsentrasjon på midtparti og utgangen, men gjør det Ch.Margaux skal – sjarmerer! Ps – prisen er oppsiktsvekkende lav. 96 poeng. For nå. 

 

Clos Fourtet 2015 – Bestillingsutvalget – 1594 kroner – NYHET

Drueblend på 88% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon og 2% Cabernet Franc.

Vinen er oppulent og kommer bredt ut med høy fruktkonsentrasjon på duft med mørkere kirsebær, solbær, blåbær, og en pen nerve av mørk sjokolade og kaffe. Delikat aromabilde dette! Vinen har en pen fylde, men oppfattes allikevel som herlig frisk i en silkeaktig stil med delikate kirsebær, lett grafitt, og mørk kaffe. En herlig tone av brent søtladen sigar på den svært lange og faste utgangen er også tiltalende. Dette må være en av de beste Clos Fourtet som er laget? Herlig vin. 95 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Terroir al Limit Les Manyes – 2015 – Bestillingsutvalget – 1500 kroner 

Anerkjente Terroir al Limits toppviner kommer fra Catalonia og denne er laget på 100% Garnatxa (Garnacha / Grenache altså). Vinstokkene ligger høyt til, ca 800 meter over havet. Kalkholdig jordsmonn. 2 uker med Maserasjonstid. Hele klaser. Modning i store fat.

Frisk og herlig delikat på duft med en forfriskende roser, kirsebær, og herlig spiss kryddertone. Nydelig aromabilde! Pen fylde med en umiddelbar meget delikat frukt som silkeaktig leker rundt. Kirsebær, lær, mørk sjokolade og mineraler. Tanniner med perfekt modenhet. Referansevin når det gjelder elegante viner fra Spania. 94 poeng. NYHET. 

 

Ch.Clinet 2015 – Bestillingsutvalget – 1596 kroner – NYHET 

Drueblenden er 90% Merlot, 9% Cabernet Sauvignon og 1% Cabernet Franc.

Vinen har en herlig konsentrasjon og dybde på duft med sødmefull solbær og tiltalende lakris. Vinen har en pen fylde, men også denne østside-vinen spiller på en fløyelsmyk og delikat stil med sødmefulle plommer, solbær, mokka, og noe mint. Virkelig forførende smaksbilde. Tanninene er også her perfekt modne og gir en vin som oppleves allerede så balansert. Kan bli litt vel sødmefull for noen, men dette er en vin som vil glede mange om 15-20 års tid. 94 poeng. 

 

Ch. Calon-Segur 2015 – Bestillingsutvalget – 1426 kroner – NYHET 

Drueblend på 82% Cabernet Sauvignon, 16% Merlot og 2% Petit Verdot.

Konsentrert og dyp med sødmefulle bjørnebær, plommer, fyrrig tobakk lær, stein kaffe og søt vanilje på duft. Tradisjonell og flott aromabilde dette. Pen fyldig vin med komplekse lag av mørkere klassisk frukt med bjørnebær, cassis, toast, og grafitt. Vinen kan oppleves som noe sødmefull, men framstå som godt balansert med perfekte modne tanniner. Dette er en av de bedre Calon-Segur på en god stund. 94 poeng. 

 

Ch.Rauzan-Ségla 2015 – Bestillingsutvalget – 2200 kroner – NYHET

Denne vinen fra Margaux har en drueblend på 63% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot, 3% Petit Verdot, og 1% Cabernet Franc.

Vinen er typeriktig på duft med flott solbær, bjørnebær, fyrrig mørk tobakk og med litt tørket lær. Vinen er fyldig med lett sødmefulle mørkere kirsebær, solbær og treverket er tydelig i form av tiltalende preg av vanilje og toffee. Også en pen kaffetone i vinen. Tanninene er pent modnet, og kan oppleves som litt lav. Alkoholen på 14,5% merkes på den lange og gode utgangen. Denne vinen har et langt liv foran seg og vil bare utvikle seg til det positive. 93 poeng. For nå. 

 

Ch. Rauzan-ségla 2008 – Bestillingsutvalget – 1249 kroner – NYHET

Drueblenden er 62% Cabernet Sauvignon og 38% Merlot.  

Vinen har en tyngre og mørkere preg på duft med lett modne bjørnebær, cassis, og trevirke. Pen fyldig vin med solbær, espresso, røyk og nydelig grafitt. Vinen er bred og har en flott struktur og tydelige tanniner. Overraskende bra vin for kjelleren de neste 15-2o årene. 93 poeng. 

 

Domaine de Chevalier 2015 – Bestillingsutvalget – 810 kroner – NYHET 

Drueblenden er 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, og 5% Petit Verdot.

Friskere stil med solbær, bjørnebær, plommekjøtt og blåbær på duft. Vinen har middels + fylde med noe varmere preg på frukten og ikke like konsentrert som en del andre. Men bærene er meget friske og har en mer rødbærs-stil med kirsebær, bringebær, noe cassis, sjokolade og lett røyk. Vinen trenger litt tid. 93 poeng. For nå. 

 

Terroir al Limit Les Tosses 2015 – Bestillingsutvalget – 1500 kroner – NYHET

Vinen er laget på 100% Carinena og har et mørkere uttrykk enn Les Manyes. Vinstokkene ligger i 650 meters høyde med jordsmonn av skifer. 2 uker med skallmaserasjon med hele klaser. Modning i store fat.

Tung og konsentrert på duft med mørkere røde bær, konfekt og med tydelig krydderbase. Litt trangt anslag, men får etterhvert mer fylde. Ganske stram og knytt fortsatt, men har en bra kompleksitet i seg. Plommer, solbær, vanilje, trevirke og lær. Tanninene stramme, men passer resten av vinens komponenter. Gi denne tid i kjelleren. 93 poeng. For nå. 

 

J.Phelps Insignia 2014 – Bestillingsutvalget – 1800 kroner – NYHET 

Vinen er kraftfull og oppulent på duft med sødmefulle plommer, lær, litt tobakk og sjokolade. Tydelig California på nese med et stikk av alkohol. Vinen er svær og fyldig, oser kraft og maskulinitet og brer seg rundt. Sødmefulle plommer, smeltet sjokolade, fyrrig lær, pepper og grafitt. Lang kraftig utgang med fatpreg og kaffe. Også en ganske stikk av alkohol og meget faste tanniner. Vinen er – for å sitere en amerikaner – all over the place og oser nok litt varme. Dog, dette er en heftig vin som tippes å finne balansen om 15 – 20 års tid. Verdt å vente på. 93 poeng. For nå. 

 

Ch. Margaux Pavillon Rouge 2014 – Spesialbestilling – 1500 kroner 

Frisk og leken på duft med pen kompleksitet med en mørkere kjerne. Bjørnebær, solbær, krydder, noe herbale toner, espresso og tobakk som sammen gir et godt aromabilde. Vinen er middels fyldig med saftigere bærpreg enn storesøsteren. Solbær, kirsebær, modne blåbær, lett lakris og bra mineralitet. Vinen mangler litt i midtpartiet, men tar igjen med friskheten sin. Mer vil komme her. Denne kan du fint ha i skapet i 15- 20 år. 92 poeng. For nå. 

 

Ch. Grand-Puy-Lacoste 2014 – Pauillac – Bestillingsutvalget – 643,70 kroner

Vinen er litt lysere lilla på farge og på nesen er det maskuline og brede toner som kommer opp av glasset med herlige solbær et fint innslag av asiastisk krydder og en touch av forførende  lysere melkesjokolade. Også et tydelig røykpreg. Vinen er konsentrert og litt vill i anslaget, men det roer seg. Vinen gir saftige solbær og et fint røykpreg. Vinen har tydelige tanniner og en merkbar syre, men som i mange viner fra 2014-årgangen så ligger ikke dette utenpå og blir aldri sjenerende. Fin, litt smattende saftig utgang på vinen med et lite mintpreg. Vinen trenger nok minst 8-10 års tid i kjelleren for å samle seg, men det er absolutt verdt investeringen. 92 poeng. 

 

Ch. Prieure Lichine 2015 – Bestillingsutvalget – 770 kroner – NYHET

Drueblend på 66% Cabernet Sauvignon, 29% Merlot, og 5% Petit Verdot.  

Konsentrert og bra dybde på duft med cassis, bjørnebær, fyrrig tobakk og lær. Middels + fyldig vin med bra friskhet med solbær, bjørnebær, plommer, grafitt og fyrrig trevirke. Ikke for kompleks, men er meget bra balansert med flotte modne tanniner. 92 poeng. 

 

Schiavenza Barolo Prapo 2014- Bestillingsutvalget – 489 kroner – NYHET

Av vinene fra Schiavenza som nå lanseres viser denne tydelig mer struktur og tydelighet med pen intensitet og dybde på duft. Rene kirsebær, friske roser og lett sopp. Vinen har et bra anslag og er åpenbart mer konsentrert og har en strammere tanninstruktur enn Ceretta og Prapo. Dog oppleves vinen foreløpig som litt hul i midtpartiet, men frukten er meget frisk med kirsebær, bringebær og lett trevirke. Tørrende og kraftig utgang på vinen som vil ha godt av litt tid i kjelleren. 92 poeng. For nå. Spesielt anbefalt. 

 

Schiavenza Barolo Cerretta 2014 – Bestillingsutvalget – 420 kroner

På duft viser denne vinen fra Serralunga mer delikat og tiltalende dufter med tydelige roser, bringebær, kirsebær, sopp og våt lær. Fylden er pen og vinen oser energi og nerve med tydelig kirsebærstoner. Kanskje mangler vinen litt i midtpartiet, men tanninene og den flotte syren er med å kamuflerer de eventuelle småplukkk som finnes. Flott Cerretta. 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Muga Prado Enea Gran Reserva 2010 – Bestillingsutvalget – 560 kroner

Denne anerkjente vinen kommer med en drueblend på 80% Tempranillo, 10% Garnacha, 5% Graciano Bovale og 5% Mazuelo. Druestokkene fra Sajazarra i Rioja Alta er spontangjæret i 10 000 liters fat før modning skjer på 1 år i 16 000 liters fat, 3 år i små fat og 3 år flaskemodning før lansering.

Intens og relativt konsentrert på duft med lett sødmefulle mørkere røde bær, kaffe og røyk. Tiltalende vaniljefølelse også. Pen konsentrasjon med raskt silkeaktig preg. Noe sødme merkes. Tanninene er stramme, men kler den flotte frukten og pene syren. Alkoholen på 14% merkes noe. Mørkere konsentrerte solbær, plommer og kaffe. Smattende utgang. Denne vinen vil lagre godt. 92 poeng.

 

Torre Muga 2014 Rioja – Bestillingsutvalget – 670 kroner

Drueblend på 75% Tempranillo, 15% Mazuelo og 10% Graciano.

Rå og intens på duft med noe sødmefulle solbær, plommer, krydder, lær, og kaffe. Vinen har en pen fylde og med god struktur. Fortsatt litt knytt og vil ha et langt liv i kjeller. Sødmefulle solbær, mørke plommer, lær, blyant. Tanninene vel integrert i vinen. 92  poeng.

 

Schiavenza Barolo Broglio 2014 – Bestillingsutvalget – 400 kroner

Denne Baroloen fra vinmarken Broglio i Serralunga er lett massiv på duft med mørkere bringebær, plommer, lær, og balsamico. Vinen har en pen fylde og overraskende bra midtparti. Kirsebær, mørk sjokolade, lett sopp og pent trevirke med årgangens flotte modne tanniner. Vinen mangler noe kompleksitet og litt særpreg, men er uansett en flott vin. Tradisjonelt og godt. 91 poeng. For nå. Spesielt anbefalt.

 

Audoin Marsannay Clos du Roy 2015 – Bestillingsutvalget – 400 kroner – NYHET

Vinen har tiltalende mørkere friskhet over seg på duft med kirsebær, modne bringebær, plommer og et pent trevirke. Vinen har en middels fylde med  elegant og flott fruktbilde. Mer mørkere bringebær, plomme, lakris og lett mint på en tørrende og god utgang. Tanninene er vaktsomt til stede på en god måte. Beste Clos du Roy fra Audoin? 91 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Crystallum Cuvee Mabalel Pinot Noir 2017 – Bestillingsutvalget – 420 kroner

Enkeltvinmark som ligger 700 meter over havet i Sør-Afrika. 10% Hele klaser, rester hele bær. 28 dager maserasjonstid. 11 modning på franske eikefat, derav 20% nye. Svært liten produksjon av denne vinen.

Frisk, tiltalende og med overraskende pen dybde på duft. Et snev av Piemonte-trekk her med kirsebær, roser, sopp og lett neglelakksfjerner. Pen fylde med en silkeaktig struktur. Herlig fruktbilde med kirsebær, syrligere moreller, og lett vanilje, og med et fint brent trevirke. Tanninene kler vinen på en prikk. Vin med særpreg. 91 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Ch.Pédesclaux 2015 – Bestillingsutvalget – 586 kroner – NYHET

Drueblend på 52% Cabernet Sauvignon, 42% Merlot, og 6% Petit Verdot.

Friskere stil med flotte solbær og tydelig treverke i form av toffee på duft. Middels fyldig med friskere frukt av solbær, lysere bjørnebær og blåbær. Litt trevirke merkes. Mangler litt kompleksitet, men sjarmerer med den friskere stilen. Bra vin dette. 90 poeng. 

 

Crystallum Cuvee Cinema Pinot Noir – Bestillingsutvalget – 400 kroner – NYHET 

Vinen er fra WO Hemel en Aarde Ridge i Sør-Afrika. Druene kommer fra en enkeltvinmark der 50% er hele klaser og resten hele bær. 28 dager maserasjonstid før 11 måneder modning på franske fat, derav 30% nye. 5877 flasker produsert.

Frisk og tiltalende vin med fin dybde på duft. Freshe kirsebær, mørkere bringebær, noe sødmepregede jordbær og lett søtlig krydder. Pen fylde og overraskende ren og kjølig frukt. Pen syre også. Kirsebær og lett krydder på en tørrende utgang. Fine integrerte, litt grove tanniner. Bra vin. 90 poeng.

 

Fanny Sabre Beaune Clos des Renardes 2016 – Bestillingsutvalget – 450 kroner – NYHET

Vinen ivrer med å vise sine superfriske bær på duft med tiltalende rødbærs-frukter med kirsebær, lett jordbær og karamell. Vinen har middels fylde og opplevelses nesten som overraskende slank. Dog mangler den litt sting og pondus i midtpartiet. Frukten er dog frisk med bringebær, jordbær og en lett tørrende bitter utgang. Bra vin dette. 90 poeng. 

 

Juice Asylum Project-II Terzo Grado 2017 – 230 kroner – NYHET

Denne vinen har druer fra Cortona og Montepulciano i Toscana der vinmarkene ligger fra 275 – 375 m.o.h. Drueblenden er 90% Sangiovese, 8% Merlot og 2% Cabernet Sauvignon. Vinen er spontangjæret med kort maserasjon og modnet på ståltanker.

Meget frisk og leken på duft med kirsebær, bringebær og plommeskall. Middels fylde og lett syrlig vin med en flott ukomplisert friskhet. Rene naturlige frukter er å finne her. Kirsebær og moreller preger smaksbildet med tørrende utgang. Av og til kan det ukompliserte være det beste. Flott vin! 90 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Boscarelli De Ferrari 2016 – Bestillingsutvalget – 170 kroner – NYHET

Vinen er laget på 90% Sangiovese og 5% Caniolo og 5% Merlot. Druene  kommer fra yngre vinstokker og modnes i flere måneder på sement før flasking.

Frisk og tiltalende på nesen med mørkere kirsebær, moden bringebær, lakris og et pent krydderpreg. Middels fyldig vin med frisk og virkelig kremete følelse med tydelig kirsebær, freshe jordbær, lær og en lett mint-tone. En virkelig lettdrikkelig og behagelig vin til kos eller enklere kjøttretter. Nok et eksempel på at modning på trefat ikke alltid behøves. Flott vin til en utmerket pris! 89 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Bonavita Faro 2015 – Bestillingsutvalget – 325 kroner

Vinen er fra Messina på Sicilia og druen er Nerello Mascalese.

Vinen åpner frisk og innbydende med freshe roser, sødmefulle plommer, kirsebær og med lett søtlig kryddertone. Vinen er middels konsentrert og det er den tydelige skarpe og råe sursøte rødbærsfrukten som forfører med en bra linær følelse. Tanninene er pent integrerte allerede. Spesiell og god vin dette. 89 poeng. 

 

Fanny Sabre Monthelie 2016 – Bestillingsutvalget – 400 kroner

Denne vinen fra Burgund er presset i hele klaser og spontangjæret i store fat før modning på både Tonneau og Barriques.

Vinen er frisk på duft med rene kirsebær og lett floral tanke. Vinen er relativt slank med tiltalende og lett syrlig frukt med friske kirsebær, lakris og snev av urter. Ikke for komplisert, bare godt. 89 poeng. 

 

Fanny Sabre Pommard – Bestillingsutvalget – 450 kroner – NYHET

Vinen har en mer strammere og mørkere tone på duft med modne kirsebær, skogsbær og et snev av bjørnebær. Også et lett vaniljetone lokker nesen. Vinen er middels fyldig og har fin saftig følelse med kirsebær, mørk karamell og lett trevirke. Tanninene er tilstede, men blir aldri for grove. En god vin dette. 88 poeng. 

 

Occhipinti Grotte Alte Cerausolo di Vittoria 2013 – Bestillingsutvalget – 500 kroner

Denne vinen fra Sicilia er laget på gjensidig halvpart av Frappato og Nero d´Avola og er spontangjæret i store fat med 30 dagers skallkontakt. Modningen foregår i store slavonske eikefat i 32 måneder.

Vinen er frisk på duft med snerten rødbærs-frukt, floral undertone og med en lett lakriskjerne. Vinen er middels fyldig og fremstår som leken og frisk med pen floralitet og syrlig rødbærsfrukt.  Tanninstrukturen kler vinen godt. Vinene til Occhipinti kan være litt krevende, men har absolutt sin fanskare. 88 poeng. 

 

Jean-Paul Brun Fleurie 2017 – Bestilingsutvalget – 260 kroner

Vindruer fra gamle stokker. Spontanfermentert og modnet på sement.

Lett mørkere lillafarge med lysere kant. Intens på nesen med virkelige friske bær med lette plommer, kirsebær og kaffe: Middels fyldig og lett syrlig vin med frisk og levende frukt med kirsebær, lett modne plommer, og lett lakris på en tørrende utgang. Ikke like kompleks som mange av enkeltmarksvinene til Brun, men vinen tar det igjen på lekenheten. Bra vin dette. 88 poeng.

 

Averaen Williamette Valley Pinot Noir 2016 – Bestillingsutvalget – 275 kroner

Denne vinen kommer med druer fra ulike vinmarker i Williamette Valley i Oregon, USA. Noe Vulkansk jordsmonn. Spontanfermentert og modnet i franske fat, barriques og Tonneau.

Frisk og tiltalende på duft med et pent mørkere innslag av modne bringebær og lett syrlige kirsebær. Harmonisk treverk også. Middels fyldig og lett syrlig vin med flott Pinot-frukt med syrlig kirsebær, mørkere plommer, urter og trevirke. Overraskende bra struktur i denne. Godt kjøp. 88 poeng.

 

Contra Soarda Terre di Lava Breganze Rosso Riserva 2013 – Bestillingsutvalget – 290 kroner – NYHET 

Vin på Merlot fra Veneto i Italia. Ganske intens på duft med parfymerte kirsebær, floralitet og noe urter. Middels fyldig med tanniner som yter korrekt motstand. Litt tilkneppet enda. Kirsebær, stilk og lett brent kaffe på en tørrende utgang. 88 poeng.

 

Crystallum Peter Max Pinot Noir 2017 – Bestillingsutvalget – 320 kroner – NYHET

100% Pinot Noir fra vinmarker fra Western Cape i Sør-Afrika.

Litt krass på nese med lett parfymerte røde bær og noe roser på duft. Middels fylde med lett stramme kirsebær og trevirke. Tanninene er noe stramme, med passer vinen. Har kanskje noe uforløst og virker litt seriøst. Men mye Pinot for pengene. 87 poeng. For nå. 

 

Castell´in Villa Chianti Classico 2014 – Basisutvalget – 220 kroner

Nesten som vanlig er denne vinen noe reduktiv etter åpning og trenger godt med tid i glasset for å åpne seg. Dypt under kjennes en bra stramhet på duft med kirsebær, markjordbær og lett trevirke. Årgangens vanskeligheter merkes ganske raskt. Anslaget er bra, men vinen kommer ikke opp på forventet konsentrasjon og virker litt hul. Etterhvert strammer vinen seg opp og viser en bedre frukt med tydelig kirsebærsfrukt, noe balsamico og trevirke. Tanninene greier seg godt i årgangen. Gi vinen et par år i kjelleren så vil vinen levere bedre. 87 poeng. For nå. 

 

Castiglion del Bosco Rosso di Montalcino – Bestillingsutvalget – 260 kroner – NYHET 

Frisk på duft med kirsebær, lakris og anis. Middels fyldig vin med litt forsiktig anslag, men gir relativt frisk og tiltalende smaksbilde med kirsebær og lett syrlige markjordbær. Lett treverk på en tørrende utgang. Ukomplisert og grei vin. 87 poeng.

 

Chenu Savigny les Beaune 1er Crus aux Clous 2016 – Bestillingsutvalget – 400 kroner

Vinen er litt avdempet på duft med kirsebærsfrukt og mørkere bringebær. Middels fyldig vin som mangler dybde, men frukten er tiltrekkende nok med kirsebær, moreller og jordbær. Tanninene passer vinen godt. Kan bli vel spinkel for noen. 87 poeng.

 

Suertes del Marqués El esquilón 2016 – Bestillingsutvalget – 270 kroner

Vinen er fra ferieøya Tenerife og er i hovedsak laget på Listan Negro.

Vinen er på en lavfrekvent måte ganske så frisk med rene kirsebær og jordbær på duft. Middels fyldig og lett syrlig vin med forsåvidt pen rødbærs-frukt med kirsebær og moreller samt et lett lag av barnål. Tanninene gir overraskende bra med bitt som gir vinen gode muligheter til å kombinere med kjøttmåltider. Bra vin dette. 87 poeng.

 

Legg igjen et svar