Skip to main content

Nordmenn har stor lidenskap for Italia og alt landet kan tilby – Kunst og kultur i verdensklasse, Operastykker til å gråte av, nydelige biler, tradisjonsrike matretter og ikke minst lages noen av verdens beste viner her. Det er dags for et av årets høydepunkt for alle som er forelsket i Støvellandet – Spesiallansering Italia 2018. 

Fantastiske Piemonte med Verduno i bakgrunnen. Foto: Botti.no

Barolo. Barbaresco. Chianti Classico. Brunello. Enhver med lett kunnskap om vin vil nikke anerkjennede og se for seg vinene med sin sjarme i kombinasjon med konsentrasjon og kompleksitet. Kvaliteten er variabel og diskutabel innenfor disse områdene også. Dog er Vinmonopolets spesial-lansering av viner fra Italia alltid innenfor en trygg atmosfære. Her finnes ingen kommersiell storproduksjon av forglemmelige viner. Alle vinene som lanseres er nøye selektert og kvaliteten på vinene er stort sett veldig høy. Dette er hel-ved produsenter som lager noen av verdens mest ettertraktede viner som for eksempel Biondi Santi, Poggio Sotto, Soldera, San Guido, Boscarelli, Felsina, Bruno Giacosa, Aldo Conterno, Elvio Cogno med flere.

Flotte vinmarker hos Biondi Santi. Foto: Botti.no

For å gi dybde til lanseringen er det også hentet inn viner fra mer ukjente områder for en del nordmenn som Marche, Alto Adige, Lombardia, Sicilia, og Friuli. Vinene komplementerer de mer kraftfulle vinene fra Piemonte og Toscana på en utmerket måte og gir et godt totalbilde over hvor gode vinene fra store deler av det italienske landskapet kan være. Flere av disse vinene er også laget i få eksemplarer og er ganske unike. Prisene er også stort sett behagelige. Her kan du finne flotte viner til under 200 kroner og viner til under markedspris i sammenligning med andre land. Inkludert Italia selv.

I hjertet av Soave Classico. Foto: Botti.no

Jeg kunne ha tenkt meg at enda flere av de store Piemonte-vinene innenfor Fine Wine segmentet kunne ha vært lansert nå i stedenfor på Bestillingsutvalget. Dette for å gi lanseringen enda mer trøkk og oppmerksomhet som vinene herfra fortjener. Denne gang lanseres det kun 195 varelinjer som er betydelig lavere enn under Riesling og Bordeaux-lanseringene. Det er ingen stor wow-faktor her og det blir nok ikke store køer før åpningen torsdag 13 september kl 1000. Dog vil nok mange av de kjente klassikerne få ben å gå på timene etter åpning.

Romirasco fra den legendariske kjelleren til Aldo Contero lanseres i 2013 årgangen. Foto: Botti.no

Her kan du finne alle smaksnotatene på 66 viner som lanseres torsdag og på nettbutikken fredag 14. september.

Vinene som jeg mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt».

Smaksnotater

Spesiallansering Italia 2018 – Hvite viner

Spesiallansering Italia 2018 – Røde viner

Legg igjen et svar